Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Kάθετη συνιδιοκτησία


spiros73

Recommended Posts

Το παρακάτω είναι απόσπασμα μιας σύστασης κάθετης συνιδιοκτησίας Νοεμβρίου 1992:

 

«...συνιστούν επ’αυτού κάθετη ιδιοκτησία σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3741/1929 όπως τροποποιήθηκε από το ν.δ. 1024/1971 και των άρθρων 1002 και 1117 του Αστικού Κώδικα και δημιουργούν τις κατωτέρω λεπτομερώς περιγραφόμενες τρεις(3) αυτοτελείς και ανεξάρτητες διαιρεμένες ιδιοκτησίες, η περιγραφή των οποίων έχει ως εξής:

1)Αποτελεί αυτοτελή και ανεξάρτητη ιδιοκτησία το τμήμα που εμφαίνεται με το λατινικό αριθμό (Ι)....(περιγραφή από επισυναπτόμενο στο συμβόλαιο τοπογραφικό)..., έχει έκταση τ.μ. 199,36 ...(περιγραφή από επισυναπτόμενο στο συμβόλαιο τοπογραφικό)...

Επί του τμήματος αυτού υπάρχει ισόγεια οικία, επιφάνειας τ.μ. 41,2 και ισόγειο εργαστήριο επιφάνειας τ.μ. 44,2 και με ποσοστό συνιδιοκτησίας στο όλο οικόπεδο ένα τρίτο εξ αδιαιρέτου.

2)Αποτελεί αυτοτελή και ανεξάρτητη ιδιοκτησία το τμήμα που εμφαίνεται με το λατινικό αριθμό (ΙΙ)....(περιγραφή από επισυναπτόμενο στο συμβόλαιο τοπογραφικό)..., έχει έκταση τ.μ. 199,76 ...(περιγραφή από επισυναπτόμενο στο συμβόλαιο τοπογραφικό)...

Επί του τμήματος αυτού υπάρχει ισόγειο εργαστήριο επιφάνειας τ.μ. 20,0 με ποσοστό συνιδιοκτησίας στο όλο οικόπεδο ένα τρίτο εξ αδιαιρέτου.

3)Αποτελεί αυτοτελή και ανεξάρτητη ιδιοκτησία το τμήμα που εμφαίνεται με το λατινικό αριθμό (ΙΙΙ)....(περιγραφή από επισυναπτόμενο στο συμβόλαιο τοπογραφικό)..., έχει έκταση τ.μ. 172,06 ...(περιγραφή από επισυναπτόμενο στο συμβόλαιο τοπογραφικό)..., με ποσοστό συνιδιοκτησίας ένα τρίτο εξ αδιαιρέτου.

Οι παραπάνω συνιδιοκτήτες ή οι καθολικοί και ειδικοί διάδοχοί τους θα έχουν το δικαίωμα πλήρους αποκλειστικής και ανεμπόδιστης χρήσης τους, νομής και κατοχής, του τμήματος του οικοπέδου στο οποίο έχει ανεγερθεί η κάθε οικοδομή ή καθώς και στο τμήμα του οικοπέδου που πρόκειται να ανεγερθεί οικοδομή και να κτίζουν απεριωρίστως όσο επιτρέπουν οι πολεοδομικές διατάξεις, να φυτεύουν δένδρα, να τα φράζουν με σύρμα ή με άλλα υλικά περιίφραξης χωρίς να θίγεται το δικαίωμα συνιδιοκτησίας στο όλο οικόπεδο και να συμμορφώνονται με τις πολεοδομικές διατάξεις.

