Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε
Αυτά δυστυχως τα λενε και συνάδελφοι μηχανικοί! "Το σπίτι αντέχει 7 Richter" και τέτοια παραμύθια!!! Οποιος μηχανικός λέει τέτοια είναι ανευθυνος και επικίνδυνος και δεν γνωρίζει ούτε τα στοιχειώδη. Οριζόντια και κατακόρυφη απόσταση, διαστρωμάτωση του εδάφους, και ενέργεια που εκλύεται είναι μεταβλητά... αλλά προφανως αυτά είναι ψιλά γράμματα.

 

Απ'οσο γνωρίζω δεν υπάρχει κάποιος άμεσος τρόπος υπολογισμού της επιτάχυνσης σε σχέση με την ενέργεια που εκλύεται. Το 0.5g είναι απο επιταχυνσιογράφο που βρισκόταν σε ποια περιοχη της Αθήνας?

 

0,50~0,55 στη Ν.Φιλαδέλφεια απ' ό,τι θυμάμαι.

  • Απαντήσεις 27
  • Created
  • Τελευταία απάντηση
Δημοσιεύτηκε

Σωστα Πανο, κατι τετοιους τυπους βρηκα και εγω σε βιβλια του Παπαζάχου και στις Αντισεισμικες Κατασκευες Ι που διδασκεται στον Βολο.

Εχεις κανει τετοια διπλωματικη ? Επειδη με ενδιαφερει λιγο το αντικείμενο , και μπορει και αλλους συναδελφους, θα μπορουσες μηπως να μας δωσεις κανα στοιχειο, πχ. υπολογιστηκε σωστα η επιταγχυνση, τι επεξεργασια στοιχειων κανατε κτλ αν βεβαια τα θυμασαι.

Δημοσιεύτηκε

Οπως σωστα επισημαινετε, υπάρχουν τροποι "έμμεσου" υπολογισμού. Αρκεί να έχεις μια πληθώρα στοιχείων στα χέρια σου τα οποία είναι προιον μελετών. Να δώσω μια online version:

 

Open Seismic Hazard Analysis

 

Σχετικά με το σεισμό του '99 και τι κατάγραψαν τα όργανα:

http://mceer.buffalo.edu/research/Reconnaissance/greece9-7-99/

Προσέξτε το figure3 οπου δείχνει τη φασματική απόκριση του εδαφους κατά τη διάρκεια του σεισμού σε σχέση με το φάσμα που χρησιμοποιούμε. Και όλα αυτά από ενα "μικρό" σεισμο 5.9 Richter. Γι'αυτό επιμένω, είναι επικίνδυνο να προβλέπουμε συσχετισμούς εντασης σεισμού με επιτάχυνση εδαφους (που συνήθως γνωρίζουμε σε βάθος μερικών δεκάδων μέτρων μονον) πόσο μάλλον να το συζητάμε με ανθρώπους που δεν έχουν καμια σχέση με το αντικείμενο για να τους εντυπωσιάσουμε. Αυτό ήταν και η ένστασή μου.

Δημοσιεύτηκε

Baraccuda Βόλο τελείωσα!

Η διπλωματική μου είχε να κάνει με ανάλυση σεισμικής επικινδυνότητας στη περιοχή της Λάρισας,(στατιστική επεξεργασία σεισμών απο το 1941-1995) συνέχιζα με δυναμική απόκριση του πολυστρωματικού αλλουβιακού εδάφους με το shake (εδαφική ενίσχυση) για μια σειρά κραδασμών και στο τέλος ανέλυα μια πολυόροφη κατασκευή στο flac στην επιφάνεια του εδάφους. Όλο το πακέτο δηλαδή.. :wink:

Αχχ, αυτές ήταν εποχές..

Α, και κάτι μίνι αναλύσεις ρευστοποίησης στο τέλος για να δέσει το γλυκό πάλι με flac.

Δημοσιεύτηκε

Την εχω ψηλά στην εκτιμηση μου την σχολη πολ. μηχ. του Βολου, Εχω μαζεψει μερικα βιβλια απο συναδελφους που δεν τα θελαν και τα βρηκα πολυ καλα, το βιβλιο που ανεφερα ειναι απο τα καλυτερα που εχω διαβασει.

Παρα πολυ ενδιαφερουσα και η διπλωματικη σου, μπραβο.

Για το θεμα μας το United States Geological Survey (USGS) δίνει Μl=5.9 βαθος D=10km

Ms=095Ml+0.72=6.32

Ι=6,59+1,18Μs-4,5log(D+17)=7.612

log(ag)=0.27I+0.25=2.305->a=202cm/s2=0.20g

(ολοι οι τυποι απο βιβλιο Παπαζαχου ''Εισαγωγη στην σεισμολογια'')

Στο Βαρθολομιο μετρηθηκε 0,17g και στον Πύργο 0,.18g αρα παιρνεις μια καλη προσεγγιση με τους τυπους. Αν λαβεις υποψιν και καποιο νομογραφημα εξασθενησης πιθανον να γινεται ακριβεστερο το αποτελεσμα.

Για τις επιταχυνσεις στο σεισμο της Αθηνας οντως FF υπαρχει καποια ανωμαλία και δεν εχουν εφαρμογη οι παραπανω τυποι.

Δημοσιεύτηκε

H αλήθεια είναι οτι επειδή είμασταν λίγα παιδιά και τα βιβλία που μοιράζανε ήταν αξιοσημείωτα(δυστυχώς μερικά δεν τα πρόλαβα) έφυγα απο κει με πολύ καλές βάσεις.

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Όντως εντυπωσιακό το αποτέλεσμα.

Λοιπόν για να βάλουμε τα πράματα σε μια σειρά:

Εμείς οι μηχανικού σχεδιάζουμε τις κατασκευές μας όχι με την μέγιστη εδαφική επιτάχυνση που θα γράψει ο σεισμογράφος αλλά με μια τιμή περί τα 2/3 αυτής γιατι οι σημαντικοί κύκλοι σε μια δυναμική φόρτιση έχουν επιτάχυνση μικρότερη της μέγιστης προφανώς.

Εξάλλου ένα απότομο peak στο επιταχυνσιογράφημα λίγο θα απασχολήσει την κατασκευή μας ή οποία θα αποκριθεί σύμφωνα με τους "σημαντικούς κύκλους" του επιταχ/τος.

Συνεπώς δεν πρέπει να κοιτάμε την μέγιστη παρατηρηθείσα επιτάχυνση αλλά ένα μέγεθος λίγο μικρότερο (67%).

Δημοσιεύτηκε

δείτε και μια φωτό από Πόρτο Κατσίκι εν ώρα σεισμού στη Λευκάδα.

 

 

 

dsc00091am4.jpg

 

 

Δείτε τον κόσμο πως κοιτάει αποσβολωμένος και δεν κάνει καμία κίνηση να φύγει.

 

Δλδ αν είχαμε δημιουργία κύματος ή και τσουνάμι ΕΚΕΙ ΘΑ ΚΑΘΟΝΤΟΥΣΑΝ !!

 

:lol: :lol:

Δημοσιεύτηκε

Για δείτε και μερικά επιταχυνσιογραφήματα από τον σεισμό της Αθήνας...

 

athens99yu4.th.jpg

 

http://img211.imageshack.us/my.php?image=athens99yu4.jpg

 

Στο μεταπτυχιακό στην Πάτρα ο καθηγητής κος Παπαγεωργίου μας είχε δώσει και κάποια προγράμματα για την προσομοίωση σεσμικών κινήσεων (πάει καιρός βέβαια από τότε :roll: ) για δείτε και εδώ

 

και για όσους έχουν όρεξη και για παραπάνω διάβσμα εδώ

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.