Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Σε οικισμό με εγκεκριμένο σχέδιο (Χάρτης διανομής) έγινε κτηματολόγιο

όπου προκύπτει διαφορά μεταξύ ορίων κτηματολογίου και ορίων αρχικής διανομής.

 

Η Πολεοδομία στην οποία κατέθεσα φάκελο για έκδοση οικοδ. άδειας τα έχει χαμένα. Ο Τοπογράφος της υπηρεσίας ισχυρίζεται ότι πρέπει να λάβω υπ΄όψη το χάρτη διανομής. Η υπάλληλος που ελέγχει κατά ΓΟΚ λέει ότι πρέπει να λαβω υπ' οψη το κτηματολόγιο.

 

Τελικά καταλήξαμε η οικοδομή να μη τοποθετηθεί στο τμήμα ανάμεσα στα όρια μεταξύ Κτηματολογίου και Χάρτη διανομής και να απέχει απόσταση Δ και από τα δύο όρια, το δυσμενέστερο κάθε φορά.

 

Θα ήθελα τη γνώμη σας και την εμπειρία σας στο θέμα. Τί υπερισχύει τελικά το κτηματολόγιο ή ο χάρτης διανομής;

83768412zn6.png

83768412zn6.2fc31dec40.jpg

Δημοσιεύτηκε

το κτηματολόγιο έχει κάποια σχετική ανοχή. Αν είσαι εντός ορίων τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Παντα εφαρμόζεις τη διανομή. Αφού με τη διανομή μοιράστηκαν τα χωράφια όχι με το κτηματολόγιο. Τελικά το κτηματολόγιο άραγε ήρθε για να λύσει καταστάσεις ή να δημιουργήσει προβλήματα.

Επίσης δες και την εξάρτηση. Διαφορετική η εξάρτηση σε διανομή και διαφορετικη σε κτηματολόγιο. Στο πρώτο πας με τριγωνομετρικα της διανομής αλλά δεν μπορείς να κάνεις μετασχηματισμό σε ΕΓΣΑ γιατί πετάει κάποια μέτρα, λόγω του παλιού Bessel που χρησιμοποιούσε η τοπογραφική. Πως έκανες τη μετατροπή από το ένα σύστημα στο άλλο?

Δημοσιεύτηκε

chris, δεν είμαι τοπογράφος και δεν μπορώ να σου απαντήσω στο ερώτημα.

Το τοπογραφικό διάγραμμα μου το έκανε τοπ. μηχ/κός και μάλλον το ρυμοτομικό το οριοθέτησε με αποτύπωση της ευρύτερης περιοχής.

Στην περίπτωσή μου όπως φαίνεται στη φωτο στη μία πλευρά το κτηματολόγιο οριοθετήται εκτός του ρυμοτομικού και στην άλλη εντός.

Συμφωνώ ότι το κτηματολόγιο με τον τρόπο που γίνεται μάλλον δημιουργεί προβλήματα παρά επιλύει.

Δημοσιεύτηκε

Επίσης να αναφέρω ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι εταιρίες που ανέλαβαν την κτηματογράφηση της περιοχής συχνά απλά κατέγραφαν υπάρχουσα κατάσταση βάσει της οποίας εξέδωσαν τίτλους. σε αντίστοιχη δική μου ερώτηση σε πολεοδομία δεν είχαν άποψη ως προς ποια ιδιοκτησία είναι η ορθή, της διανομής ή του κτηματολογίου. απ' την άλλη πλευρά όμως λογικά στις πειρσσότερες των περιπτώσεων η υπάρχουσα αυτή κατάσταση υφίσταται 20ετίας οπότε ίσως να μπαίνει σφήνα και το θέμα της χρησικτησίας όπως έχω διαβάσει σε κάποιο άλλο post του site..

Δημοσιεύτηκε

¨οχι εφαρμόζεις τη διανομή.

Τώρα αν δεν κάθεται ακριβώς τα ορόσημα το παίζεις λίγο από εδώ και από κει και το φέρνεις ώστε και τα όμορα να μην έχουν πρόβλημα.

Δημοσιεύτηκε

gk και στην περιοχή που δουλεύω έχουμε ακριβώς το ίδιο πρόβλημα. Πραγματικά οι διανομές με το κτηματολόγιο έχει τεράστιες διαφορές,εκει αναγκαστικά κάνεις διόρθωση κτηματογραφικού με τους όμορους να συμφωνούν κτλ κτλ...

Ζήσε Μάη μου...

Δημοσιεύτηκε

Αχ αυτό το Κτηματολόγιο...

