jsk Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 26 , 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 26 , 2010 Δεν ισχύει σε όλους τους κατασκευαστές αυτό Υπάρχει περίπτωση που είναι απο την ημερομηνία τιμολόγησης στον distributor Για αυτό αναφέρω ότι είναι μεγάλο μπλέξιμο
sdim Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 26 , 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 26 , 2010 sdim χώρις να θέλω να υποτιμήσω την απάντηση σου το έχεις ψάξει το θέμα? γιατί σαν σκέψη αυτό μου ήρθε και εμένα στο μυαλό σαν προφανές. Αλλά μερικες φορές άλλο το προφανές αλλό τι πραγματικά συμβαίνει. Απλα αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι τι ελάτωμμα μπορεί να παρουσιαστεί στο πάνελ ωστε να σταματήσει τελείως να λειτουργεί γιατί να αστοχήσουν όλες οι κυψέλες μαζί μου φαίνεται δύσκολο. Στα σεμινάρια ενεργειακών επιθεωρητών το είχα ακούσει από αυτόν που μας έκανε το σεμινάριο. Νομίζω ξέρει καλύτερα από εμένα την αγορά. Υπάρχουν πολλοί λόγοι να αστοχήσει ένα panel. Στην καλύτερη περίπτωση, αν δεν έχει γίνει σωστός γαλβανισμός στα πόδια της βάσης μπορεί να διαβρωθεί ο σκελετός και με έναν δυνατό αέρα να λυγίσει και να θέλεις άλλη βάση. Στην χειρότερη περίπτωση μπορεί να πέσει κάτω το πανελ και να σπάσει. Αν υπάρχει μικρό κατασκευαστικό σφάλμα σε κάποιο πανελ, π.χ. ένα καλώδιο που ενώνει τις ηλιακές κυψέλες, μπορεί να φανεί μετά από χρόνια καθώς θα διαβρώνεται σιγά σιγά. Αν δεν έχει γίνει καλή στεγανοποίηση στο εργοστάσιο η εάν κατά την μεταφορά χαλάσει λίγο, με τα χρόνια μπορεί να τραβήξει υγρασία στο μέσα μέρος και να χαλάσει. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις προβλημάτων που μπορεί να εμφανιστούν. Κατά κανόνα θα εμφανιστούν εντός εγγύησης αλλά ποτέ δεν ξέρεις.
tsilena Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 26 , 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 26 , 2010 Όσο αφορά η εφαρμογή του ποσοστού της απόδοσης δουλεύει ως εξης: Ένα πλαίσιο έχει στους 25° C μία Α απόδοση σε Wp. Αν υπάρχει εγγύηση π.χ. 80% της απόδοσης σε 25 χρόνια, τότε ο κατασκευαστής για να αντικαταστήσει το πλαίσιο και να εφαρμόσει τους όρους της εγγύησης, πρέπει να το ελέγξει στις ίδιες συνθήκες (δηλ. στους 25° C) και να δει την απόδοσή του σε Wp. Αν είναι πάνω από το 80% δεν το αντικαθιστά αν είναι κάτω από αυτό το αντικαθιστά. Οι κατασκευαστές αρχίζουν την εγγύηση από τη στιγμή της πώλησης στον πρώτο αγοραστή. Συνήθως αυτός είναι ο προμηθευτής. Μετά έρχεται ο κατασκευαστής και μετά ο τελικός πελάτης. Απλα αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι τι ελάτωμμα μπορεί να παρουσιαστεί στο πάνελ ωστε να σταματήσει τελείως να λειτουργεί γιατί να αστοχήσουν όλες οι κυψέλες μαζί μου φαίνεται δύσκολο. Είναι αρκετά πράγματα που επειρεάζουν την απόδοση του πάνελ και κατά συνέπεια του συστήματος. Μία κόλληση να είναι ψυχρή (θα φανεί τις πιο πολλές φορές μετά), να περάσει υγρασία και καούν κυψέλες, να μην έχει γίνει σωστή διαστασιολόγηση των μετατροπέων και να καούν μέρη πλασίου σε περιόδους υψηλών θερμακρασιών, να υπάρχουν μόνιμες σκιάσεις σε κυψέλες οπότε αυτές να υπερθερμανθούν και να καούν, να μη "κουμπώνει" σωστά το junction box ή ο συνδετήρας καλωδίου και να περάσει υγρασία, ... Στάθη, στα φ/β δεν ισχύει ή όλα ή τίποτα. Δεν είναι μία λάμπα που απλά καίγεται και την αλλάζεις. Αν τα πλαίσια δεν δουλεύουν σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους τότε όλο το σύστημα υποφέρει και δυσλειτουργεί με αποτέλεσμα να πέφτει η απόδοση και κατά συνέπεια να χάνονται χρήματα. Τα πλαίσια δεν τα βάζουμε για να είναι ωραία (αν και αυτό είναι ένα θέμα προς συζήτηση) αλλά για να παράγουν ενέργεια. Πολύ φιλικά σου λέω, ότι το βλέπεις λίγο ερασιτεχνικά το θέμα. Όσο αφορά το θέμα της ασφάλειας με 150 και 200 €, δεν λύνεις το πρόβλημά σου γιατί ο εμπειρογνώμονας της ασφάλειας που θα ελέγξει την εγκατάσταση θα το βρει, γιατί ξέρουν τι θα πρέπει να ψάξουν όταν είναι να πληρώσουν.