Να κτίζουν και άλλους ορόφους, στους οποίους θα έχουν εφαρμογή οι αυτές παραπάνω διατάξεις του Νόμου 3741/1929 «περί ιδιοκτησίας κατ’ορόφους» κλπ πάνω στην αρχική ισόγεια οικοδομή του σε ύψος και κάλυψη που επιτρέπει η πολεοδομική νομοθεσία. Να ορίζουν την εδαφική αναλογία (ποσοστό συνιδιοκτησίας) κάθε οριζόντιας ιδιοκτησίας της αρχικής οικοδομής και των ορόφων που θα χτιστούν πάνω από αυτή κατανέμοντας ανάλογα σε όλες τις οριζόντιες ιδιοκτησίες το ποσοστό συνιδιοκτησίας τους σε όλο το οικόπεδο και υπογράφοντες για τούτο μόνοι τους συμβολαιογραφικές πράξεις τροποποιητικές αυτής της πράξης, με εντολή και πληρεξουσιότητα που παρέχεται με την παρούσα πράξη και η οποία είναι ισχυρή και για τις περιπτώσεις των άρθρων 223 και 726 του Αστικού Κώδικα. Κάθε οικοδομή θα έχει λειτουργική αυτοτέλεια και δικές της ηλεκτρολογικές, υδραυλικές και αποχετευτικές εγκαταστάσεις.

Αν κάθε συμβαλλόμενο μέρος ανεγείρει μελλοντικά πάνω από το δώμα της ανήκουσας σε αυτό οικοδομής, κάνει υπέρβαση σε αυτά που ορίζει ο νόμος σχετικά με την επιφάνεια, το ύψος και τον όγκο της οικοδομής είναι υποχρεωμένο να κατεδαφίσει το παράνομο κτίσμα, τούτο δε μπορεί να το ζητήσει με κάθε νόμιμο μέσο τα άλλα συμβαλλόμενα μέρη (συνιδιοκτήτες) στο όλο οικόπεδο ή διάδοχοί του, που ζημιώνονται από τις παραπάνω ενέργειες. Οι εισφορές στο ΙΚΑ και σε όλα τα Ταμεία κύριας ή Επικουρικής Ασφάλισης πληρώνονται από αυτόν που κτίζει.

Ο δε ιδιοκτήτης του τμήματος του οικοπέδου (αυτοτελούς ιδιοκτησίας) που δεν έχει οικοδομή, έχει όλα τα παραπάνω δικαιώματα, δηλαδή να κτίζει οικοδομή επ’αυτού σε όλο το από το νόμο επιτρεπόμενο ύψος και πλάτος, επί του τμήματος που λαμβάνει.»

 

Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει σχετικά με τις παρακάτω απορίες:

1)Το συμβόλαιο είναι ξεκάθαρο ή υπάρχουν σημεία αντιφάσεων?

2) Ο ιδιοκτήτης του με αριθμό (ΙΙΙ) τμήματος θα βγάλει οικοδομική άδεια με βάση τα τ.μ. 172,06 ή με βάση τα τ.μ. 190,39 {δηλαδή (199,36+199,76+172,06)/3}?

3) Υπάρχει κάποια σχετική τεκμηρίωση?(νομοθεσία, νομολογία)

Link to comment
Share on other sites

Κατά τη χρήση έκαστος των συν/τών έχει αυτές τις επιφάνειες που αναφέρεις παραπάνω.

Κατά τη δόμηση όμως έχει δικαίωμα του 1/3 της συνολικής δομήσιμης επιφάνειας ολόκληρου του οικοπέδου δηλ 1/3*Ε ολοκλ οικ*Σ.Δ περιοχής

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Αν και κάθε δικαστική διαμάχη έχει δικές τις ιδιεταιρότητες: ιστορικό, επιχειρηματολογία κλπ.(*) ίσως είναι χρήσιμο να σας αναφέρω ότι η παραπάνω αντιδικία κατέληξε με απόφαση Πρωτοδικείου δικαιώνοντας την άποψη ότι ο συνιδιοκτήτης του με αριθμό (ΙΙΙ) τμήματος εκδίδοντας οικοδομική άδεια με βάση τα τ.μ. 190,39 {δηλαδή (199,36+199,76+172,06)/3} δεν θίγει τα δικαιώματα των άλλων συνιδιοκτητών. Δηλαδή δέχεται το σκεπτικό ότι "Κατά τη δόμηση όμως έχει δικαίωμα του 1/3 της συνολικής δομήσιμης επιφάνειας ολόκληρου του οικοπέδου δηλ 1/3*Ε ολοκλ οικ*Σ.Δ περιοχής" με τον τρόπο (*) που αυτό τεκμηριώθηκε στο δικαστήριο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.