Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προσεγγιστικός υπολογισμός θερμικών απωλειών


Perifanos

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 88
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

ata Δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να πεις από μακριά πόση ενέργεια χρειάζεται το σπίτι.

Για παράδειγμα, αν το σπίτι έχει κουφώματα της προκόπης και έβαζε ενδοδαπέδια, ξέρεις πως παραπάνω από 100W/m2 δεν θα μπορούσε να πάρει, οπότε θα μπορούσες να πας με αυτό σαν μπούσουλα.

Αλλά!

Εάν σε δωμάτιο 20 τ.μ. πήγαινες για 2000Watt θερμαντικό σώμα, και η μπαλκονόπορτα του μόνο χρειάζεται αυτή την ενέργεια επειδή μπάζει, τότε καταλαβαίνεις πόσο έξω θα έπεφτες.

Αν τυχόν σε βοηθάει, υπολόγισε επιφάνεια τοίχων που συνορεύουν με το εξωτερικό περιβάλλον, και πολλαπλασίασε με 25 και έχεις θερμίδες από τοιχοποιία.
Για κουφώματα πρέπει να κανείς κανονικό υπολογισμό.
Αφού αθροίσεις τα δύο και υπολογίσεις και εναλλαγές αέρα, στο τέλος, πρέπει να προσαυξήσεις το θερμαντικό σώμα με 36% σε περίπτωση που δεν δουλεύει στις θερμοκρασίες σχεδιασμού. 90/70/20.

Τώρα αν έχεις και μονοσωλήνιο μπλέκει η κατάσταση..

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

καλημέρα φίλοι .

να ρωτήσω κάτι που ίσως φανεί απλοικό σε κάποιους : ο υπολογισμός θερμικών απωλειών χώρου, όπως και να έχει γίνει  είτε

  • με πρόγραμμα-μελέτη (όλοι μάλλον συμφωνούμε πως είναι η σωστή λύση)
  • με "χοντρική¨ εκτίμηση που έχει όμως και αυτός την χρησιμότητά του (ιδίως σε ερωτήσεις του είδους που θα ακολουθήσει)  

αποδίδει νούμερο για υπολογισμό λέβητα αερίου συμπήκνωσης ή και θερμαντικών σωμάτων panel  στο μέγεθος "ισχύ" ??? δηλ. είτε KW  π.χ. , είτε σε Kcal/h ??? ,π.χ για διαμέρισμα 100 τ.μ. 1ος όροφος, πάνω από πυλωτή ,Θεσσαλονίκη, κατασκ. 1981, κουφώματα διπλής υάλ., θερμοπλαστικά, με θερμογέφυρα,  λέμε ότι "έχουμε" αποτέλεσμα (συνολικό, όχι κατά δωμάτιο) ~περίπου 18.000 Kcal/h ή αλλιώς 20,785 KW  (επαναλαμβάνω : τάξη μεγέθους) εάν το καταλαβαίνω σωστά??.

Σ' αυτόν τον υπολογισμό έχει ήδη επισέλθει παράγοντας "συντελεστής / επίπεδο θερμομόνωσης" από ότι καταλαβαίνω ??

Η κατανάλωση (δηλ. ενέργεια- KWh ?) μάλλον θα είναι το γινόμενο ισχύος επί τον χρόνο ?? αυτό δεν είναι που θα πληρώνουμε στο λογαριασμό Φυσικού αερίου ?? 

Με ποιον τρόπο μπορούμε να υπολογίσουμε τις ώρες που θα "ανάβει" ο καυστήρας, έστω και  έχοντας απλοποιήσει τις παραδοχές μας (π.χ. σταθερή εξωτερική θερμοκρασία 6 C , εσωτερική σταθερή 21 C, ιδανική ρύθμιση θερμοκρασίας νερού εισόδου -εξόδου, λέβητας σε άριστη κατάσταση κ.λ.π. ), ώστε να εκτιμήσουμε το κόστος ενέργειας που θα πληρώνουμε ?? για ακόμη μεγαλύτερη απλοποίηση να μην υπολογίσουμε νερό χρήσης αλλά μόνον θέρμανση.

Σας ευχαριστώ

 

 

Link to comment
Share on other sites

ενας ευκολος και απλος προσεγγιστικος τροπος ειναι αφου υπολογιζεις την καταναλισκωμενη ενεργεια για θερμανση (δηλ την ισχυ απωλειων που εβγαλες επι τις ωρες που δουλευει η θερμανση) βρισκεις την απαιτουμενη ποσοτητα καυσιμου απο την θερμογονο δυναμη υπολογιζοντας και το ποσοστο αποδοοσης του συστηματος θερμανσης.

 

Link to comment
Share on other sites

Σ' ευχαριστώ για τον κόπο που έκανες να διαβάσεις (και να απαντήσεις )στο μήνυμά μου , maneni.

Η ερώτησή μου όμως είναι πόσες ώρες θα "ανάβει" ο καυστήρας σε ποσοστό του 24ώρου, δηλ. εάν εγώ θέλω να έχω θερμοκρασία π.χ. 21 οC * 24ώρες *120 ημέρες  , πόσες ώρες θα βλέπω το led του καυστήρα αναμμένο ??( με τις απλοποιήσεις που δέχομαι στο αρχικό μου μήνυμα). ??

Link to comment
Share on other sites

με τον τροπο που σου ειπα δεν εχει σημασια.

απωλειες * ωρες λειτουργιας θερμανσης = καταναλισκωμενη ενεργεια

 

αρα βαζεις 24 * 120 ημερες

Link to comment
Share on other sites

καλημέρα ξανά maneni,

δηλ. 20 KW*24 ώρες*120 ημέρες= 57.600 KW ??? δεν είναι μεγάλο το νούμερο ?? σε τέτοια περίπτωση ο λογαριασμός του φυσικού αερίου δεν θα "έβγαινε" περίπου 57.600 *0,06 €/kwh =3.456 €  ??? χάνω κάπου κανένα μηδενικό/ υποδιαστολή ???

 

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Αστέριε δεν χάνεις ούτε μηδενικό, ούτε υποδιαστολή.

Ο υπολογισμός που κάνεις είναι σωστός, με μόνη προϋπόθεση οι απώλειες του σπιτιού που υπολόγισες να είναι σταθερές.

Και αυτό συμβαίνει όταν η εσωτερική και εξωτερική θερμοκρασία είναι σταθερές όλο το 24ωρο και ίσες με τις τιμές που έχεις θεωρήσει στον υπολογισμό απωλειών (που δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ)

Αν θέλεις (εναλλακτικά) να υπολογίσεις με τις ώρες λειτουργίας του καυστήρα, θα πρέπει να βάλεις ωρομετρητή στον καυστήρα και να πολλαπλασιάσεις με την αποδιδομένη ισχύ του λέβητα-καυστήρα επί τον συντελεστή απόδοσης (όλου του συστήματος) και όχι με τις απώλειες του σπιτιού. (θεωρητικά και με τους δύο τρόπους θα πρέπει να βρείς το ίδιο).

Μάλλον ο δεύτερος τρόπος είναι πιό εύκολος στην πράξη.

Edited by antloukidis
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.