Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σπάσιμο κοχλία σε εφελκυσμό


Nikos88

Recommended Posts

Καλησπέρα, η ερωτησή μου μπορεί να σας φανεί εύκολη αλλά είμαι φοιτητής και αφού δεν βρήκα την απάντηση στο ίντερνετ θα ρωτήσω εδω ;)

 

Ένας κοχλίας όταν του ασκείται εφελκυσμός, σπάει ευκολότερα στην βάση της κεφαλής? Και αν ναι, γιατί συμβαίνει αυτό? Ευχαριστώ προκαταβολικα. :???:

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 44
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Γίνε ποιο αναλυτικός... Βιδώνεις έναν κοχλία και σπάει; Τι είδους (μετρικό κοινό din931), με λαιμό ή όχι, τι αντοχής, με τι εργαλείο; Ή τον δοκιμάζεις σε καθαρό εφελκυσμό;

Link to comment
Share on other sites

Ναι... στην σύνδεση κεφαλής - λαιμού έχουμε συγκέντρωση τάσεων. Ωστόσο οι κοχλίες έχουν εκεί μία καμπύλη διαμόρφωση για να μην ξεκινάει από εκεί η διαρροή. Η -προσωπική μου- τεχνική εμπειρία λέει ότι οι κοχλίες αστοχούν στο σπείρωμα και όχι στον λαιμό, όταν καταπονούνται σε εφελκυσμό + ροπή στρέψης. Στην σύνδεση κεφαλής λαιμού αστοχούν λόγω κόπωσης (χαρακτηριστική μορφή της επιφάνειας αστοχίας) όταν σφίγγονται με αερόκλειδο. Μιλάω για κοχλίες 8.8 και 10.6.

Link to comment
Share on other sites

Αν είναι καθαρός εφελκυσμός τότε φαντάζομαι θα σπάσει σε τυχαίο σημείο του κορμού.

 

edit:

AlixisPap με πρόλαβες.

Link to comment
Share on other sites

Η συνηθέστερη αστοχία ενός κοχλία είναι στο σπείρωμα συνήθως στην πρώτη μισή βόλτα που πιάνει το περικόχλιο. Εάν ψάχνεις περισσότερα γαι τη μηχανική της θραύσης κοχλιών προσπάθησε να βρεις το βιβλίο "Mechanical Engineering Design" του Shigley εκδόσεων Mac Graw Hill. Νομίζω ότι ο Παπασωτηρίου το έχει.

Link to comment
Share on other sites

Για να έχει νόημα η σύγκριση μεταξύ θεωρητικών (δεδομένων) τιμών και πειραματικών (δικών σου μετρήσεων), θα πρέπει οι μετρήσεις να γίνουν σύμφωνα με τα πρότυπα που τηρήθηκαν κατά την καταγραφή των αρχικών δεδομένων.

 

 

Ρίξε μια ματιά στο συνημμένο αρχείο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.