corsakias Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20 , 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20 , 2010 Εδω και αρκετα χρονια που έχουμε την εγκατασταση καλοριφερ στο πρώτο όροφο, οι σωληνωσεις (χαλκου) υπάρχουν στο ταβανι του πρώτου οροφου. Το ισόγειο δεν κατοικειται αλλα είναι χώρος που το χρησιιμοποιούμε( κατοικια) ως βοηθητικο. Αν μονώσω τις σωληνώσεις τι αποτελεσμα θα έχω? Θα μειωθουν αισθητα οι απώλειες θέρμανσης ώστε να έχουμε και οικονομια καυσίμου? Ή το κοστος της μόνωσης είναι αρκετό σε σχέση με το κερδος απο τις μειωμενες απώλειες?
parth Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20 , 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20 , 2010 H μονωση κοστίζει ελάχιστα (υποθέτω θα χρησιμοποιήσεις armaflex) . Ειχα ενα πίνακα που δείχνει τις απώλειες σε χαλκοσωλήνα ανα μέτρο μήκους, αν το βρω θα τον ανεβάσω για ενημέρωση.
corsakias Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20 , 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20 , 2010 armaflex...Επειδη οι σωληνες δεν ειναι ίδιας κοινης διαμετρου, φανταζομαι θα υπάρχουν και αναλογου μεγεθους μόνωση. Αν μετρησω τη διαμετρο της σωληνας μπορώ να πάρω την αναλογη μονωση στα μετρα που θελω? Σε λευκό υπάρχει ώστε να είναι λίγο διακριτική?
miltos Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20 , 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20 , 2010 Υπάρχει με λευκή επένδυση για αντοχή σε UV, αλλά δεν "στρώνει" καλά. Αυτό ίσως παίζει από μάρκα σε μάρκα. (Υπάρχουν πολλές μονώσεις τύπου armaflex, το armflex είναι σαν να λέμε "cris craft"). Για λεβητοστάσια πάντως προτιμώ το μαύρο. Μέτρα τη διάμετρο των χαλκοσωλήνων και ζήτα αντίστοιχη μόνωση. Αν βρεις με πάχος 13mm, αντί για το συνηθισμένο 9mm, προτίμισέ την.
corsakias Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20 , 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20 , 2010 H μονωση κοστίζει ελάχιστα (υποθέτω θα χρησιμοποιήσεις armaflex) . Ειχα ενα πίνακα που δείχνει τις απώλειες σε χαλκοσωλήνα ανα μέτρο μήκους, αν το βρω θα τον ανεβάσω για ενημέρωση. κατι τετοιο λές? http://i992.photobucket.com/albums/af45/mechatron-1/Losses.jpg
leontas Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20 , 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20 , 2010 ο βασικός λόγος για να μονώσεις τις σωλήνες σου είναι ο παρακάτω: τα σώματα σου έχουνε κάποιες ονομαστικές θερμίδες, για να "πιάσεις" αθτές τις θερμίδες πρέπει το νερό που μπαίνει στο σώμα να είναι περίπου 90 C αλλα τόσο είναι (και άν είναι) οταν φευγει απο το λέβητα. ΑΡΑ αν έχεις γυμνούς τους σωλήνες σκέψου με τί θερμοκρασία φτάνει το νερό στα σώματα σου τώρα.... λάβε υπόψιν σου οτι για κάθε ΔΤ=10 C η απόδοση του σώματος πέυτει περίπου 20%....
corsakias Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20 , 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20 , 2010 Ωχ! Επιβαλεται δηλαδη να ειναι μονωμενες. Θα μετρησω αυριο θερμοκρασια σωματων όταν το νερο του λεβητα εχει την ονομαστικη και θα επανέλθω. ΥΣ. προς το παρον εχω μετρησει τις σωλήνε που είναι εκτεθειμενες. Αν μπορει καποιος να μου ενα ενδεικτρικο μέγεθος απωλειων ( ή και κοστος) θα ειμαι ευγνώμων. Φ28=8m Φ22=24m Φ18=10m Φ15=2m (Τα μετρα ειναι σύνολο, εισοδος-εξοδος)
CostasV Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20 , 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20 , 2010 Το ισόγειο δεν κατοικειται αλλα είναι χώρος που το χρησιιμοποιούμε( κατοικια) ως βοηθητικο.Θέλετε να θερμαίνεται, ή έστω να "σπάει" το κρύο στον χώρο αυτό;Αν ναι, τότε η μετάδοση θερμότητας από τους σωλήνες στον χώρο αυτό, δεν θεωρείται απώλεια. Αν όχι, τότε θεωρείται απώλεια, και συμφέρει η μόνωση των σωλήνων, ανεξάρτητα από το μήκος και την διάμετρο.
corsakias Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21 , 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21 , 2010 Θελουμε οταν δουλευει ο λέβητας να ζεστενει το χώρο στον οποίο μένουμε. Όχι το κατω οροφο! Υπολογισα με το πρόγραμμα της isopipes και βαση του μήκους των σωληνωσεων εχω απωλειες 2,4kwh χωρις μονωση. Αν βάλω μονωση 9mm οι απωλειες ελαχιστοποιούνται σε 0,829kwh. Καλο αποτελεσμα αλλα δεν ξερω αν οι παραδοχες που"εβαλα" και υπολογισα είναι σωστες. Οι παραδοχες ειναι οι εξης: καταρχην τα μήκη είναι το σύνολο με εισαγωγη-εξαγωγη. Επισης υπέθεσα ότι το νερο έχει θερμοκρασια εξαγωγης απο το λέβητα 65C και επιστροφης 45C. Αρα τα μισα μηκη και οι απώλειες υπολογιστηκαν με 65 C και τα άλλα μισα με 45 C και τα πρόσθεσα στο τέλος. Η θερμοκρασια χωρου των σωληνωσεων τη θεώρησα 20C. Όλες οι θερμοκρασιες σταθερες για ολόκληρο το μήκος και το χρονικό διάστημα θέρμανσης ποτο θεώρησα σε 15h/day 150days/year. Ειναι σωστες οι παραδοχες μου? Υπάρχει κάτι που πρέπει να αλλάξω ή εστω να διορθωσω ώστε να γινουν ποιο ακριβεις οι υπολογισμοι? Να προσθέσω ότι αγορασα ήδη μονωση 9mm αξιας 50€.
leontas Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21 , 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21 , 2010 καταρχας να τη βάλεις τη μώνωση και θα σου κάνει απόσβεση σύντομα. θεωρόντας οτι έχεις σώματα να ρώτήσω γιατί βάζεις στην έξοδο 65C?? και εγώ τώρα το ψάχνω το ζήτημα "γιατί να μονώνουμε τις σωλήνες" και απο όσο ξέρω το νερό απο τον καυστήρα πρέπει να φευγει με 85-90 C, τώρα το πόσο θα γυρίζει είναι αλλο θέμα... μια μέτρηση θα βοηθούσε να έχουμε ποιο σωστά δεδομένα
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα