Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σημεία ΟΚΧΕ και σημασία δεκαδικών


Recommended Posts

Στα σημεία ΟΚΧΕ τα οποία δίνονται με 3 δεκαδικά, το πλήθος των δεκαδικών έχει φυσική σημασία ή δίνεται για διόρθωση σφαλμάτων, αντίστοιχα με την παρατήρηση που υπάρχει στα κτηματογραφικά διαγράμματα;

 

Όταν γίνει εξάρτηση οικοπέδου/αγροτεμαχίου/κλπ με ανοιχτή όδευση από υφιστάμενα σημεία ΟΚΧΕ, πόσα δεκαδικά πρέπει να αναγράφονται στο τοπογραφικό διάγραμμα; Πρέπει να υπάρχει κάποια σημείωση/δήλωση σχετικά;

 

Υγ: Δεν ήξερα σε ποιό θέμα να το εντάξω κι έτσι δημιούργησα καινούργιο.

Link to comment
Share on other sites

Κοίταξε εσύ θα βάζεις και το τρίτο δεκαδικό άσχετα αν υπάρχει κάποιο σφάλμα ΔΧ,ΔΥ μεγαλύτερης τάξεως, καθώς τα σημεία αυτά υπολογίσθηκαν με ακρίβεια.

Link to comment
Share on other sites

Κάτι ακόμα: Πώς ξέρω ποιός είναι ο συντελεστής κλίμακας;

 

Ρώτησα μερικούς συναδέλφους πολιτικούς και τοπογράφους και μου είπε ο ένας ότι στην περιοχή αυτή είναι 0.9998 και κατι ψιλά, σχεδόν 0.9999, ενώ όλοι οι άλλοι μου είπαν να το βάλω 1...

 

Τα δύο σημεία ΟΚΧΕ απέχουν μεταξύ τους περίπου 250 μέτρα. Από τα δύο σημεία ορίζω την Σ1 (100 μέτρα μακριά). Από την Σ1 ορίζω την Σ2 (άλλα 150 μέτρα) κι αρχίζω να μετράω την ιδιοκτησία (δηλαδή η Σ2 βρίσκεται μπροστά στην ιδιοκτησία).

Link to comment
Share on other sites

Ο συντελεστής κλίμακας προκύπτει ανάλογα με τη θέση σου στην Ελλάδα. Αν δεχτούμε πως είναι 0.9999 τότε έχεις από χέρι στη Σ2 σφάλμα περίπου 3 εκατοστά και σύμφωνα με το νόμο μετάδοσης των σφαλμάτων (καλό έεε) η πασάλωση του οικοπέδου αναμένεται πολύ χειρότερη. Εδωπέρα έχει χυθεί αίμα για λιγότερα...

Link to comment
Share on other sites

Ναι, έκανα έναν πρόχειρο υπολογισμό και χάνω πολύ. Βέβαια οι γείτονες έχουν υλοποιημένα όρια με σκυρόδεμα (μάντρες και ράμπες). Από την άλλη, πεζοδρόμια υλοιποιημένα δεν υπάρχουν στην περιοχή (πρασιά και πεζοδρόμιο είναι ένα μονοκόμματο τσιμενταρισμένο επίπεδο), ενώ το σχέδιο πόλεως παρουσιάζει στρεβλώσεις περί τα 2 μέτρα σε μια ευρύτερη περιοχή 10-12 οικοδομικών τετραγώνων.

Είναι μια μπερδεμένη υπόθεση υφιστάμενης κατάστασης σε συνδυασμό με λάθος κτηματολόγιο.

Ευχαριστώ για την βοήθεια.

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε dimitrispsi

στο φόρουμ υπάρχει διαθέσιμο πρόγραμμα υπολογισμού του συντελεστή

βέβαια υπάρχει και η αναγωγή υψομέτρου R/(R+H)

R= η ακτίνα της γής

και Η το υψόμετρο της περιοχής

τα ξαναλέμε

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε dimitrispsi, αν αναφέρεις τι εργασία θές να κάνεις, ίσως μπορούμε να συνδράμουμε αποτελεσματικότερα με συγκεκριμένες λύσεις.

Αν κατάλαβα καλά έχεις απόκλιση μεταξύ ορίων προβλεπόμενων από το σχέδιο πόλης και των αντίστοιχων στο κτηματολόγιο.

Είσαι σε περιοχή με πράξη εφαρμογής ή με παλιό σχέδιο πόλεως? Εκτιμώ πως πρέπει να δουλέψεις με ότι στοιχεία έχει στην διάθεση σου από το σχέδιο πόλεως και εάν έχει αποκλίσεις με το κτηματολόγιο να προχωρήσεις σε διόρθωση γεωμετρικών χαρακτηριστικών.

Link to comment
Share on other sites

@ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

Πώς αναζητώ το πρόγραμμα αυτό; Δεν κατάφερα να το βρω.

 

@ DIMITRIS80

Το πραγματικό εμβαδόν είναι 14% μεγαλύτερο από του συμβολαίου και 26% μεγαλύτερο από του κτηματολογίου. Είναι υπόθεση διόρθωσης.

Όντας γωνιακή ιδιοκτησία, επηρεάζεται από τους δρόμους αλλά και το μήκος πλευρών του οικοδομικού τετραγώνου. Ούτε οι δρόμοι είναι "στην θέση τους", ούτε οι πλευρές του OT είναι όσο προβλεπόταν (σύμφωνα με το παλιό και ισχύον σχέδιο πόλεως). Οι διαφορές σε μήκη είναι από 70cm έως 3,60m.

To πρόβλημα στην ουσία είναι ότι δεν έχω κανένα σημείο από το κτηματολόγιο που να ταιριάζει με την αποτύπωσή μου, οπότε δεν έχω πού να "πατήσω".

Έχω κλείσει ραντεβού αύριο με τον δικηγόρο που έχει αναλάβει την υπόθεση διόρθωσης (ειδικεύεται σε περιπτώσεις κτηματολογίου) για να συζητήσουμε.

Μάλλον δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την συζήτηση εδώ, καθώς η περιγραφή χωρίς σχέδια είναι αδύνατη.

 

Σας ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

@dimitrispsi

εκ πείρας διαπίστωσα ότι η λύση κρύβεται στον τίτλο του ακινήτου σε συσχετισμό με τους τίτλους των ομόρων,

 

α) προσπάθησε να τα ταιριάξεις με τη ρυμοτομία (συμπεραίνοντας ότι είσαι σε παληό σχέδιο, αποτύπωσε σε αρκετή απόσταση τις πλευρές των εμπλεκόμενων ΟΤ)

 

β) προχώρα σε χωρική μεταβολή. Όπως έχει επανειλημμένα ειπωθεί, οι συντεταγμένες του αποσπάσματος Κτηματολογίου δεν αποτελούν στοιχεία χάραξης.

 

Παρεμπιπτόντως, k=12311*(Χ-0.5)^^2-400 (σε ppm) όπου Χ είναι η τετμημένη του τόπου σου εκφρασμένη σε μεγάμετρα (πχ κέντρο Αθήνας έχει Χ=0.476 και k=-373ppm)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.