adal Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19 , 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19 , 2011 Κι εγω το ιδιο. Όμως έτσι νομίζω ότι κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα και θεωρούμε κάτι που δεν ισχύει. Αφού θερμαίνεται με τα κλιματιστικά και καταναλώνει τη σχετική ενέργεια γιατί να το εξισώσω με το Κ.Α.;
thanasis3 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19 , 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19 , 2011 Νέο πρόβλημα:Γνωρίζω ότι αν οι βοηθητικοί χώροι έχουν εμβαδόν μικρότερο από 10% του ωφέλιμου τότε μπορώ να τους θεωρήσω εντός της θερμικής ζώνης διαφορετικά θεωρούνται ανεξάρτητοι χώροι. Σε κτίριο με πυλωτή, α & β όροφο, εάν στον 1ο όροφο οι κοινόχρηστοι χώροι (κλιμακοστάσιο) έχουν εμβαδόν μεγαλύτερο από 10% των ωφέλιμων χώρων του ορόφου ενώ στον 2ο όροφο έχουν εμβαδόν μικρότερο από 10%, τι γίνεται; Τα αρχιτεκτονικά δεν γίνεται να αλλάξουν. Δεν γίνεται να μεγαλώσει το περίγραμμα του ορόφου και δεν γίνεται να μικρύνει το κλιμακοστάσιο. Θεωρώ απαράδεκτο από τεχνική άποψη να θεωρήσω στον 1ο όροφο ότι μονώνω το κλιμακοστάσιο εσωτερικά ενώ στον 2ο όροφο μονώνω το εξωτερικό περίβλημα περιλαμβάνοντας και το κλιμακοστάσιο (το οποίο στον κάτω όροφο θα είναι μονωμένο σε διαφορετικό σημείο). Τι προτείνετε; Αν οι βοηθητικοί χώροι έχουν όγκο μικρότερο από το 10% του κτιρίου δεν μπορούν να θεωρηθούν ξεχωριστή θερμική ζώνη. Όταν κάνεις μελέτη του κτιρίου από την αρχή δε βλέπω το λόγο να χωρίσεις τους ορόφους. Θα ελέγξεις αν ο συνολικός όγκος του κλιμακοστασίου είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος από το 10% του όγκου του κτιρίου για να αποφασίσεις αν θα τον λάβεις υπόψιν σου σαν ανεξάρτητο ΜΘΧ. Αν είναι μικρότερος τον συμπεριλαμβάνεις στη βασική θερμική ζώνη της κατοικίας σου (και χρειάζεσαι μόνωση εξωτερική). Αν είναι μεγαλύτερος θεωρείται ΜΘΧ ξεχωριστά, και πρέπει να μονώσεις τους τοίχους του, που έρχονται σε επαφή με άλλες θερμικές ζώνες. Βέβαια από κει και πέρα υπάρχει και η επιλογή να θεωρήσεις το κλιμακοστάσιο θερμαινόμενο (σου δίνει τη δυνατότητα ο ΚΕΝΑΚ), και δε χρειάζεται μόνωση με τα διαμερίσματα, αλλά μόνο εξωτερική! Ελπίζω να μη σε μπέρδεψα, και να μην κάνω και εγώ λάθος σε αυτά που καταλαβαίνω! Έχω και εγώ μια απορία. Στο ισόγειο πολυκατοικίας υπάρχει κατάστημα μικρότερο από το 10% του όγκου του κτιρίου. Πρέπει να λάβω μια ενιαία θερμική ζώνη κατοικιών αν δεν κάνω λάθος. Οι υπόλοιπες απαιτήσεις που αναφέρει ο ΚΕΝΑΚ για τριτογενή τομέα παύουν να ισχύουν; Δλδ απαιτείται σύστημα μηχανικό αερισμού; Για <40 τ.μ. κατάστημα;
Inzaghi Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19 , 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19 , 2011 Παιδιά SOS : Οταν σε διαμέρισμα που έχει εγκατάσταση ατομικής θέρμανσης με λέβητα, αλλά ο κατασκευαστής δεν έχει τοποθετήσει ούτε λέβητα ούτε σώματα, παρά μόνο κλιματιστικά που χρησιμοποιούνται και για θέρμανση (Εξοχική παραθαλάσσια κατοικία), θα ορίσω τη θέρμανση του κτιρίου αναφοράς; Και τα κλιματιστικά θα τα περάσω μόνο στη ψύξη; Ευχαριστώ Επιλεγεις ειτε να χρησιμοποιησεις τη θερμανση του Κ.Α. ειτε να θερμανεις το χωρο σου με τα κλιματιστικα μηχανηματα...
markoust Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19 , 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19 , 2011 Και εγώ 1 θα το διάλεγα, αλλά απ' ότι φαίνεται πρέπει να μπει 0 λόγω πλήρους σκίασης απ' την σκεπή. Και αυτός που το είπε κάτι παραπάνω ξέρει από μας. Συνάδελφε, ως εμβαδόν αναφορικά με την ενεργειακή απόδοση στην περίπτωση που αντιμετωπίσουμε την κεκλιμένη στέγη με αυτόν τον τρόπο , θεωρείς ότι βάζουμε το εξωτερικό εμβαδόν της κεκλιμένης στέγης ή εκείνο της προβολής της δηλ ουσιαστικά το εμβαδόν της οριζόντιας πλάκας; Επίσης, υποθέτω ότι προσμετράμε στο συνολικό όγκο της θερμικής ζώνης τον όγκο που εμπεριέχεται στην κλειστή στέγη... Αλλά στον όγκο της θερμομόνωσης ώστε να προκύψει ο λόγος Α/V βάζουμε τον όγκο που τερματίζει στην οριζόντια πλάκα (; ; ) . Είναι περίπλοκη η συγκεκριμένη περίπτωση κ δεν αποσαφηνίζεται πλήρως στις ΤΟΤΕΕ.
gamvro Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19 , 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19 , 2011 Όμως έτσι νομίζω ότι κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα και θεωρούμε κάτι που δεν ισχύει. Αφού θερμαίνεται με τα κλιματιστικά και καταναλώνει τη σχετική ενέργεια γιατί να το εξισώσω με το Κ.Α.; Συμφωνώ μαζί σου. Καταγράφεις την παραγματικότητα, δηλαδή κλιματιστικά για ψύξη και για θέρμανση.
hkamp Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19 , 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19 , 2011 Σαν εμβαδό βάζω αυτό της οριζόντιας πλάκας. Οχι της κεκλιμένης στέγης. Αφού δεν έχεις θερμομονωμένη στέγη δεν βάζεις τον όγκο που περικλείεται κάτω από την στέγη και πάνω από την οροφή. Ετσι νομίζω. Αν έχεις πρόγραμμα που σου βάζει τον όγκο αυτόματα, όρισε τον όγκο που θέλεις χειροκίνητα. Αν τώρα έχεις την θερμομόνωση στην στέγη και όχι στην πλάκα της οροφής τότε αλλάζουν όλα. Νομίζω ότι δεν συζητάμε αυτήν την περίπτωση.
miltos Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19 , 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19 , 2011 Στο ισόγειο πολυκατοικίας υπάρχει κατάστημα μικρότερο από το 10% του όγκου του κτιρίου. Πρέπει να λάβω μια ενιαία θερμική ζώνη κατοικιών αν δεν κάνω λάθος. Οι υπόλοιπες απαιτήσεις που αναφέρει ο ΚΕΝΑΚ για τριτογενή τομέα παύουν να ισχύουν; Δλδ απαιτείται σύστημα μηχανικό αερισμού; Για <40 τ.μ. κατάστημα; Οι απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ για κτίρια του τριτογενή τομέα είναι ανεξάρτητες από την ΜΕΑ. Όπως πχ η απαίτηση για τα πάχη των μονώσεων και την τοποθέτηση ηλιακού. Οπότε πρέπει να υπάρχει αντιστάθμιση αέργου, μηχανικός αερισμός κλπ, όπως ορίζει ο ΚΕΝΑΚ και η ΜΕΑ να γίνει όπως ορίζουν οι ΤΟΤΕΕ. Τώρα, αν συμβιβάζονται αυτά τα δυο, δεν το έχω ψάξει.
panos-vicious Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19 , 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19 , 2011 Άλλη χρήση άλλη ΜΕΑ ή ΠΕΑ. Κατά τ' άλλα (όσον αφορά τριτογενή τομέα) όπως τα λέει ο miltos (ή μάλλον ο ΚΕΝΑΚ και οι ΤΟΤΕΕ). Το ξέρω ότι είναι γελοίο αλλά αυτά ορίζουν. Έχει και χειρότερα ο ΚΕΝΑΚ που αυτά μπροστά του φαντάζουν, αν μη τι άλλο, αστεία.
sdim Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20 , 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20 , 2011 Αν οι βοηθητικοί χώροι έχουν όγκο μικρότερο από το 10% του κτιρίου δεν μπορούν να θεωρηθούν ξεχωριστή θερμική ζώνη. Όταν κάνεις μελέτη του κτιρίου από την αρχή δε βλέπω το λόγο να χωρίσεις τους ορόφους. Θα ελέγξεις αν ο συνολικός όγκος του κλιμακοστασίου είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος από το 10% του όγκου του κτιρίου για να αποφασίσεις αν θα τον λάβεις υπόψιν σου σαν ανεξάρτητο ΜΘΧ. Αν είναι μικρότερος τον συμπεριλαμβάνεις στη βασική θερμική ζώνη της κατοικίας σου (και χρειάζεσαι μόνωση εξωτερική). Αν είναι μεγαλύτερος θεωρείται ΜΘΧ ξεχωριστά, και πρέπει να μονώσεις τους τοίχους του, που έρχονται σε επαφή με άλλες θερμικές ζώνες. Βέβαια από κει και πέρα υπάρχει και η επιλογή να θεωρήσεις το κλιμακοστάσιο θερμαινόμενο (σου δίνει τη δυνατότητα ο ΚΕΝΑΚ), και δε χρειάζεται μόνωση με τα διαμερίσματα, αλλά μόνο εξωτερική! Ελπίζω να μη σε μπέρδεψα, και να μην κάνω και εγώ λάθος σε αυτά που καταλαβαίνω! Στο σύνολο είναι >10% των κατοικιών. Μήπως θυμάσαι που δίνει ο ΚΕΝΑΚ δικαίωμα να θεωρήσω το κλιμακοστάσιο θερμαινόμενο; Με βολεύει πολύ η εξωτερική μόνωση. update Το βρήκα, ΤΟΤΕΕ 20701-2, 2.1.4
panos-vicious Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20 , 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20 , 2011 @sdim Ναι συνήθως βολεύει να μονώσεις και το κλιμ/σιο, αλλά θα πρέπει και να το θερμάνεις το κλιμακοστάσιο-είσοδο. Κι αυτό είναι ένα ζήτημα. Αυτό πως λύνεται; Ανεβάζεις ας πούμε δύο ξεχωριστές στήλες για τροφοδοσία των θ.σ του κλιμ/σιου με μια ηλεκτροβάνα στο λεβητοστάσιο ή από τις στήλες για τροφοδοσία των ιδιοκτησιών δίνεις και στα θ.σ του κλιμ/σιου μέσω ηλεκτροβάνας ανά επίπεδο; Κι ένα ακόμα (δευτερεύον ωστόσο) θέμα -μέχρι να τεθούν σε εφαρμογή οι διευκρινιστικές οδηγίες- είναι ότι αυξάνοντας το εμβαδόν της θερμικής ζώνης αυξάνονται και οι απαιτήσεις σε Ζ.Ν.Χ.
Recommended Posts