Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικοδομικές Άδειες-Αδειοδοτήσεις Άδεια για μικρή επιχείρηση


Ge0rgio

Recommended Posts

Καλησπέρα σας! Είμαι αποφασισμένος αυτήν την περίοδο να ανοίξω μια μικρή επιχείρηση και μέσα από το τόπικ θα ήθελα να μοιραστώ τις ανησυχίες μου μαζί σας και να με βοηθήσετε.

 

Θέλω λοιπόν να πουλάω σαπούνι το οποίο παρασκευάζω με απλά υλικά κι όχι με χημικά προϊόντα. Απλά υλικά όπως σόδες, ελαιόλαδα κ.τ.λ..

 

Έχω έναν μικρό χώρο σε σπίτι στο χωριό. Για το συγκεκριμένο ψάχνομαι εδώ και 6 μήνες κι ενώ έχω έρθει σε επαφή με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, καμία δεν γνωρίζει τι πρέπει να κάνω για να βγάλω την άδεια. Χθες μου είπαν στο τηλ. πως πρέπει να επικοινωνήσω με συγκεκριμένο μηχανικό για να πάρω την άδεια. Τα ερωτήματα που θα ήθελα να θέσω για αρχή είναι:

 

1. Μια τέτοια άδεια την βγάζουν συγκεκριμένοι μηχανικοί δηλαδή μηχανικοί που είναι "συμβεβλημένοι" κατά κάποιο τρόπο με το Επιμελητήριο (έτσι μου είπαν από εκεί) ή γενικά όλοι οι μηχανικοί μπορούν να το κάνουν.

2.Στην μια δημόσια υπηρεσία μου είπαν πως το ρεύμα μου πρέπει να είναι κανονικό και στην άλλη πως πρέπει να το μετατρέψω σε βιομηχανικό. Τι από τα δύο ισχύει;

3.Το δωμάτιο που θα χρησιμοποιήσω τι θα πρέπει να έχει μέσα ώστε να είναι έτοιμο για να το δει ο μηχανικός;

4.Περιληπτικά τι θα χρειαστεί για να βγει η άδεια και να μπορώ επιτέλους να πουλήσω;

5.Τελικώς τι άδεια πρέπει να πάρω και για τι πρέπει να ψάξω;

 

Η αλήθεια είναι πως έχω απογοητευτεί πάρα πολύ γιατί κανείς δεν ξέρει τπτ. Παρακαλώ πολύ δώστε μου μια βοήθεια. Ευχαριστώ. :)

 

Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω είναι τόσο περίεργα αυτά που ρωτάω και κανείς δεν γνωρίζει την απάντηση;

 

Μπορείτε να μου απαντήσετε έστω μόνο σε αυτό ώστε να απευθυνθώ σε κάποιον μηχανικό; Την άδεια μπορεί να μου την βγάλει κάθε μηχανικός ή κάποιος ειδικός που μου τον συστήνει το επιμελητήριο;

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα φιλε μου..

Κατ'αρχην μη βιαζεσαι.. Οσοι συμμετεχουμε στο φορουμ ημαστε επαγγελματιες και εχουμε τις δουλειες μας..

 

Απο οσα γνωριζω εγω τουλαχιστον.

 

Την αδεια τη βγαζει μηχανικος.. Δεν εχω ακουσει ποτενα πρεπει να ειναι συμβεβλημενος με το οποιο επιμελητηριο..

 

Απο κει και περα θα πρεπει σε συνεργασια με το μηχανικο να βρεις το ΦΕΚ στο οποιο περιγραφονται ολες οι λεπτομερειες για τον τροπο λειτουργιας αυτης της κατηγοριας επιχειρησεων.. Μαζι θα δειτε αν προκειται για βιοτεχνια, εργαστηριο, ή δεν ξερω κι εγω τι αλλο.. Αναλογα θα παει και η ηλεκτροδοτηση σου..

 

Σε οτι εχει να κανει με τον χωρο (αν η λειτουργια επιτρεπεται στον συγκεκριμενο χωρο για τον οποιο μιλας) τοτε θα συζητησετε για το τι εξοπλισμο χρειαζεσαι, και εν συνεχεια θα γινουν σχεδια.. Σε συνεργασια με μηχανολογο θα γινουν και οποιες αλλες μελετες απαιτουνται..

 

Για να πουλησεις, περαν οσα σου ζητησουν οι συναδελφοι μηχανικοι θα χρειαστεις εναρξη στην εφορια.. Και για αυτα θα συμβουλευτεις λογιστη..

 

Σε γενικες γραμμες αυτα..

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα φιλε μου..

Κατ'αρχην μη βιαζεσαι.. Οσοι συμμετεχουμε στο φορουμ ημαστε επαγγελματιες και εχουμε τις δουλειες μας..

 

Πρώτα από όλα σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που αφιέρωσες για την απάντηση. :D Η απορία που εξέφρασα ήταν γενικότερα και όχι αποκλειστικά για το φόρουμ. Έχω πάρει εδώ και 6 μήνες όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, έχω πάει επίσης σε αυτές και κανένας δεν γνωρίζει τίποτα μόνο χθες που μου είπαν για συγκεκριμένο συμβολαιογράφο και πως πρέπει να απευθυνθώ σε εκείνον.

 

Όπως και αν έχει μου έλυσες το πρόβλημα που μου έλεγαν πως υπάρχει οπότε θα απευθυνθώ προσωπικά σε μηχανικό για τα υπόλοιπα. Ειλικρινά σε ευχαριστώ πολύ.

 

Σίγουρα θα επανέλθω καθώς προχωρά η διαδικασία για τις συμβουλές σας. :)

Link to comment
Share on other sites

Συνήθως τις άδειες αυτές τις βγάζουμε οι μηχανολόγοι, χωρίς να απαγορεύεται να τις βγάλει άλλος μηχανικός (πιθανόν όμως να χρειάζεται πάλι μηχανολόγο/ηλεκτρολόγο για κάποια έγγραφα).

 

Κανονικά χρειάζεσαι άδεια λειτουργείας και εγκατάστασης. Εάν η ισχύς του εξοπλισμού είναι κάτω από ένα όριο χρειάζεσαι απαλλακτικό και άδεια λειτουργείας. Θα χρειαστούν και συνοδευτικές άδειες και πιστοποιητικά από διάφορες υπηρεσίες ανάλογα με τα μηχανήματα και τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιείς.

 

Δεν νομίζω να μπορείς να ορίσεις το σπίτι σου ως βιοτεχνία, πιθανόν να μπορείς όμως να ορίσεις ένα μέρος του αν έχει ανεξάρτητη είσοδο. Δεν μπορώ να σου πω χωρίς να δω σχέδια.

 

Θα χρειαστείς επίσης να κάνεις έναρξη στην εφορία. Την σειρά που γίνονται οι διαδικασίες θα στην πει ο μηχανικός σου σε συνεργασία με τον λογιστή. Θα πρέπει να πληρώνεις και ασφάλεια όταν κάνεις έναρξη.

Link to comment
Share on other sites

Πρώτα από όλα σε ευχαριστώ κι εσένα αγαπητέ sdim.

 

Εκεί που λέω για συμβολαιογράφο εννοούσα μηχανικό προφανώς! :P

 

Τα πράγματα είναι απλά, για να φτιαχτεί το σαπούνι δεν χρειάζεται κανένα μηχάνημα. Στο χέρι τα φτιάχνω και αυτά στερεοποιούνται μόνα τους. Όσο για τα υλικά μόνο σόδες, λάδια, έλαια και βότανα χρησιμοποιούνται.

 

Θέλω να βάλω τα πράγματα σε μια σειρά για να δω από που θα ξεκινήσω. Παρακαλώ δώστε μου οδηγίες για το πως να κινηθώ.

 

Σημειώνω πως δεν θέλω μόνο να παρασκευάζω σαπούνια αλλά και να τα πουλάω ταυτόχρονα μέσω ίντερνετ ή χονδρικής σε καταστήματα.

 

Το εργαστήριο θα γίνει εκτός Αττικής άρα έχω απαλλακτικό; Το σπίτι για το οποίο μιλάω δεν εννοώ πως θα χρησιμοποιηθεί όλο αλλά 1 μόνο δωμάτιο το οποίο έχει ξεχωριστή είσοδο. Επίσης δεν γνωρίζω αν έχει οικοδομική άδεια καθώς έχει χτιστεί πριν το 1900. Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις;

 

Τέλος αυτά που χρειάζομαι είναι πρώτα άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας και μετά δήλωση στην εφορία? Δηλαδή αν βγάλω άδεια εγκαταστασης και λειτουργίας και μετά πάω εφορία έχω καθαρίσει κι είμαι πανέτοιμος; Ευχαριστώ πολύ. :D

Link to comment
Share on other sites

Πρωτα απ'ολα πρεπει να πας σε μηχανικο!

Οι γενικοι "κανονες" ειναι αυτοι που σε γενικες γραμμες δοθηκαν νωριτερα.. Καθε περιπτωση ομως ειναι διαφορετικη.. Αν οντως δεν χρειαζονται μηχανες τοτε τα πραγματα θα ειναι καπως πιο απλα.. Παντως οποσδηποτε θα χρειαστεις μηχανικο..

Link to comment
Share on other sites

Αν έχεις ήδη κάποιον γνωστό μηχανικό πάρε τον τηλέφωνο για τις λεπτομέρειες, διαφορετικά πες μας σε ποιόν νομό είσαι μήπως μπορεί κάποιος από το forum να σε εξυπηρετήσει.

 

Για τις πωλήσεις μιλάς με λογιστή.

 

Για το ηλεκτρονικό κατάστημα όταν πάρεις προσφορές για να το φτιάξεις πες μου και εμένα να σου κάνω μια προσφορά.

 

Όσον αφορά τα υλικά, το λάδι στην περίπτωση που δεν το ξέρεις είναι από τα χειρότερα απόβλητα, είτε είναι λάδι μηχανής είτε είναι ελαιόλαδο. Στην περιβαλλοντική μελέτη, η οποία είναι στις μελέτες που χρειάζονται, αναφέρονται οι πρώτες ύλες, τα προϊόντα και τα παραπροϊόντα. Υποθέτω ότι δεν θα πετάς λάδι οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την βοήθεια παιδιά!! :D

 

Λοιπόν φυσικά και δεν πετιέται όχι μόνο λάδι αλλά γενικώς κανένα υλικό. Δυστυχώς δεν έχω κάποιον μηχανικό αν κι έψαξα. :( Το εργαστήριο θα φτιαχτεί στο νομό Κορινθίας αλλά μένω στην Αθήνα επομένως δεν έχω πρόβλημα σε ποια από τις 2 περιοχές θα είναι ο μηχανικός (φυσικά αν μπορεί κι εκείνος. :) ). Επομένως αν βρεθεί κάποιο άτομο από εδώ να δούμε το θέμα κανονικά φυσικά θα ήμουν ευγνώμων!!

 

sdim αν και ξέρω να κατασκευάζω ιστοσελίδες δεν έχω φτιάξει ποτέ eshop άρα υπάρχει πιθανότητα να χρειαστώ επαγγελματία. Επομένως ευχαριστώ πολύ για την πρόταση, αν όλα πάνε καλά θα σε ενημερώσω αν χρειαστεί.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.