Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φ/Β σε Στέγη - Αυτοπαραγωγός


karpaths

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 21
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Τα αυτόνομα έχουν άλλη φιλοσοφία σχεδιασμού από τα διασυνδεδεμένα.

Στα αυτόνομα σχεδιάζουμε το σύστημα ώστε να έχουμε στις χειρότερες μέρες του έτους την πλήρη αυτονομία.

 

Η μέθοδος αυτή είναι αυτή που ίσως θα ακολουθούσαμε αν είμασταν απελευθερωμένοι από το πρόβλημα του κόστους.

Για να παράγουμε την ενέργεια που απαιτείται για πλήρη αυτονομία στις χειρότερες μέρες του έτους θα έπρεπε να τοποθετήσουμε ίσως και πάνω από τη 5πλάσια ποσότητα Φ/Β σε σχέση με αυτή που θα μας έδινε πλήρη αυτονομία το καλοκαίρι. Ακόμη και αυτή όμως η ποσότητα μπορεί να αποδειχθεί λίγη αν υποθέσουμε ότι για κάποιο λόγο θα ανέβει η ημερήσια κατανάλωση πάνω από το "μέσο όρο" με βάση τον οποίο κάναμε την διαστασιολόγηση.

 

Συμπέρασμα, κανένα σύστημα αυτόνομης ηλεκτροδότησης που βασίζεται μόνο σε ΑΠΕ δεν μπορεί να εγγυθεί κάλυψη ενέργειας 100%, όσο υπερδιαστασιολογημένο και να είναι. Όσο υπερδιαστασιολογούμε τόσο αυξάνουμε την διαθεσιμότητα ενέργειας (δηλαδή μειώνουμε την πιθανότητα να μείνουμε από ενέργεια) αλλά απλά τείνουμε προς το 100% χωρίς ποτέ να το φτάνουμε.

 

Επίσης, η 5πλάσια ή έστω 3πλάσια ποσότητα που ενδεχομένως θα μας κάλυπτε και τις "δύσκολες" μέρες και θα έχουμε πληρώσει πανάκριβα, θα παράγει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ενέργεια πολλαπλάσια από αυτή που χρειαζόμαστε, την οποία θα "πετάμε" γιατί πολύ απλά δεν θα μπορούμε να την καταναλώσουμε. Όχι και ότι καλύτερο από τεχνικοικονομικής πλευράς.

 

Η λύση για 100% κάλυψη ενέργειας κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες ηλιοφάνειας και κατανάλωσης είναι η ύπαρξη μιας "ελεγχόμενης" πηγής ενέργειας, στην απλούστερη μορφή, μιας γεννήτριας.

Link to comment
Share on other sites

genesis συγγνώμη αλλά θα διαφωνήσω εν μέρει μαζί σου.

 

Όταν μιλάμε για αυτονομία δεν εννοούμε 100% κάλυψη από τα ακριβά φ/β, εννοούμε με συμπαραγωγές και από άλλες πηγές (γεωθερμίες, ανεμογεννήτριες, γεννήτριες, κλπ).

Αυτό όμως που μας νοιάζει είναι οι ενεργειακές ανάγκες να είναι καλυμμένες στις χειρότερες μέρες του έτους.

Γι αυτό το λόγο έγραψα για άλλη φιλοσοφία εγκατάστασης.

Δεν απάντησα για να παραθέσω κάτι βιβλιογραφικά στο θέμα.

Όποιος έχει δουλέψει με αυτονομίες καταλαβαίνει τι πονοκέφαλος είναι να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες.

Το κόστος είναι ένας παράγοντας, οι καλή χρήση των μπαταριών άλλος, χειμώνας-καλοκαίρι άλλος, κ.ο.κ

Link to comment
Share on other sites

Κατά την γνώμη ένα υβριδικό σύστημα Α/Γ+ΦΒ μπορεί να καλύψει πλήρως τις λογικές ενεργειακές ανάγκες ενός σπιτιού (πόσες φορές χρειάστηκε να εξηγήσω πως με ΦΒ δε μπορείς να έχεις ηλεκτρικό φούρνο...). Αν πρόκειται όμως για σπίτι πχ που μένει ασθενής και πρέπει να έχει ιατρικά όργανα συνδεδεμένα ανα πάσα στιγμή, τότε θα έβαζα και γεννήτρια καλού κακού.

