Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα σας.

 

Μελετώντας τον Ευρωκώδικα 7 σε ότι αφορά τους ελέγχους ολικής ευστάθειας πρανών με την Μέθοδο ανάλυσης 3, μου δημιουργήθηκε η εξής απορία:

 

Αναφέρεται ότι οι χαρακτηριστικές τιμές των εδαφικών παραμέτρων, σύμφωνα με το Εθνικό Προσάρτημα που ισχύει στην Ελλάδα, απομειώνονται κατά έναν συντελεστή γΜ*γm όπου γΜ ο επιμέρους συντελεστής εδαφικών παραμέτρων και γm ο συντελεστής προσομοίωσης με διαφορετικές τιμές ανά συνθήκη ελέγχου.

Το γινόμενο γΜ*γm αποτελεί τον ενιαίο ισοδύναμο συντελεστή ασφαλείας FS ο οποιός πχ σε περίπτωση συνήθων παραδοχών υδραυλικών συνθηκών και ανάλυση μέσω ενεργών τάσεων προκύπτει FS=1,38.

Εγω προσωπικά αντιλαμβάνομαι (και σε σχέση με την φιλοσοφία του Ευρωκώδικα και από άλλα κεφάλαια) ότι ειτε θα χρησιμοποιήσω τιμές σχεδιασμού εδαφικών παραμέτρων, δράσεων κλπ λαμβάνοντας υπόψη τους συντελεστές γΜ για τα εδαφικά χαρακτηριστικά και γF για τις δράσεις και θα απαιτώ συντελεστή ασφαλείας έναντι ολικής ευστάθειας >1,00, είτε θα χρησιμοποιήσω χαρακτηριστικές τιμές εδαφικών παραμέτρων κλπ και θα απαιτώ συντελεστή ασφαλείας μεγαλύτερο από FS=γΜ*γm ανά περίπτωση, πχ FS=1,38 για την περίπτωση που αναφέρω παραπάνω.

Μήπως όμως αυτό δεν είναι σωστό και πρέπει οι χαρακτηριστικές τιμές εδαφικών παραμέτρων να απομειωθούν κατά γΜ*γm και να απαιτώ συντελεστή >1,00 ή ακόμα και 1,38 (παράδειγμα);

Αναφέρω ότι στο παράδειγμα που δίνεται στις σημειώσεις του ΤΕΕ για τις αναλύσεις ολικής ευστάθειας με τον Ευρωκώδικα 7 υπολογίζονται οι τιμές σχεδιασμού εδαφικών παραμέτρων και φορτίσεων χρησιμοποιώντας τους επιμέρους συντελεστές (χωρίς συντελεστή προσομοίωσης γm) και στην συνέχεια θεωρείται ότι το σύστημα ευσταθεί εάν ο συντελεστής ασφαλείας έναντι ολικής ευστάθειας είναι >1,00.

Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα κάποια γνώμη και βοήθεια.

Σας ευχαριστώ.

Δημοσιεύτηκε

Διορθωσε τη δημοσευση σου,λατινικοι χαρακτηρες δεν επιτρεπονται.

Αν καποιος συναδελφος γνωριζει θα σου απαντησει.

Δημοσιεύτηκε

kolam sorry αλλά με τον ΕC-7 δεν έχω πολυασχοληθεί...δε βρίσκω και το λόγο να σου πω την αλήθεια...αυτό είναι μια άλλη συζήτηση όμως.

 

Λοιπόν...έχεις να κάνεις μια μελέτη ευστάθειας πρανούς...Πώς υπολογίζεις το συντελεστή ασφαλείας; Γενικά μιλάω...

 

Πάμε με την "παλιά" μέθοδο:

 

1. Έστω έδαφος με c και φ.

 

2. Επιλέγεις μια επιφάνεια "αστοχίας"...δεν μπαίνω πολύ στα περί οριακής ισορροπίας...υποθέτω τα ξέρεις...

 

3. Βρίσκεις τα c1 και φ1 για τα οποία αυτή η επιφάνεια αστοχεί...

 

4. Ο συντελεστής ασφαλείας FS ορίζεται ως: FS=c/c1=tanφ/tanφ1

 

5. To κάνεις αυτό για "όλες" τις δυνατές επιφάνειες...αυτή με το μικρότερο FS είναι η κρίσιμη...

 

Πάμε τώρα στο δικό σου...

 

1. Αν πάρεις c και φ, τότε πρέπει FS>γΜ*γm

 

2. Αν πάρεις c1 και φ1, δηλαδή απομειώσεις από την αρχή την αντοχή σύμφωνα με τον τύπο c/c1=tanφ/tanφ1=γΜ*γm, τότε πρέπει FS>1.

 

Ότι από τα δύο και να κάνεις είναι το ίδιο. Ελπίζω να μη σε μπέρδεψα χειρότερα...

 

Y.Γ. δεν είμαι σίγουρος αν παίρνεις και το συντελεστή προσομοίωσης...αυτό πρέπει να το λέει ο EC-7...

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια. Κι εγώ αυτό καταλαβαίνω, απλώς είχα κάποια διαφωνία σχετικά με το αν υφίσταται στον Ερωκώδικα εκτός από την μέθοδο των επιμέρους συντελεστών όπου απομοίωνονται τα παντα (εδαφικές παράμετροι, δράσεις, κλπ) με επιμέρους συντελεστές ώστε να έχουμε τιμές σχεδιασμού και μετά ζητείται FS>1 (στις περισσότερες περιπτώσεις) και η εναλλακτική μέθοδος του ολικού συντελεστή, όπου χρησιμοποιούνται χαρακτηριστικές τιμές για ολά και ζητείται FS> γΜ*γm.

Δεν το έχω διευκρινήσει ακόμα, αλλά μετά από αρκετό διάβασμα και συζήτηση τείνω να καταλήξω ότι ο Ερωκώδικας επιλύει τα προβλήματα ολικής ευστάθειας, μόνο με την μέθοδο των επιμέρους συντελεστών και overall συντελεστή FS>1 (στις περισσότερες περιπτώσεις ξαναλέω)

 

Όσον αφορά τον συντελεστή προσομοίωση γm επιβάλλεται στις αναλύσεις ευστάθειας (ισώς και σε άλλες κατηγορίες έργων - δεν το έχω ψάξει) από το Εθνικό Προσάρτημα για την Ελλάδα του Ευρωκώδικα 7.

 

Τέλος νομίζω ότι οι Ευρωκώδικες έχουν σήμερα παράλληλη ισχύ με ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα. Μήπως γνωρίζεται μέχρι πότε θα έχουμε αυτή την παράλληλη ισχύ;

Σας ευχαριστώ.

Δημοσιεύτηκε

Δεν το έχω διευκρινήσει ακόμα, αλλά μετά από αρκετό διάβασμα και συζήτηση τείνω να καταλήξω ότι ο Ερωκώδικας επιλύει τα προβλήματα ολικής ευστάθειας, μόνο με την μέθοδο των επιμέρους συντελεστών και overall συντελεστή FS>1 (στις περισσότερες περιπτώσεις ξαναλέω)

 

Εδώ έχεις ένα "λάθος" στη διατύπωση...

 

Με τον ΕC-7, προσπάθησε να ξεχάσεις τον overall FS...πρέπει να απαιτείς οι αντιστάσεις να είναι μεγαλύτερες από τις δράσεις...τώρα θα μου πεις το ίδιο είναι, αλλά είναι θέμα διατύπωσης.

 

Πάντως, για την ολική ευστάθεια, όπου πάμε με τη μέθοδο ανάλυσης 3 παρατηρείται το μικρότερο πρόβλημα...ουσιαστικά με αυτήν πηγαίναμε και πριν λίγο πολύ...στα υπόλοιπα θέματα είναι που έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές.

