Seismos Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 4 , 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 4 , 2010 Ξέρει κανείς συνάδελφος πως μπορεί να γίνει νόμιμα (χωρίς πρόβλημα με ΡΑΕ και ΔΕΗ κτλ) το εξής: Μονοπρόσωπη ΕΠΕ που έχει 4 πάρκα που δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα, να τα χωρίσει σε 2 εταιρείες με 2 πάρκα η κάθε μία?
chris_gr Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 4 , 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 4 , 2010 Δεν γίνεται. Το μόνο που γίνεται είναι να αλλάξει η ΜΕΠΕ μετοχική σύνθεση, αλλά σε καμία περίπτωση να πάνε πάρκα σε διαφορετικές εταιρίες.
tsilena Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 4 , 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 4 , 2010 Η ΔΕΗ δεν επιτρέπει τις μεταβιβάσεις, εκτός και αν το μετοχικό κεφάλαιο του νέου σχήματος το καλύψει 100% ο κάτοχος της εξαίρεσης. Αν όμως κοιτάξουμε τον ισχύοντα νόμο, κατά τη γνώμη η ΔΕΗ δρα αυθαίρετα: Ισχύον νόμος 3851/2010: Άρθρο 15 «Μεταβατικές διατάξεις», παρ. 2: 2. Εκκρεμείς αιτήσεις για τη χορήγηση άδειας πα− ραγωγής, ή τη διαπίστωση εξαίρεσης από την υπο− χρέωση λήψης άδειας παραγωγής, ή την τροποποίησή τους καταλαμβάνονται από τις διατάξεις του παρόντος νόμου. Δεν απαιτείται η υποβολή αίτησης και η έκδοση απόφασης τροποποίησης επί εξαιρέσεων ή αδειών πα− ραγωγής που έχουν ήδη χορηγηθεί κατά τη θέση του παρόντος σε ισχύ και αφορούν έργα της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 3468/2006, όπως τροποποιείται με την παρ. 12 του άρθρου 2 του παρόντος νόμου, αλλά αρκεί γραπτή ενημέρωση του αρμόδιου Διαχειριστή. παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 3468/2006: Άρθρο 4 «Εξαιρέσεις από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής» 1. Εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής πρόσωπα που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από σταθμούς οι οποίοι εγκαθίστανται σε ακίνητο ή όμορα ακίνητα τα οποία ανήκουν, κατά κυριότητα ή βρίσκονται στη νόμιμη κατοχή των προσώπων αυτών, για όσο χρόνο τα πρόσωπα αυτά είναι κύριοι ή νόμιμοι κάτοχοι, εφόσον η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται: α) Με γεωθερμική ενέργεια, από σταθμούς με Εγκατεστημένη Ισχύ μικρότερη ή ίση του μισού (0,5) MWe. β) Με χρήση βιομάζας ή βιοκαυσίμων, από σταθμούς με Εγκατεστημένη Ισχύ μικρότερη ή ίση των εκατό (100) kWe. γ) Από φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, από σταθμούς με Εγκατεστημένη Ισχύ μικρότερη ή ίση των εκατόν πενήντα (150) kWepeak. όπως τροποποιείται με την παρ. 12 του άρθρου 2 του παρόντος νόμου: άσχετο, μιλάει για τα νησιά αφαλάτωση και 20% αυτοπαραγωγός. Οι ΡΑΕ εξαιρέσεις τροποποιούνται (-ούνταν) όταν αλλάζει η επωνυμία του ιδιοκτήτη, η ισχύς και η θέση. Άρα στη δική σου περίπτωση το νέο νομικό σχήμα που θα φτιαχτεί με συμβολαιογράφο, δημοσιοποίηση στο ΦΕΚ, είναι λόγος τροποποίησης. Όσο αφορά την τιμή πώλησης των εξαιρέσεων, από τη στιγμή που είναι άυλος τίτλος, δεν νομίζω να έχει κάποια αξία για υπολογισμούς υπεραξιών. Θα έλεγα ότι, στη χειρότερη περίπτωση, τιμολογείται τα έξοδα που έκανε η ΜΕΠΕ να τους αποκτήσει, με ή χωρίς απόσβεση. Εύχομαι να σε βοήθησα, αν και νομίζω ότι κάτι μου διαφεύγει. Θα παρακαλούσα, αν κάποιος συνάδελφος έχει παρατηρήσει κάτι στη νομοθεσία, που μου έχει διαφύγει, και που επιτρέπει στη ΔΕΗ την άρνηση, να το δημοσιεύσει. Ειλικρινά με έχει παιδεύσει αρκετά το θέμα, αλλά δεν το έχω αντιμετωπίσει ακόμα. Είναι ευκαιρία με την υπόθεση του seismos, να το αποκρυπτογραφήσουμε.
