Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μπορεί διπλ. Πολ. Μηχ να υπογράψει θέρμανση και ηλ. εγκαταστάσες


Recommended Posts

Καλημέρα συνάδελφοι,

 

ύστερα από μία ενδελεχή αναζήτηση σε προηγούμενες συζητήσεις επί του θέματος στο forum, ανάγνωση των σχετικών νόμων, αλλά και επικοινωνία με το γραφείο των επαγγελματικών δικαιωμάτων του ΤΕΕ, ακόμα δεν έβγαλα άκρη.

Θέλω να καταθέσω τα Η/Μ για προσθήκη Γ και Δ ορόφου σε υφιστάμενο διώροφο με Pilotis.

 

Το ερώτημα είναι αν ως διπλ. Πολιτικός Μηχανικός, μπορώ να υπογράψω μελέτη/επίβλεψη Α.Θέρμανσης και Β.Ηλ. Εγκαταστάσεων? (υδρ-αποχ-θερμομον μπορούμε).

 

Ποιο είναι αυτό το όριο των απλών? Ξεκάθαρα όμως. Διότι ρωτάω τον μηχανολόγο της πολεοδομίας και δε γνωρίζει. Οπότε πρέπει να είμαι κατοχηρωμένος και να γνωρίζω, όπως και όλοι μας, ποια είναι τα όρια. Έχω διαβάσει για το όριο των 1000000δρχ=3000ευρώ στον συμβατικό προυπολογισμό, για όριο hp κτλ.

 

Οπότε, συγκεκριμένα για τις δύο αυτές μελέτες, τις οποίες όλοι συναντάμαι, ποιο είναι το όριο (πχ 3000ευρώ προυπολογισμός μελέτης θερμ, 3000 ευρώ προυπολ επίβλέψης θέρμανσης, 3000ευρώ προυπολογισμός μελέτης ηλ, 3000ευρώ προυπολογισμός επίβλεψης ηλ.εγκατ), αν γνωρίζει κάποιος συνάδελφος και σε ποιο νόμο αναφέρεται ξεκάθαρα αυτό, ώστε να τον προσκομίσω στη πολεοδομία αν χρειαστεί.

 

(δεν ξέρω αν βγαίνει κάποια ένταση από το τρόπο που γράφω, αλλά το θεωρώ απαράδεκτο να μην μπορεί το ΤΕΕ να απαντήσει, αλλά να σου λέει διάβασε τη νομοθεσία. Εδώ, συζητάμε τόσοι μηχανικοί και άκρη δε βγαίνει! Δε μπορεί όλοι μας να μη μπορούμε να αποσαφηνίσουμε τη δαιδαλώδη νομοθεσία)

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχετε κανένα δικαίωμα σε μελέτη ή επίβλεψη Η/Μ εγκαταστάσεων.

Μόνο περιορισμένα δικαιώματα στην υπογραφή της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης έως κάποια KW με μετέπειτα εγκύκλιο.

 

Άλλο μελέτη, άλλο επίβλεψη και άλλο εγκατάσταση. Εξ'ου και υπάρχουν μελετητές, επιβλέποντες και εγκαταστάτες.

 

Δικαίωμα υπογραφής Η/Μ είχαν οι Π/Μ που γράφτηκαν στις κατηγορίες Η/Μ του ΤΕΕ μέχρι το 1930.

 

Ν.6422/1934 (ΦΕΚ 412Α)

Περί ασκήσεως του επαγγέλματος του Μηχανολόγου, του Ηλεκτρολόγου και του Μηχανολόγου - Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, ως και του Ναυπηγού.

http://portal.tee.gr/portal/page/portal/PROFESSIONAL_ISSUES/NOMOTHESIA_P/1934_412_OCR.PDF

 

Άρθρον 1

Η ελευθέρα άσκησις του επαγγέλματος του Μηχανολόγου Μηχανικού, του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, του Μηχανολόγου-Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και του Ναυπηγού επιτρέπεται, διατηρουμένων εν ισχύ του νόμου 5334, εφ'όσον και καθόσον αυτός ισχύει μόνον:

α) Εις τους κεκτημένους δίπλωμα Μηχανλόγου ή Ηλεκτρολόγου ή Μηχανολόγου-Ηλεκτρολόγου ή Ναυπηγού Αντωτάτης Τεχνικής Σχολής της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

 

β)Εις τους κεκτημένους δίπλωμα Ανωτάτων Τεχνικών Σχολών ετέρων ειδικοτήτων και ευδοκίμως ασχοληθέντας εις την Μηχανολογίαν, την Ηλεκτρολογίαν και την Ναυπηγίαν, εφ' όσον ούτοι είναι εγγεγραμμένοι μέχρι τιης 31ης Δεκεμβρίου 1930 εις εν των Τμημάτων Μηχανολόγων ή Ηλεκτρολόγων του Τεχνικού Επιμελλητηρίου τηε Ελλάδος.

 

γ) ... (απόφοιτοι Μέσων τεχνικών σχολών Μηχανολόγου, Ηλεκτρολόγου, Ναυπηγού)

 

Προφανώς δεν υπάρχει σήμερα επαγγελματικά ενεργός πολιτικός μηχανικός ο οποίος να δικαιούνται να υπογράψει Η/Μ εγκαταστάσεις, στις οποίες μεταξύ των άλλων περιλαμβάνονται σύμφωνα με το άρθρο 6

- μηχανές

- ηλεκτροκινητήρες

- δοχεία πίεσης (λέβητες, φούσκα στο λεβητοστάσιο, φούσκα στο πιεστικό νερού)

- εγκαταστάσεις διανομής ή αποθήκευσης καυσίμων

- παραγωγής ζεστού νερού

- διανομής νερού

- ανυψωτικών μηχανών

- πάσα εγκατάσταση παραγωγής, μεταφοράς, μετατροπής, διανομής ηλεκτρικής ενέργειας

- πάσα μελέτη και πραγματογνωμοσύνη σχετική προς τας ανωτέρω αναφερομένας εργασίας.

Οι παραπάνω περιπτώσεις θεωρούνται ενδεικτικές και όχι περιοριστικές.

Link to comment
Share on other sites

Μεχρι ποσο Κw μπορουμε να υπογραψουμε ηλεκτρικα ???

Και μεχρι ποσες θερμιδες θερμανση???

 

 

Εγκυκλοπαιδικα ρωταω, δεν εχω ασχοληθει και ουτε προκειται...

Link to comment
Share on other sites

Δεν το έχω παρακολουθήσει ακριβώς.

Πρόκειται για εξαιρέσεις.

Στο άρθρο 3 του παραπάνω νόμου αναφέρει ότι όλες οι ειδικότητες ΑΕΙ έχουν δικαίωμα εκπόνησης απλών εγκαταστάσεων.

 

Ψάχνω να δω τι ακριβώς εννοούν απλές εγκαταστάσεις, καθώς δεν αναφέρεται στον ίδιο νόμο το τι εννοείται απλές εγκαταστάσεις αλλά "δια των εκδοθησομένων Διαταγμάτων".

Link to comment
Share on other sites

ΥΠΕΧΩΔΕ 56761/12241/Εγκ. 125/83

 

Δικαίωμα εκπόνησης μελέτης απλών εγκαταστάσεων, πέρα από τους Μηχανολόγους - Ηλεκτρολόγους έχουν και διπλωματούχοι ανωτάτης σχολής άλλων ειδικοτήτων μηχανικοί.

Απλές μηχανολογικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με το από 16.3.50 Β.Δ., 17.12.53 Β.Δ. και το 905/75 Π.Δ. θεωρούνται:

α) 'Οταν δεν έχουν συνολική κινητήριο ισχύ μεγαλύτερη των 50 ΗΡ χωρίς την εφεδρική.

β) 'Οταν δεν διαθέτουν ατμολέβητα μεγαλύτερο της Γ' κατηγορίας σύμφωνα με τις διατάξεις του από 20.11.1911 Β.Δ. "περί ατμολεβήτων".

γ) 'Οταν η αξία της μηχανολογικής εγκατάστασης δεν είναι μεγαλύτερη του 1.000.000 δρχ.

δ) 'Οταν η ποσότητα των αποθηκευόμενων υγρών καυσίμων δεν είναι μεγαλύτερη των 10 τόνων.

ε) 'Οταν το μέγεθος της εγκατάστασης κεντρικής θέρμανσης δεν είναι μεγαλύτερη των 40.000 θερμομονάδων.

στ)'Οταν πρόκειται για κοινά καμίνια διακοπτόμενης λειτουργίας (ασβεστοκάμινοι, καμίνια στεγνώματος ή απόσταξης ξύλων, ψησίματος δομικών υλικών κλπ.) όπως φούρνοι αρτοποιίας.

Σημειώνεται ότι αν κάποια από τις απλές μηχανολογικές εγκαταστάσεις υπερβαίνει τα ανωτέρω όρια η μελέτη αυτής και μόνο της εγκατάστασης συντάσσεται και υπογράφεται υπό Μηχανολόγο - Ηλεκτρολόγο. Με το α' εδάφιο αυτής της παρ. εννοείται ότι σε περιπτώσεις κτιρίων που ορισμένοι χώροι εξυπηρετούνται από μια εγκατάσταση και άλλοι όχι, τότε ο υπολογισμός της δαπάνης της εγκατάστασης αυτής περιορίζεται στον όγκο των αντίστοιχων χώρων που εξυπηρετούνται. Για παράδειγμα σε κτίρια κατοικιών με υπόγεια γκαράζ η δαπάνη για τη μελέτη θέρμανσης υπολογίζεται μόνο για τις κατοικίες και η δαπάνη για τη μελέτη πυροπροστασίας υπολογίζεται μόνο για τα γκαράζ εφόσον γίνονται αντίστοιχες μελέτες.

Link to comment
Share on other sites

Ενεργητική στο 100% των σύνηθων περιπτώσεων ναι. Ανελκυστήρα που λες, δεν ξέρω καν τι υποδυνάμεις κλπ. παίζουνε. Προσωπικά δεν θα το έκανα. Αλλά ένα 30άρι λέβητα άνετα τον υπογράφεις.

Αυτό που λέει ο συνάδελφος για το 1930 αν θεωρήσουμε ότι κάποιος προλάβαινε να γραφτεί τότε θα ήτανε ο νεότερος καμιά 25-30 χρονών μέχρι το 1983 που βγήκε η εγκύκλιος θα είχε γίνει 83 ετών ή συνταξιούχος ή ραδίκια ανάποδα δηλαδή. Δεν νομίζω να έβγαινε τότε καν αυτή η εγκύκλιος αφού δεν αφορά κανέναν.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.