Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προσομοίωση φέρουσας τοιχοποιίας


 

Recommended Posts

εδω στην Μανη στα πετροκτιστα το συγκεκριμένο κονίαμα το χρησιμοποιούμε ως κονίαμα συνδεσης των λίθων και η αναλογία έίναι η εξής περίπου 25 κιλά τσιμέντο, 2 καρότσια άμμο (περίπου 0.17 κυβικά δίοτι τα 12 καρότσια αντιστοιχούν σε 1 κυβικό) , 2,5 κουβάδες νερού. Αλλα ΄θέλω να ρωτήσω κάτι άμα ξέρει κανενας συνάδελφος , θέλω να κάνω στατικό προσομοίωμα (απλό όχι πολύπλοκο) με πεσσούς και ανοίγματα σε μία τοιχοποιία από ασβεστόλιθο ως κύριο υλικό και το κονίαμα που σας περίγραψα προηγουμένως. Εχω βάλει ως μέτρο ελαστικότητας εκείνο που ορίζει ο ΕΚ6 (για την φέρουσα τοιχοποιία) ανα πεπερασμένο επιφανειακό στοιχείο το οποίο περιλαμβάνει ολόκληρη την πέτρα και το μισό κονίαμα αλλά δεν ξερω αν η προσομοίωση έχει καποια καλή προσεγγιση. Η άλλη περίπτωση είναι να διακριτοποιήσω σε δύο διαφορετικά είδη επιφανειακών πεπερασμένων στοιχείων την πέτρα με ΄γνωστό μέτρο ελαστικότητας και το κονίαμα αλλα τι μέτρο ελαστικότητας θα βάλω? γνωρίζω ότι είναι πολυ μικρότερο της πέτρας αλλά το ν (πουασσόν) είναι πολύ μεγαλύτερο γιαυτό η πέτρα δέχεται πολύ υψηλές εφελκυστικές τάσεις. Αμα ξέρει κανένας συνάδελφος θα ήταν πολύτιμη η βοήθειά του...

Link to comment
Share on other sites

Αν κατάλαβα καλά, το ερώτημά σου αφορά σε προσομοίωση φέρουσας τοιχοποιίας... Μάλλον είσαι σε λάθος κατηγορία. :)

 

Λοιπόν, τυπικά και κανονιστικά (ΕΚ-6) λαμβάνουμε μέτρο ελαστικότητας Ε=1000fc. Ο ΕΚ-8 λέει κάπου (στο Αγγλικό κείμενο, στο Ελληνικό δεν ξέρω τι γίνεται) ότι για να συνεκτιμηθεί η λειτουργία σε "στάδιο ΙΙ" θα λάβουμε Εs=Ε/2. Αλλά διευκρίνισε, αναφέρεσαι σε παλαιά κατασκευή ή σε νέα;

Link to comment
Share on other sites

Λοιπον καταρχήν σε ευχαριστω συνάδελφε για το ενδιαφέρον σου, είμαι νέος στο σάιτ και δεν έχω εξικοιωθεί ακόμα σιγα σιγα θα τα μάθω τα κόλπα.

