Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συζήτηση περί των εγκυκλίων και το δικαίωμα υπογραφής για την διαδικασία τακτοποίησης


koifadop

Recommended Posts

_________________________

(Μεταφορά από άλλο θέμα).

¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

 

Για να γυρίσσω λίγο στο αρχικό θέμα του θέματος, εγώ νιώθω πως το όλο θέμα με το δικαίωμα υπογραφής για διατήρηση υμιυπαίθριων χώρων είναι κωμικοτραγικό. Γνωρίζω πως η ειδικότητα που έχω σπουδάσει δεν είναι, σε όσον αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα, περιοπής όπως θα χαρακτηρίζονται άλλες (βλ. πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες κ.α.). Όυτε ότι περίμενα την τακτοποίηση για να βγάλω τα προς το ζειν. Ευτυχώς αυτά τα εξασφαλίζω με άλλες μελέτες. Αλλά τουλάχιστόν το να υπογράψω μία τεχνική έκθεση που αφορά μία πολεοδομική παράβαση και τις γνωσεις έχω και την ικανότητα. Άλλωστε πολεοδόμος είμαι. Όπως και άλλες ειδικότητες οι οποίες μπορούν κάλιστα να κάνουν το ίδιο πράγμα. Ίσως κάποια στιγμή ο νομοθέτης και οι σύμβουλοι αυτού θα πρέπει πλέον να ανοίξουν τα μάτια τους και να καταλαβαίνουν τι γράφουν στα κείμενα τους. Αυτό ισχύει και για άλλες περιπτώσεις

Link to comment
Share on other sites

κατα τη γνώμη μου καλώς δεν επιτρέπεται και δεν είναι θέμα ικανότητας (εδώ στην αρχή θέλαν να το κάνουν οι ιδιώτες μόνοι τους)

είναι θέμα αρχής

διότι αν αρχίσουν οι εξαιρέσεις ανοίγουν οι ασκοί του αιόλου

 

ήδη υπάρχει ένα μπάχαλο με τα επαγγελματικά δικαιώματα

Link to comment
Share on other sites

Συγνώμη myri αλλά δεν αναφέρομαι για εξαίρεση,αναφέρομαι σε ένα δικαίωμα που μου δίνει ο τίτλος σπουδών μου, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του πανεπιστημίου, αλλά και η επαγγελματική μου εμπειρία. Το ίδιο το κράτος και το ΤΕΕ με θεωρεί κατάλληλο για την εκπόνηση χωροταξικών και πολεοδομικών μελετών (και έχω συμμετάσχει σε τέτοιου είδους μελέτες) αλλά δε μου δίνει το δικαιώμα να ασχοληθώ με τη διατήρηση των υμιυπαιθρίων; Το μπαχαλο με τα επαγγελματικά δικαιώματα υφίσταται για συγκεκριμένους λόγους που έχουν προαναφερθέι πολλές φορές σε αυτό το foroum. Συνάδελφοι μηχανικοί ειμαστε όλοι ας μην εθελοτυφλούμε. Επαναλαμβάνω πως δεν ασχολήθηκα με την τακτοποίηση υμιυπαιθρίων και ούτε πρόκειται.

Link to comment
Share on other sites

Μα στο ξαναλέω και προς θεού δεν αμβισβητώ τις γνώσεις σου. Ισως δεν έγινα κατανοητή.

 

Καλώς ή κακώς (δεν το αξιολογώ) το κράτος δε σου δίνει "υπογραφή" σε ότι αφορά τα Αρχιτεκτονικά.

Η ρύθμιση , όπως και οι νομιμοποιήσεις συμπεριλαμβάνοται στα "Αρχιτεκτονικά θέματα" οπότε επιτρέπουν την υπογραφή μόνο όσων έχουν δικαίωμα να υπογράψουν Αρχιτεκτονικά (Αρχιτέκτονες, Πολιτικοί Μηχανικοί, Τοπογράφοι)

 

Δεν είναι δυνατον να κάνουν εξαίρεση*, διότι μετά θα πρέπει να αξιολογήσουν μία μία όλες τις αδειοδοτήσεις για το ποιος μπορεί να υπογράφει τι.

 

Οπότε εφαρμόζεται ο νόμος δικαιος ή όχι, λογικός ή μη.

 

*εξαίρεση στον νόμο για το ποιοί υπογράφουν Αρχιτεκτονικά

Link to comment
Share on other sites

Στην τελευταία σου τοποθέτηση θα συμφωνήσω μερικώς. Αν και στο να αξιολογηθεί επιτέλους τι μπορεί και ποιός μπορεί να υπογράψει μία μελέτη επιτέλους κάτι πρέπει να γίνει.Το ξέρω είναι ένα άλλο κεφάλαιο και χρήζει μεγάλης συζήτησης που από αυτό το forum έχει πραγματοποιηθεί μεγάλη προσπάθεια ώστε να γίνει ένας μεγάλος διάλογος. Ένας νόμος που έρχεται σε αντίθεση με τη λογική είναι ένα κακός νόμος. Από παράλογους νόμους το ελληνικό κράτος έχει να επιδείξει αρκετούς. Όπως επίσης και ένας άδικος νόμος. Θα πει ο καθένας ότι η Ρώμη δε χτίστηκε σε μία μέρα αλλά από τη δεκαετία του '30 μέχρι σήμερα θα έπρεπε να έχουμε κάνει πρόοδο ως κλάδος. Για άλλη μία φορά θα τονίσω πως οι υμιυπαίθριοι είναι η αφορμή για αυτά που γράφω.

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς koifadop αυτό το έρμο το κράτος μόνο σχολές ξέρει να ιδρύει. Όταν έρχεται η ώρα της αγοράς εργασίας και της απονομής Επαγγελματικών Δικαιωμάτων συνήθως κωφεύει... Δεν το λέω για να κλαφτώ αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.

Link to comment
Share on other sites

δεν έχω να προσθέσω τίποτα σε αυτά που λες

 

ειδικά αυτός ο νόμος είναι από τους χειρότερους ολοκληρώει το έργο Σουφλιά

Link to comment
Share on other sites

Παντως είναι εντελως λάθος οτι την τεχνικη εκθεση την συντασουν οσοι υπογραφουν αρχιτεκτονικα γιατι:

1. Οι τοπογραφοι δεν εχουν δικαιωμα σε κτηρια πανω απο 2όροφο

2. Στα κτηρια εμπλεκονται και αλλες ειδικοτητες και συνεπως στην τεχνικη εκθεση θα πρεπε να εμπλεκονται και αλλες ειδικοτητες. Αν μια οικοδομη απαιτει και μελετες ηλεκτρομηχανολογικων γιατι η τακτοποιηση της δεν θελει συμμετοχη ηλεκτρομηχανολογου;

 

Για μενα βεβαια δε θα πρεπε η τακτοποιηση να γινεται απο μηχανικους. Δεν εχει λογο υπαρξης ο μηχανικος σε κατι που εγινε χωρις μελετη, παρανομα και θα πρεπε να εχει γκρεμιστει. Οι κατασκευες προσαρμοζονται στις μελετες, κι οχι οι μελετες στις κατασκευες.

 

Προφανως εβαλε το χερι του το ΤΕΕ γιατι τελευταια στους πολιτικους μηχανικους εχει πεσει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ανεργια. Δε βαζει ομως το χερι του να σταματησουν τα πανεπιστημια να βγαζουν μηχανικους με το τσουβαλι...

Link to comment
Share on other sites

1) Η τακτοποίηση δεν περιλαμβάνει μελέτη αλλά τεχνική έκθεση.

2) Κοίτα λίγο στον κτιριοδομικό πότε απαιτείται η κατάθεση Η/Μ μελέτης. Σκέψου τώρα ότι βγαίνουν νομιμότατες άδειες προσθήκης λόγω αλλαγής του ημιυπαίθριου χώρου σε χώρο κύριας χρήσης ΧΩΡΙΣ την απαίτηση κατάθεσης ηλεκτρολογικής μελέτης - μελέτης θέρμανσης. Μόνο θερμομόνωση, παθητική πυροπροστασία και ύδρευση-αποχέτευση και η τελευταία ΑΝ κατασκευάζεται νέο WC/κουζίνα.

 

Ο νόμος αναφέρει ότι υπογράφουν όσοι έχουν το δικαίωμα να εκδίδουν οικοδομικές άδειες. Προφανώς κανείς μηχανικός δεν εκδίδει άδεια - αυτό το κάνει η υπηρεσία - αλλά εννοεί όσους έχουν δικαίωμα υπογραφής αρχιτεκτονικών-στατικών.

Link to comment
Share on other sites

1. Οι τοπογραφοι δεν εχουν δικαιωμα σε κτηρια πανω απο 2όροφο

 

Στην πραγματικότητα υπογράφουν όπου δεν απαιτείται αντισεισμικός έλεγχος. Τέλος πάντων, είναι αδιάφορο, καθώς οι τακτοποιήσεις των ημιυπαίθριων και λοιπών χώρων αντιμετωπίζονται σε επίπεδο οριζόντιας ιδιοκτησίας. Κατά συνέπεια, είτε βρίσκεται στον 1ο όροφο είτε στον 7ο δεν αλλάζει κάτι, και έχει και το δικαίωμα και τις γνώσεις να αντιμετωπίσει το θέμα ένας τοπογράφος. Κατά τα λοιπά όπως ήδη απάντησαν συνάδελφοι, δεν πρόκειται για μελέτη ώστε να ενδιαφέρουν ούτε τα Η/Μ, ούτε τα στατικά, ούτε οτιδήποτε άλλο, παρά μόνο για πολεοδομικού χαρακτήρα ρύθμιση. Δεν διεκδικώ τις δαφνες μεγάλου γνώστη του ΓΟΚ ούτε για μένα προσωπικά (θεωρώ έως και πολύ περιορισμένες τις γνώσεις μου στο θέμα), ούτε για την ειδικότητά μου (αν και υπάρχουν Τοπογράφοι ασυναγώνιστοι στο θέμα), αλλά σίγουρα ένας τοπογράφος δύσκολα θα θέσει τις ...παιδαριώδεις ερωτήσεις που έχει θέσει ένας συγκεκριμένος Μηχανολόγος σε αυτό το φόρουμ σχετικά με το θέμα των τακτοποιήσεων

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.