Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ερωτήσεις - απορίες περί ΚΕΝΑΚ, των σχετικών ΤΟΤΕΕ και του λογισμικού ΚΕΝΑΚ του ΤΕΕ


panos-vicious

Recommended Posts

Στην περίπτωση προσθήκης ή επέκτασης, στην ΤΟΤΕΕ2 παρ. 2.6.1 λέει ότι τα διαχωριστικά στοιχεία του υφιστάμενου με νέο κτίσμα θα πρέπει να θερμομονωθούν. Πως όμως τα χειρίζεσαι για τον προσδιορισμό του U; Σαν δομικά στοιχεία σε επαφή με μη θερμαινόμενο χώρο; (Η χρήση του μειωτικού συντελεστή b=0,5 που γράφει στην παράγραφο σε παραπέμπει σε μ.θ.χ.)

 

Καλυτερα ετσι, υπερ της ασφαλειας ειμαστε.

 

Αν τώρα στο υφιστάμενο γίνει προσθήκη ορόφου, ο τελευταίος όροφος λογικά θα είχε θερμομονωμένη οροφή. Αρκεί αυτή η μόνωση (μετά από έλεγχο βέβαια) ή θα πρέπει να την θερμομονώσεις εκ νέου; Υποθέτω ότι ο κάτω όροφος δεν θα σε αφήσει να μονώσεις στην κάτω παρειά και μόνωση στην πάνω παρειά θα δημιουργήσει κατασκευαστικά προβλήματα.

 

Σε περιπτωση προσθηκης οροφου ο τελευταιος οροφος σχεδον ποτε δεν εχει θερμομονωση. Κανεις την προσθηκη οροφου καθ' υψος, κατασκευαζεις θερμομονωση ΠΑΝΩ απο το δαπεδο και πανω απο την οροφη του νεου οροφου κλασσικα. Σε αυτη την περιπτωση και με την προυποθεση οτι η προσθηκη ειναι ανεξαρτητη (λυση μονοδρομος) απο το υπολοιπο κτιριο κανεις ΜΕΑ μονο για την προσθηκη. Δες εγκυκλιο 4 Οκτ 2010 παρ. Α5.

 

Σε περίπτωση προέκτασης, τη νοητή διαχωριστική επιφάνεια (χωρίς δομικά στοιχεία) μεταξύ του υφιστάμενου και του νέου κτίσματος, υποθέτω ότι απλώς την αγνοείς και κλείνεις <<νοητά>> το κουτί στον έλεγχο της θερμομονωτικής επάρκειας. Σωστά;

 

Οχι οχι σε καμια περιπτωση. Λαμβανεις ολη την κατασκευη παλια και νεα σαν ενιαια πλεον.

 

Και τέλος ταυτόχρονα γίνεται και αλλαγή χρήσης στο ισόγειο από γκαράζ (>50 τμ) σε κατοικία.

Αφού είναι τμήμα του κτιρίου δεν θέλει ΜΕΑ. Ούτε και τις ΗΜ μελέτες;

 

Δεν θελει ΜΕΑ, ιδια εγκυκλιος παρ. Α10. Τωρα τα Η/Μ δεν θα χρειαστουν γιατι αν θυμαμαι καλα οι αλλαγες στον κτιιριοδομικο για Η/Μ εχουν δυνδεθει με την απαιτηση εκπονησης ΜΕΑ και μονον.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ sillent arrow.

Στην πράξη μπορεί να υπάρχουν οροφές αμόνωτες. Αν όμως είναι μονωμένη (εδώ στα βόρεια το συνηθίζουν), μπορεί να θεωρηθεί επαρκής η υφιστάμενη μόνωση ή θα πρέπει οπωσδήποτε να θερμομονωθεί extra εκ νέου; Κατασκευαστικά δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα μόνωση στην πάνω παρειά; Δεν είναι στην ειδικότητά μου, έχω ακούσει όμως από συναδέλφους Π.Μ. ότι υπάρχει κίνδυνος να σου <<τινάξει>> τα πλακάκια.

 

Για τον έλεγχο όλης της κατασκευής, παλιάς και νέας, θα πρέπει να θερμομονώσεις επιπλέον και το υφιστάμενο τμήμα. Αλλιώς δεν θα σου βγει το Um με τίποτα. Δες και την τελευταία παράγραφο <<Σε επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με θερμαινόμενους χώρους του ίδιου κτιρίου>> στο ΤΟΤΤΕ2 σελ.43 2.6.1

Link to comment
Share on other sites

Είναι πραγματικά απίστευτη η πληροφορία που υπάρχει στο forum. Ωστόσο, επειδή όλοι θέτουν ερωτήματα και απαντήσεις σε ένα μεγάλο αρθιμό θεμάτων, θα πρότεινα μια κατηγοριοποίηση π.χ.

 

Τεκμηρίωση

Συντελεστές σκίασης

Θερμομονωση (δαφανή, αδιαφανή, θερμογέφυρες κλπ)

Θερμικες ζωνες

Η/Μ (με υποκατηγορίες προφανώς)

 

Με εκτίμηση, grout

Link to comment
Share on other sites

Αν όμως είναι μονωμένη (εδώ στα βόρεια το συνηθίζουν), μπορεί να θεωρηθεί επαρκής η υφιστάμενη μόνωση ή θα πρέπει οπωσδήποτε να θερμομονωθεί extra εκ νέου;

 

Αν υπαρχει μονωση, κανεις μια αυτοψια, εξεταζεις το παχος της και ελεγχεις την οροφη αν περναει τον ελεγχο μονη της ως στοιχειο. Αν οχι δεν ξηλωνεις σε καμια περιπτωση, προσθετεις οση μονωση χρειαζεται παραπανω.

 

Ο χειροτερος κατασκευαστικα τυπος θερμομονωσης ειναι ο αφρος πολυουρεθανης. Ακομα και σε αυτη την περιπτωση πριν τοποθετηθουν τα πλακακια στρωνεται πανω απο την μονωση μικρου παχους στρωση σκυροδεματος με ελαφρυ οπλισμο. Η μονωση μπορει να μπει οπουδηποτε.

 

Για τον έλεγχο όλης της κατασκευής, παλιάς και νέας, θα πρέπει να θερμομονώσεις επιπλέον και το υφιστάμενο τμήμα.

 

Ναι!!!!! Γι αυτο λεω οτι ειναι μονοδρομος οι προσθηκες να ειναι λειτουργικα ανεξαρτητες. Στην καθ' υψος μπορεις να το κανεις, στις κατ' επεκταση ομως τα πραγματα σκουραινουν...

Link to comment
Share on other sites

Γνωρίζει κάποιος, όσον αφορά τις σκιάσεις απο προβόλους αδιαφανών στοιχείων, σε περίπτωση που πχ στην ανατολική όψη έχω ένα μπαλκόνι που σκιάζει ένα μέρος της όψης (πχ ένα παράθυρο) ενώ η υπόλοιπη όψη δεν σκιάζεται απο αυτό τι κάνω αναφορικά με τις γωνίες σκίασης; Θεωρώ ότι σκιάζεται όλη η όψη;

Link to comment
Share on other sites

Θέλω να ρωτήσω για κάτι για το οποίο ξαναρώτησα αλλά δεν πήρα σαφή απάντηση. Αν υπάρχει κάποιος που ξέρει θα του ήμουν ευγνώμων πραγματικά. Θέλω να μελετήσω τα μηχανολογικά ενός μικρού σπιτιού το οποίο είναι 49 τ.μ. Στο κομμάτι το θερμομονωτικό τι πρέπει να κάνω εφόσον δεν απαιτείται πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης; Μπορώ να κάνω τη θερμομόνωση με την παλιά μέθοδο ή θα το θεωρούσατε άκυρο; Τι θα κάνατε εσείς; Συγνώμη αν είναι χαζή η ερώτηση και ευχαριστώ θερμά για πιθανές απαντήσεις!

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση.Απαιτείται δηλαδή κάποιο από τα καινούρια λογισμικά, η οι καινούριες απιτήσεις καλύπτονται και με τα παλιά? Αυτό βασικά αναρωτιέμαι.

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφοι,

 

στο σεμινάριο μας ενημέρωσαν οτι σε υφιστάμενη κατάσταση που δεν έχει σύστημα θέρμανσης/ψύξης κάνουμε την παραδοχή οτι υπάρχουν τα εν λόγω συστήματα για να κάνουμε τον υπολογισμό και να βγει το πιστοποιητικό.

 

Τί γίνεται αν όμως εμείς, ως επιθεωρητές, στο κτίριο που δηλώνουμε οτι υπάρχει αυτό/α το σύστημα/τα, θέλουμε να προτείνουμε να μπει σύστημα θέρμανσης/ψύξης?

 

Έχοντας ήδη δηλώσει οτι υπάρχει σύστημα τέτοιο.. δεν θα υπάρχει κάποιο θέμα εκεί? Γιατί το προτείνουμε αφού υποτίθεται οτι υπάρχει ήδη?

Link to comment
Share on other sites

Fade2Black, Η θερμομονωση θα γίνει σύμφωνα με την ΤΟΤΕΕ 20701-2, τον παλιό Κ.Θ.Κ ξέχνα τον, προφανώς και θα χρειαστείς καινούργιο λογισμικό διότι τα παλιά δεν σε καλύπτουν, εκτός και θέλεις να κάνεις με το χέρι τους υπολογισμούς όπως και στο παράδειγμα του ΤΕΕ.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.