btelis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 26 , 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 26 , 2010 Όσο αφορά το θέμα της ασφάλειας με 150 και 200 €, δεν λύνεις το πρόβλημά σου γιατί ο εμπειρογνώμονας της ασφάλειας που θα ελέγξει την εγκατάσταση θα το βρει, γιατί ξέρουν τι θα πρέπει να ψάξουν όταν είναι να πληρώσουν. Ας τον δώ έστω και μία φορά,να κάνει τον κεραμυδόγατο,και χαλάλι του !! και ειδικά σε κανένα σκέπαστρο!! Οσον αφορά το θέμα των εγγυήσεων. Θέλω να προσθέσω εδώ ένα θέμα με ισχυρή οικονομική βάση. Panels με γραμμική εγγύηση π.χ. απώλειες 0,7%/έτος,και Inverters με αρκετά έτη εγγύησης π.χ. +10. Σκέψου να έχεις μια εγκατάσταση που να δουλεύει απότον 1ο κιόλας χρόνο στο -10% και να είσαι και εντός εγγύησης...π.χ. για τα 10 πρώτα χρόνια !!! καλό????
stathis81 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 26 , 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 26 , 2010 Αυτό που ρωτάω κανείς δεν μου το έχει απαντήσει. Καταλαβαίνω τι είναι η εγγύηση κατασκευής και τι η εγγύηση απόδοσης. Τα πάνελ σίγουρα δεν τα βάζουμε για να είναι όμορφα, τα βάζουμε για να βγάλουμε χρήματα. Λεω λοιπόν το εξής: αν με την εγγύηση της απόδοσης είμαστε καλυμένοι οτι το προιόν θα αποδίδει αυτά που λέει γιατι χρειαζόμαστε την εγγύηση κατασκευής. Ο κύριος σκοπός είναι να βγάζουμε τις kWh που έχουμε υπολογίσει και για μένα είναι δευτερέυων σε τι κατάσταση θα είναι το πάνελ μετα απο X χρόνια. Υπάρχουν εκατοντάδες λόγοι να αστοχήσει ένα πάνελ (αναφέρθηκάν μερικοί) αλλα αστοχία σημαίνει μειωμένη απόδοση άρα κάλυψη απο την εγγύηση απόδοσης. Αν πεσει το πάνελ και σπάσει ούτε η εγγύηση κατασκευής θα το καλυψει. @tsilena με ολη την καλή διάθεση μου λες οτι βλέπω το θέμα ερασιτεχνικά.. Εγω πάλι βλεπω οτι δεν εχω πάρει κάποια επαγγελματική απάντηση.
cna Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 26 , 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 26 , 2010 Γιατί άλλο η απόδοση των στοιχείων του πάνελ και άλλο η σύνθεση όλου του πλαισίου. Για παράδειγμα μπορεί να αστοχήσει η βάση ή ένας αρμός του πάνελ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μειώθηκε η απόδοση των στοιχείων. Ίσως να φαίνεται περίεργο αλλά κανείς δεν πρόκειται να εγγυηθεί για στοιχεία που είναι εκτεθειμένα σε καιρικές συνθήκες για περισσότερο από 7-8 χρόνια. Κοίτα λίγο και τί ισχύει αντίστοιχα για τα αυτοκίνητα: αντισκωριακή 7 χρόνια, μηχανολογικά 3 χρόνια. Βέβαια στα αυτοκίνητα ισχύει το ανάποδο αλλά η λογική είναι η ίδια.
