Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

H απάντηση που αναζητάς βρίσκεται αν αθροίσεις τις απαντήσεις των Topap & terry τους οποίους και συγχαίρω.

Τι να το κάνω το "καλοσυντηρημένο σπίτι" σε χρώματα, σοβάδες, δάπεδα, επίπλωση κουζίνας, μηχανολογικές εγκαταστάσεις (γιατί προφανώς σε αυτά αναφέρεσαι) όταν οι στατικές προδιαγραφές του, έχουν ήδη σχεδόν απορριφθεί με τις τόσες (τουλάχιστο 3) βελτιώσεις του αντισεισμικού κανονισμού που ισχύει πλέον σήμερα;

Δημοσιεύτηκε

Οι προδιαγραφές έχουν αναθεωρηθεί δεν έχουν απορριφθεί. Οικοδομή που κτίστηκε με σεβασμό στις όποιες προδιαγραφές ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής της δεν είναι δυνατόν να θεωρείται 'πεθαμένη' επειδή άλλαξαν αργότερα οι προδιαγραφές.

Σε όλους τους σεισμούς που έχω ζήσει μέχρι σήμερα, για τις σοβαρές καταρεύσεις δεν έφταιγε ο κανονισμός αλλά οι κάθε είδους κακοτεχνίες.

 

Γενικά η γνώμη μου για το ερώτημα του Nicole_p είναι πως οικοδομή που κτίστηκε σωστά και συντηρείται σωστά, είναι αθάνατη. Και βέβαια όταν λέω συντηρείται δεν εννοώ μόνο χρώματα, σοβάδες, δάπεδα κλπ.

 

Μη τρομάζουμε τον κόσμο χωρίς λόγο, κυρίως δε χωρίς να γνωρίζουμε τίποτε εκτός από το χρόνο κατασκευής. Το μόνο σίγουρο είναι ότι για σοβαρή απάντηση στο ερώτημα απαιτείται αυτοψία από πολιτικό μηχανικό που θα δώσει τις κατευθύνσεις για τις απαραίτητες ενέργειες.

Δημοσιεύτηκε

Να μην ξεχνάμε οτι ο ευρωκώδικας ΕΝ 1990 αναφέρεται για κατασκευές που γίνονται τώρα...

Αυτό δεν σημαίνει πως ότι ειναι ήδη 50 χρονών είναι για κατεδάφιση. Με την λογική αυτή όλα τα κτίρια του Τσίλερ στην Αθήνα (για παράδειγμα) θα πρεπει να γκρεμιστούν.

 

Με σωστή συντήρηση ο χρόνος ζωής επιμηκύνεται.

Δημοσιεύτηκε

Η χρονική διάρκεια ζωής μιας κατασκευής βασίζεται σε στοχαστικά φαινόμενα.Στοχαστικά,διότι αν η διαδικασία της κατασκευής δεν τηρεί καμία προδιαγραφή,όσο τέλεια κ να είναι μελετημένο,τότε ακόμα κ χθες να παραδόθηκε με ένα μέτριο σεισμό θα έχει σοβαρότατα θέματα.......

 

Κατά βάση απάντησαν οι συνάδελφοι.Ο αξιότιμος συνάδελφος Κος Ν.Μαρσέλος προτείνει τα ''5 W'' που επαυξάνουν τη διάρκεια ζωής του φέροντος οργανισμού κατά τουλάχιστον 20 έτη.Ουσιαστικά,η διάρκεια ζωής μιας κατασκευής,αν το αναλύσουμε, ορίζεται από τη στιγμή της σκυροδέτησης μέχρι τη στιγμή που η διάβρωση του οπλισμού είναι τέτοια ώστε ο Φ.Ο. να μην αντέχει το σεισμό σχεδιασμού.

 

Η περίοδος επαναφοράς των σεισμών σχεδιασμού ορίζεται από το ίδιο το Κράτος.Κ γενικά για τις κατασκευές από σκυρόδεμα,το Κράτος με τις τιμές που όρισε αυτόματα ''εγγυάται'' ότι αν τηρηθούν οι κανονισμοί κατά την κατασκευή,τότε η μέση διάρκεια του έργου είναι 50 έτη.

 

Όποιος έχει λεφτά κ θέλει το σπίτι του να στέκει εις τους αιώνες των αιώνων,τότε μπορεί να πάει σε σκυρόδεμα 80-90,να γαλβανίσει τις ράβδους οπλισμού,να αυξήσει την επικάλυψη κ να τοποθετήσει οπλισμούς που αποτρέπουν την αποφλοίωση,να στεγανώσει παντού κ ιδού:το σπίτι του θα το θαυμάζουν στον 25ο αιώνα,όπου τα cyborgs θα είναι στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας,οι Anunaki θα έχουν μετατρέψει το ανθρώπινο είδος σε σκλάβους εξόρυξης χρυσού κ πιθανόν η έδρα της διαγαλαξιακής αυτοκρατορίας θα έχει μετακομίσει σε άλλο πλανήτη........

