Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εμπειρικές απώλειες χώρων


xobit

Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα.Ξέρει κανείς απο εμπειρία πόσα kcal ανα τετραγωνικό για θέρμανση είναι "καλά" σε ένα χώρο γραφείων?Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Είναι που είναι, "εμπειρική" η προσέγγιση σου, έγραψες και αυτό το "καλά" και μου ήρθε στο μυαλό "1200 καλά είναι, να το αφήσω" :D

 

Τέλος πάντων, έστω και η "εμπειρική" μέθοδος, δεν είναι με τα τετραγωνικά, αλλά με τον όγκο.

 

Θέλεις να πάρεις υπ'όψιν σου ότι είναι κτίριο γραφείων, αλλά τα σημαντικό είναι: η τοποθεσία του κτιρίου, τα κουφώματα (είδος και μέγεθος), ο προσανατολισμός των χώρων, η μόνωση του κτιρίου κλπ.

 

Συνήθως ένα όγκος Χ 40 ή 50 ή 60 μας δίνει θερμίδες, ανάλογα βέβαια όλα τα παραπάνω.

 

Αυτή είναι βέβαια είναι πολύ πρόχειρη και προσεγγιστική (γρήγορη) μέθοδος. Προτείνω προφανώς να γίνει μια σωστή μελέτη απωλειών...

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλησπέρα.Ξέρει κανείς απο εμπειρία πόσα kcal ανα τετραγωνικό για θέρμανση είναι "καλά" σε ένα χώρο γραφείων?Ευχαριστώ

 

 

Είναι λογική η ερώτηση του xobit. Αφού ούτως ή άλλως, βάζουμε λέβητα-καυστήρα που είναι διαστασιολογημένος κατά Χ% παραπάνω, γιατί να μην κάνουμε μία εμπειρική εκτίμηση; Στο κάτω κάτω, μετά από 5-10 μελέτες μπορεί κάποιος να σχηματίσει μία εμπειρική ικανότητα να εκτιμά πόσες θερμίδες χρειάζεται ένα κατάστημα, ή ένα διαμέρισμα ή ένας χώρος γραφείων.

 

Δυστυχώς, δεν είναι έτσι.

 

Και δεν είναι έτσι, όχι επειδή ο λέβητας-καυστήρας δεν επαρκεί ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ για να καλύψει τις ανάγκες του καταστήματος ή διαμερίσματος, αλλά κυρίως επειδή κάποιο τμήμα του καταστήματος ή κάποιο δωμάτιο του διαμερίσματος, δεν θα ζεσταίνεται.

 

Δεν είναι το πρόβλημα, δηλαδή, στην εκτίμηση της συνολικής θερμικής ισχύος, αλλά στην σχετική ισορροπία των θερμικών απωλειών ανάμεσα στους διάφορους χώρους.

 

Αυτή η ανάγκη για σχετική ισορροπία, δεν μας επιτρέπει (ή να το πώ αλλοιώς, το κάνει πολύ δύσκολο) να κάνουμε χονδρικούς υπολογισμούς όταν πρέπει να εκτιμήσουμε τις θερμικές απώλειες καθενός χώρου.

 

Στο σύνολο του διαμερίσματος ή του καταστήματος, ΝΑΙ, είναι ασφαλέστερο να γίνει μία χονδρική εκτίμηση.

Link to comment
Share on other sites

 

Δεν είναι το πρόβλημα, δηλαδή, στην εκτίμηση της συνολικής θερμικής ισχύος, αλλά στην σχετική ισορροπία των θερμικών απωλειών ανάμεσα στους διάφορους χώρους.

 

 

Πολύ σωστό, για αυτό ακριβώς παρουσιάζεται το φαινόμενο, άλλα δωμάτια (χώροι) να είναι ζεστοί και άλλα δωμάτια (χώροι) όχι. Οπότε ανάλογα με την θέση του θερμοστάτη να παρουσιάζονται χώροι υπερβολικά ζεστοί ή κρύοι.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ σωστός. Αν δεν κάτσεις να βγάλεις απώλειες για έναν έναν χώρο ξεχωριστά, ακόμα και απώλειες μεταξύ χώρων, να βάλεις τα σώματα εκεί που ΠΡΕΠΕΙ, δεν κάνεις δουλειά.

Link to comment
Share on other sites

Πολυ σωστά όλοι σας.Συμφωνώ.Είμαι σε τόσο αρχικό στάδιο που κάνω χονδρικά τους υπολογισμούς για να δω περίπου που θα κυμανθώ.Γι'αυτό ζήτησα ενα χονδρικό υπολογισμό για να δω αν είμαι μέσα.Ευχαριστώ πάντως.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.