Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η/Μ - ενεργειακό ερώτημα: Κατανομή δαπανών θέρμανσης με ωρομέτρηση


new6

Recommended Posts

καλησπερα...υπαρχει σε ενα τριοροφο, ενας λεβητας για 2 διαμερισματα.θαθελα να μαθω αν υπαρχει καποιος τυπος υπολογισμου για να δουμε τα χρηματα που αναλογουν στον καθεναν.κοινος λεβητας,αυτονομη θερμανση και τα δυο διαμερισματα εχουν ωρομετρητη!..πχ το ενα στον 1ο οροφο με 75 τετραγωνικα...και το αλλο στον 2ο οροφο με 145 τετρ.πως θα υπολογιστουν τα χρηματα που αναλογουν στο καθενα?σας ευχαριστω πολυ!

Link to comment
Share on other sites

Φίλε new6, η κατανομή της δαπάνης προϋποθέτει να γνωρίζουμε πόση θερμότητα ξοδεύει το κάθε διαμέρισμα σε μία ώρα. Η λογική είναι ότι πολλαπλασιάζουμε την ωριαία καταναλισκόμενη ενέργεια με τις ώρες λειτουργίας που έγραψε ο μετρητής και βρίσκουμε την συνολική κατανάλωση ενέργειας (θερμότητας) κάθε διαμερίσματος. Πόση όμως είναι η καταναλισκόμενη ενέργεια στην διάρκεια μίας ώρας; Γενικά είναι ανάλογη με την δυναμικότητα των σωμάτων, ωστόσο εξαρτάται σημαντικά και από μεταβλητά μεγέθη, όπως η παροχή του κάθε κυκλώματος, η θερμοκρασία προσαγωγής - επιστροφής, η θερμοκρασία ρύθμισης του θερμοστάτη, η διάρκεια συνεχούς λειτουργίας κλπ. Συχνά στα λεβητοστάσια με ωρομέτρηση μπαίνουν ρυθμιστικά της παροχής για να περιοριστεί κατά το δυνατόν η επίδραση των μη σταθερών παραμέτρων.

Επομένως, αν δεν σας ενδιαφέρει η ακρίβεια στην κατανομή, μπορείτε να κατανείμετε μόνοι σας τις δαπάνες με τον "παραδοσιακό τρόπο", ανάλογα με τις "φέτες" των σωμάτων.

Αν πάλι έχετε ανάγκη σημαντικής ακρίβειας, θα χρειαστεί να γίνει ειδικός υπολογισμός από μηχανολόγο μηχανικό και ενδεχομένως τοποθέτηση ρυθμιστών στο δίκτυό σας.

Link to comment
Share on other sites

δεν θελω τρελλη ακριβεια!ο παραδοσιαλος τροπος??δηλ?....αρα δεν υπαρχει καποιος τυπος που να βαζω τα τετραγωνικα..τον ωρομετρητη..κτλ και να βγαζει τι ποσο μου αναλογει?σορρυ αλλα δεν εχω ιδεα οπως καταλαβες!στον ωρομετρητη γραφει πχ 2600,40...οι ωρες ειναι αυτες?σευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Για να υπολογισθεί το πόσα χρήματα αντιστοιχούν στο κάθε διαμέρισμα:

 

1) Θα πρέπει να υπάρχει μελέτη θέρμανσης με την υπάρχουσα κατάσταση (δηλ. να έχουν τοποθετηθεί τα σώματα που προβλέπει η μελέτη, ο λέβητας να είναι ο απαιτούμενος όπως και ο καυστήρας, να προβλέπει ή όχι εάν θερμαίνονται boiler νερού χρήσης κατά την λειτουργία του με αυτόνομους θερμιδομετρητές ή ωρομετρητές , κλπ).

Αν δεν υπάρχει μελέτη θέρμανσης, θα πρέπει να γίνει.

 

2) Στη συνέχεια, θα πρέπει να γίνει η μελέτη κατανομής δαπανών θέρμανσης, σύμφωνα με το Π.Δ. 27-11-1985 (ΦΕΚ 631 Δ/1985), το οποίο είναι υποχρεωτικό, αλλά συνήθως δεν εφαρμόζεται γιατί προτιμούν να χρεώνουν με τα τ.μ, αντί του ορθού που είναι οι δύο μελέτες (θέρμανσης + κατανομής).

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

καλησπερα!!ειμαι ενοικιαστης σε γκαρσονιερα πεντααροφης οικοδομης κ ειμαι στον 5.οι λογαριασμοι που μου ερχοντε ειναι απιστευτοι κ η λειτουργια που του κανω δεν ειναι συνεχομενη εμαθα προσφατα οτι το ανοιξε κ σβησε φερνει αμετρητες ωρες ενω τοσο καιρο οι διαχιριστες μου λενε οτι το χεχναω ανοιχτο!πραγμα σιγουρα απιθανο!!τι μπορει να συμβαινει κ πως μπορς να χω την καλυτερη λειτουργεια κ φυσικα οικονομια?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.