Δημοσιεύτηκε

Προσωπικά πιστεύω οτι το φαινόμενο διέπεται απο μεγάλο αριθμό παραμέτρων. Ευτυχώς μπορούμε να τους αξιολογήσουμε και να προβούμε σε μελέτη συντήρησης. Σίγουρα η αρχική ποιότητα κατασκευής, η συντήρηση στα χρόνια, κλπ παίζει ρόλο αν και σήμερα υπάρχουν μέθοδοι και υλικά για μια σημαντική παράταση ζωής (20-30 χρόνια). Στο θέμα του σεισμού. Υπάρχει ένας μύθος οτι τα μόνα αίτια προέρχονται απο τον σεισμό. Η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική. Κατα τον σχεδιασμό ο μηχανικός γνωρίζει με μία σχετική ασφάλεια την πιθανή αστοχία του ΦΟ. Με τα χρόνια η ασφάλεια αυτή μειώνεται διότι υπάρχουν μηχανισμοί υποβάθμισης των υλικών της κατασκευής και συνεπώς των πιθανών αστοχιών είτε υπο μορφή τύπου είτε υπο μορφή εύρους. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις βέβαια και για προχωρημένες καταστάσεις το πρόβλημα αποκτά καθολικότητα με αποτέλεσμα μια ενίσχυση/συντήρηση/επισκευή να μην κρίνεται οικονομικά βιώσιμη. Το ζητούμενο λοιπόν είναι η συντήρηση να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να δώσει στον μηχανικό την ασφάλεια μελέτης. Σε απλά Ελληνικά. Μια διάβρωση όπλισης μπορεί σήμερα να επισκευάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχει ασφάλεια για το μέλλον, μπορεί να επισκευάζεται και να χρειάζεται και μια μικρή ενίσχυση, μπορεί να επισκευάζεται και να χρειάζεται και μια μεγάλη ενίσχυση και μπορεί να μην επισκευάζεται και να χρειάζεται κατασκευαστικές λύσεις (κόψιμο της κολώνας και δημιουργία νέας). Αυτά βέβαια γίνονται αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Δηλαδή η κατασκευή μιας νέας πεδιλοδοκού δεν είναι εύκολο πράγμα και έχει σημαντικές απαιτήσεις κατασκευής.

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητέ Tsak 1

 

Στην απάντησή μου σχολιάζω με δεικτικό τρόπο, την αναφορά του ιδιώτη στο "καλοσυντηρημένο σπίτι" και αναφέρομαι στο πως θα την φαντάζεται εκείνος (σοβάδες κλπ)

Δεν νομίζω ότι διαφωνούμε σε τίποτα εκτός από την απόρριψη που αναφέρω και την αναθεώρηση που αναφέρετε εσείς.

(έτσι σκέφτονται και οι βουλευτές και μας τάραξαν στο "τροπ/είται βάσει.... ")

Πως να την ονομάσουμε αναθεώρηση όμως; Μπορείτε να μου αναφέρετε κάτι που κρατήσαμε από εκείνο τον κανονισμό;Τι κρατήσαμε μήπως τη φιλοσοφία, μήπως τη μεθοδολογία, μήπως τις ζώνες σεισμικότητας;

Φυσικά και εκείνος ο κανονισμός ήταν για τα μέσα, την τεχνολογία και την τεχνογνωσία εκείνης της εποχής και στο κάτω κάτω απευθύνονταν και σε έναν οικονομικά εξαθλιωμένο πληθυσμό, που θεωρώντας το σεισμό αξεπέραστο φυσικό φαινόμενο, αλλιώς αντιδρούσε, αν σκοτώνονταν και 1.....,σε αντίθεση με το σήμερα

Όσο για τον αν τρομάζουμε τον κόσμο δεν το καταλαβαίνω γιατί να τον τρομάζω (επειδή συμφωνώ με τον terry που αναφέρεται στην απαίτηση συντήρησης του σκελετού-όπως τον καταλαβαίνει ο κόσμος -και τον λέω ότι αυτή συντήρηση έχει σημασία) δηλ το ΤΕΕ (χωρίς να έχω τίποτα μαζί του) που εδώ και 10-15 χρόνια αναφέρεται με άρθρα εκδηλώσεις κλπ στην απαίτηση ελέγχου και ενίσχυσης τουλάχιστο των δημόσιων κτιρίων, τί υποννοεί, ότι τα ιδιωτικά δεν χρειάζονται καμιά εξέταση και καμία ενίσχυση του φέροντος οργανισμού;

Όσον αφορά τώρα για το πόσο ακόμη θα ζήσει το σπίτι του Nicole_p, φυσικά και συμφωνώ ότι είναι θέμα αυτοψίας από έμπειρο μηχανικό.

Δεν φαντάζομαι όμως ότι με την ερώτησή του, θα απαιτούσε κάτι πιο ειδικό, πέραν της τάξεως μεγέθους, όπως απάντησαν ήδη οι συνάδελφοι.

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητε [email protected]

 

το έχω πει άπειρες φορές. Με ακόμα 8000Ε ενα συμβατικό σπίτι στην θάλασσα (200τμ) θα βγάλει 50 χρόνια άνετα. Και ενα συντηρείται σωστά με ένα κόστος 1000Ε ανα χρόνο θα βγάλει και 70-90 χρόνια.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.