Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Παίδες αντιμετώπισα το εξής πρόβλημα. Σκαναρισμένος χάρτης με επέκταση αρχείου .tiff προσπαθώντας να τον κάνω γεωαναφορά με τη γνωστή εντολή rubbersheet μου τον παραμόρφωνε χωρίς να γίνεται η δουλειά μου. Παρατήρησα ότι είναι .tiff με πρωτόκολλο rgb και όχι με πρωτόκολλο bitmap. Τώρα τι κάνουμε?Κανείς καμία ιδέα?

  • Απαντήσεις 26
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Δεν γνωρίζω σε ποιό πρόγραμμα εκτελείς την εντολή rubbersheet αλλά σε γενικές γραμμές όταν κάνεις γεωαναφορά με σημεία μετρημένα στο πεδίο ή με γνωστά σημεία ενός χάρτη τότε αρχικά αυτά πρέπει να είναι κατανεμημένα σωστά στην περιοχή και να έχουν μικρό RMS.

 

Η παραμόρφωση συνήθως οφείλεται στη χρησιμοποίηση λάθος αλγόριθμου στην διαδικασία του resampling σε σχεση με τα GCP's (π.χ cubic convolution αντί για linear) ή στη μη σωστή κατανομή των μετρημένων σημείων στο χάρτη που θέλουμε να γίνει γεωαναφορά.

 

Το tiff δεν έχει να κάνει με την ποιότητα της γεωαναφοράς (είναι μέθοδος συμπίεσης της εικόνας) όπως και το rgb υποδηλώνει ότι απεικονίζεται το ορατό μέρος του φωτός (Blue, Green, Red)

Δημοσιεύτηκε

Ποιο πρόγραμμα χρησιμοποιείς για την γεωαναφορά? Ποιο μοντέλο μετασχηματισμού χρησιμοποιείς? Αφινικό? Πολυωνυμικό? Αναλογα το μοντέλο καθορίζεται ο ελάχιστος αριθμός γνωστών σημείων.

Τσέκαρε και το σύστημα του υποβάθρου του χάρτη (ΤΜ3,ΕΓΣΑ) και δες τις συντεταγμένες των γνωστών σου σημείων.

Να διορθώσω τον dimmihel ότι το resampling έχει να κάνει με την οπτική ποιότητα της παραγόμενης εικόνας και οι παραμορφώσεις οφείλονται στο μοντέλο μετασχηματισμού όπως ανέφερα.

Δημοσιεύτηκε
το resampling έχει να κάνει με την οπτική ποιότητα της παραγόμενης εικόνας και οι παραμορφώσεις οφείλονται στο μοντέλο μετασχηματισμού όπως ανέφερα.

 

Έχεις δίκιο φίλε Iosif, το re-sampling δεν παίζει ρόλο στις παραμορφώσεις καθώς γίνεται μετά το rectification με τα GCP's.

 

Ποιό πρόγραμμα χρησιμοποιείς τελικά Tirbouson;

Δημοσιεύτηκε

Επί της ευκαιρίας της συζήτησης περί αναγωγών, γνωρίζει κανείς τι είδους αλγόριθμο χρησιμοποιεί η ρουτίνα Rubber Sheet του Acad Land Development?

Επίσης έχει κανείς βρεί στο ίδιο πρόγραμμα αν μπορούμε να κάνουμε έλεγχο της ποιότητας μιας ορθοαναφοράς (RMS) ?

  • 4 months later...
Δημοσιεύτηκε

Σκάναρα έξω σε κατάστημα χάρτη 1:1000 με όριο απαλλοτρίωσης και προσπαθώντας να το εξαρτήσω με Autodesk map δεν μου έρχεται με τίποτα.

Γνωρίζει κανείς γιατί?Επίσης πως εξαλείφω το φόντο πίωσ από το σκαναρισμένο χάρτη για να μπορώ να τον πατήσω σε άλλο υπόβαθρο(δεν το παίρνει με transparecy)?

Δημοσιεύτηκε
Σκάναρα έξω σε κατάστημα χάρτη 1:1000 με όριο απαλλοτρίωσης και προσπαθώντας να το εξαρτήσω με Autodesk map δεν μου έρχεται με τίποτα.

Γνωρίζει κανείς γιατί?Επίσης πως εξαλείφω το φόντο πίωσ από το σκαναρισμένο χάρτη για να μπορώ να τον πατήσω σε άλλο υπόβαθρο(δεν το παίρνει με transparecy)?

 

Αν κατάλαβα καλά την ερώτηση, βάλε τον σκαναρισμένο χάρτη σαν αρχικό layer (υπόβαθρο) ώστε όλα τα άλλα που βάζεις να πατάνε πάνω του και να μην χάνονται πίσω απο το το background του χάρτη. Στο table of contents (εκεί που έχεις όλα τα υπόβαθρα) λογικά θα σου δίνεται αυτή η δυνατότητα. Μπακαλίστικος τρόπος αντιμετώπισης αλλά πιάνει :)

 

Όσον αφορά την εξάρτηση για να σε βοηθήσω πες μου ακριβώς την διαδικασία που ακολουθείς για να δούμε τι δεν πάει καλά.

Δημοσιεύτηκε

Το ΑutoCAD Map (autodesk) κατά τη γνώμη μου υστερεί σημαντικά σε αυτό τον τομέα θεωρώντας μάλλον ότι απευθύνεται σε μπακάληδες που τεντώνουν ή συμπιέζουν μπαλαμουτιάζοντας τα σχέδια για να "έρθουν" με το μάτι.... Η εντολή rubbersheet αν και έχει "έξυπνο" όνομα είναι προβληματική και ακατάλληλη για σοβαρές εργασίες μια και η Autodesk δεν αναφέρει τι αλγόριθμο (μετασχηματισμό) χρησιμοποιεί (δεν κάνουν όλοι οι μετασχηματισμοί για κάθε περίπτωση) και δεν δίνει στοιχεία για την ακρίβεια (υπόλοιπα) του μετασχηματισμού. Σίγουρα πάντως δεν χρησιμοποιεί αφινικό μετασχηματισμό (το έχω ελέγξει), ο οποίος είναι ο καταλληλότερος για επίπεδους μετασχηματισμούς (2 μεταθέσεις, 2 κλίμακες, 2 στροφές) που καλύπτει τα συνήθη σφάλματα των scanners τυμπάνου. Προσωπικά δεν χρησιμοποιώ ποτέ τη rubbersheet.

 

Μπορείς να εφαρμόσεις αφινικό μετασχηματισμό μέσω του ArcGIS (Georeferencing) με πλήρη έλεγχο του αποτελέσματος και των υπολοιπων της συνόρθωσης. Απαιτούνται τουλ. 3 σημεία (6 άγνωστοι) αλλά για βέλτιστα υπόλοιπα, εγώ χρησιμοποιώ 9-12 σημεία καλά κατανεμημένα (συνήθως σημεία κανάβου, αρκεί να μην πέφτουν στη θάλασσα...). Άλλο πρόγραμμα που επίσης κάνει για την περίπτωση είναι το Vectory, αλλά με μειωμένη λειτουργικότητα σε σχέση με το ArcGIS. Συνήθως όμως όλα τα προγράμματα Raster->Vector έχουν λειτουργίες για αφινικό μετασχηματισμό.

 

Σε σχέση με το υπόβαθρο, το AutoCAD μπορεί να παρουσιάζει κάθε γραμικό σχέδιο με διαφανές υπόβαθρο αρκεί να είναι σε binary μορφή εικόνας. Μετέτρεψε το σχέδιό σου (την raster εικόνα δηλ) σε binary (1bit) και θα είναι πλήρως διαφανές (μέχρι και χρώμα μπορείς να αλλάξεις στις γραμμές).

Δημοσιεύτηκε

Σκαναρισμένη έγχρωμη εικόνα γίνεται να γίνει binary (1 bit) και πως γίνεται αυτό με το Photoshop?Συγγνώμη αλλά είμαι λίγο άσχετος.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.