Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε
Μήπως γκρινιάζουμε λίγο παραπάνω;

 

Σαν τους γέρους του muppet show θα γίνουμε.

 

Ηλία δεν γκρινιάζουμε. ΚΑΝΤΗΛΙΑΖΟΥΜΕ!!! Τέλος πάντων δεν ξαναγκρινιάζω.

Πάντως αυτό με τα ΠΕΑ ξεχωριστών ιδιοκτησιών στα νέα κτίρια κάπως θα πρέπει να λυθεί. Γιατί μάλλον θα υπάρχει πρόβλημα με την ενεργειακή τους κατάταξη. Κι απ' ότι είχα ακούσει είχε τεθεί το ζήτημα αλλά δεν γνωρίζω τι έγινε.

Επίσης αυτό που απάντησε ο Λάσκος στο σεμινάριο, περί των θερμικών ζωνών και του ενός πιστοποιητικού (post #910) δεν ξέρω αλλά κάπως με ξενίζει. Ναι η κύρια χρήση είναι μια αλλά υπάρχουν ζώνες με διαφορετικές απαιτήσεις, συνθήκες σχεδιασμού κλπ. Νομίζω θα πρέπει να το ξεκαθαρίσουν επισήμως αυτό το περί "κυρίας χρήσεως".

Και κάτι πάλι σχετικό με τις Θ.Ζ. Λέει στην σελ. 19 της 1ης ΤΟΤΕΕ: "Χώροι που καταλαμβάνουν όγκο μικρότερο του 10% του όγκου του κτιρίου ή/και έχουν χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση συγκριτικά με την κατανάλωση στο υπόλοιπο κτίριο, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως αυτόνομες θερμικές ζώνες".

Οι ερωτήσεις-απορίες μου είναι:

1). Ως όγκο του κτιρίου ποιόν εννοεί; Αυτόν που ορίζει στη σελ. 42 της 1ης ΤΟΤΕΕ δηλαδή όλων μαζί των θερμικών ζωνών (ή αλλιώς τον όγκο που περιγράφει στην σελ. 40 παρ. 2.5 της 2ης ΤΟΤΕΕ) ή όλο τον όγκο ενός κτιρίου;

2) Αυτό το "και" σημαίνει πως θα πρέπει να συντρέχουν και οι δύο προϋποθέσεις ταυτόχρονα ή απλά μπορούν να συνυπάρχουν και οι δύο;

Και τελικά αυτό το κριτήριο υπερισχύει όλων των άλλων που αναγράφονται πιο πάνω στην ίδια σελίδα (19) της 1ης ΤΟΤΕΕ και στο άρθρο 3 του ΚΕΝΑΚ;

Δημοσιεύτηκε

Σε γενικές γραμμές, οι απαντήσεις του ΤΕΕ, ειδικά στον τρόπο χειρισμού των ΗΜ (που εκεί εντοπίζεται το μεγάλο πρόβλημα), συνοψίζουν και δικαιώνουν την αναζήτηση που κάνουμε εδώ και μήνες σ' αυτό το forum.

 

Είναι πράγματα που ο καθένας μας έχει μεταφέρει από προσωπική του εμπειρία. Π.χ. η δική σου επίσκεψη στον Στραβοδήμο, μου είχε λύσει απορίες που είχα για το ΖΝΧ.

 

Γιατί τώρα δεν τα είχαν από την αρχή ξεκαθαρίσει και μας αφήνουν τόσους μήνες να θαλασσοδέρνουμε; Ιδιαίτερα για τους μη ΗΜ συναδέλφους επιθεωρητές είναι λίγο δύσκολο να κατανοήσουν π.χ. γιατί πρέπει να βάλουν όλη την ισχύ του λέβητα ή όλο το φορτίο που μεταφέρει η στήλη διανομής.

 

Προσωπικά πιστεύω ότι για μερικά θέματα ούτε οι ίδιοι οι συντάκτες των ΗΜ των ΤΟΤΕΕ ήταν πολύ σίγουροι. Δεν εξηγείται αλλιώς π.χ. αυτό το φοβερό <<ονομαστικός βαθμός απόδοσης εναλλάκτη τηλεθέρμανσης>>. Ή το άτακτο copy-paste της μετάφρασης της SIEMENS του κανονισμού για τους αυτοματισμούς.

 

Άλλα τα θεωρήσαν αυτονόητα. Αυτό συμβαίνει όταν γράφει κάποιος ένα κείμενο χωρίς να έχει την ικανότητα να το διαβάσει ξανά, με τα μάτια του αναγνώστη (ή δεν τον ενδιαφέρει). Και στο Πολυτεχνείο έτσι κάναμε. Μερικές φορές παίρναμε το βιβλίο, το αφήναμε στην άκρη και το μάθημα το καταλαβαίναμε από τις σημειώσεις.

 

Το ΠΕΑ βγαίνει ανά κύρια χρήση και ανά ιδιοκτησία.

Σε καινούριο κτίριο, κακώς δίνεται η δυνατότητα να βγει ανά ιδιοκτησία π.χ. σε περίπτωση που έχει αποπερατωθεί τμήμα κτιρίου, χωρίς άλλη πρόνοια. Το ότι είναι όλο Β δεν σημαίνει ότι και κάθε τμήμα του θα είναι Β. Δεν είμαι σίγουρος ότι συμβαίνει αυτό και ούτε νομίζω ότι οι συντάκτες της εγκυκλίου είναι.

Θα βρεθούμε μπροστά σε καταστάσεις τραγελαφικές. Όπως λέει και ο zxgr: <<Εσύ φίλε στον 2ο όροφο αριστερά είσαι παράνομος. Να βελτιωθείς ή να το γκρεμίσεις. Οι υπόλοιποι μπορείται να μπείτε μέσα>>.

 

Ομως η έκδοση ΠΕΑ ανά χρήση είναι και λογική και θεμιτή. Άλλα τα κόζια της κατοικίας και άλλα του καταστήματος. Εντός τώρα της κύριας χρήσης έχεις μία άλλη ζώνη. Π.χ. σε πολυκατάστημα έχεις μια δευτερεύουσα χρήση,ένα εστιατόριο. Θα το εξετάσεις σαν άλλη ζώνη, με τα δικά της χαρακτηριστικά. Το πιστοποιητικό όμως, είναι λογικό να είναι ένα.

 

Οσον αφορά αυτό το σημείο της σελ. 19, το έχω μαρκαρισμένο με δύο θαυμαστικά και δύο ερωτηματικά. Τι θέλει να πει ο ποιητής; Δεν είμαι πολύ σίγουρος. Μάλλον κάτι είχε στο μυαλό του. Ισως ότι τα κλιμακοστάσια μην τα πάρετε σαν ανεξάρτητη ζώνη ακόμα και αν θερμαίνονται. Δύο μόνο παρατηρήσεις:

 

- Όπου όγκος μπορείς να διαβάσεις: συνολικό εμβαδό κάτοψης.

- Η ευκολία με την οποία χρησιμοποιούν αυτά τα <<ή/και>> καταντάει εκνευριστική!!!

Δημοσιεύτηκε

Να αποσαφηνιζανε λιγο ρε γαμωτο και το θεμα των διαταξεων αυτοματισμων, καλα θα ητανε....

Εγω μεχρι στιγμης παντως, ακομα και ατομικη θερμανση να εχει ενα διαμερισμα, αν δεν εχει αντισταθμιση το κατατασσω Δ, μετα και απο τις προτροπες των Μηχανολογων εδω μεσα...

Εχω περιπτωση ατομικου φυσικου αεριου που θα τη βαλω κι αυτη Δ γιατι δεν εχει αντισταθμιση. Σωστα η λαθος??

Τωρα αν βγει καποια οδηγια διαφορετικη θα ακολουθηθει, λογικα, εκεινη.

Δημοσιεύτηκε

Καμία ιδέα σχετικά με αυτό που ρωτώ στο post #860 και γενικά με εκείνη την κουβέντα που είχε ξεκινήσει περί θερμαινόμενων χώρων και θερμικών ζωνών;

Δημοσιεύτηκε

Βοήθεια στα Η/Μ: Στο ταμπελάκι του λέβητα γράφει στην ισχύ: Pn=170/210 ΚW. Πόση ισχύ βάζω σαν πραγματικη 170 ή 210KW?

 

Επίσης στους κυκλοφορητές γράφει στον έναν 310/340/345 W και στον άλλον 630/-/690 W. Ποια ισχύ παίρνω για τους υπολογισμούς (εννοειται ότι θα την επιμερίσω μετά την ισχύ γιατί είναι πολυκατοικία)

 

Ευχαριστώ

Δημοσιεύτηκε

Inzaghi δες τον ορισμό που δίνεται στις απαντήσεις του ΤΕΕ:

 

<<Με τον όρο αντιστάθμιση, στις εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης ή/και ψύξης, νοείται η δυνατότητα ρύθμισης της λειτουργίας του λέβητα ή η ρύθμιση της θερμοκρασίας του μέσου στο δίκτυο διανομής ή η ρύθμιση της παροχής του μέσου με κατάλληλες διατάξεις, προκειμένου να εξασφαλισθεί την λειτουργία του συστήματος θέρμανσης σε υψηλό βαθμό απόδοσης ακόμα και σε μερικά φορτία.>>

 

Δηλαδή αν έχεις ένα σύστημα που όσον αφορά το προσδιδόμενο φορτίο υπάρχει η δυνατότητα να μην είναι σταθερό αλλά μπορεί να μεταβληθεί με διατάξεις, είτε ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία είτε με δύο λέβητες που μπορεί ο ένας να κλείνει όταν η ζήτηση είναι μικρή, είτε με πολυβάθμιο λέβητα είτε.. είτε.. είτε.. τότε έχεις αντιστάθμιση. Το θέμα είναι να υπάρχει ένα σύστημα που εξασφαλίζει οικονομία.

 

Εσύ έχεις ένα μικρό λέβητα που τον ανοίγεις και τον κλείνεις. Δεν μπορεί να αλλάξει το φορτίο που δίνει. Θα δίνει σταθερά ένα φορτίο. Δεν έχεις αντιστάθμιση.

 

Ετσι νομίζω.

 

Υπ' όψιν ότι η αντιστάθμιση μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους. Εδώ στην περιοχή μου η εταιρία τηλεθέρμανσης αντισταθμίζει μια χαρά, με αισθητήριο εξ. θερμοκρασίας - δίοδη βάνα - by pass στις σωληνώσεις. Αντιστάθμιση έχουν και οι αντλίες θερμότητας inverter. Υπάρχουν πολλοί τρόποι.

 

Για τον παραπάνω ορισμό του ΤΕΕ έχω κάποιες επιφυλάξεις. Αν έχει κάποιος συνάδελφος μια πιο σαφή εικόνα ας βοηθήσει.

Δημοσιεύτηκε
...... στους κυκλοφορητές γράφει στον έναν 310/340/345 W και στον άλλον 630/-/690 W. Ποια ισχύ παίρνω ......

 

Όταν ο κυκλοφορητής έχει 2 ή 3 ή οποιεσδήποτε ενδείξεις, τότε έχει αντίστοιχα κάποιο κουμπί με το οποίο επιλέγεις σε ποιά σκάλα θα δουλέψει.

Δες λοιπόν ποιά σκάλα έχει επιλεγή.

Δημοσιεύτηκε

ΟΚ ευχαριστώ, επειδή δεν το είδα στην αυτοψία θα βάλω την μεγαλύτερη για ασφάλεια.

 

Στην ισχύ του λέβητα να πάρω πάλι τη μεγαλύτερη (170/210 KW)?

Δημοσιεύτηκε

και το θεμα αερισμου κατοικιων στην τοτεε πασχει (του λειπει αερας)

 

κατα τους φονιαδες των λαων (ashrae standard 62)

απαιτουνται 15cfm ανα ατομο + 25cfm κουζινα + 20cfm μπανιο

δηλ για 100 m2 5 ατομα = 120cfm = 204 m3/h

 

κατα τους γεννητορες της φιλοσοφιας (τοτεε)

στο κτιριο αναφορας απαιτουνται 0,75 m3/h/m2

δηλ για 100 m2 5 ατομα = 75 m3/h

 

τι εγινε τα κονομισαμε απο τα δανεικα και κοψαμε τη φασολαδα και το κλασιμο

μηπως με τα σουπερ αεροστεγανα πιστοποιημενα κουφωματα ο ενοικος θα τα ανοιγει συχνοτερα (και θα τα ξεχνα) γιατι θα πνιγεται απο τη μποχα και την υγρασια

μηπως λεω

(δεν συζηταμε καν για τις παλιες καλες 2 εναλλαγες την ωρα, τις εφαγε η υπερδιαστασιολογηση λεβητα)

post-1907-131887268363_thumb.jpg

Δημοσιεύτηκε
Στην ισχύ του λέβητα να πάρω πάλι τη μεγαλύτερη (170/210 KW)?

απο faq τεε

 

Σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. 10315/93 και το υπόδειγμα του φύλλου ελέγχου του λέβητα, το βασικό στοιχείο που προκύπτει από την ανάλυση καυσαερίων είναι ο εσωτερικός βαθμός θερμικής απόδοσης του λέβητα (ή απόδοση της καύσης). Ο εσωτερικός βαθμός θερμικής απόδοσης, (αγνοώντας τις απώλειες δια ακτινοβολίας και μεταφοράς από το λέβητα), είναι ο λόγος της ωφέλιμης αποδιδόμενης από το λέβητα θερμικής ισχύος, προς την θερμική ισχύ του καυσίμου που καταναλώνει ο καυστήρας η οποία υπολογίζεται ως:

 

 

[κατανάλωση καυσίμου] x [κατώτερη θερμογόνος δύναμη].

 

 

Η πραγματική ωφέλιμη θερμική ισχύς Pm του λέβητα, υπολογίζεται από το γινόμενο του βαθμού θερμικής απόδοσης ngm της καύσης όπως μετρήθηκε, επί την θερμική ισχύ του καυσίμου που καταναλώνει ο καυστήρας:

 

 

Pm = [θερμική ισχύς καυσίμου που καταναλώνει ο καυστήρας] x [μετρούμενος βαθμός απόδοσης]

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.