stathis81 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 26 , 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 26 , 2010 Και για να το δούμε πιο απλά και κατανοητά Εχω ενα πανελ Α που κοστίζει 1000 ευρω και έχει εγγύηση κατασκευής 5 χρόνια και εγγύηση απόδοσης τουλαχιστον 90% για τα 10 χρόνια και τουλαχιστον 80% για τα 25 χρόνια Και έχω και ένα πάνελ Β που κοστίζει 1100 ευρω και έχει εγγύηση κατασκευής 15 χρόνια και εγγύηση απόδοσης τουλαχιστον 90% για τα 10 χρόνια και τουλαχιστον 80% για τα 25 χρόνια Εσείς ποιο απο τα 2 θα παίρνατε και γιατι?
cna Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 26 , 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 26 , 2010 Εννοείται το 2ο. Όταν ένα στοιχείο είναι εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες είναι πολύ πιθανό να αστοχήσει σε διάστημα μικρότερο και των 10 ετών ακόμα. Οπότε αν ας πούμε αστοχήσει το πλαίσιο του πάνελ (μπορεί πχ να παραμορφωθεί από τις συνεχείς συστολοδιαστολές) τότε ξέρω ότι η εταιρία θα φροντίσει για την αντικατάστασή του χωρίς επιπλέον έξοδα - εκτός και αν η εγγύηση συνοδεύεται από "ψιλά γράμματα". Εννοείται βέβαια ότι θα αντικατασταθεί το ελαττωματικό τμήμα και όχι όλο το πάνελ.
tsilena Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 26 , 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 26 , 2010 Αυτό που ρωτάω κανείς δεν μου το έχει απαντήσει. Υπάρχουν εκατοντάδες λόγοι να αστοχήσει ένα πάνελ (αναφέρθηκάν μερικοί) αλλα αστοχία σημαίνει μειωμένη απόδοση άρα κάλυψη απο την εγγύηση απόδοσης. Αν πεσει το πάνελ και σπάσει ούτε η εγγύηση κατασκευής θα το καλυψει. @tsilena με ολη την καλή διάθεση μου λες οτι βλέπω το θέμα ερασιτεχνικά.. Εγω πάλι βλεπω οτι δεν εχω πάρει κάποια επαγγελματική απάντηση. Αρκετοί συνάδελφοι προσπάθησαν να σου απαντήσουν, αλλά μια και δεν έχεις πάρει, όπως λες επαγγελματική απάντηση, θα ήθελα να σου ζητήσω συγγνώμη για το χάσιμο του χρόνου σου διαβάζοντας τα "ερασιτεχνικά" σχόλιά μας. Λοιπόν και ελπίζω να καταλάβεις: Η εγγύηση προϊόντος είναι η εγγύηση ενάντια στις υλικές ή ατέλειες κατασκευής βασισμένες στα πρότυπα IEC-61215 Η εγγύηση απόδοσης είναι η εγγύηση ενάντια στην απώλεια της απόδοσης σε % Wp και μετριέται σύμφωνα με τα πρότυπα IEC-60904. Τα ποσοστά αυτά αναφέρονται κατά τη χρονική διάρκεια και μέχρι του τέλους των περιόδων που θέτει ο κατασκευαστής. Οι δοκιμές γίνονται κάτω από τους τυποποιημένους όρους δοκιμής, και τα αποτελέσματα δεν θα πρέπει να είναι κάτω από τις τιμές που παρουσιάζει ο κάθε κατασκευαστής βασισμένες στην ελάχιστη απόδοση που διευκρινίζεται στις τεχνικές προδιαγραφές. Η εγγύηση είναι εκτός από τεχνικό και ένα μεγάλο νομικό θέμα. Γιαυτό και υπάρχουν διαφορετικά πρότυπα που αναφέρονται σ΄αυτές.
stathis81 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 26 , 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 26 , 2010 Συγνωμη αν εθιξα κάποιον με αυτο που είπα πραγματικά δεν είχα αυτη την πρόθεση. Καταλαβαίνω την διαφορά ανάμεσα στην εγγύηση κατασκευής και αυτη της απόδοσης. Για να πω και την αποψή μου στο ερώτημα που έκανα πριν, εγω θα διάλεγα το 1ο. Γιατι η λογικη μου λέει οτι εφόσον αποδίδει τα Wp που μας λέει, ας είναι καμμένο σπασμένο και να του εχουν κοπεί και τα μισά καλώδια
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα