Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Στους πίνακες του παραρτήματος Β της ΤΟΤΕΕ 20701-3/2010 δίνεται η μέση μηνιαία ηλιακή ακτινοβολία σε KWh/m2 για διάφορες πόλεις της Ελλάδας για οριζόντιο επίπεδο και κλίση 30 μοιρών και 45 μοιρών.

 

  1. Πως γίνεται η μετατροπή σε ένταση G σε W/m2 ώστε να έχουμε την τιμή του G που ζητά η σχέση 5.1 της ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010;
  2. Και κατόπιν, αφού έχοντας τα n0, a1, a2, G, ta, tm υπολογίσουμε τον συντελεστή nsc (ΣΑΗΑ) για κάθε μήνα, πως υπολογίζεται ο μέσος ετήσιος συντελεστής nsc (ΜΕΣΑΗΑ) που αυτόν τελικά θα χρησιμοποιήσουμε; Γιατί με απλή άθροιση και διαίρεση με το 12 τουλάχιστον στο παράδειγμα της 6όροφης του ΤΕΕ δεν προκύπτει το αποτέλεσμα που έχει στη σελίδα 32.

Δημοσιεύτηκε

Να ρωτήσω ,στην περίπτωση κτιρίου με καταστημα στο ισόγειο,το οποίο ερχεται σε επαφή με ΜΘΧ -υπόγειο,αποθήκες του καταστήματος,πως θεωρούμε τα δομικά στοιχεία του καταστήματος σε παφή με ΜΘΧ ,U/2 ή υπολογίζεται κανονικά ο ΜΘΧ (οπότε προστίθενται στην αμοιβή και τα μ2 του ΜΘΧ)???

Δημοσιεύτηκε

Μετά από ξεσκόνιαμα κάποιων συγγραμάτων του παρελθόντος (θυμήθηκα τα νειάτα μου...!) η ιστορία με τα ηλιακά έχει ως εξής:

 

Όσο αφορά στην σχέση 5.1, σελ.134, ΤΟΤΕΕ1, το G είναι η ένταση προσπίπτουσας ηλ. ακτινοβολίας (W/m2) η οποία κυμαίνεται ας πούμε μεταξύ 800 και 1000 (W/m2) ανάλογα την νέφωση. Μόνο μέσους όρους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και αν θέλουμε μπορούμε να την μετρήσουμε αν δεν κάνω λάθος με το πυρανόμετρο.

 

Το nsc είναι ουσιαστικά ο Β.Α. του ΣΥΛΛΕΚΤΗ ΜΟΝΟ! και ισούται με την ισχύ (θερμότητα) που πέρνουμε από τον συλλέκτη προς την προσπίπτουσα ένταση ηλ. ακτινοβολίας. Δηλ. nsc= Wn/G = (W)/(W/m2).

Η ισχύς που πέρνουμε από τον συλλέκτη Wn ισούται με την προσπίπτουσα ηλ. ακτινοβολία μειωμένη κατά τις οπτικές απώλειες Wo (σε Watt) του συλλέκτη και τις απώλειες λόγω αγωγιμότητας Wv του συλλέκτη.

 

Δηλ. έχουμε μια ενέργεια (KWh/m2) ακτινοβολίας που προσπίπτει στον συλλέκτη, ένα κομμάτι χάνεται για οπτικόύς λόγους (λόγω τζαμιού και επιφάνεια και ικανότητα απορρόφησης) και ένα κομμάτι χάνεται λόγω αγωγιμότητας (όταν ο συλλέκτης είναι πιο θερμός από το περιβάλλον του). Αυτό που τελικά μένει είναι η ισχύς Wn, αθροισμένη μέσα σε μια χρονική περίοδο, προκύπτει η αντίστοιχη ενέργεια.

 

Άρα ο συντ, nsc ασχολείται με το τι γίνεται ΕΩΣ την έξοδο από τον συλλέκτη και ΟΧΙ παρακάτω!

 

Για τα παρακάτω αναλαμβάνει ο περίφημος ΣΑΗΑ (τώρα το πέτυχα?) ο οποίος παραλαμβάνει την ισχύ Wn και την κουτσουρεύει ακόμα περισσότερο λόγω των απωλειών στο κύκλωμα σωληνώσεων των ηλιακών, τις απώλειες του Boiler (λόγω αγωγιμότητας προς το περιβάλλοντου) και του εσωτερικού ή εξωτερικού εναλλάκτη.

 

Ουσιαστικά ο ΣΑΗΑ των πινάκων 5.8 και 5.9 είναι ο Β.Α. ΟΛΗΣ της εγκατάστασης και ισούται με την τελική Θερμική Ισχύς που πέρνουμε στην έξοδο του Boiler προς την προσπιπτόμενη ισχύς (KWh/m2) ηλιακής ακτινοβολίας.

 

Άρα για να επανέρθουμε στα προηγούμενα ερωτήματα:

 

Κανονικά δηλ. από την στιγμή που εισάγουμε τον ΣΑΗΑ στο Λογισμικό, δεν θα έπρεπε να εισάγουμε και την κλίση και τον Προσανατολισμό, διότι αυτά λαμβάνονται υπόψιν για να προκύψει η προσπιπτόμενη ισχύς ηλιακής ακτινοβολίας στον συλλέκτη που με την σειρά της διαμορφώνει και τον ΣΑΗΑ (ο οποίος υπενθυμίζω ισούται με την απολαβή της θερμικής ισχύος στην έξοδο του Boiler προς την προσπ. ισχύς ηλ. ακτινοβολίας)

 

Γι' αυτό εξάλλου οι Πιν. 5.8, 5.9 δίνουν νούμερα για Νότιο προσανατολισμό και συγκεκριμένες κλίσεις. Θα έπρεπε να εισάγουμε στο Λογισμικό κλίση και προσανατολισμό μόνο αν οι παραπάνω Πίνακες ανφερόταν στον Β.Α. ΜΟΝΟ της εγκατάστασης και το Λογισμικό να υπολόγιζε την ανάλογη προσπ. ηλιακή ισχύς ακτινοβολίας!!!

Δηλ. αν το Λογισμικό έκανε όλους τους υπολογισμούς των παραγράφων 4.1, της ΤΟΤΕΕ3!

 

Άρα μάλλον κάτι δεν πάει καλά εδώ....!!!

Δημοσιεύτηκε

αν κανουμε υπολογισμο με τη μεθοδο των καμπυλων f

(βλεπε fcharts του συναδελφου vknewon2 στα downloads)

στην τελευταια στηλη των υπολογισμων εχουμε το f*L δηλαδη το μηνιαιο φορτιο καλυψης βασει του ποσοστου αξιοποιησης της εν λογω μεθοδου

 

προσθετοντας μια στηλη με τη σχεση Αc*HT*N εχουμε την μηνιαια προσπιπτουσα ακτινοβολια

συνεπως (f*L)/(Αc*HT*N) = συντελεστης αξιοποιησης ανα μηνα και αθροιζοντας τις στηλες, ολου του ετους, παντα κατα f-chart

Δημοσιεύτηκε
Όμως στη σελίδα 134 αναφέρει -ανάμεσα σε άλλα- πως για τους πίνακες έχει θεωρηθεί "Νότιος προσανατολισμός και για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης". Αν ο προσανατολισμός των τοποθετημένων (ΠΕΑ) ή των προς μελέτη (ΜΕΑ) ηλιακών συλλεκτών είναι διαφορετικός, τότε μπορεί κανείς πάλι να χρησιμοποιήσει τους πίνακες 5.8 & 5.9;

 

Απ΄ότι φαίνεται μπορούν να χρησιμοποιηθούν με το ανάλογο βέβαια περιθώριο λάθους. Δηλ. αν θεωρήσεις ότι έχεις ένα σύστημα όμοιο με αυτό της ΤΟΤΕΕ1, (σελ. 134 η περιγραφή) με όμοιες απώλειες δικτύου κ.λ.π. τότε οι τιμές του ΣΑΗΑ παίζουν μεταξύ 0,31 και 0,37 ανάλογα την κλίση. Ο διαφορετικός προσανατολισμός σαφώς και επηρεάζει τον ΣΑΗΑ, αλλά ας πούμε ότι δεχόμαστε αυτούς που υπάρχουν στους Πιν. 5.8 και 5.9.

 

Τώρα το Λογισμικό υπολογίζει τελικά, εισάγοντας τον προσανατολισμό και την γωνία κλίσης

και τον σκιασμό την ΠΡΟΣΠΙΠΤΟΥΣΑ ΙΣΧΥ ΗΛΙΑΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ και την πολλαπλασιάζει με τον ΣΑΗΑ που του δίνουμε εμείς.

Αν εισάγεις ΣΑΗΑ=1 (Συν. α στο Λογισμικό), δλδ. καμμία απώλεια, προσανατολισμός 90ο (Ανατολικός προσανατολισμός) και F_s =1 (κανένας σκιασμός) στα Αποτελέσματα ---> Απαιτήσεις -Κατανάλωση ---> Ενεργειακή κατανάλωση ---> Ηλιακή ενέργεια για ΖΝΧ θα σου δώσει για την πόλη που εξετάζεις π.χ. Θεσσαλονίκη το ίδιο νούμερο με αυτό του πίνακα για Θεσ/νίκη στο Παράρτημα Β, ΤΟΤΕΕ3, σελ.61 για Ανατολικό προσανατολισμό.

 

Άρα το Λογισμικό υπολογίζει την προσπίπτουσα ισχύ ηλ. ακτινοβολίας και την πολλαπλασιάζει με τον ΣΑΗΑ (μειωτικός συντ.), που κανονικά θα πρέπει να υπολογιστεί με κάποιο πρόγραμμα προσομοίωσης, αλλά όπως ανέφερα και παραπάνω με περιθώριο κάποιου λάθους μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι Πιν. 5.8, 5.9.

 

Η μέθοδος f - chart, καλή είναι, αλλά σε μερικά εμπορικά προγράμματα αντιμετωπίζει μόνο τον Νότιο προσανατολισμό! Όπως και το excel του συναδέλφου που ανέφερε στο προηγούμενο post ο zxgr!

 

Δηλ. μπορεί κάποιος να υπολογίσει 60% ποσοστό κάλυψης με την μέθοδο f-chart να εισάγει στο Λογισμικό τα δεδομένα και προσανατολισμό Ανατολικό αντί Νότιο και ξαφνικά στα Αποτελέσματα ---> Απαιτήσεις - Κατανάλωση αν κάνει την διαίρεση της Ετήσιας Ηλιακής Ενέργειας για ΖΝΧ (2ο πινακάκι) με τις Ενεργειακές Απαιτήσεις για ΖΝΧ (1ο πινακάκι) να έχει 35% π.χ....!!!!!!!!

 

Αυτά... Μάλλον έγινα κουραστικός...!!

Δημοσιεύτηκε

Απλά.... άναυδος!!!!!!!

 

Ετσι είναι. Αμα το κατέχεις το άθλημα...

