Scrooge Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 19 , 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 19 , 2010 Καλημέρα. Μια πολυκατοικία 3 ορόφων, με 2 διαμερίσματα ανά όροφο, διαθέτει σύστημα θέρμανσης με κλασικό δισωλήνιο σύστημα. Το πρόβλημα γνωστό: Η θέρμανση λειτουργεί για όλους την ίδια ώρα, ως συμβιβασμός των επιθυμιών όλων των ενοίκων. Είναι δυνατή η μετατροπή του συστήματος ώστε να υπάρχει αυτονομία σε κάθε διαμέρισμα ?
dimitrispsi Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 19 , 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 19 , 2010 Υπάρχουν αρκετά τέτοια συστήματα. στα οποία τοποθετείται θερμιδομετρητής σε κάθε σώμα χωριστά. Ψάξε στο internet με "αυτονομία θέρμανσης δισωλήνιο" και θα βγουν αρκετά αποτελέσματα. Δεν αναφέρω κάποιο εδώ γιατί τα περισσότερα είναι από εταιρείες και θα θεωρηθεί διαφήμιση.
nikmmech Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 19 , 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 19 , 2010 Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα υδραυλικής μετατροπής για να αυτονομηθούν οι καταναλώσεις, τότε με χρήση κατανεμητών δαπανών (μοιάζουν στη λειτουργία με θερμιδομετρητές). Τοποθετούνται σε κάθε σώμα της εγκατάστασης χωριστά και καταγράφουν τα στοιχεία κατανάλωσης, τα οποία μπορούν να στείλουν ακόμα και μέσω τηλεφωνικής γραμμής στην εταιρεία που τα έχει αναλάβει για αυτό τον σκοπό (γενικά δεν είναι εφικτό να διαβαστούν τα στοιχεία της κάθε συσκευής από τους χρήστες-μεσολαβεί η εταιρεία που τα εγκαθιστά/προμηθεύει). Από μια μικρή επαφή που είχα, πρόκειται για ακριβούτσικη λύση (μεσολάβησε μια 4ετία όμως, οπότε δεν ξέρω για τωρινές τιμές)
nvel Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 19 , 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 19 , 2010 υπάρχει και η επέκταση της γνωστής ελληνικής πατέντας (ωρομέτρηση) για αυτονομία σε δισωλήνιο, όπου τοποθετούνται ηλεκτροβάνες σε κάθε σώμα που ελέγχονται από θερμοστάτη χώρου
nikmmech Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 19 , 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 19 , 2010 Έχει όμως μια ταλαιπωρία αυτή η λύση για τον εγκαταστάτη και είναι αντιαισθητικό το αποτέλεσμα. Αντ'αυτού μπορούν να τοποθετηθούν θερμοστατικές κεφαλές σε κάθε σώμα. Βέβαια, από πατέντες σε τόσο παλαιής φιλοσοφίας εγκαταστάσεις, άλλο τίποτα (και όχι άδικα θα έλεγα..).
nvel Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 19 , 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 19 , 2010 υπάρχει και ασύρματη σύνδεση μεταξύ θερμοστάτη, βαλβίδων και δεκτή θερμοστατών
nikmmech Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 19 , 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 19 , 2010 Εννοείς σε κάθε χώρο που υπάρχει θερμαντικό σώμα θα υπάρχει και από ένας θερμοστάτης σε συνεργασία με μια ηλεκτροβάνα στο αντίστοιχο σώμα?
nvel Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 19 , 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 19 , 2010 σε κάθε διαμέρισμα υπάρχει ένας θερμοστάτης που εντέλει ασύρματα τις ηλεκτροβάνες κάθε σώματος του διαμερίσματος. Οι θερμοστάτες των διαμερισμάτων του ορόφου επικοινωνούν ασύρματα με ένα δέκτη που βρίσκεται στο διάδρομο ο οποίος συνδέεται ενσύρματα μέσω bus ένα ελεγκτή με εξόδους ρελέ (ένα για κάθε διαμέρισμα) που οδηγούν ένα πίνακα ωρομετρητών και τον λέβητα. Φυσικά χρειάζεται αλλαγή κυκλοφορητή με inverter ή βαλβίδα διαφορικής πίεσης.
nikmmech Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 19 , 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 19 , 2010 Με αυτό το σύστημα όμως δεν μπορεί να υπάρχει αυτονομία ρύθμισης και μείωση του κόστους στον χρήστη (αν για παράδειγμα θέλει να απομονώσει ένα χώρο σε αχρηστία), του κάθε θερμαινόμενου χώρου ενός διαμερίσματος, αφού η εντολή δίνεται ενιαία σε όλες τις Η/Β των θερμαντικών σωμάτων. Εκεί με θερμοστατικές κεφαλές μπορεί να επιτευχθεί αυτό με μικρότερο κόστος, χωρίς την ογκώδη παρουσία Η/Β και με λιγότερο κόπο στην τοποθέτησή τους. Υπάρχει και η δυνατότητα μέσω αισθητηρίων των κατανεμητών να λαμβάνει πληροφορίες κεντρική αντιστάθμιση με inverter κυκλοφορητη, για να προσαρμόζει την λειτουργία της κεντρικής εγκατάστασης κατάλληλα. Επαναλαμβάνω, ότι για το κόστος των κατανεμητών δεν έχω πρόσφατα στοιχεία. Θεωρώ όμως, ότι ένοικοι τέτοιων εγκαταστάσεων, έχουν σαν κυρίαρχο κίνητρο την εξοικονόμηση ενέργειας και κυρίαρχα την πλέον δίκαιη κατανομή δαπανών. Κάτι που μόνο με μέτρηση της πραγματικά καταναλισκόμενης ενέργειας μπορεί να γίνει και όχι με ωρομέτρηση ή ογκομέτρηση.
nvel Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 19 , 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 19 , 2010 δεν έγραψα κάπου ότι είναι καλό και δίκαιο σύστημα, έγραψα ότι είναι επέκτασης της πατέντας της ωρομέτρησης για δισωλήνιο και έχει φυσικά όλα τα προβλήματα του λανθασμένου καταμερισμού δαπανών της ωρομέτρησης σε μονοσωλήνιο.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα