kostas K Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 2 , 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 2 , 2011 'Επαιξα με το Fhor (γιατί το θεώρησα κάθετο). Έβαλα δηλαδή Fhorh=1 και Fhorc=0 (πλήρη σκίαση). Στο πρόγραμμα του ΤΕΕ το βάζω.
Γιάννης Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 2 , 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 2 , 2011 Διάβασε την παράγραφο 3.3.5 της ΤΟΤΕΕ /1. Για τέντες παίρνεις τιμές από τον πίνακα 3.19 (Fov) και δεν βάζεις τιμή 0 για κατακόρυφη (Για 90 μοίρες). Η τιμή είναι 0,24 για ψύξη.
gamvro Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 2 , 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 2 , 2011 Με τις τέντες τι γίνεται τελικά? .............................ωστόσο στα αποτελέσματα άλλαξε και η κατανάλωση για τη θέρμανση (και στο πολύ δυσμενέστερο). Τα ίδια κάνει και σε μένα. Μάλλον δεν αξίζει τον κόπο.
Manolis gon Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 2 , 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 2 , 2011 Από περιέργεια, γιατί μπήκες στην διαδικασία να περάσεις τις εξισώσεις στο excel; Χωρίς έγκριση του λογισμικού δεν επιτρέπεται να καταθέσεις μελέτη με αυτό. Μπορεις να κανεις τη μελετη με το προγραμμα του ΤΕΕ απλως για να βαλεις τα δεδομενα μεσα πρεπει να τα υπολογισεις ολα με το χερι χρησιμοποιωντας και τους πινακες απο τις ΤΟΤΕΕ. Γιαυτο χρειαζεται να φτιαξεις καμποσα εξελακια.Τα προγραμματα τα πιστοποιημενα σου κανουν τις πραξεις αντι για σενα , και περνουν τις τιμες απο τους πινακες. Αν τους βαλεις ομως λαθος δεδομενα θα βγαλουν λαθος αποτελεσματα.Η πιστοποιηση που εχουν παρει ειναι ΜΟΝΟ στο οτι το xml αρχειο που τελικα βγαζουν , δινει τις πληροφορίες ακριβως που χρειαζεται το προγραμμα του ΤΕΕ για να σου καταταξει ενεργειακα το κτισμα.Βασικα ειναι οπως και τα στατικα προγραμματα.Σκουπιδια βαζεις, σκουπιδια βγαινουν.
sdim Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 2 , 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 2 , 2011 Η μελέτη για τον ΚΕΝΑΚ είναι ή πρώτη μελέτη για την οποία απαγορεύεται να χρησιμοποιήσουμε τα χεράκια μας. http://ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=29ttxP%2b58fw%3d&tabid=508&language=el-GR 16. Για τους υπολογισμούς που απαιτούνται για την εκπόνηση της Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων χρησιμοποιούνται υπολογιστικά εργαλεία (λογισμικά), που αξιολογούνται και εγκρίνονται από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας (ΕΥΕΠΕΝ). Στη Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης αναγράφεται υποχρεωτικά η έκδοση και η έγκριση του λογισμικού που χρησιμοποιείται. Βέβαια αν το Excel που έχεις φτιάξει σου δίνει τα ίδια αποτελέσματα με το εγκεκριμένο λογισμικό, το μόνο που χρειάζεται είναι ο μηχανολόγος που έχει το εγκεκριμένο λογισμικό να περάσει τα δεδομένα από το excel που θα του δώσεις.
Γιάννης Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 2 , 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 2 , 2011 Δηλαδή αν εγώ πάρω το λογισμικό του ΤΕΕ και όλα αυτά τα νουμεράκια τα κάνω ούτως ή άλλως στο excel, δεν είναι νόμιμο; Και κάτι ακόμα: Και για τα στατικά είναι υποχρεωτικό νομίζω από τον ΕΑΚ (ΝΕΑΚ και μετά) να έχεις ειδικό λογισμικό...
sdim Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 2 , 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 2 , 2011 Μπορείς να κάνεις στο excel ότι θέλεις για προσωπική χρήση. Στην μελέτη που θα καταθέσεις για τον ΚΕΝΑΚ πρέπει να έχεις χρησιμοποιήσει εγκεκριμένο λογισμικό και η κατάταξη να έχει γίνει με το ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ.
panos-vicious Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 2 , 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 2 , 2011 Μόνο το εγκεκριμένο λογισμικό του ΤΕΕ να έχεις αρκεί για την ενεργειακή κατάταξη. Σ' αυτό τις τιμές ούτως ή άλλως με το χέρι τις καταχωρείς. Αν π.χ. τις τιμές για τις σκιάσεις τις παίρνεις από δικό σου excelάκι, για δική σου ευκολία παρά να κάθεσαι να κάνεις γραμμικές παρεμβολές στο χαρτί, τότε κανένα πρόβλημα. Τις περνάς με το χέρι ή τις αντιγράφεις κατευθείαν αν έχεις κάνει ακριβώς την ίδια μορφοποίηση με αυτή του λογισμικού. Αν οι τιμές που υπολόγισες με το excel είναι λάθος δεν στο απορρίπτει. Και στο λογισμικό του ΤΕΕ αν σκουπίδια του βάλεις σκουπίδια θα σου βγάλει. Απλά θα πρέπει να προσέχεις. Εγκεκριμένο λογισμικό απαιτείται μόνο για την ενεργειακή κατάταξη. Όλα τα άλλα μπορείς να τα κάνεις όπως θες (με excel, με word, με απλό κειμενογράφο με ό,τι θες) και με όποια μορφή θες να τα παρουσιάσεις. Δεν είναι απαραίτητο να έχει τη μορφή του παραδείγματος η ΜΕΑ που θα υποβάλεις. Το θέμα είναι ότι ακόμα το πρόγραμμα έχει παιδικές ασθένειες, όπως αυτή με το Ζ.Ν.Χ. ή αυτή με τα περισσότερα από 20 αδιαφανή δομικά στοιχεία σε Μ.Θ.Χ. που ανέφερε ο sdim. Και την περασμένη βδομάδα που μίλαγα με κάποιον στο ΤΕΕ (στο αρμόδιο τμήμα) μου είπε ότι θα το διορθώσουν να δέχεται μέχρι 40-50 αδιαφανή δομικά στοιχεία. Πάλι λίγα είναι αν έχεις "περίεργο" ή μεγάλο κτίριο. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν αφήνουν απεριόριστο αριθμό.
hkamp Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 2 , 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 2 , 2011 Γιάννη έχεις απόλυτο δίκαιο. Είσαι απόλυτα νόμιμος και (για μένα) πιο σωστός. ΜΟΝΟ το πρόγραμμα του ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ είσαι υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσεις. Βέβαια θα πρέπει να υπολογίσεις ηλιακά, ψυκτικά και φωτοτεχνία (εάν απαιτείται) με κάποιο πρόγραμμα. Αν μπορείς με άλλο τρόπο, μαγκιά σου. Δεν απαιτείται να έχεις αγοράσει πρόγραμμα για τα άλλα. Excel και WORD και πολυ δουλειά αρκούν. Ερώτηση: ποιο πρόγραμμα κάνει αναλυτικούς υπολογισμούς θερμογεφυρών με σκαριφήματα, υπολογισμούς μέσου βάθους έδρασης για δάπεδα σε επαφή με χώμα και σωστούς υπολογισμούς συντελεστών σκιάσεων, (όχι 0-45-90 μοίρες μόνο αλλά π.χ. 30 μοίρες απόκλιση από βορά), σωστών γραμμικών παρεμβολών για τους ηλιακούς συλλέκτες κ.λ.π.; Αν οι εταιρίες λογισμικού δεν σοβαρευτούνε, εγώ προσωπικά θα χρησιμοποιώ το <<χειροκίνητο>>.
Silent Arrow Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 2 , 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 2 , 2011 Ναι, το θέμα είναι το σωστό ποιο είναι! Εγώ έχω φτιάξει ένα excelaki με τις εξισώσεις της ΤΟΤΕΕ. Επειδή, η μελέτη μου ταιριάζει με το παράδειγμα (απόκλιση νότιου προσανατολισμού -13 αντί για -10) βγάζω αντίστοιχα νούμερα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση (φωτό) όπως φαίνεται σε διάφορες τιμές του πίνακα >90, δεν λαμβάνονται υπόψη. Τι τιμή πρέπει να βάζουμε όμως; 90; ή τίποτα διότι δεν θα χρειαστεί ποτέ ν α ληφθεί υπόψη; Φιλε Γιαννη στη σελιδα 10 του παραδειγματος μνημονευεται ο τυπος 4.11 της ΤΟΤΕΕ 'ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ' οπου δινεται ο τυπος για την VSA. Στην ιδια σελιδα του παραδειγματος αναφερεται: HSA=|γς-γ|<90 Συνεπως η HSA<90 μοιρες ΠΑΝΤΑ και αυτο ειναι λογικο αφου οταν ΑΝΑΤΕΛΛΕΙ ο ηλιος σε ΔΥΤΙΚΗ οψη λαμβανουμε κατα κανονα HSA=90, cos(HSA=90)=0 και ο τυπος της VSA δεν δινει αποτελεσμα αφου το cos90 βρισκεται στον παρονομαστη. O πινακας που υπαρχει στο σχεδιο ΚΕΝΑΚ 5 ειναι λαθος. Επιμενω οτι υπαρχουν πολλα στοιχεια που αποδεικνυουν οτι ολο το παραδειγμα ειναι προχειροδουλεια δυστυχως. Σε αλλο topic 'Παραδειγμα ΚΕΝΑΚ και λαθη' ειχα ρωτησει γιατι το παραδειγμα δεν ειναι σε συμφωνια με τις ΤΟΤΕΕ που οριζουν Αποθηκες Καταστηματων και Χωροι Σταθμευσης να οριζονται ως ξεχωριστη ζωνη. Εχεις κανεις καμια αποψη επι του θεματος?
Recommended Posts