Link to comment
Share on other sites

Τα αυτόνομα συστήματα ηλεκτροδότησης από ΑΠΕ δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα διασυνδεδεμένα, δεν είναι απλά άλλη η φιλοσοφία τους. Το μόνο κοινό τους σημείο είναι τα φωτοβολταϊκά και οι ανεμογεννήτριες ως εξαρτήματα.

 

Και εγώ δεν γράφω για να παραθέσω κάτι "βιβλιογραφικά" στο θέμα.

Σκοπός μου είναι να δώσω χρήσιμες και αξιόπιστες πληροφορίες σε αυτόν που ρωτάει. Μερικές όμως φορές έχουν προηγηθεί απαντήσεις που είναι ασαφείς ή / και αποπροσανατολιστικές. Φυσικά δεν λέω ότι αυτό γίνεται με πρόθεση και δεν αναφέρομαι σε κάποιον/α συγκεκριμένα αλλά - δυστυχώς - αυτό συμβαίνει συχνά στο συγκεκριμένο θέμα το οποίο είναι αρκετά "στριφνό" έτσι και αλλιώς. Βέβαια, εν δυνάμει, και οι δικές μου πληροφορίες αποπροσανατολιστικές μπορεί να είναι...ας κρίνουν όσοι διαβάζουν.

 

Π.χ. ο αγαπητός stayros με αυτό που γράφει παραπάνω, βγάζουμε όλοι το συμπέρασμα ότι αν έχεις Φ/Β και Α/Γ τότε ΔΕΝ χρειάζεσαι γεννήτρια, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις. Η αλήθεια απέχει πολύ από αυτό.

Ένα σύστημα αυτόνομης ηλεκτροδότησης από ΑΠΕ στη πραγματικότητα "χτίζεται" γύρω από τη γεννήτρια η οποία θα πρέπει να είναι ικανή να "αναλάβει" ΟΛΑ τα φορτία αν και εφόσον κληθεί. Τα υπόλοιπα διαστασιολογούνται με βάση δεκάδες παράγοντες (κόστος, διαθέσιμη επιφάνεια, τρόπος χρήσης, ηλ. φορτία, κλπ.) και έχουν ως σκοπό να περιορίσουν τη λειτουργία της γεννήτριας σε βαθμό τέτοιο που να μην είναι απαραίτητη η χρήση της σε καθημερινή βάση ή να κρίνεται τελικά ως αποδεκτή.

Αυτό το σύστημα "δίνει" κάλυψη 100% κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Οι "επαγγελματίες" του χώρου, για λόγους που μπορώ να υποψιαστώ, υποβαθμίζουν το ρόλο της γεννήτριας με αποτέλεσμα στη πλειοψηφία των εγκαταστάσεων να μην έχει προβλεφθεί ούτε καν ως option.

 

Η Α/Γ είναι άλλο ένα θέμα που έχει παρεξηγηθεί πολύ. Θα έλεγα ότι μόλις στο 10 - 15% των εγκαταστάσεων θα μπορούσε να είναι αρκούντως αποδοτική μια ανεμογεννήτρια ώστε να δικαιολογεί το κόστος της (το αρχικό και το κόστος συντήρησης). Παρόλα αυτά, οι "επαγγελματίες" του είδους εξακολουθούν να τις πλασάρουν με τον ίδιο "χαλαρό" τρόπο που πλασάρουν τα Φ/Β (τα οποία είναι μακράν πιο αξιόπιστη πηγή ενέργειας από κάθε πλευρά).

 

Η γεωθερμία που αναφέρεις αγαπητή tsilena (αν καταλαβαίνω σωστά, εννοείς γεωθερμία για θέρμανση γιατί γεωθερμία για παραγωγή ηλ. ενέργειας δεν ξέρω πόσο εφικτή είναι σε μικρή "οικιακή" κλίμακα) είναι ένα ακόμη ηλεκτρικό φορτίο που καταναλώνει ενέργεια για το αυτόνομο σύστημα ηλεκτροδότησης και όχι "σύμμαχός" του. Σύμμαχος μπορεί να είναι με τη έννοια ότι δεν είναι τόσο ενεργοβόρο φορτίο όσο ένας θερμοσυσσωρευτής και αυτό ισχύει σε κάθε περίπτωση και για όλα τα φορτία που έχουμε πλέον τη δυνατότητα να μειώσουμε τη κατανάλωσή τους.