 

Λοιπόν, φίλε gk, είσαι υποχρεωμένος να δείξεις την κατάσταση της διανομής για τους λόγους που σου προανέφεραν συνάδελφοι. Επίσης να σιγουρέψεις ότι η παράθεση διανομής/Κτηματολογίου δεν έχει προκύψει από μετατροπή αλλά από επίγειες σκοπεύσεις τριγωνομετρικών διανομής ΚΑΙ της ΓΥΣ ή του ΟΚΧΕ.

 

Πάντως, σε ό,τι αφορά την έκδοση οικοδομικών αδειών, στην περιοχή μου η πολεοδομία γνωρίζοντας την κατάσταση δεν απαιτεί τίποτε από το Κτηματολόγιο. Εξάλλου δεν είναι και υποχρεωμένη σαν υπηρεσία να ζητήσει κάτι τέτοιο, οπότε μάλλον δεν χρειάζεται να περιπλέκονται τα πράγματα.

 

Εφαρμογή τίτλων και διανομών. Όπου υπάρχει διαφορά με το Κτηματολόγιο πέραν των ανεκτών ορίων (ως προς θέσηξ και εμβαδό) αυτό που διορθώνεται με διαδικασία που προβλέπεται είναι το Κτηματολόγιο. Εκεί εντοπίζονται τα λάθη, αφού οι διανομές είναι κυρωμένες και το Κτηματολόγιο ΔΕΝ έχει ακόμη αποδεικτική ισχύ.

 

Πάντως αυτό αφορά κυρίως τον ιδιοκτήτη και δεν θα έπρεπε να βασανίζει εσένα ως προς την έκδοση της άδειας. Είναι στο χέρι του ιδιοκτήτη να το διορθώσει, αν απαιτείται, στο Κτηματολόγιο χωρίς να επηρεάζει κάτι τέτοιο τη δουλειά σου, αφού σε κάθε περίπτωση (διόρθωση Κτηματολογίου και οικοδομική άδεια) θα εφαρμόζεται η διανομή.

  • 3 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφοι, εργάζομαι σε περιοχή που το Κτηματολόγιο είναι κλεισμένο και ισχύει η πενταετία μέχρι να εκδοθουν οι τίτλοι (χα χα χα! καλό, εεεε;)

 

Η κατάσταση είναι άκρως σοβαρή....! Με πολύ λίγα λόγια θα σας πω με αφορμή το εν λόγω πρόβλημα, κάτι αντίστοιχο που συνάντησα.

 

Σε πόλη στην περιοχή που βρίσκομαι, υπάρχει πράξη εφαρμογής από το 1994 με υλοποιημένα στοιχεία στο έδαφος (οικόπεδα, δρόμοι κλπ.) εδώ και αρκετά χρόνια. Επίσης υπάρχει ψηφιακό υπόβαθρο και πλήρη αναλυτικά στοιχεία.

 

Στα όρια της πολεοδομικής μελέτης υπάρχει περιφερειακή οδός συγκεκριμένου πλάτους, η οποία χωρίζει και το οικιστικό τμήμα από το εκτός σχεδίου. Το κτηματολόγιο έχει κάνει το εξής απολύτως απαράδεκτο:

σε όλο το μήκος του περιφερειακού, στα εκτός σχεδίου, έχει προσδιορίσει διαφορετικό πλάτος δρόμου (εντελώς αυθαίρετα!!!!!!!!!) και έχει μετατοπίσει

όλο το Αγρόκτημα κατάπερίπτωση και μάλιστα με μετατοπίσεις άνω των 10 μέτρων!!! αυτό σημαίνει ότι όλα τα αγροτεμάχια είναι λανθασμένα!!!

 

Και φυσικά φυσικά, η μόνη διαδικασία που προβλεπεται είναι αυτή της χωρικής μεταβολής, το οποίο φυσικά είναι αδύνατο, αφου δεν είναι δυνατόν ούτε ο ιδιοκτήτης να επωμιστεί τα έξοδα μετακίνησης και διόρθωσης περίπου 200 αγροτεμαχίων, αλλά ούτε και γίνεται να διορθωθεί μόνο το δικό του, αφού με αυτό τον τρόπο ξαφνικά στην συνεχή γραμμή της εξωτερικής ρυμοτομικής γραμμή του περιφερειακού θα μετακινηθεί το αγροτεμάχιό του (ολόκληρο μέσα στα όρια του δρόμου).... Η κατάσταση είναι τραγική

και αυτό δεν είναι βέβαια ούτε το μόνο πρόβλημα που συνάντησα, αλλά ούτε και το δυσκολότερο...

 

Δεν ξέρω συνάδελφοι τι γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις, αυτό που ξέρω όμως σίγουρα, είναι ότι το κτηματολόγιο έχει δημιουργήσει πλήθως προβλημάτων (γεωμετρικά ή νομικά), ενώ παράλληλα είναι εντελώς δυσκίνητο σε ενδεχόμενες διορθώσεις...

Δημοσιεύτηκε

«Άρθρο 13α

1. Το καταχωρισθέν στο Κτηματολόγιο εμβαδόν του

ακινήτου και μόνο δεν αποτελεί προσδιοριστικό στοιχείο

της ταυτότητας του ακινήτου. Με απόφαση του Ο.Κ.Χ.Ε.,

καθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού, επί το μείζον ή

έλασσον, της «αποδεκτής αποκλίσεως» της τιμής του

καταχωρισθέντος στο κτηματολογικό φύλλο του ακι−

νήτου εμβαδού, σε σχέση προς την τιμή που προκύπτει

από την εμβαδομέτρηση με μέθοδο ακριβέστερη από

την προβλεπόμενη στις τεχνικές προδιαγραφές σύντα−

ξης του Εθνικού Κτηματολογίου. Η «αποδεκτή απόκλιση»

αποτελεί στοιχείο του αποσπάσματος κτηματολογικού

διαγράμματος και του κτηματογραφικού διαγράμματος

του ακινήτου που προβλέπονται στο άρθρο 14 παρ.

4 του νόμου αυτού. Εντός του ως άνω πλαισίου της

«αποδεκτής αποκλίσεως», η καταχωρισθείσα στο Κτη−

ματολόγιο τιμή του εμβαδού και η προκύπτουσα από

ακριβέστερη εμβαδομέτρηση τιμή αυτού θεωρούνται

συμβατές. Με όμοια απόφαση, στην οποία λαμβάνονται

υπόψη οι τεχνικές προδιαγραφές σύνταξης του Εθνικού

Κτηματολογίου, προβλέπεται ο τρόπος αποτύπωσης στο

κτηματογραφικό διάγραμμα «ζώνης κανονισμού ορίων»

περιμετρικά εκάστου γεωτεμαχίου σε σχέση προς τα

όμορα γεωτεμάχια, εντός της οποίας μπορεί να καθο−

ρίζεται με έγγραφη συμφωνία των κυρίων των όμορων

γεωτεμαχίων ή με κανονισμό από το δικαστήριο, κατά

το άρθρο 1020 ΑΚ, η ακριβής θέση του κοινού ορίου των

γεωτεμαχίων, η οποία και αποτυπώνεται, σε αμφότερες

τις περιπτώσεις, στο κτηματογραφικό διάγραμμα του

άρθρου 14 παρ. 4 και καταχωρίζεται στο Κτηματολόγιο

με αίτηση όποιου έχει έννομο συμφέρον, σύμφωνα με τα

οριζόμενα στο εν λόγω άρθρο. Εντός της ως άνω «ζώνης

κανονισμού ορίων», το κτηματογραφικό διάγραμμα του

γεωτεμαχίου θεωρείται συμβατό, ως προς το σχήμα

και τα όρια του γεωτεμαχίου, προς τα συντασσόμενα

με ακριβέστερες μεθόδους τοπογραφικά διαγράμματα.

Το κτηματολόγιο έχει συνταχθεί με κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές (για αστικές περοχές αντίστοιχες με σύνταξη διαγραμμάτων κλίμακας 1:1000 και για αγροτικές 1:5000) οπότε προφανώς δεν μπορεί να συγκριθούν οι ακρίβειες σύνταξης του με την ακρίβεια (θεωρητική γιατί στην πράξη.....) σύνταξης ενός τοπογραφικού διαγράμματος. Επομένως πάντα θα υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε αυτό που μέτρησε ο μηχανικός και την καταχώρηση του κτηματολογίου τόσο σε εμβαδό όσο και σε όρια.

Όσον αφορά το σχήμα του gk μάλλον ο μελετητής έκανε μετασχηματισμό των συντεταγμένων της διανομής σε ΕΓΣΑ γιατί φαίνεται μια απλή μετατόπιση κατά Χ και Y, η οποία είναι λογική. Το θέμα είναι πόσο μεγάλη διαφορά έχουν?

Γενικά πάντως δε θα έπρεπε να δημιουργεί πρόβλημα η πολεοδομία.

  • 12 years later...
Δημοσιεύτηκε

Σε περιοχή που λειτουργεί πλήρως το κτηματολόγιο , υπάρχει διανομή του Υπ. Γεωργίας του 1950.

Οικόπεδο με πρόσωπο σε 2 ασφαλτοστρωμένες οδούς ( διαμπερώς )

Βάσει κτηματολογίου , επιβεβαιώνεται η επί του εδάφους κατάσταση ,
και το οικόπεδο συνορεύει με οδικό δίκτυο στις 2 πλευρές  ( κωδικός ΕΚ  ιδιοκτήτης ΥΠΟΙΚ. )

Βάσει διανομής η μια οδός δεν υπάρχει.

Στο τοπογραφικό πόσες οδούς δείχνουμε ?

 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.