Ειναι καινούργια κατασκευή ( θα βγάλω την άδεια) και δεν θέλω να δωσω ΄χρήματα για ακριβά λογισμικά και θέλω να κάνω την επίλυση με το χέρι αλλα για την προσομοίωση με ενδιαφέρει να υπολογίσω τον συντελεστή δυσκαμψίας Κ από την σχέση P=K*u αν θυμάμαι καλα το στάδιο 2 αφορά τις κατασκευές από σκυρόδεμα (μπορεί να κάνω και λάθος). Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αμα έιναι καλύτερη η προσομοίωση με το να προσομοιωνω την πέτρα χωριστά και το κονίαμα σύνδεσης χωριστά με τα Ε και ν τα δικά τους ή να τα παίρνω μικτα δηλαδή η πέτρα έχει μήκος 15 εκ και ύψος 10 εκ. (ορθογώνιας επιφάνειας και πάχους 0,5 μέτρα) το κονίαμα έχει 7-8 εκ πάχος. άρα στην δεύτερη περίπτωση (δηλαδή την "μικτή" περίπτωση) θα έχω μια επιφάνεια (15 + 4 + 4) * (10 + 4+4) το τέσσερα είναι το μισό κονίαμα δεξιά και το μισό αριστερα ομοίως για το ύψος μισό πάνω και μισό κάτω και να παίρνω τα Ε και ν αυτά που δίνει ο ευροκώδικας για φέρουσα τοιχοποιία. Οι ερωτησεις μου είναι οι εξής α) ποια από τις δύο περιπτώσεις ειναι πιο αντιπροσωπευτική της πραγματικής κατάστασης και β) αν η πρώτη είναι καλύτερη περίπτωση προσομοίωσης τι Ε και ν θα πάρω για το κονίαμα? γ) το Ε μετριέται σε GPa δηλ Ν/m2 αρα το ίδιο δεν είναι αμα το πάρω σε ένα τετραγωνάκι (λίθος) ή σε μια μεγαλύτερη επιφάνεια (ολόκληρος τοίχος)

 

Αυτά, ελπίζω να έγινα αντιληπτός...

Link to comment
Share on other sites

Πάλι δεν κατάλαβα... Τι είδους ανάλυση θα γίνει με το χέρι; Ποτέ πάντως δεν κάνουμε ανάλυση λίθο - λίθο και αρμό - αρμό. Λαμβάνουμε το fcm=k*fb^0,7*fm^0,3 (το γράφω από μνήμης, θέλει έλεγχο στον ΕΚ-6) και μετά το Ε=1000*fcm...

Link to comment
Share on other sites

ME TO SAP ή το ETABS θα το προσομοιώσω.

 

 

οκ συμφωνουμε οτι παίρνουμε μικτό στοιχειο και βάζουμε το Ε = 1000 fc.

 

αυτό έκανα και εγώ και νομίζω ότι δεν απέχω πολύ από την

 

πραγματικότητα... σε ευχαριστώ συναδελφε που με βοήθησες 8-)

Link to comment
Share on other sites

Δεν απέχεις καθόλου από τα κανονιστικά ορισμένα, ειδικά μάλιστα αν έλαβες για την δυναμική ανάλυση το μισό του μέτρου ελαστικότητας της στατικής (δηλαδή 500*fcm). Αλλά απέχεις αρκετά από τα όσα λέει η εμπειρία για τις παλιές κατασκευές. Αν η θεμελιώδης ιδιοπερίοδος βγαίνει μικρότερη του Τ1, θα πρότεινα να αναθεωρήσεις προς τα κάτω το Ε της δυναμικής ανάλυσης. Δεν υπάρχει διώροφη κατασκευή με τόσο μικρή ιδιοπερίοδο.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Όταν κάνουμε αλλαγή χρήσης υφιστάμενης διατηρητέας κατοικίας σε εκπαιδευτήριο, απαιτείται στατικός υπολογισμός της οικοδομής (φέρουσας λιθοδομής με πλάκες από οπλ. σκυρ/μα) ή απλά δήλωση αντοχής;

Βοηθήστε, παρακαλώ!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Αν πρόκειται πάντως για κτίριο του ΟΣΚ (οργανισμός Σχολικών Κτιρίων), και όχι ιδιωτικό εκπαιδευτήριο,έχω την υποψία οτι πρέπει να λάβεις υπ'όψιν το 85% του ισχύοντος φάσματος! Ψάξε το!

 

 

Και κάτι ακόμα, δε σχετίζεται με το δικό σου θέμα αλλά με τον τίτλο: Θα ήθελα γνώμες για το λόγισμικό που θεωρείτε κατάλληλο για υφιστάμενες κατασκευές. Είχα μια επαφή με Σοφιστικ που φάνηκε πολύ καλό αλλά είναι ακριβό λογισμικό. Υπάρχει κάποια άλλη άποψη?

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.