 

Βεβαίως stayros και μπορεί να καλύψει ηλ. κουζίνα αν θέλουμε.

Σκέψου το εξής χονδρικό παράδειγμα: Σύστημα με 1Φ γεννήτρια 12kVA και διαστασιολογημένο έτσι ώστε να καλύπτει με μπαταρίες και inverter/charger μόνο τα βασικά (φωτισμός, ψυγείο, TV, κλπ.).

Αν λειτουργήσουμε τη γεννήτρια μόνο 1,5 - 2,5 ώρες / ημέρα για να καλύψουμε την ηλ. κουζίνα, παράλληλα "αποθηκεύουμε" αρκετή ενέργεια ώστε να καλύψουμε τα "βασικά φορτία" για όλο το 24ωρο.

Με ένα σχετικά φθηνό σύστημα, έχουμε ρεύμα για τα βασικά μας 24h/365d, καλύπτουμε τη κουζίνα μας και ότι άλλο θέλουμε μέχρι τα 12kVA (40A!!), ΔΕΝ γινόμαστε έρμαιο του καιρού, και δεν έχουμε ακόμη ούτε 1 Φ/Β εγκατεστημένο. Οι 2 ώρες λειτουργίας της γεννήτριας κατά μέσο όρο μπορεί να είναι για κάποιον πολλές...οι περισσότεροι όμως θα συμφωνήσουν ότι είναι τουλάχιστον "αποδεκτό" κόστος.

Πόσο θα κόστιζε να διαστασιολογήσω έτσι το παραπάνω σύστημα ώστε με Φ/Β να έχω κάλυψη για τα παραπάνω (με κουζίνα!), τα Χριστούγεννα???

Ακραίο ως σενάριο το παράδειγμα αλλά αληθινό! Έπίσης σημειώστε ότι όλα τα παραπάνω μπορούν να γίνονται αυτόματα με τον χρήστη να παρακολουθεί σε τακτική βάση μόνο τη γεννήτρια ως προς τα καύσιμα και τη συντήρησή της.

 

Σε ένα σύστημα αυτόνομης ηλεκτροδότησης, το επίκεντρο ΔΕΝ είναι τα Φ/Β ή η Α/Γ. Πρέπει να το δούμε ως ένα σύστημα διαχείρισης της ενέργειας απ' όπου και αν προέρχεται αυτή. Με αυτή τη έννοια δεν υπάρχει κάποιο μέρος του συστήματος που να υστερεί σε σημαντικότητα έναντι των υπολοίπων.

 

Δυστυχώς, οι εγκαταστάσεις που έχουν γίνει είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία μακριά από αυτή τη φιλοσοφία με ευθύνη κυρίως των επαγγελματιών του είδους.

Οι χρήστες απογοητεύονται πολύ σύντομα και (δικαίως) δυσφημούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

 

Πάντα φιλικά...

Link to comment
Share on other sites

Κατα την άποψη σας ποιες θεωρείτε πιο αξιόπιστες μπαταρίες για αυτόνομα συστήματα; Είμαι πλήρως απογοητευμένος απο αυτό το κομμάτι των αυτόνομων συστημάτων.

 

Αρχικά χρησιμοποιούσα 12V Jel κλειστού τυπού. Άλλα όσο και καλή διαστασιολόγηση και να γινόταν στη τριετία παρέδιδαν ψυχή και πνεύμα (αποφορτίζουν πολύ γρήγορα). Τώρα ξεκίνησα με 2V κολωνάτες, είναι μεν πιο ακριβές αλλά δε "μασάνε" και αντέχουν περισσότερο.

 

Τι άποψη έχετε;

Link to comment
Share on other sites

Κατα την άποψη σας ποιες θεωρείτε πιο αξιόπιστες μπαταρίες για αυτόνομα συστήματα; Είμαι πλήρως απογοητευμένος απο αυτό το κομμάτι των αυτόνομων συστημάτων.

 

Αρχικά χρησιμοποιούσα 12V Jel κλειστού τυπού. Άλλα όσο και καλή διαστασιολόγηση και να γινόταν στη τριετία παρέδιδαν ψυχή και πνεύμα (αποφορτίζουν πολύ γρήγορα). Τώρα ξεκίνησα με 2V κολωνάτες, είναι μεν πιο ακριβές αλλά δε "μασάνε" και αντέχουν περισσότερο.

