Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σφηνώσεις τοίχων


Teta

Recommended Posts

Κατασκευαστική πρακτική....Εξασφαλίζουν τον τοίχο απο εκτός επιπέδου κίνηση για πολύ μικρές μετακινήσεις ή πολύ μικρά φορτία (χάριν λειτουργικότητας δηλαδή),ώστε να μην "σκίζεται" ο σοβάς σε εκείνο το σημείο εύκολα.

Από την άλλη όμως δίνουν μια δυσκαμψία στο υπόψιν πλαίσιο που δεν έχεις υπολογίσει στην μελέτη σου... και επιπλέον οι μετακινήσεις που έχεις δεχθεί λαμβάνοντας q=3.50 τώρα εμποδίζονται κατά τι από την λειτουργία του τοίχου ώς θλιβόμενης διαγωνίου.

Link to comment
Share on other sites

Κατασκευαστική πρακτική 2.

 

Η απάντηση είναι ακόμα πιο απλή ... τις περισσότερες φορές περισσέυει χώρος εκεί για μισό τούβλο ... οπότε πριν ακόμα φτάσουν εκεί δηλαδή στο 1 + 1/5 βάζουν διαγώνια που βολεύει καλλίτερα....

 

Κατά τα άλλα εγώ είμαι υπέρ της άποψης το να ΜΗΝ σφηνώνουν τις τοιχοποιίες ... και πολλές φορές έχω απαιτείσει από τον "τουβλά" να βάλει διογκωμένο αφρό

Link to comment
Share on other sites

Τι λέτε βρε παιδιά?

 

Οι τοίχοι καλό ήταν να μην έχουν πλευρική επαφή με τα υποστυλώματα, επειδή αφενός οι στύλοι είναι καμπτόμενα και οι τοίχοι διατεμνόμενα στοιχεία, οπότε από το ασυμβίβαστο των παραμορφώσεων εισάγεται δύναμη στον στύλο (και στην τοιχοποιία) και αφτέρου επειδή υπάρχει η περίπτωση να σπάσει ο θλιπτήρας της τοιχοποιίας στην κορυφή ή στη βάση κ να δημιουργηθούν συνθήκες κοντού υποστυλώματος. Και αυτά σε παλαιές κατασκευές, γιατί σε σύγχρονες και καλώς ωπλισμένες έχει παρατηρηθεί ότι ακόμα και η αγκύρωση του σενάζ στους στύλους έχει ευεργετικά αποτελέσματα τόσο στην αντοχή της τοιχοποιίας, όσο και στην απόσβεση.

 

Αν δηλαδή οι τοίχοι δεν σφηνώνουν πάνω, δεν σφηνώνουν πλάγια, τότε δηλαδή απλά εδράζονται? Και μετά θα έχουμε την απαίτηση στο σεισμό να μην έρθουν κάτω και να μην πλακώσουν αυτόν που θα κάθεται δίπλα τους? Χώρια που αν οι τοίχοι δεν σπάσουν χωρίς να πέσουν από πριν δεν καταναλώνεται ένα πολύ σημαντικό κομμάτι ενέργειας και επιπλέον αναιρείται η υπεραντοχή που προσδίδεται λόγω των τοίχων, η οποία ναι μεν δεν προσυπολογίζεται, αλλά δεν παύει να υπάρχει!

 

Προσωπικά στο σπίτι μου, ίσως να μην αγκύρωνα το σενάζ στους στύλους, αλλά σίγουρα θα σφήνωνα την τοιχοποιία και μάλιστα καλά (θα άφηνα τον τοίχο χωρίς σφήνωμα να "κάτσει" λόγω συστολής ξηράνσεως της λάσπης, κτλ)

Link to comment
Share on other sites

Ανοίξαμε μεγάλο κεφάλαιο το ίδιο θέμα με απασχολούσε ακόμα και από το πολυτεχνείο ... ΠΑΤΡΑ (1996 - 2001) ...

 

Οι απόψεις διαφέρουν... αλλά κατά γενική ομολογία... οι τοιχοποιίες λειτουργούν ευεργετικά σε έναν μικρό σεισμό διότι προσφέρουν δυσκαμψία αλλά λειτουργούν ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΑ σε έναν μεγάλο σεισμό ....!!!

 

Γιατί?? οι τοιχοποιίες κάνουν το μοντέλο ΜΗ ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΟ που είναι ότι χειρότερο για την δουλεία μας !!!! Όσο για την προσπάθεια προσομοίωσής που αναφέρεις η θεωρία απέχες ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ από την πράξη !!!

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ :

1. Βάζω αρκετά τοιχεία έτσι ώστε ην > 0.60 (που ούτως άλλωστε το λέει και ο κανονισμός ... αλλά μόνο στα πολυώροφα και μη κανονικά) ...

2. Σφηνόνουμε τις τοιχοποιίες αλλα ΜΕ ΜΕΤΡΟ !!! δηλαδή ότι κανουμε πάντοτε αλλα όχι να το ΒΑΛΟΥΜΕ και στόχο να τις σφηνόνουμε !!

 

3. ΠΡΟΣ θεού ποτέ το σενάζ ενωμένο με το υποστύλωμα !!! Δημιουργήται έτσι 100 % κοντό υποστύλωμα !!!

(και αυτες οι μελέτες που λένε ότι δρουν ευεργετικά .... ΤΙΣ ΘΕΩΡΩ ΙΣΤΟΡΙΕΣ για αγρίους .... Χρόνης !!!)

Link to comment
Share on other sites

Σε άλλο Post για τα σενάζ είχα γράψει την γνώμη μου για το "δέσιμο" τοιχοποιίας-φορέα.

 

Γενικά, ισχύει η άποψη του Χρόνη, αλλά το πρόβλημα είναι στις μη κανονικές κατασκευές με πιλοτή ή με κοντά υποστυλώματα όπου καλύτερα να μην γίνεται καμία αγκύρωση αν δεν έχει ληφθεί υπόψη η δυσμενής επίδραση της τοιχοποιίας (κοντό υποστύλωμα). Όσο πιο σαφές είναι το μοντέλο τόσο καλύτερα.

 

Αν λοιπόν έχεις φτιάξει ένα καλό μοντέλο, με όλες τις παραμέτρους υπολογισμένες, τότε το καλό σφήνωμα και η αγκύρωση του σενάζ δρα ευνοϊκά και δεν υπάρχει λόγος να το ρισκάρεις να μην τα κάνεις.

Link to comment
Share on other sites

Οι τοιχοποιίες ενδέχεται να δράσουν δυσμενώς όταν υπάρχει pilotis ή ακόμα χειρότερα κατάστημα χωρίς τοίχους με μεγάλο ύψος και χωρίς μεσοδόκαρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις όμως έχουν υποχρεωτικά διαταχθεί ικανά τοιχώματα ώστε να περιορίσουν ό,τι κακό.

 

Συμφωνώ ότι οι τοιχοπληρώσεις είναι πρακτικά αδύνατον να προσομοιωθούν σε οικοδομικά έργα της καθημερινής πρακτικής, λόγω άπειρων αβεβαιοτήτων ως προς το πλευρικό σφήνωμα (που διπλασιάζει το πάχος του θλιπτήρα), το μέτρο ελαστικότητας, την αντοχή, τον τρόπο κατασκευής, πιθανές τροποποιήσεις στην πράξη, ανοίγματα και άλλα πολλά τέτοια. Έχουν γίνει όμως διάφορες παραμετρικές διερευνήσεις με μεταβλητές τα παραπάνω (και όχι μόνο) στοιχεία, οι οποίες παρουσίαζαν βέβαια σημαντικές διασπορές στα αποτελέσματα, αλλά στην συντρηπτική τους πλειοψηφία κατέληγαν στο ότι η δράση της τοιχοποιίας είναι λιγότερο ή περισσότερο ευεργετική.

 

Επειδή λοιπόν:

1. Οι τοίχοι σπάνε και δεν πέφτουν μόνο αν είναι σφηνομένοι και η ενέργεια που καταναλώνουν όταν σπάνε είναι σημαντική. Τη ίδια στιγμή, παλεύουμε να διαμορφώσουμε κατασκευαστικές λεπτομέρειες ώστε να είναι σε θέση ο φέρων οργανισμός να καταναλώσει και αυτός κάποια ενέργεια και την κόβουμε από τους τοίχους!

2. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων (ακόμα και με pilotis, εαν έχουν διαταχθεί ικανά τοιχώματα) η δράση τους είναι ανακουφιστική και αποτρέπει ζημιές του φέροντα οργανισμού σε σεισμούς λειτουργικότητας και άρα πρόσθετο κόστος επισκευών αφού σεισμούς λειτουργικότητας μάλλον θα κληθεί να υποστεί αρκετούς η κατασκευή,

3. Οι τοίχοι αποτελεούν δευτερεύοντα θεωρητικά στοιχεία, με την έννοια ότι δεν προσυπολογίζονται, αλλά ενδεχόμενη πτώση τους σκοτώνει άνετα άνθρωπο,

 

εγώ επιμένω ότι οι τοίχοι καλά θα κάνουν να σφηνώνονται και μάλιστα καλά (εκτός βέβαια από εξαιρετικές περιπτώσεις, πάντα θα υπάρχουν εξαιρέσεις).

Link to comment
Share on other sites

Chronism , όλους μας είχε απασχολήσει στην Πάτρα( 1998-2003) το θέμα φαντάζομαι (:D) . Λοιπόν σε όλες τις περιπτώσεις όσο καλό και να είναι μοντελο που "λαμβάνει" υπόψη την τοιχοποιία πάντα θα έχει προβλήματα για δύο κυρίως λόγους.

1. Αν την προσομοιώσεις με γραμμικά στοιχεία θα πρέπει να εξασφαλίσεις ότι το προσομοίωμα της θιλβόμενης διαγωνίου θα πρέπει να δουλεύει κυριώς σε θλίψη. (Με ποιο ελληνικό πρόγραμμα θα το κάνεις αυτό?)

2.Αν την προσομιώσεις με πεπερασμένα στοιχεία οι δυνάμεις θα μεταφέρονται από τους κόμβους και θα πρέπει να έχεις διακριτοποιήσει δοκούς και υποστυλώματα.

Τα παραπάνω είναι εφικτά αλλά δεν ενδεικνυνται για τα κοινά οικοδομικά έργα.

Εγώ θα επαναλάβω πάντως πως ένας καλά σφηνομένος τοίχος προσδίδει εντάσεις στην κατασκευή που δεν έχεις χρησιμοποιησει για την διαστασιολόγηση.

ΥΓ . Για το θέμα που ανοίξαμε...χαίρομαι ιδιαίτερα που μπορούμε να κάνουμε τέτοιου επιπέδου συζήτηση στο forum ακόμα και αν διαφωνούμε.

Link to comment
Share on other sites

Μα δεν διαφωνούμε οι 2 μας ... ο Γιάννης μας τα "χαλάει !!!

 

Όσο για την προσομοίωση ... κανείς σοβαρότατο λάθος !!!

Όλα τα ελληνικά προγράμματα το κάνουν.... απλώς πρέπει να βάλεις ελευθερίες ως προς την ροπή και την τέμνουσα !!!

:shock: :shock: :shock:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.