chris_gr Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 4 , 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 4 , 2010 Από τη νομική υπηρεσία της ΔΕΗ έχω λάβει την εξής απάντηση: Δεν μπορεί καμία άδεια ή εξαίρεση να μεταβιβαστεί αν το πάρκο δεν έχει κατασκευαστεί. Μόνη περίπτωση είναι να ανήκει σε φυσικό πρόσωπο και να μεταβιβαστεί σε Μ.ΕΠΕ που προφανώς το 100% ανήκει στο ίδιο φυσικό πρόσωπο. ΟΜΩΣ Νομικά, όταν κάτι ανήκει σε μία εταιρία μπορεί να μην υπάρχει η δυνατότητα μεταβίβασής του, διότι χάνεται η ισχύς του, όπως συμβαίνει με τις ΑΠΕ, κανένας όμως δεν εμποδίζει την αλλαγή του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας. Αφορά το Εμπορικό Δίκαιο και όχι τη νομοθεσία περί ΑΠΕ. Δηλαδή, οι άδειες - εξαιρέσεις, θα συνεχίσουν να ανήκουν στην εταιρία που έκανε την αίτηση αρχικά, η εταιρία όμως δεν θα ανήκει στα ίδια πρόσωπα. Αυτός είναι και ο λόγος που θα βρείτε στο site της ΡΑΕ στα δεξιά να ανακοινώνονται αλλαγές μετοχικών συνθέσεων. Προσωπικά είδα στη σελίδα της ΡΑΕ Μ.ΕΠΕ να αλλάζει μετοχική σύνθεση, άρα μπορεί να γίνει αυτό, καθώς είχα τις αμφιβολίες μου, σε καμία περίπτωση όμως όταν μία εταιρία έχει 4 άδειες να μπορέσουν αυτές να πάνε σε 2 διαφορετικές εταιρίες. Δεν υπάρχει τρόπος και μην βασανίζεστε να βρείτε τρόπο. Μόνο αν υπάρξουν προσύμφωνα μεταβίβασης τα οποία θα ενεργοποιηθούν μετά την κατασκευή οπότε και μπορεί να γίνει μεταβίβαση πάρκων.
Seismos Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 4 , 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 4 , 2010 Ν. 3851/2010 Άρθρο 2 Άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. ή Σ.Η.Θ.Υ.Α. Παράγραφος 12. Το άρθρο 4 του ν. 3468/2006, όπως ισχύει, αντικα− θίσταται ως εξής: 1..... 2.... Οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. ή Σ.Η.Θ.Υ.Α. της παραγράφου 1 δεν επιτρέπεται να μεταβιβάζονται πριν από την έναρξη της λειτουρ− γίας τους. Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η μεταβίβασή τους σε νομικά πρόσωπα, εφόσον το εταιρικό κεφάλαιο της εταιρείας προς την οποία γίνεται η μεταβίβαση κατέχεται εξ ολοκλήρου από το μεταβιβάζον φυσικό ή νομικό πρόσωπο Σελ 1756 του ΦΕΚ
tsilena Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 5 , 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 5 , 2010 Seismos, chris_gr συμφωνώ απόλυτα με όσα λέτε, τα ίδια έχω διαβάσει και εγώ και τα ίδια προτείνω σε πελάτες. Αλλά, τελείως ακαδημαϊκά, μιας και ήρθε το θέμα, εξέφρασα την περιέργειά μου. Δε βλέπετε εσείς μια διγλωσσία; Τι εννοεί τότε το άρθρο 15,2;
DimitraPar Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 5 , 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 5 , 2010 Από τη νομική υπηρεσία της ΔΕΗ έχω λάβει την εξής απάντηση:Δεν μπορεί καμία άδεια ή εξαίρεση να μεταβιβαστεί αν το πάρκο δεν έχει κατασκευαστεί. Μόνη περίπτωση είναι να ανήκει σε φυσικό πρόσωπο και να μεταβιβαστεί σε Μ.