Μετάβαση στο περιεχόμενο

Όροι δόμησης σε εκτός σχεδίου γήπεδο


Recommended Posts

Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Και εγώ αυτό πιστεύω και όσο το έχω συζητήσει δεν έχω ακούσει κάτι αντίθετο, μόνο που σήμερα στο παρακάτω διαδικτυακό σεμινάριο ειπώθηκε (αν κατάλαβα καλά) μία διαφορετική προσέγγιση η οποία πιθανόν να αφορούσε ΣΧΟΟΑΠ-ΓΠΣ Ηρακλείου.

https://www.facebook.com/watch/live/?v=470463767571986&ref=watch_permalink

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 993
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Aν κατάλαβα σωστά το γήπεδο εμπίπτει σε δυο ζώνες του ΣΧΟΟΑΠ όπου στη μια υπάρχει καθολική απαγόρευση δόμησης, ενώ στην άλλη επιτρέπεται η δόμηση υπό τις καθορισμένες χρήσεις (πχ κατοικία κλπ).  Έχω τη γνώμη ότι ο επιτρεπόμενος Σ.Δ θα εξαχθεί από το τμήμα που εμπίπτει στη ζώνη όπου επιτρέπεται η χρήση κατοικίας και εφόσον το τμήμα που εμπίπτει στη ζώνη αυτή διαθέτει το ελάχιστο εμβαδόν αρτιότητας που ορίζεται στη ζώνη. Η Υ.ΔΟΜ ποια γνώμη έχει για το ζήτημα.

Link to comment
Share on other sites

Παύλο ευχαριστώ για την απάντηση. Από την ΥΔΟΜ Ηρακλείου, όπως προανέφερα, το ερμηνεύουν όπως λες εσύ, αλλά δε ξέρω αν αυτό προκύπτει από γενική ερμηνεία των ΣΧΟΟΑΠ για αντίστοιχες περιπτώσεις ή αν είναι κάτι συγκεκριμένο. Η περίπτωση μου είναι στο ΣΧΟΟΑΠ Αγίου Νικολάου. Συνεχίζω το ψάξιμο.

Link to comment
Share on other sites

εδω αναλυτικα οι  επιπτωσεις  του νομου.

https://news.b2green.gr/5692/η-πολεοδομική-βόμβα-για-τα-εκτός-σχεδί

ΑΛΛΑΓΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί είναι ήδη γνωστά στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Και όπως λέει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, «ό,τι ελλείψεις και κενά υπάρχουν θα αντιμετωπιστούν είτε με ερμηνευτικές εγκυκλίους είτε με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις».

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στους επόμενους μήνες θα υπάρξει νέος σχεδιασμός για την εκτός σχεδίου δόμηση. «Οι ουσιαστικές ωστόσο αλλαγές θα υπάρξουν μέσα από τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια» συμπληρώνει ο Νίκος Ταγαράς.

--------------

σχολιο,

Αυτος ο ν. 3937 4759 ηταν στη διαβουλευση για μηνες, δημοσιευθηκε μια Πέμπτη, ξαναδημοσιευθηκε  την επομενη γιατι κατι "ξεχασαν"...ενώ  εσβησαν και ξαναγραψαν εκεινο το   "η"   τεσσερις φορες...

εκαναν και μια ακομα τροποποιηση  σε ΦΕΚ, ...και τον εμφανισαν σαν το "τελειο" νομοθέτημα,

 που θα ελυνε ολα τα θεματα  δομησης στα εκτος σχεδιου.

Τελικα,  δημιουργησε περισσοτερα προβληματα απο ολα οσα ηθελε να "λυσει"...και τα οποια στην πραγματικοτητα, δεν υπηρχαν.

Τωρα,  αν κατορθωσουν και τον συμμαζεψουν καπως,  με αιτιολογια οτι 

«ό,τι ελλείψεις και κενά  υπάρχουν θα αντιμετωπιστούν είτε με ερμηνευτικές εγκυκλίους είτε με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις».

μαλλον αδυνατο φαινεται.

Η πιο σωστη πραξη θα ηταν να επανελθει το δοκιμασμενο  εδω και  50 χρονια καθεστως του Δ 270,

που ειχε βελτιωθει με επανειλημενες τροποποιησεις και ειχε πλεον  καταληξει σε ξεκαθαρες διαταξεις.

Εξ αλλου, ολες οι οικονομικες συναλλαγες στα εκτος σχεδιου,[αξια γης, Ε9, ΕΝΦΙΑ, φοροι μεταβιβασης, φοροι κληρονομιας κλπ]

  εχουν γινει με βασει τις πολεοδομικες διαταξεις το Δ270

 Εν τελει, ακομα και στις  νομικες ενημερωσεις, κανενας δεν εκανε συγκεκριμενες τροποποιησεις σε αρθρα του Δ270.

