Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ορισμός "άρτιο και οικοδομήσιμο".


Recommended Posts

Οικόπεδο γωνιακό , σε εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου περιοχή , με χρόνο δημιουργίας προ του ν.1577/1985 , το οποίο έχει το εμβαδό και το πρόσωπο για να χαρακτηριστεί κατά παρέκκλιση άρτιο, ωστόσο σε αυτό δεν μπορεί να εγγραφεί κάτοψη κτιρίου ελάχιστης επιφάνειας 50,00 τμ. και ελάχιστης πλευράς 5,00 μ. (λόγω πρασιάς) θεωρείται οικοδομήσιμο ή μη οικοδομήσιμο?

Σημειώνεται ότι στο οικόπεδο υπάρχει υφιστάμενο κτίσμα.

Edited by CHRIS_M
Προσθήκη κειμένου
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 183
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ν.4067/12, αρ7 (αρτιότητα και οικοδομησιμότητα)

παρ. 2. Οικόπεδο που έχει δημιουργηθεί πριν από τη δημοσίευση του ν. 1577/1985 και έχει τα ελάχιστα όρια εμβαδού και προσώπου, κατά τον κανόνα ή κατά παρέκκλιση, που ισχύουν στην περιοχή, θεωρείται άρτιο και οικοδομήσιμο.

παρ. 6. α) Στα ήδη εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια και σε εκείνα που εγκρίνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.δ. της 17.7.1923 περί σχεδίων πόλεων, κωμών και συνοικισμών του κράτους και οικοδομής αυτών κατά την τακτοποίηση, εκτός από τα ελάχιστα όρια προσώπου και εμβαδού κατά τον κανόνα ή κατά παρέκκλιση, στο οικοδομήσιμο τμήμα του οικοπέδου πρέπει να εγγράφεται κάτοψη κτιρίου με ελάχιστη επιφάνεια πενήντα (50.00) τ.μ. και ελάχιστη πλευρά πέντε (5.00) μ..

β) Οικόπεδο που δεν έχει τις παραπάνω προϋποθέσεις τακτοποιείται με τα γειτονικά σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.δ. της 17.7.1923 και του ν.δ. 690/1948 (Α΄ 133). Δεν απαιτείται η εγγραφή κάτοψης κτιρίου ελάχιστης επιφάνειας 50,00 τ.μ. και ελάχιστης πλευράς 5,00 μ. όταν το οικόπεδο έχει δημιουργηθεί πριν από την ισχύ του ν. 1577/1985 και έχουν καθοριστεί μικρότερα όρια αρτιότητας στην περιοχή.

 

Τι δεν καταλαβαίνω? Συμφωνα με την παρ.2 του ΝΟΚ το οικόπεδο είναι οικοδομήσιμο,.

Η παρ.6 αφορα ΄τη διαδικασία της Τακτοποίησης

 

Αναφέρω από Ρωμαλιάδη "Εφαρμογή των Σχεδίων Πόλεων"

Οικόπεδα που βρίσκονται στο Σ.Π. και έχουν εγκριθεί με τις διατάξεις του Ν.Δ.1923 προ ΓΟΚ 85 θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα εαν πληρούν τα της παρ. 2α του αρ 6.

Έτσι, στα σχέδια αυτά ένα οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομησιμο εαν έχει το πρόσωπο και το εμβαδό που ισχύει στην περιοχή κατα τον κανόνα ή κατά την παρέκκλιση.

Έχει καταργηθεί το μέσο βάθος και δημιουργείται πρόβλημα , διότι πολλές φορές ενώ ένα οικόπεδο έχει προσωπο και εμβαδό , στην πραγματικότητα δεν μπορεί να οικοδομηθεί.

Μάλιστα ο Ρ. αναφερει το παράδειγμα οικοπεδου με πρόσωπο 80μ και βαθος 2μ. σε περιοχή που ηπαρέκκλιση έιναι Ε=150τ.μ. και το οικόπεδο προυφισταται του Σ.Π. στην πραγματικότητα δεν μπορεί να οικοδομηθεί.

Το εν λόγω οικόπεδο επειδη είναι εξορισμού άρτιο και οικοδομήσιμο δεν είναι ούτε Τακτοποιητέο (έχει όλα όσα απαιτεί ο νόμος , δηλ. πρόσωπο και εμβαδό). Προσκυρωτεό δεν είναι , γιατί δεν είναι μη άρτιο.

Έτσι , ενω στην ουσία δεν οικοδομείται, δεν μπορεί να τακτοποιηθεί και να προσκυρωθεί με τα όμορα και εξαρτάται από ιδιωτική συμφωνια με τους γείτονες για τακτοποίηση ή πώληση

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Καλησπερα..

Δυο ερώτησεις γιατί εχώ μπλεχτεί μέσα στα ΦΕΚ...

1)Τελικά με τις ισχύουσες διατάξεις, οικόπεδο εκτός οικισμού με εμβαδό 4.000+ τμ και πρόσωπο 30μ σε δρόμο είναι ή δεν είναι άρτιο και οικοδομήσιμο; Αλλού βλέπω θέλει 25μ αλλού 45 και ελάχιστο βάθος 50μ. 
Επίσης αν καταλαβαίνω σωστά έχει να κάνει και με το είδος του δρόμου.. Έχω στα χέρια μου τοπογραφικό 10 /2003 που το βγάζει άρτιο και οικοδομήσιμο και χαρακτηρίζει την οδό Δημοτική. Παρ όλα αυτά αν γνωρίζω σωστά η οδός αυτή δεν είναι επίσημα χαρακτηρισμένη και δεν νομίζω πως πληροί τα χαρακτηριστικά. Ναι μεν ενώνει οικισμούς αλλά δεν έχει ελάχιστο πλάτος 6μ. Μπορεί όμως να χαρακτηριστεί προ του 1923. Είναι τελικά άρτιο και οικοδομήσιμο το οικόπεδο; Αν ναι κατά κανόνα ή κατά παρέκκλιση και με βάση ποιό νόμο;

2) Κοντινό σχετικά οικόπεδο 1000τμ με πρόσωπο και βάθος ικανά για να μπει στην παρέκκλιση που θα ισχύει για λίγους μήνες ακόμα σε τοπογραφικό του ‘92 χαρακτηρίζεται ως μη άρτιο και η οδός αναφέρεται ως αγροτική. Για άλλη για φορά ο δρόμος δεν ήταν επίσημα χαρακτηρισμένος και πρόφτατα χαρακτηρίστηκε σε ΦΕΚ ως οδος προ του 1923. Ένα άλλο πρόβλημα που προκύπτει με το συγκεκριμένο είναι πως ενώ προκύπτει από κληρονομιά, δεν έγινε δεκτή και έγινε από χρησικτησία. Αν υποθέσουμε πως αποδεικνύεται έτος δημιουργίας προ του ‘62, μπορεί να είναι για κατά παρέκκλιση άρτιο και οικοδομήσιμο ώστε να βγεί μια προέγγριση πριν το Δεκέμβριο;

Λυπάμαι για τις μάλλον απλές ερωτήσεις μου αλλά έχοντας δουλέψει μόνο στο εξωτερικό η κατάσταση εδώ πραγματικά με δυσκολεύει...

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!

Edited by aquachris
Link to comment
Share on other sites

κατ' αρχας μιλαμε για γηπεδα και οχι για οικοπεδα.

ως προς το πρωτο....το τοπογραφικο που αναφερεις , λες οτι εχει ημερομηνια Οκτωβριο του 2003. Αρα ειναι πριν τον 3212/2003

Επομενως πας στο ΦΕΚ, αναζητηση, ζητας Δ 270 1985 και βρισκεις αυτο:

Αρθρ.1.- οι όροι και περιορισμοί δόμησης των γηπέδων των κειμένων εκτός των ρυμοτομικών σχεδίων των πόλεων, κωμών και οικισμών ή εκτός των ορίων των νομίμως υφισταμένων προ του έτους 1923 οικισμών των στερουμένων ρυμοτομικού σχεδίου, που καθορίστηκαν με το από 6.10.1978 π.δ/γμα (ΦΕΚ 538/Δ) ως ισχύει τροποποιούνται ως εξής: 1.α) Ελάχιστον εμβαδόν γηπέδου 4.000 μ2 β) Για γήπεδα που έχουν πρόσωπο σε Διεθνείς, Εθνικές Επαρχιακές, Δημοτικές και Κοινοτικές οδούς ως και σε εγκαταλειμένα τμήματά τους και σε σιδηροδρομικές γραμμές απαιτούνται: Ελάχιστο πρόσωπο 45 μ. Ελάχιστο βάθος 50 μ. Ελάχιστο εμβαδόν 4.000 μ2 2.Κατά παρέκκλιση από την προηγούμενη παράγραφο θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα γήπεδα: α) Τα κείμενα εντός της ζώνης των πόλεων, κωμών, και οικισμών, τα οποία είχαν κατά την 24.4.1977 ημέρα δημοσίευσης του από 5.4.77

Περι του χαρακτηρισμου των δρομων θα διαβασεις στο φορουμ...εχουμε κανει  πολλες συζητησεις.

Για την αποδοχη  "εκ χρησικτησιας", αυτη ανατρεχει ως προς τον χρονο δημιουργιας, στο ετος της αποβιωσης του κληρονομουμενου.

Επισης εχουμε αναλυσει τα περι του χρονου δημιουργιας στο φορουμ...Δες στην αναζητηση

[και δεν υπογραφεις τπτ που δεν εισαι βεβαιος]

ο χαρακτηρισμος σαν προ 23....δεν ειναι "ευκολη υποθεση"

https://nomosphysis.org.gr/17794/ste-848-2018-paranomi-anagnorisi-agrotikis-odoy-se-ektos-sxedioy-perioxi/?st=ακυρη δημιουργια δρομου απο Κοινοτητα

περισσοτερα εδω

https://nomosphysis.org.gr/?s=ακυρη+δημιουργια+δρομου+απο+Κοινοτητα&swp_category_limiter=0&swp_tag_limiter=0&swp_writer_limiter=0&swp_source_limiter=0&y=0

δες τα ΠΜ

 

 

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Με λίγα λόγια ο Δημήτρης σου λέει, έμμεσα (μάλλον άμεσα), να προσέξει την "ταυτότητα" του δρόμου ! Έχει γίνει αρκετή συζήτηση για το θέμα αυτό.

Και εγώ με την σειρά μου σου λέω να προσέξεις τις αποστάσεις, από τα όρια, του κτίσματος που θα σχεδιάσεις εντός του γηπέδου (όχι οικόπεδο).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.