 

Τι άποψη έχετε;

 

Ανάλογα με την εφαρμογή, το τρόπο χρήσης και το κόστος που είσαι διατεθειμένος να πληρώσεις, υπάρχουν διάφορες επιλογές.

 

Μπαταρίες gel υπάρχουν και για εκκίνηση (απλές μπαταρίες αυτοκινήτου που είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ακατάλληλες για αυτόνομα συστήματα ηλεκτροδότησης). Είναι σημαντικό η μπαταρία να αντέχει βαθειές εκφορτίσεις (deep cycle). Ήταν τέτοιες οι δικές σου? Αν ναι, πόσους κύκλους μπορούσαν να αντέξουν?

 

Τα 2βολτα στοιχεία που έχεις τώρα είναι τύπου OPzS (διαφανή δοχεία) ή PzS (αδιαφανή, συνήθως μαύρα δοχεία)?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ναι είναι βαθειάς εκφόρτισης! Οι 12V που χρησιμοποιούσα μπορούν να αντέξουν μέχρι 550 κύκλους.

 

Οι 2V που έχω τώρα είναι αδιαφανή (γκρι)

 

Συγκριτικά με τις 12V οι 2V αντέχουν πολύ περισσότερο σε μέρες κακοκαιρίας.

 

Αυτό που δε καταλαβαίνω είναι γιατί οι 12V μετά απο 2 χρόνια λειτουργίας έχουν τόσο μεγάλη αυτοεκφόρτιση! Ο ρυθμιστής φόρτισης δίχνει 26 και μετά απο μια ώρα πάει 23!!!

 

Πιθανόν να είναι ελλατωματική οι συγκεκριμένη σειρά μπαταριών γιατί το ίδιο γίνεται και σε άλλα συστήματα...

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι αυτοεκφόρτιση αυτό που παρατηρείς. Απλά η μπαταρία έχει πλέον μειωμένη χωρητικότητα σε σχέση με την ονομαστική της. Φαίνεται ότι φορτίζεται γρήγορα και εκφορτίζεται εξίσου γρήγορα.

Οι 550 κύκλοι που αναφέρεις δεν είναι πολλοί και εξαρτάται αν θα αποδειχθούν αρκετοί από τη χρήση. Έπίσης θα πρέπει να ξέρουμε σε ποιό βάθος εκφόρτισης ισχύουν.

 

Τα 2βολτα στοιχεία που χρησιμοποιείς τώρα είναι κατά πάσα πιθανότητα τύπος PzS και είναι σχεδιασμένα για χρήση σε μηχανήματα "έλξης", γι' αυτό και λέγονται μπαταρίες "έλξεως" (traction). Χρησιμοποιούνται καταχρηστικά - κατά την άποψή μου, σε αυτόνομα συστήματα ηλεκτροδότησης γιατί έχουν μεγάλο ποσοστό αυτοεκφόρτισης και απαιτούν συχνές πλήρεις φορτίσεις.

Βέβαια είναι σχετικά φθηνές! Προτείνω OPzS οι οποίες είναι πολύ καλύτερες.

Link to comment
Share on other sites

Τα 2V στοιχεία που χρησιμοποιώ τώρα είναι OPzS τελικά.

 

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΤΑΣΗ: 2V

ΤΑΣΗ ΦΟΡΤΙΣΗΣ ΣΤΟΥΣ 20οC ΑΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟ: 2,23 V / Στοιχείο

ΤΑΣΗ ΕΚΦΟΡΤΙΣΗΣ:Μέγιστη τάση 2.4V/στοιχείο με μέγιστο ρεύμα 0,25 x C10(A)

ΑΥΤΟΕΚΦΟΡΤΙΣΗ ΣΤΟΥΣ 20oC : <2 % τον μήνα.

 

Είναι αρκετά καλές και ακριβούτσικες θα έλεγα. Δε μπορώ να βρώ όμως πόσους κύκλους μπορούν να αντέξουν!

 

Για τις 12V πάλι τα μοναδικά στοιχεία που μπορώ να βρω είναι:

 

Stand by use : 13.5-13.8 V

Cycle use : 14.4-14.9 V

 

Τι ακριβώς είναι αυτα; ;)

 

 

Οι 550 κύκλοι που είπα νωρίτερα δεν ισχύουν. Είναι για τις 2V της συγκεκριμένης εταιρίας και δε το πρόσεξα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.