 

Και να σκεφτείς ότι οι Βρετανοί, από τους πρωτοπόρους στις τεχνικές ανάλυσης ευστάθειας πρανών (Bishop, Morgenstern+Price, Spencer, Sarma κτλ) πάνε με τη Μ.Α. 2.

 

Μια πολύ καλη άσκηση που σου συνιστώ είναι να κάνεις και τα δύο που σου πρότεινα παραπάνω. Πάρε ένα πρανές με c και φ και υπολόγισε τον FS. Μετά κάνε ανάλυση με c1 και φ1, όπου α=c/c1=tanφ/tanφ1 και υπολόγισε το συντελεστή ασφαλείας β.

 

"Θεωρητικά" θα έπρεπε α*β=FS. Πρακτικά αυτό δεν παίζει...οι κρίσιμες επιφάνειες που θα υπολογιστούν στις δύο περιπτώσεις επίσης θα είναι διαφορετικές...Βέβαια η διαφορά θα είναι μικρή...(Ο λόγος είναι ότι οι μέθοδοι ανάλυσης δεν είναι γραμμικές...)

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ για την βοήθεια.

Εφάρμοσα το προτεινόμενο παράδειγμα όπως το αντιλαμβάνομαι.

Λαμβάνοντας c και φ χαρακτηριστικές τιμές όπως προέκυψαν από την γεωτεχνική έρευνα έχω κρίσιμη επιφάνεια ολίσθησης με FS=1,17.

Λαμβάνοντας τιμές c1 και φ1 που αντιστοιχούν σε απομείωση c και φ κατά α=1,25, έχω στην ίδια επιφάνεια ολίσθησης συντελεστή ασφαλείας β=0,94.

FS= α*β= 1,25*0,94= 1,175 περίπου ίσο με τον συντλελεστή που έχω για c και φ.

Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι είναι ισοδύναμο το να χρησιμοποιήσω c και φ (χαρακτηριστικές τιμές) και να ζητάω FS= γΜ*γm με το να χρησιμοποιήσω c1 και φ1 (τιμές σχεδιασμού) και να ζητάω FS=1, αλλά κατά τον ΕC7 η ορθή ανάλυση είναι με c1 και φ1 (μέθοδος επιμέρους συντελεστών).

  • 4 months later...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπερα! Ειμαι φοιτητρια μηχανικος στην αγγλια και η πτυχιακη μου εχει να κανει με την υιοθετηση του Ευρωκωδικα 7 στισ γεωτεχνικες κατασκευες σττην Ελλαδα. Θελω να παρουσιασω σε αυτη τη δουλεια μου τι γινοταν πριν την εισαγωγη του Ευρωκωδικα 7. Δηλαδη με ποιεσ μεθοδους λυναμε τι χρησιμοποιουσαμε και γενικα τι γινοταν απ την αρχη μιασ μελετης. Και θελω να ρωτησω αν μπορειτε να μ πειτε καποια αναρτηση η οποια θα μπορουσε να με πληροφορηση η κατι αναλογο. Κ επεισης να μπω στο forum διοτι παρατηρησα το σχολιο στην ερωτηση για τους ευρωκωδικες οτι ο χρηστησ cv δεν ασχοληθηκατε ιδιαιτερα με τον Ευρωκωδικα 7. Οποιαδηποτε πληροφορια σας θα ηταν πολυτιμη. Ευχαριστω

Δημοσιεύτηκε

Και να σκεφτείς ότι οι Βρετανοί, από τους πρωτοπόρους στις τεχνικές ανάλυσης ευστάθειας πρανών (Bishop, Morgenstern+Price, Spencer, Sarma κτλ) πάνε με τη Μ.Α. 2.

 

Απλά για πληροφόρηση: Μέθοδο αναλυσης 1 χρησιμοποιούν στην Αγγλία.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.