hkamp Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20 , 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20 , 2011 Πάνο Νομίζω ότι άλλο η θερμαινόμενη ζώνη κατά ΚΕΝΑΚ και άλλο οι θερμαινόμενοι χώροι στη μελέτη θέρμανσης για την διαστασιολόγηση. Μπορείς να θεωρήσεις το κλιμ/σιο ότι εντάσσεται στην ζώνη χωρίς να είσαι υποχρεωμένος να το θερμάνεις στην μελέτη σου. Το μειονέκτημα, πράγματι, είναι ότι οι απαιτήσεις με την εισαγωγή του χώρου κλ/σίου αυξάνονται και όχι μόνο στο ΖΝΧ. Στα καταστήματα είναι και ο αερισμός κλπ. Αλλά σε πρακτικό επίπεδο συνήθως συμφέρει να μονώσεις με την μεγάλου πάχους μόνωση τις εξωτερικές επιφάνειες του κλιμ/σίου, όπως κάνεις στο υπόλοιπο κέλυφος, από το να μονώσεις με αυτή την μόνωση, όλους τους τοίχους των διαμερισμάτων σε επαφή με το κλιμακοστάσιο, όπως εξάλλου αναφέρεις.
thanasis3 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20 , 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20 , 2011 Δλδ μπορείς να θεωρήσεις διαφορετικές θερμικές ζώνες στη μελέτη θερμικής επάρκειας του κτιρίου και διαφορετικές στη ΜΕΑ; Κι εγώ αυτό καταλαβαίνω, αλλά δε μου φαίνεται λογικο! Στο σύνολο είναι >10% των κατοικιών. Μήπως θυμάσαι που δίνει ο ΚΕΝΑΚ δικαίωμα να θεωρήσω το κλιμακοστάσιο θερμαινόμενο; Με βολεύει πολύ η εξωτερική μόνωση. update Το βρήκα, ΤΟΤΕΕ 20701-2, 2.1.4 ΤΟΤΕΕ 20701-1, 2.2: Τμήματα του κτιρίου με όγκο <10% του συνολικού όγκου του κτιρίου, να εξετάζονται ενταγμένα σε άλλες θερμικές ζώνες, κατά το δυνατόν παρόμοιες, ακόμη και αν οι συνθήκες λειτουργίας τους δικαιολογούν τη θεώρησή τους ως ανεξαρτήτων ζωνών.
dimitris74 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20 , 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20 , 2011 ερωτηση, συνεργειο μηχανών χρειάζεται πεα για πώληση του ακινητου το οποιο το στεγάζει? στο site δεν μπορεις να το δηλώσεις ως συνεργειο
hkamp Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20 , 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20 , 2011 Οχι, δεν ορίζεις άλλη ζώνη στον έλεγχο θερμομον. επάρκειας και άλλη στην ενεργ. απόδοση. Δεν λέω αυτό. Λέω ότι δεν είναι ανάγκη να συμπίπτει η ζώνη σου κατά ΚΕΝΑΚ (θερμαινόμενος χώρος κατά ΚΕΝΑΚ) με τον χώρο που θερμαίνεις όταν κάνεις την μελέτη θέρμανσης-κλιματισμού (ΗΜ μελέτη). Θα ορίσεις μια ζώνη κατά ΚΕΝΑΚ που συμπεριλαμβάνει το κλιμ/σιο, αλλά όταν κάνεις την μελέτη θέρμανσης δεν είναι ανάγκη να βάλεις εκεί θερμαντικά σώματα.
emnikol Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20 , 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20 , 2011 Επειδή δεν μπορώ να αντιγράψω εδώ πίνακες (χαλάνε οι γραμμές τους), επισυνάπτω τις απορίες και επισημάνσεις μου, σχετικά με το ΠΕΑ της Πολυκατοικίας του παραδείγματος. Παρακαλώ να το διαβάσετε και να απαντήσετε στις απορίες μου. Ευχαριστώ πολύ 2011-04-20 ΑΠΟΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΑ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ.doc
thanasis3 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20 , 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20 , 2011 Οχι, δεν ορίζεις άλλη ζώνη στον έλεγχο θερμομον. επάρκειας και άλλη στην ενεργ. απόδοση.Δεν λέω αυτό. Λέω ότι δεν είναι ανάγκη να συμπίπτει η ζώνη σου κατά ΚΕΝΑΚ (θερμαινόμενος χώρος κατά ΚΕΝΑΚ) με τον χώρο που θερμαίνεις όταν κάνεις την μελέτη θέρμανσης-κλιματισμού (ΗΜ μελέτη). Θα ορίσεις μια ζώνη κατά ΚΕΝΑΚ που συμπεριλαμβάνει το κλιμ/σιο, αλλά όταν κάνεις την μελέτη θέρμανσης δεν είναι ανάγκη να βάλεις εκεί θερμαντικά σώματα. Νομίζω ότι λέμε το ίδιο. Στη ΜΕΑ το κλιμακοστάσιο είναι θερμαινόμενος χώρος, ενω στη μελέτη θερμικής επάρκειας όχι!
polytropos Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20 , 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20 , 2011 Προς panos-vicious "Κι ένα ακόμα (δευτερεύον ωστόσο) θέμα είναι ότι αυξάνοντας το εμβαδόν της θερμικής ζώνης αυξάνονται και οι απαιτήσεις σε Ζ.Ν.Χ." Αυξάνεται όμως και το εμβαδόν που θα βοηθήσει στην μείωση της ειδικής κατανάλωσης.
panos-vicious Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20 , 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20 , 2011 Επειδή δεν μπορώ να αντιγράψω εδώ πίνακες (χαλάνε οι γραμμές τους), επισυνάπτω τις απορίες και επισημάνσεις μου, σχετικά με το ΠΕΑ της Πολυκατοικίας του παραδείγματος. Παρακαλώ να το διαβάσετε και να απαντήσετε στις απορίες μου.Ευχαριστώ πολύ Θα σου έλεγα να θεωρήσεις το παράδειγμα μόνο σαν "μπούσουλα" στο στήσιμο και τα στοιχεία που πρέπει να εστιάσεις σε μια μελέτη ή επιθεώρηση ενεργειακής αποδοτικότητας κτιρίου. Τίποτα παραπάνω. Και λάθη έχουν και τα δυό. Δεν κάθισα να διαβάσω αναλυτικά το doc που επισυνάπτεις, αλλά εσύ την ΜΕΑ σου ή το ΠΕΑ θα πρέπει να τα κάνεις σύμφωνα με τα οριζόμενα στις ΤΟΤΕΕ. Στο παράδειγμα μπορεί να γράφει και να βάζει στο υπολογιστικό ό,τι θέλει. Κανείς δεν τον ελέγχει. Άλλωστε ένα παράδειγμα που συντάχθηκε βιαστικά είναι.
panos-vicious Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20 , 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20 , 2011 Οχι, δεν ορίζεις άλλη ζώνη στον έλεγχο θερμομον. επάρκειας και άλλη στην ενεργ. απόδοση.Δεν λέω αυτό. Λέω ότι δεν είναι ανάγκη να συμπίπτει η ζώνη σου κατά ΚΕΝΑΚ (θερμαινόμενος χώρος κατά ΚΕΝΑΚ) με τον χώρο που θερμαίνεις όταν κάνεις την μελέτη θέρμανσης-κλιματισμού (ΗΜ μελέτη). Θα ορίσεις μια ζώνη κατά ΚΕΝΑΚ που συμπεριλαμβάνει το κλιμ/σιο, αλλά όταν κάνεις την μελέτη θέρμανσης δεν είναι ανάγκη να βάλεις εκεί θερμαντικά σώματα. Ναι άλλα έτσι θα έχω ένα θερμαινόμενο/ψυχόμενο χώρο "μαϊμού". Σε καλύτερη μοίρα προφανώς από το να ήταν αμόνωτος αλλά δεν θα παύει να είναι στην πραγματικότητα μη θερμαινόμενος. Και έστω και έτσι. Δηλαδή στη μελέτη θερμικών απωλειών/ψυκτικών φορτίων δεν υπολογίζονται στοιχεία για αυτόν; Ή αν υπολογίζονται τότε τα φορτία/απώλειες αυτού του χώρου θα πρέπει να προστεθούν στους πλησιέστερους γειτονικούς χώρους ή να μοιραστούν αναλογικά σε όλους τους υπολοίπους χώρους; Μπέρδεμα μου φαίνεται. Αν υπήρχε μια επιλογή κάτι σαν "χώρος χαμηλότερης θερμοκρασίας" ας πούμε, θα ήταν πιο εύκολα. Πάντως αυτή η πρακτική της συνολικής μόνωσης ακολουθούνταν και πρίν από αρκετούς κατασκευαστές. Έδειχναν μεν στην μελέτη θερμομόνωσης μονωμένο διαχωριστικό τοίχο/φέροντα οργανισμό αλλά στην πράξη μόνωναν περιμετρικά το κτίριο. Προς panos-vicious"Κι ένα ακόμα (δευτερεύον ωστόσο) θέμα είναι ότι αυξάνοντας το εμβαδόν της θερμικής ζώνης αυξάνονται και οι απαιτήσεις σε Ζ.Ν.Χ." Αυξάνεται όμως και το εμβαδόν που θα βοηθήσει στην μείωση της ειδικής κατανάλωσης. Σωστός!
emnikol Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20 , 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20 , 2011 Θα σου έλεγα να θεωρήσεις το παράδειγμα μόνο σαν "μπούσουλα" στο στήσιμο και τα στοιχεία που πρέπει να εστιάσεις σε μια μελέτη ή επιθεώρηση ενεργειακής αποδοτικότητας κτιρίου. Τίποτα παραπάνω. Και λάθη έχουν και τα δυό. Δεν κάθισα να διαβάσω αναλυτικά το doc που επισυνάπτεις, αλλά εσύ την ΜΕΑ σου ή το ΠΕΑ θα πρέπει να τα κάνεις σύμφωνα με τα οριζόμενα στις ΤΟΤΕΕ. Στο παράδειγμα μπορεί να γράφει και να βάζει στο υπολογιστικό ό,τι θέλει. Κανείς δεν τον ελέγχει. Άλλωστε ένα παράδειγμα που συντάχθηκε βιαστικά είναι. @panos-vicious, μάλλον έχεις δίκιο. Απλώς επειδή ακόμη δεν έχω "χωνέψει" τελείως όσα λένε οι ΤΟΤΕΕ, παρέθεσα τις απορίες μου μήπως και μου διαφεύγει κάτι σε σχέση με αυτά που αναγράφονται στο παράδειγμα της πολυκατοικίας για ΠΕΑ. Με την ευκαιρία έχω άλλη μία απορία: Έστω ότι έχουμε μία πρόσοψη τοίχου με ύψος 2,80m και πλάτος 10m και από πάνω υπάρχει πρόβολος (μπαλκόνι) μήκους 1,5m ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΛΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΟΙΧΟΥ (δηλ. 10m). Υπολογίζουμε έτσι τον συντελεστή σκίασης λόγω του προβόλου. ΑΝ ΤΩΡΑ ο πρόβολος (το μπαλκόνι από πάνω) ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΛΑΤΟΣ 10m αλλά 3m, τότε ο συντελεστής σκίασης ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να είναι διαφορετικός. Πως το λαμβάνουμε αυτό υπόψη;
Recommended Posts