Απλα συμπληρωσαν σαν επικεφαλιδα

"δες τε και τον ν.  4759" 

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα, δεν ξέρω αν είναι επί του παρόντος topic, αλλά έχω ένα ακίνητο εκτός σχεδίου στο οποίο υπάρχει απόφαση χαρακτηρισμού για το 1/3 της έκτασης του ως γεωργικό (μη δασικό) ενώ τα 2/3 χαρακτηρίζονται ως δασική έκταση, από τη Δ/νση δασών. Το 1/3 είναι ως έκταση άρτιο και οικοδομήσιμο. Πρόκειται να γίνει αγοραπωλησία και τίθεται το ερώτημα του αν μπορεί να πουληθεί μόνο το τμήμα που είναι μη δασικό μιας στο άλλο υπάρχει η απόφαση χαρακτηρισμού ως δασικό. Η συμβολαιογράφος με ρωτάει αν το ακίνητο δύναται να κατατμηθεί. Για να μπορεί να κατατμηθεί δε θα πρέπει και τα δύο τμήματα να έχουν τις προϋποθέσεις της κατά κανόνα αρτιότητας για την εκτός σχεδίου (πρόσωπο,βάθος κτλ) ; Αν είναι έτσι, δεν την έχουν, οπότε κατάτμηση δεν γίνεται. Ένσταση για το υπόλοιπο δασικό τμήμα της ιδιοκτησίας, δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει πλέον μιας και έχουν περάσει χρόνια από τότε που βγήκε η απόφαση. Πριν μου τεθεί το θέμα έτσι από τη συμβολαιογράφο, θεωρούσα ότι το ακίνητο είναι ένα, θα μεταβιβαστεί ως ένα και ο Σ.Δ, θα καθοριστεί από το μη δασικό τμήμα. 

Link to comment
Share on other sites

ενα ηταν μεν, αλλα

αφαιρεθηκε ενα τμημα σαν δασικο Δημοσιου, αρα κατειχες ενα ξενο.

Αρα εξ αρχης ηταν αυτο που μενει σημερα.

Δεν εχεις κατατμηση. Βεβαιως μπορεις να πουλησεις το καθαρο με επιφυλαξη για το υπολοιπο.

εδω

περ. 24 επ.

https://ypen.gov.gr/ola-osa-prepei-na-gnorizoun-oi-polites-27-erotiseis-apantiseis-gia-tous-dasikous-chartes/

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Στους δασικούς χάρτες έχει μεταφερθεί η Π.Χ επακριβώς. Απ'οτι καταλαβαίνω μπορώ να κάνω τοπογραφικό μόνο για το μη δασικό τμήμα. Από κει και πέρα θα βρω μπροστά μου και το θέμα του κτηματολογίου, μιας και στα κτημ.διαγράμματα άλλη είναι είναι η εικόνα του ακινήτου...

Link to comment
Share on other sites

ειναι δασικη εκταση,  ή δασος δημοσιου?

Αν ειναι δασος δημοσιου επρεπε στο ΕΚ να δηλωθει η πραγματικη κατασταση, με βαση την ΠΧ.

Κανονικα στο κτηματοφυλλο πρεπει να εχεις παρατηρησεις οτι ανηκει στο δημοσιο ή κατι πα΄ρομοιο.

Θα κανεις διορθωση???

[δεν καταλαβα...πρωτα εγινε η αγορα και μετα η ΠΧ, ή  τι αλλο εγινε...?

Link to comment
Share on other sites

Στην περιοχή υπάρχει κτηματολόγιο από το 1998-2000. Η διαδικασία στο δασαρχείο έγινε το 2015, οπότε και βγήκε η Π.Χ. Πριν λίγο έμαθα ότι έχει γίνει ένσταση στη δευτεροβάθμια και για το υπόλοιπο τμήμα και πιθανόν να υπάρξει παραίτηση της ένστασης μιας και θα καθυστερήσει πολύ με αμφίβολο αποτέλεσμα. Εγώ ασχολήθηκα με το ακίνητο προσφάτως και αυτές τις μέρες έχει πάει το τοπογραφικό μου σε συμβολαιογράφο. Μακάρι να μπορούσα να αποφύγω τη διόρθωση λόγω χρόνου, αλλά και γιατί δεν ξέρω αν υπάρχει διαδικασία με την οποία να κάνεις διόρθωσης ορίων μόνο με αποκοπτώμενο τμήμα (Αi) χωρίς διεκδικούμενο (Δi). Κανονικά το δημόσιο θα έπρεπε να κάνει αυτή τη διαδικασία όχι μόνο για τα δασικά αλλά και για Γ.Α&παραλίας, απαλλοτριώσεις δρόμων, παραχωρήσεις λωρίδων σε Κ.Χ κτλ. Στις περιοχές λειτουργίας κτηματολογίου δημιουργούνται τέτοια θέματα που μόνο επιπλέον κόστος δημιουργούν και καθυστέρηση με κίνδυνο για τις αγοραπωλησίες. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.