Δημοσιεύτηκε

νομιζω οτι το f-chart βγαζει αποτελεσματα για οποιοδηποτε προσανατολισμο εχουμε δεδομενα προσπιπτουσας ακτινοβολιας, συνεπως για ολους τους προσανατολισμους που αναφερονται δεδομενα στο παραρτημα Β της τοτεε 3

 

και για τους μερακληδες υπαρχει η σχεση 4.6 παρ 4.1.2 της τοτεε 3 για τυχαιο προσανατολισμο

Δημοσιεύτηκε
νομιζω οτι το f-chart βγαζει αποτελεσματα για οποιοδηποτε προσανατολισμο εχουμε δεδομενα προσπιπτουσας ακτινοβολιας, συνεπως για ολους τους προσανατολισμους που αναφερονται δεδομενα στο παραρτημα Β της τοτεε 3

 

και για τους μερακληδες υπαρχει η σχεση 4.6 παρ 4.1.2 της τοτεε 3 για τυχαιο προσανατολισμο

 

Κατ' αρχήν αν έχεις την δυνατότητα να επέμβεις σε κάποιο εμπορικό πρόγραμμα εισάγοντας την ανάλογη ισχύς ηλ. ακτινοβολίας για τυχαίο προσανατολισμό..!!

 

Αλλά ας πούμε ότι εισάγουμε τιμές ισχύς ηλ. ακτιν. για οπιοδήποτε άλλο προσανατολισμό εκτός Νότου, στο excel του συνάδελφου. Τα αποτελέσματα θα είναι λάθος, διότι με διαφορετική ισχύς ηλ. ακτινοβ. αλλάζει και η συμπεριφορά του συλλέκτη (οπτικές απώλειες, απώλειες από αγωγιμότητα κ.λ.π.)

 

Δηλ. θα σου βγάλει μειωμένη τελική Θερμική Ισχύς στην έξοδο του Boiler ΑΛΛΑ ο περίφημος ΣΑΗΑ, θα είναι αυτός που αντιστοιχεί στο Νότο!!!!!

Δηλ. θα έχεις ένα υπερεκτιμημένο αποτέλεσμα σε σχέση με την πραγματικότητα!

 

Θα πρέπει να αλλάξεις ταυτόχρονα και κάποιους άλλους συντελεστές της μεθόδου αν θέλεις να είσαι εντάξει...!!

Δημοσιεύτηκε

Ουσιαστικά ο ΣΑΗΑ των πινάκων 5.8 και 5.9 είναι ο Β.Α. ΟΛΗΣ της εγκατάστασης και ισούται με την τελική Θερμική Ισχύς που πέρνουμε στην έξοδο του Boiler προς την προσπιπτόμενη ισχύς (KWh/m2) ηλιακής ακτινοβολίας.

 

Έτσι, μόνο που αντί για την έξοδο του boiler κοιτάμε την είσοδο.

 

Έστω ότι για την θέρμανση του ζνχ απαιτούνται 50kwh, για την αποθήκευση 10kwh και για την ανακυκλοφορία 40kwh.

 

Πρέπει δηλαδή να μεταφέρουμε στο boiler 100kwh. Αν οι 60Kwh προέρχονται από τους συλλέκτες, τότε το ποσοστό κάλυψης είναι 60%. Αν η προσπίπτουσα ακτινοβολία στους συλλέκτες είναι 200Kwh, τότε ο ΣΑΗΕ είναι 30%.

 

Όλα ανάγονται στην είσοδο του boiler.

Δημοσιεύτηκε
Θα πρέπει να αλλάξεις ταυτόχρονα και κάποιους άλλους συντελεστές της μεθόδου αν θέλεις να είσαι εντάξει...!!

σωστα

υπαρχει ο διορθωτικος (τα)/(τα)n - συντελεστης διαβασης-απορροφησης στη γωνια, προσανατολισμο εγκαταστασης (τα), σε σχεση με την καθετη προσπτωση (τα)n.

και ο Βαζαιος εχει πινακα μονο για νοτο

τα FR UL FR(τα)n ειναι για καθετη προσπτωση (προκυπτουν απο δοκιμες το ηλιακο μεσημερι)

στο Solar Engineering of Thermal Processes των Duffie & Beckman μπορει αν θελει κανεις να ψαχτει περισσοτερο (εγω παντως οχι θα προτιμω εγκαταστασεις προς νοτο)

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.