Archytas Δημοσιεύτηκε December 2, 2010 at 10:41 πμ Δημοσιεύτηκε December 2, 2010 at 10:41 πμ Το θέμα είναι ότι πρέπει η υπηρεσία να βγάλει ένα αρχείο (.dxf) που να εξηγήσει ακριβώς αυτά που υποστηρίζει. Αν δεν βγει σχέδιο πρότυπο με τα layers η όλη συζήτηση γίνεται απλά για να υπάρχει. Επίσης δεν νομίζω το ΕΠΨΣ να βοηθήσει με αυτό καθόλου τους μηχανικούς και σχεδιαστές. Αντί να σχεδιάζουμε θα κοιτάμε να δούμε αν είμαστε στο σωστό layer... Πάντα προσωπικές απόψεις.
Jakeplem Δημοσιεύτηκε December 2, 2010 at 12:14 μμ Δημοσιεύτηκε December 2, 2010 at 12:14 μμ @TSIONIS---Υπάρχει προοπτική να γίνει στο μέλλον υποχρεωτικό το πρότυπο;
TSIONIS Δημοσιεύτηκε December 2, 2010 at 04:58 μμ Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε December 2, 2010 at 04:58 μμ @Jakeplem, στο forum του ΕΠΨΣ τέθηκε η ίδια ερώτηση. Παραθέτω και εδώ την απάντηση: Η σκέψη για τη χρήση στο δημόσιο τέθηκε από την πρώτη κιόλας συζήτηση που έγινε για το ΕΠΨΣ το 2006 (βλ. 13 Απαντήσεις στο Ελληνικό Πρότυπο Ψηφιακής Σχεδίασης). Εκτιμώ ότι σ' αυτό είναι σημαντική η συμβολή όλων μας, γιατί χωρίς ευρεία κατανόηση και χρήση του ΕΠΨΣ η άνωθεν επιβολή θα έχει φτωχά αποτελέσματα. Συμπλήρωση: Στο ΕΠΨΣ-1, ενότητα 6.1, διατυπώνεται η γενική αρχή ότι "η εφαρμογή προβλέπεται να γίνει ως πρότυπο εθνικό, εθελοντικό και ανοιχτό". Για εξήγηση των όρων "εθνικό", "εθελοντικό" και "ανοιχτό" βλ. ενότητα "Πρότυπα" στο άρθρο Ελληνικό Πρότυπο Ψηφιακής Σχεδίασης.
Archytas Δημοσιεύτηκε December 2, 2010 at 05:07 μμ Δημοσιεύτηκε December 2, 2010 at 05:07 μμ Αγαπητέ συνάδελφε, σε παρακαλώ πολύ, εάν θέλεις και μπορείς, βάλε ένα πρότυπο σχέδιο .dxf με τα πρότυπα για να ξέρουμε για τι μιλάμε. Είμαστε πρακτικοί άνθρωποι. Θέλουμε να δούμε το σχέδιο (για κάθε κατηγορία ξεχωριστά, πχ τοπογραφικά, στατικά, αρχιτεκτονικά κ.α.) αλλιώς δεν κάνουμε δουλειά. Η σκέψη για τη χρήση στο δημόσιο τέθηκε από την πρώτη κιόλας συζήτηση που έγινε για το ΕΠΨΣ το 2006 (βλ. 13 Απαντήσεις στο Ελληνικό Πρότυπο Ψηφιακής Σχεδίασης).Εκτιμώ ότι σ' αυτό είναι σημαντική η συμβολή όλων μας, γιατί χωρίς ευρεία κατανόηση και χρήση του ΕΠΨΣ η άνωθεν επιβολή θα έχει φτωχά αποτελέσματα. Συμπλήρωση: Στο ΕΠΨΣ-1, ενότητα 6.1, διατυπώνεται η γενική αρχή ότι "η εφαρμογή προβλέπεται να γίνει ως πρότυπο εθνικό, εθελοντικό και ανοιχτό". Για εξήγηση των όρων "εθνικό", "εθελοντικό" και "ανοιχτό" βλ. ενότητα "Πρότυπα" στο άρθρο Ελληνικό Πρότυπο Ψηφιακής Σχεδίασης. Πες μου τώρα εμένα εγώ τι να καταλάβω για το σχέδιο...
TSIONIS Δημοσιεύτηκε December 6, 2010 at 06:43 μμ Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε December 6, 2010 at 06:43 μμ Συνάδελφε Archytas, Η πρόταση για το πρότυπο αρχείο έχει γίνει κατανοητή. Συμφωνούμε, δεν την αγνοούμε και θέλουμε να βοηθήσουμε. Είναι, όμως, σημαντική η τεχνική δυσκολία που περιγράφτηκε εδώ και η παράκαμψή της θα οδηγήσει σε παρερμηνείες. Θα βοηθήσουμε κάθε παρέμβαση για τη δημιουργία αρχείων με ονόματα επιπέδων ανά ειδικότητα, όπως έγινε με τη γόνιμη πρόταση του iovo για τα στατικά επίπεδα, ώστε να συνεχιστεί εποικοδομητικά ο διάλογος.