ΕΠΕ που προφανώς το 100% ανήκει στο ίδιο φυσικό πρόσωπο. ΟΜΩΣ Νομικά, όταν κάτι ανήκει σε μία εταιρία μπορεί να μην υπάρχει η δυνατότητα μεταβίβασής του, διότι χάνεται η ισχύς του, όπως συμβαίνει με τις ΑΠΕ, κανένας όμως δεν εμποδίζει την αλλαγή του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας. Αφορά το Εμπορικό Δίκαιο και όχι τη νομοθεσία περί ΑΠΕ. Δηλαδή, οι άδειες - εξαιρέσεις, θα συνεχίσουν να ανήκουν στην εταιρία που έκανε την αίτηση αρχικά, η εταιρία όμως δεν θα ανήκει στα ίδια πρόσωπα. Αυτός είναι και ο λόγος που θα βρείτε στο site της ΡΑΕ στα δεξιά να ανακοινώνονται αλλαγές μετοχικών συνθέσεων. Προσωπικά είδα στη σελίδα της ΡΑΕ Μ.ΕΠΕ να αλλάζει μετοχική σύνθεση, άρα μπορεί να γίνει αυτό, καθώς είχα τις αμφιβολίες μου, σε καμία περίπτωση όμως όταν μία εταιρία έχει 4 άδειες να μπορέσουν αυτές να πάνε σε 2 διαφορετικές εταιρίες. Δεν υπάρχει τρόπος και μην βασανίζεστε να βρείτε τρόπο. Μόνο αν υπάρξουν προσύμφωνα μεταβίβασης τα οποία θα ενεργοποιηθούν μετά την κατασκευή οπότε και μπορεί να γίνει μεταβίβαση πάρκων. Έτσι ακριβώς είναι. Και εγώ την ίδια απάντηση πήρα από τη ΔΕΗ. Αν δεν έχει κατασκευαστεί το πάρκο δε μπορεί να μεταβιβαστεί (πώληση). Είναι και ένας από τους λόγους που η ΔΕΗ δε σταμάτησε να δέχεται αιτήσεις (όπως είχε ακουστεί όταν είχε αρχίσει η κατάθεση αιτήσεων από αγρότες αρχές Σεπτέμβρη), γιατί θα γινόταν πανικός με τις εσωτερικές αλλαγές στις εταιρείες και τα μετοχικά κεφάλαιά τους.
jsk Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 6 , 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 6 , 2010 Δεν θα μπορούσε το ίδιο Φ.Π να κάνει μια δευτερη ΜΕΠΕ και να μεταβιβάσει τα 2 απο τα 4 και μετά με συμβολαιογραφικό προσύμφωνο να μεταβιβάσει την 1 ΜΕΠΕ (αφου γίνει η σύνδεση)? Γενικά με τιε εταιρίες για να δωθούν σωστέ κατευθύνσεις θα πρέπει κάποιος να γνωρίζει και το νομικό αλλά και εφοριακ'ο πλαίσιο που διέπει αυτά τα θέματα εγώ δεν το έχω καθόλου και όταν με ρωτάνε βρίσκομαι σε δεινή θέση, δεν ρωτάνε καλύτερα για mpp tracking?
chris_gr Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 6 , 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 6 , 2010 jsk: Έχεις απόλυτο δίκιο. Ένας Μηχανικός πρέπει να δίνει κατευθύνσεις αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει έναν δικηγόρο ή λογιστή. Επομένως όλοι μας εδώ δώσαμε το στίγμα, δώσαμε στοιχεία και ο seismos "υποχρεούται" να ρωτήσει δικηγόρο και εν συνεχεία λογιστή και φυσικά να μας ενημερώσει τι του απάντησαν Μόνο που πηγαίνοτας εκεί θα έχει στα χέρια του 5-6 παραγράφους νομοθεσίας στο χέρι του και όχι στα τυφλά!
tsilena Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 6 , 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 6 , 2010 Δεν θα μπορούσε το ίδιο Φ.Π να κάνει μια δευτερη ΜΕΠΕ και να μεταβιβάσει τα 2 απο τα 4 και μετά με συμβολαιογραφικό προσύμφωνο να μεταβιβάσει την 1 ΜΕΠΕ (αφου γίνει η σύνδεση)? Όταν ένα φυσικό πρόσωπο είναι διαχειριστής σε ΜΕΠΕ τότε ΔΕΝ μπορεί να κάνει άλλη ΜΕΠΕ, θεωρείται άκυρη. Θα έλεγα, σα λύση, μία ΕΕ με 99% ο διαχειριστής της ΜΕΠΕ σαν ετερρόρυθμος εταίρος και 1% ένας άλλος εταίρος. Μετά αλλάζουν τα ποσοστά ή αποχωρεί ο 99% εταίρος. (Φυσικά πάντα προχωράμε με δικηγόρο και λογιστή)
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα