Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απομείωση ΣΔ σε μη άρτιο αλλά οικοδομήσιμο οικόπεδο-1337/83


Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

Θα ήθελα τα φώτα σας...

 

Πελάτης μου ενδιαφέρεται να αγοράσει δύο συνεχόμενα οικόπεδα διαφορετικών σήμερα ιδιοκτητών, το ένα 75 τ.μ. και το άλλο 90 τ.μ. και τα δύο μη άρτια αλλά οικοδομήσιμα με τον 1337/83 καθώς εγγράφεται κτίριο κάτοψης 5 μ κ.λ.π. Η αρτιότητα στην περιοχή καθορίζεται στα 200 τ.μ. κατά κανόνα και στα 115 τ.μ. στην περίπτωση της παρέκκλισης για οικόπεδα προ του 1973.

 

Σύμφωνα με τις γνώσεις μου, το οικόπεδο που θα προκύψει από τη συνένωση των δύο διαφορετικών οικοπέδων μετά την αγορά τους από τον πελάτη μου, θα είναι πάλι μη άρτιο (75+90=165<200), αλλά οικοδομήσιμο με τον 1337/83 με επιτρεπόμενη δόμηση που θα έχει απομειωθεί κατά 10% (αφού το οικόπεδο υπολείπεται της αρτιότητας μέχρι 20%) τουτέστιν ΣΔ=2*0,9=1,8 (αφού η συνένωση θα γίνει το 2010-2011, άρα μετά το 1973)

 

Ο μηχανικός των πωλητών υποστηρίζει και επιμένει ότι το οικόπεδο που θα προκύψει από τη συνένωση μετά την αγορά (75+90=165 τ.μ.) δεν θα έχει μείωση του ΣΔ λόγω του ότι υπερβαίνει την επιφάνεια της παρέκκλισης (!)

 

Σας παρακαλώ πολύ αν μπορείτε να γνωμοδοτήσετε:

1) Αν έχει δίκο ο συνάδελφος ή εγω

2) Αν υπάρχει τρόπος να πάρει κανείς από την πολεοδομία ένα έγγραφο το οποίο με σφραγίδα και υπογραφή της υπηρεσίας θα βεβαιώνει τα πόσα τετραγωνικά χτίζει το οικόπεδο

 

Ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Share on other sites

νομίζω ο έλεγχος γίνεται με την κατά παρέκκλιση αρτιότητα οπότε ίσως ο άλλος συνάδελφος να έχει δίκιο αλλά καλύτερα να ρωτήσεις το τοπογραφικό τμήμα της αρμόδιας πολεοδομίας.

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει μείωση συντελεστή δόμησης , η οποία αφορά κάθε οικόπεδο ξεχωριστά! Επομένως το μεν οικόπεδο εμβαδού 75 τ.μ. υπολείπεται 34,78% της κατά παρέκκλιση αρτιότητας, και έχει μείωση 20% στο σ.δ. Το δε οικόπεδο 90 τ.μ. υπολείπεται της κατά παρέκκλιση αρτιότητας κατά 21,7% και επομένως έχει μείωση σ.δ. και αυτό 20%. Η συνολική επιτρεπόμενη δόμηση στο νέο οικόπεδο αποτελεί το άθροισμα των επιμέρους.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή απ’ ότι γνωρίζω

1. Αν δύο ή περισσότερα γειτονικά οικόπεδα (που εμπίπτουν στο αρθ 25 του Ν1337/83) συνενωθούν το οικόπεδο που προκύπτει εμπίπτει επίσης ΚΑΙ ΠΑΛΙ στο ίδιο άρθρο 25

2. Ο Σ.Δ καθορίζεται σε σχέση με τον κανόνα της αρτιότητας ΜΟΝΟ αν δεν υπάρχει παρέκκλιση (που στην περίπτωση σου υπάρχει)

Δυστυχώς φίλε μου δίκαιο έχει ο συν/φος μας

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Φυσικά υπάρχει μείωση σ.δ. , όπως εξηγώ παραπάνω! Ο έλεγχος γίνεται ξεχωριστά για κάθε οικόπεδο πριν τη συνένωση!

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με poly_dynata. Πιστεύω ότι τα δύο οικοπέδα θα πρέπει να παραμείνουν και να αντιμετωπιστούν σαν δύο ξεχωριστά ακίνητα. Δηλαδή να αγοραστούν με δύο διαφορετικά συμβόλαια αλλά και να εκδοθούν 2 οικοδομικές άδειες. Αυτό θα πρέπει να γίνει επειδή το άρθρο 25 λέει ότι η ιδοκτησία θα πρέπει να προυφίσταται αυτοτελώς προ του 1977. Η απομείωση του συντελεστή υπάρχει και ισχύει για το κάθε ακίνητο ξεχωριστά όπως την αναφέρει ο poly_dynata

Link to comment
Share on other sites

ΑΡΘΡΟΝ-25 : ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΣΕ ΜΗ ΑΡΤΙΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ.

@ΚΕΙΜΕΝΟ

"1. Οικόπεδα εντός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων που δεν καλύπτουν όλες τις προϋποθέσεις αρτιότητας κατά τον κανόνα ή την παρέκκλιση της περιοχής και που έχουν δημιουργηθεί πριν από την ισχύ του Ν-651/77 "περί καταργήσεως του ΝΔ-349/74 κλπ" μπορεί κατ' εξαίρεση να οικοδομηθούν εφόσον:

α. 'Εχουν μια πλευρά τους τουλάχιστον 5 μ σε κοινόχρηστο χώρο.

β. Μέσα σ' αυτά, βάσει του ισχύοντος ΣΔ της περιοχής και μετά την αφαίρεση των υποχρεωτικά ακάλυπτων χώρων εγγράφεται κτίριο εμβαδού τουλάχιστον 50 τμ και ελάχιστης πλευράς 5 μ.

Αν δύο ή περισσότερα γειτονικά οικόπεδα της παραγράφου αυτής συνενωθούν το οικόπεδο που θα προκύψει από τη συνένωση εμπίπτει στις διατάξεις της παραγράφου αυτής. Το ίδιο ισχύει και για τα οικόπεδα που καθίστανται μη άρτια λόγο ρυμοτομίας ανεξάρτητα από τον χρόνο ρυμοτόμησής τους.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

alexkan πόσες φορές πρέπει να σου απαντήσουμε στην ίδια ερώτηση κ πόσα θρεντς πρέπει να ανοίξεις για να καταλάβεις ότι έτσι είναι τα πράγματα κ ότι έχεις δίκιο?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.