Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικοδομικές Άδειες-Αδειοδοτήσεις Κλιματιστικά, κουφώματα, και ενεργειακός έλεγχος


Politis13

Recommended Posts

Καλημέρα,

 

Οι γονείς μου ενοικιάζουν διαμερίσματα σε πολυκατοικία στην Αττική με άδεια του 1973. Σταδιακά στα διαμερίσματα αυτά προστέθηκαν κλιματιστικά διαιρούμενου τύπου, με τις μονάδες συμπιεστών στην ταράτσα. Λόγω αγνοίας δεν ρωτήθηκε μηχανικός, με αποτέλεσμα να μην έχουν πάρει τις απαραίτητες άδειες. Επίσης, σταδιακά, τα αρχικά κουφώματα αντικαταστάθηκαν με κουφώματα αλουμινίου.

 

Το πρόβλημα είναι οι ενεργειακοί έλεγχοι. Τα μέλη-μηχανικοί λένε ότι και στις δύο περιπτώσεις χρειάζεται άδεια μικρής κλίμακας, και για τα κλιματιστικά χρειάζεται και έγκριση ΕΠΑΕ. Ρώτησα δύο μηχανικούς, εκ των οποίων ο ένας δεν νόμιζε ότι θα γίνουν έλεγχοι (γνωρίζω από τα μέλη εδώ ότι κάνει λάθος) και ο άλλος δεν γνώριζε κανέναν που να έβγαλε άδεια για προσθήκη κλιματιστικού (αφού οι πωλητές είτε δεν το ήξεραν, είτε δεν το έλεγαν, και γενικά χωρίς συγκεκριμένη καταγγελία "δεν έτρεχε τίποτα"). Σκαλωσιές δεν χρειάστηκαν πάντως για όλα αυτά.

 

Οι ερωτήσεις μου έχουν σχέση με τον ενεργειακό έλεγχο --

 

1. Τα κλιματιστικά θα δημιουργήσουν πρόβλημα με την πολεοδομία; Τα κουφώματα;

 

2. Πως (και εάν) γίνεται να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα πριν υποχρεωθούμε να βγάλουμε ενεργειακό πιστοποιητικό για το κάθε διαμέρισμα που "αδειάζει" και θέλουμε να ξανα-ενοικιάσουμε; Από τις δύο παραβάσεις, τα κλιματιστικά στην εσχάτη περίπτωση αφαιρούνται. Τα κουφώματα όμως όχι... Μάλιστα και το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος του ισογείου (αρτοποιία) έχει αλλάξει τζαμαρία πρόσοψης πρόσφατα (λογικό, αφού τα αρχικά ήταν από το 1973) αλλά δεν έβγαλαν άδεια!

 

3. Σε παράδειγμα εγγράφων ενεργειακού ελέγχου (ιστιοσελίδα ΤΕΕ εδώ - http://portal.tee.gr/portal/page/portal/SCIENTIFIC_WORK/GR_ENERGEIAS/kenak) που όμως αφορά νέο κτίσμα, βλέπω αναφορές στα κουφώματα και στους υαλοπίνακες σε σχέση με συντελεστές θερμοπερατότητας, μετρήσεις ανοιγμάτων, και γραπτές σημειώσεις ότι θα επιλέξουν κουφώματα αλουμινίου με διπλά τζάμια κτλ. Στα υφιστάμενα διαμερίσματα θα αναφέρεται ο τύπος κουφωμάτων; Ο ελεγκτής ή η πολεοδομία θα κοιτάξει στην συνέχεια αν έχει βγει η απαραίτητη άδεια μικρής κλίμακας;

 

Ευχαριστώ και πάλι.

 

Α.Δ.

 

ΥΓ. Συνεχίζοντας το ψάξιμο βρήκα αυτό το άρθρο, από τον περασμένο χειμώνα όμως, που λέει ότι τα κλιματιστικά θα ελέγχονται ανά πενταετία -- http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=120964 -- αλλά δεν βρίσκω άλλες πιο πρόσφατες πληροφορίες.

 

Τι ισχύει τελικά, τι προβλήματα θα έχουν όσοι δεν έχουν άδεια για τα κλιματιστικά;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.