Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προοπτικές νέου μηχανικού στα Φ/Β


masouk7

Recommended Posts

Καλημέρα σας,

Είμαι διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και μετά από 1,5 χρόνο εργασίας σε εταιρία-εργολάβο τηλεπικοινωνιακών έργων, αποφάσισα να αλλάξω ρότα και να ασχοληθώ με τα φ/β. Οι γνώσεις μου είναι σε θεωρητικό επίπεδο (ενασχόληση στην σχολή και προσωπικό διάβασμα τον τελευταίο καιρό). Αυτό που με προβληματίζει είναι μια αβεβαιότητα που έχω διαπιστώσει στον κλάδο αυτό. Από την μια διαβάζω και ακούω ότι υπάρχουν προοπτικές εξέλιξης των φ/β στην χώρα μας, και από την άλλη ότι έχουμε φτάσει σε ένα τέλμα http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=364777&ct=19&dt=04/11/2010 Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν υπάρχουν προυποθέσεις για κάποιον που θα ασχοληθεί τωρα με τα φ/β να κάνει κάτι ή έχει κλείσει ένας κύκλος με χιλιάδες αιτήσεων να εκκρεμούν στην ΔΕΗ , με μεγάλες εταιρίες να έχουν πάρει την μερίδα του λέοντος των δουλειών και με μεμονωμένους μηχανικούς να ψάχνουν αγωνιωδώς για πελάτη. Μια περιγραφή των συνθηκών και των δεδομένων που επικρατούν στην αγορά θα με βοηθούσε αρκετά....Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Με την σημερινή κατάσταση στην αγορά, οποιαδήποτε επιχειρηματική πρόβλεψη και μάλιστα μακροχρόνια, είναι αβέβαιη...

Link to comment
Share on other sites

Το μόνο που δημιουργεί πρόβλημα είναι η νοθρότητα των μηχανικών. Εδώ προσπαθούμε να πείσουμε τους μηχανικούς για την απόσβεση των ηλιακών συστημάτων και τα σνομπάρουν οι περισσότεροι μέχρι που πείνασαν και 'πείστηκαν'. Αν δεν πείθονται οι ίδιοι για την αναγκαιότητα ενός καλού αυτοματισμού σε κτίριο, μιας αντιστάθμισης στην ενδοδαπέδια, ενός ηλιοθερμικού κλπ πως θα βγουν να πείσουν τον κόσμο;

 

@ φίλε masouk7 : άσε τις αναζητήσεις και μπες μέσα στο χορό να χορέψεις

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

είναι ενδεικτικό ότι μέχρι τον Αυγουστο 2010 η ΔΕΗ είχε δεχτεί περίπου 1400 αιτήσεις

(πανελληνίως) για Φ/Β σε στέγη. Από τότε και μέχρι τον Νοέμβριο 2010 δέχτηκε άλλες

3.000!! Η αύξηση της ζήτησης είναι ραγδαία παρ' όλη την καθυστέρηση της ΔΕΗ στην

επεξεργασία των αιτήσεων των επίγειων Φ/Β σταθμών. Πιστεύουμε πως για 2-3 χρόνια

ακόμα ο κλάδος θα γνωρίσει ραγδαία αύξηση, ενώ σταθερή ζήτηση θα υπάρχει και για

υπηρεσίες συντήρησης, επισκευής και απομακρυσμένου ελέγχου για τις επόμενες δεκαετίες.

Link to comment
Share on other sites

Για 2-3 χρόνια θα γνωρίσει αύξηση;

 

Σε μια αδόμητη αγορά δε γίνεται τέτοια πρόβλεψη. Είστε σύμβουλοι δεν τον γνωρίζετε τον κανόνα αυτόν; Επίσης, με τις χρηματοροές των τραπεζών προβλέπεται ότι σε 5 χρόνια και πάλι δύσκολα να ολοκληρωθούν τα ΦΒ πάρκα με όλα τα ξένα funds που έχουν εμφανιστεί, τα εγχώρια κεφάλαια και τα δάνεια.

 

Μην απορείτε γιατί έχει παρεξηγηθεί ο όρος του συμβούλου στην Ελλάδα.

Link to comment
Share on other sites

pv-t solar, συμφωνώ απόλυτα.

Οι όροι "πυροτέχνημα φωτοβολταϊκών", "αγορά 2/3 ετών", "τα φ/β είναι της μόδας", κλπ αποδεικνύουν πόσο λάθος είναι η επιχειρηματική μας κουλτούρα σα λαός και πόσο τελικά έχουμε συμβάλει όλοι μας για να είμαστε στο σημείο που βρισκόμαστε σα χώρα.

Η αγορά των ανανεώσιμων πηγών, είναι μία αγορά που ναι μεν ξεκίνησε θεσμικά άσχημα (νομοθετικά πλαίσια εννοώ) κατάφερε και άντεξε τα τρία δύσκολα χρόνια 2006-2009 με τα πολλά προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγω των διαφόρων κακώς εμπλεκόμενων φορέων.

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι η πιο προνομιούχα αγορά της Ευρώπης. Η τιμή της kWh είναι πολύ ψηλή, ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνουμε τις πτωτικές τάσεις των υλικών λόγω της σταθεροποίησης (-πτώσης) της αγοράς στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Το πρόβλημα της Ελληνικής αγοράς είναι, ήταν και θα είναι το μέσο που εφαρμόζει τη νομοθεσία και οι επιχειρηματίες που καταναλώνονται στο πως να βρουν το τρυπάκι-παραθυράκι του νόμου και όχι στο να τον χρησιμοποιήσουν κερδοφόρα.

 

Δυστυχώς στην Ελλάδα, επειδή είμαστε μία χώρα χαλαρή και από τις 12:00 το μεσημέρι έχει τελειώσει η εργάσιμη ημέρα για τους περισσότερους πνευματικά, ο χρόνος δε μεταφράζεται σε χρήμα οπότε οι περισσότεροι πιστεύουν ότι αναλύοντας επί ώρες τους νόμους και τα επιχειρηματικά σχέδια τα έχουν υλοποιήσει κιόλας.

Link to comment
Share on other sites

Στην Γερμανία, την Δανία, και τις κάτω χώρες υπήρχε η ίδια προκατάληψη

πριν από 25 χρόνια, ότι η αγορά των ανανεώσιμων είναι φούσκα και ότι δεν

έχει μέλλον. Η προοπτική υπάρχει όσο και αν δεν το βλέπουν κάποιοι κοντόφθαλμοι, αρκεί να βοηθήσουν σε αυτό και οι νομοθετικές μας αρχές...

Σίγουρα υπάρχουν και οι οπορτουνιστές (χαρακτηριστικά, έχει γεμίσει ο τόπος με έμπορους που ουδεμία γνώση έχουν για το αντικείμενο) οι οποίοι ενδιαφέρονται μόνο για μια αρπαχτή και έχουν γεμίσει τον τόπο με κινέζικα πάνελ. Τώρα όσοι θεωρούν ότι παίρνοντας ένα δάνειο και στήνοντας μια φθηνή εγκατάσταση θα βγάλουν τα προς το ζειν, τότε ναι είναι παγιδευμένοι και θα είναι οι πρώτοι που θα οικτίρουν τον κλάδο και την προοπτική του.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.