tolaros Δημοσιεύτηκε December 12, 2010 at 06:04 μμ Δημοσιεύτηκε December 12, 2010 at 06:04 μμ Η όλη κουβεντα μου θυμίζει το ανάλογο του να συζητάμε το 1995 πως να θέσουμε standards σχετικα με το πως θα τυποποιήσουμε τους ραπιδογραφους και τα μηχανικά μολυβια που θα χρησιμοποιούμε οταν η τεχνολογία προχωρούσε στο CAD. Τη στιγμή που η Βόρεια Ευρώπη και η Αμερική επενδύουν στο BIM και πως τα ανοιχτά standards (ifc αρχεία) θα επιτρέπουν όλους τους μηχανικούς να εργάζονται απευθείας πάνω σε 3D αποφεύγωντας λάθη και αυξάνοντας την παραγωγικότητα, εδω κάποιοι πέρνουν ερευνητικά πακέτα για να θέσουν τυποποιήσεις σε προϊόντα εγχωριας "και μόνον" κατανάλωσης. Δε θα πω παραπάνω απ' το ότι η εν λόγω εργασία δημοσιεύτικε στο εξωτερικό και μου την αποστείλανε συνάδελφοι απ' εξω με την αποροία αν ζούμε σε άλλον αιώνα. Άντε να εξηγείς τωρα ότι εδώ ακόμα η πλειοψηφία των μηχανικών δουλεύει με σπασμένα CAD... 1
laz_spy Δημοσιεύτηκε December 14, 2010 at 11:27 πμ Δημοσιεύτηκε December 14, 2010 at 11:27 πμ ..... η Βόρεια Ευρώπη και η Αμερική επενδύουν στο BIM και πως τα ανοιχτά standards (ifc αρχεία) θα επιτρέπουν όλους τους μηχανικούς να εργάζονται απευθείας πάνω σε 3D αποφεύγωντας λάθη και αυξάνοντας την παραγωγικότητα, εδω κάποιοι πέρνουν ερευνητικά πακέτα για να θέσουν τυποποιήσεις σε προϊόντα εγχωριας "και μόνον" κατανάλωσης........ Συμφωνώ μαζι σου…όντως το μέλλον στην σχεδίαση, όσον αφορά τουλάχιστον τα κτιριακά, είναι μάλλον το BIM και το πρωτόκολλο IFC…. Σίγουρα δεν είναι το cad- .dwg για να επενδύσει κάποιος σε αυτήν…οπότε θα ήταν καλύτερα κάποια στιγμή και στην Ελλάδα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά όσον αφορά τις επενδύσεις και που τις κάνουμε…
Pappos Δημοσιεύτηκε December 14, 2010 at 11:42 πμ Δημοσιεύτηκε December 14, 2010 at 11:42 πμ Επίσης καινούργιες τάσεις στην αγορά δείχνουν όλο και περισσότερο την χρησιμοποίηση του μοντέλου Building Information Modeling (BIM) και την ενσωμάτωση της τεχνολογίας CIMSteel Integration Standards (CIS/2) και Industry Foundation Classes (IFC). Είναι μια αξιόπιστη λύση για μεγάλα και πολύπλοκα έργα, όπου τα διάφορα ξένα προγράμματα ενσωματώνουν τις τεχνολογίες αυτές προς διευκόλυνση των μελετητών. Από το http://www.eurosteelonline.eu/content/%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8E%CF%82-%CE%AE%CF%81%CE%B8%CE%B1%CF%84%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%BF-wwweurosteelonlineeu και αυτό πριν σχεδόν 2 χρόνια !!!
Apostol Δημοσιεύτηκε December 14, 2010 at 02:13 μμ Δημοσιεύτηκε December 14, 2010 at 02:13 μμ Καλά όλα αυτά ρε παιδιά αλλά όσοι δεν χρησιμοποιούν Autocad δηλαδή είναι εκτός προτύπου. Όταν μιλάμε για ψηφίακή σχεδίαση δεν γίνεται να εννοούμε πλέον μόνο το Autocad και κανα δυο ακόμα ψιλοαντίγραφά του που δουλεύουν με την ίδια λογική. Εγώ που δουλεύω δηλαδή Τέκτων δεν θα μπορώ να εφαρμόσω το πρότυπο? Επίσης θέλει ιδιαίτερη προσοχή διότι οτι ξεκινάει εθελοντικά στην Ελλάδα γίνεται με μεγάλη σιγουριά υποχρεωτικό. Οπότε υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να πριμοδοτηθούν κάποιες ή κάποια εταιρεία και όσοι χρησιμοποιούν μή σύμβατα προς το πρότυπο προγράμματα να βρεθούν ξεκρέμαστοι. Οπότε δείτε το λίγο πιο ανοιχτά το θέμα και εστιάστε στο πως πρέπει να είναι δομημένα τα σχέδια της κάθε κατηγορίας ώστε να θεωρούνται άρτια και εύκολα στον έλεγχο. Όλα τα υπόλοιπα πιστεύω είναι υπερβολές.
myri Δημοσιεύτηκε December 14, 2010 at 02:16 μμ Δημοσιεύτηκε December 14, 2010 at 02:16 μμ για τον έλεγχο δεν θα έπρεπε να απαιτείται αρχείο που να είναι επεξεργάσιμο ένα jpeg ή ένα Pdf φτάνει και περισσεύει από΄'κει και πέρα είναι θέμα μεγέθους αρχείου, για το ποιον πρέπει να επιλέξουμε
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα