Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ερωτήσεις - απορίες περί ΚΕΝΑΚ, των σχετικών ΤΟΤΕΕ και του λογισμικού ΚΕΝΑΚ του ΤΕΕ


panos-vicious

Recommended Posts

alej, miltos: ευχαριστώ για τις συμβουλές. Το κοιτάζω τώρα.

 

@sdim

Δες λίγο ξανά το παράδειγμα της ΜΕΑ του ΤΕΕ με θερμογέφυρες δαπέδου (νομίζω δαπέδου σε πυλωτή) όπου μοιράζει -πες το έτσι- τις θερμογέφυρες ή αν θες τις υπολογίζει, δύο φορές, άσχετα που αναφέρεται σε οριζόντια αδιαφανή δομικά στοιχεία. Θα μπορούσαν να ήταν κατακόρυφα.

 

Τις θερμογέφυρες το λογισμικό μου τις περνάει δυο φορές. Π.χ. στην ένωση τοίχου-κολώνας περνάει μια θερμογέφυρα στην κολώνα και μια στον τοίχο. Κάποιοι συνάδελφοι τις περνάνε δυο φορές και κάποιοι μόνο μια.

 

Σε μια μελέτη που τελειώνω έχω αφήσει δυο φορές τις θερμογέφυρες, λέω να μην πειράξω τίποτα αφού μου βγαίνει ήδη Β. Εσείς τι θα κάνατε;

Link to comment
Share on other sites

Λογισμικό εννοείς το 4Μ, έτσι? Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει κολώνα εκεί που τελειώνει ο τοίχος. Όταν η κολώνα βρίσκεται στη μέση του τοίχου, οι θερμογέφυρες της κολώνας λαμβάνονται υπόψιν μόνο μία φορά.

 

Αυτό που θα έκανα εξαρτάται από πολλά. Πχ

 

Υπάρχει περίπτωση, κόβωντας τις θερμογέφυρες, να γλιτώσω πάχος μόνωσης, ας πούμε στον σκελετό που είναι ζόρικο σημείο?

 

Πως θα γίνεται η επιθεώρηση στα καινούργια κτίρια? Ο επιθεωρητής θα λαμβάνει στοιχεία από τη μελέτη? Αν ναι, τότε θα τις αφαιρούσα, ώστε να έχω περιθώριο για άλλα λάθη της μελέτης ή παρεκλίσεις της κατασκευής, που ίσως βρει ο επιθεωρητής. Δηλαδή ο επιθεωρητής μπορεί να μην καταλάβει ότι υπάρχουν παραπανίσιες θερμογέφυρες και από την άλλη να τα διορθώσει κάποια λάθη, ζημιώνοντας την κατάταξη του κτιρίου.

Link to comment
Share on other sites

Ναι, της 4Μ.

 

Ίσως φταίω και εγώ, ρύθμισα με το χέρι στα τυπικά στοιχεία κάποιες θερμογέφυρες και ίσως αυτές μου βγαίνουν διπλές.

 

Θα ακολουθήσω την συμβουλή σου, να αφαιρέσω τις διπλές μην τις λάβει υπ'όψιν ο επιθεωρητής (αν και βλέπω ο επιθεωρητής να έρχεται να μου ζητάει τα αρχεία της μελέτης για να γλιτώσει την φασαρία).

Link to comment
Share on other sites

εχω αλλαγη χρησης απο αποθηκη σε κατοικια και μια προσθηκη σε επεκταση με ενιαια χρηση και λειτουργια με το πρωτο, επομενως χρειαζεται κενακ για ολο (αλλαγη χρησης και κατοικια), ομως απο τις υπολοιπες μελετες η/μ τι απαιτειται;

Link to comment
Share on other sites

Λογισμικό εννοείς το 4Μ, έτσι? Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει κολώνα εκεί που τελειώνει ο τοίχος. Όταν η κολώνα βρίσκεται στη μέση του τοίχου, οι θερμογέφυρες της κολώνας λαμβάνονται υπόψιν μόνο μία φορά.

.......

Μίλτο δεν κατάλαβα τι εννοείς. Όπως το κάνω ως τώρα (σε σχέση με την φωτό που παραθέτω), καταχωρώ μια θερμογέφυρα δεξιά και μια αριστερά της κολόνας και τις δύο με τιμή 100%. Εννοείς κάτι άλλο; Μήπως ότι την καταχωρούμε μια μόνο φορά με τιμή το 100%;

Επίσης ρε παιδιά να ρωτήσω και κάτι άλλο πάλι για θερμογέφυρες ΕΔΣ.

Στο παράδειγμα ΜΕΑ του ΤΕΕ καταχωρεί θερμογέφυρες ΕΔΣ μόνο όσον αφορά τις κατακόρυφες ενώσεις. Στις οριζόντιες ενώσεις (δοκού με τοιχοποιία) δεν υπάρχουν θερμογέφυρες;

post-22651-13188726401_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

(αν και βλέπω ο επιθεωρητής να έρχεται να μου ζητάει τα αρχεία της μελέτης για να γλιτώσει την φασαρία).

 

Αυτός ακριβώς είναι ένας λόγος. Θα έχει έτοιμη μελέτη με διπλές θερμογέφυρες (άρα χαμηλότερο EP από το πραγματικό) και αν το ψάξει και βρει κάποιο άλλο σφάλμα θα σου χαλάσει ακόμα περισσότερο το EP. Οπότε, ας έχεις όσο πιο ψηλό ΕP γίνεται.

 

Πάνο, αναφερόμουνα σε γωνιακή κολώνα. Σε εκείνη τη θέση μπαίνει η θερμογέφυρα που έχει δηλωθεί στις ιδότητες του τοίχου και η θερμογέφυρα που έχει δηλωθεί στις ιδιότητες της κολώνας. Πρέπει σε ένα από τα δύο στοιχεία να αφαιρέσουμε τις θερμογέφυρες.***

 

Επίσης, όταν σχεδιάζουμε τοίχους στη σειρά, πρέπει να προσέχουμε να μην δηλώσουμε δύο θερμογέφυρες σε κάθε τοίχο, διότι σε κάθε συμβολή θα υπάρχουν δύο θερμογέφυρες.

 

Με λίγα λόγια, σε κάθε σημείο όπου υπάρχει θερμογέφυρα, πρέπει να προσέχουμε να τη δηλώνουμε στις ιδιότητες ενός μόνο στοιχείου. Είναι καθαρά διαδικαστικό θέμα.

 

***Λεπτομέρεια: Κανονικά, στις γωνιακές κολώνες, μπορεί να χρειαστεί διαφορετική θερμογέφυρα στην κολώνα (πχ ΕΞΓ-14) και διαφορετική στη δοκό (πχ ΕΞΓ-2).

Link to comment
Share on other sites

Αφαίρεσα τις διπλές θερμογέφυρες και το κτίρι μου βγήκε Β+.

 

Έβαλα ότι χειρότερο μπορούσα εντός προδιαγραφών (μιλάμε για U=0.498<0.5 σε οροφή, τοίχους, κτλ. Παράθυρα με U=2.98 σε κάποιες περιπτώσεις) αλλά πάλι είναι B+.

 

Ίσως επειδή ο τοίχος στη βόρεια πλευρά, το δάπεδο και η οροφή είναι προς Μ.Θ.Χ. οπότε έχω πάρει μειωτικό συντελεστή b=0.5 προς αυτές.

 

Να ανησυχήσω; Υπάρχει κάποιος εύκολος τρόπος να το ρίξω σε Β ώστε να είμαι καλυμμένος;

Link to comment
Share on other sites

Μίλτο εντάξει. Στο άλλο που ρωτάω τι γίνεται; Εννοώ αυτό: "Στο παράδειγμα ΜΕΑ του ΤΕΕ καταχωρεί θερμογέφυρες ΕΔΣ μόνο όσον αφορά τις κατακόρυφες ενώσεις. Στις οριζόντιες ενώσεις (δοκού με τοιχοποιία) δεν υπάρχουν θερμογέφυρες;" Είναι παράληψη του παραδείγματος ή έτσι πρέπει;

Link to comment
Share on other sites

Δεν το έχω κοιτάξει αναλυτικά, σε αυτό τουλάχιστον, το παράδειγμα και δεν ξέρω τι κάνει.

 

Αν έχεις συνεχή μόνωση στη δοκό πρέπει να μπει η ΕΔΠ-10, που είναι λίγο πιο ευνοική από 2xΕΔΣ-3.

 

Παρεπιπτόμτως, με το ίδιο σκεπτικό, θα έπρεπε να υπάρχει ανάλογη θερμογέφυρα με την ΕΔΠ-10, για την ένωση δομικών στοιχείων, όταν ένα από αυτά είναι μικρή κολώνα.

 

Edit: Τον αερισμό πως τον υπολογίζετε? Με το εμβαδό ανοίγματος και τον πίνακα 3.26 της ΤΟΤΕΕ-1?

Link to comment
Share on other sites

Τις θερμογέφυρες της ενότητας ΕΔΠ χρησιμοποιώ κι εγώ αλλά νομίζω πως αναφέρονται μόνο στις γραμμικές θερμογέφυρες που σχηματίζονται εκεί κι όχι στην ένωση δομικών στοιχείων. Σαφώς και μια επιπλέον θερμογέφυρα τύπου ΕΔΣ σε μεγάλο μήκος θα καταβαράθρωνε το κτίριο από άποψη ελέγχου θερμομονωτικής επάρκειας (και ενεργειακά).

Πληροφοριακά, χθες σε ημερίδα είδα ένα προϊόν που μπορεί να μπει κατά μήκος της ένωσης πλάκας ορόφου και μπαλκονιού, το οποίο μειώνει αισθητά τις ανάλογες θερμογέφυρες. Απλό στη σύλληψη και πατενταρισμένο.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.