Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πόσο γραφειοκρατικές είναι οι άδειες στην Ελλάδα;


Recommended Posts

Προσπαθούν να μας πείσουν - Μάλλον μας έχουν πείσει ήδη- ότι οι άδειες στην Ελλάδα έχουν πολύ γραφειοκρατία και ένα σωρό περιττά πράγματα, θέλουν πολύ χρόνο, κοστίζουν ακριβά. Έτσι αποτελούν εμπόδιο για να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα. Τι λέει όμως η τελευταία έρευνα της Διεθνούς Τράπεζας Doing Bussiness 2011; Ποια είναι η σύγκριση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες; Τα εντελώς αντίθετα.

Δείτε σχετικά το άρθρο: Κάτω τα χέρια από τις άδειες των Μηχανικών http://leftengineers.wordpress.com/2010/11/25/adeiesmixanikon

 

Κάθε χώρα που σέβεται τον εαυτό της, φροντίζει να υπάρχουν ορισμένες διαδικασίες που να εξασφαλίζουν ότι τα έργα γίνονται με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης, είναι ασφαλή και τηρούν ελάχιστους όρους προστασίας του Δημοσίου συμφέροντος.

Εδώ θέλουν να διαλύσουν κάθε έννοια προστασίας Δημοσίου συμφέροντος. Θα τους αφήσουμε;

Link to comment
Share on other sites

δεν ξέρω τι γινεται στην Ευρώπη

 

πάντως κατά τη γνώμη μου μέσα σε 1-1,5 χρόνο εγω βλέπω πως η διαδικασία επιμηκείνεται κατά 2-3 επιπλέον μήνες

 

και αυτό οφείλεται σε επιπλέον εγκρίσεις που απαιτούνται πριν την πρωτοκόλληση στις Πολεοδομίες

 

οι περισσότερες δε από αυτές αφορούν απαντήσεις περι μη αρμοδιότητας της κάθε υπηρεσίας

δηλ καταθέτουμε ένα φακελλο χαρτούρες για να μας πουν

πχ η αρχαιολογία πως αφού κάνετε εσωτερικές διαρρυθμίσεις και όχι εκσκαφές δεν είμαστε αρμόδιοι

 

υπάρχουν απειρα τέτοια παραδείγματα που αν μη τι άλλο επιβαρύνουν τις υπηρεσίες

 

το αποκορύφωμα δε οι ρυθμίσεις ΗΧ που ενώ θα έπρεπε να είναι το πιο απλό πράγμα του κόσμου

έχουμε πολεοδομία και ειδικό πρωτόκολλο (της αυλής)

Link to comment
Share on other sites

διαβάζοντας τον σύνδεσμο κατέληξα που θέλω να μεταναστεύσω (και να εκδίδω άδειες): Στην Κροατία! (και σε καμμία περίπτωση στην Κύπρο...)

Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες αλλά και ο χρόνος που απαιτείται για να διεκπεραιωθούν.

 

Έστω ότι μου έρχεται σήμερα ένας πελάτης και μου ζητάει να φτιάξει ένα βιομηχανικό κτίριο. Μόνο η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης μπορεί να πάρει πάνω από 6 μήνες αν είναι μεγάλη μονάδα.

Link to comment
Share on other sites

Εάν συμφωνήσουμε ότι "γραφειοκρατεία" είναι μία περιττή και συγχρόνως αυτοτροφοδοτούμενη διαδικασία, τότε οι περισσότερες άδειες (οικοδομικές, λειτουργίας, ίδρυσης, περιβαλλοντικές κτλ) στην Ελλάδα είναι γραφειοκρατικές, για τους εξής λόγους

Ολοι ελέγχουν διεξοδικά οριζοντίως και καθέτως, όλα τα συνυποβαλλόμενα μίας άδειας. Κανείς (ή έστω ελάχιστοι) δεν ελέγχει το αποτέλεσμα, δηλαδή το τεχνικό έργο, της μελέτης, και κυρίως το πώς αυτό το τεχνικό έργο θα δουλέψει (από τεχνικής άποψης, όχι από επιχειρηματικής) στην πράξη.

Ολοι ζητάνε χαρτιά/πιστοποιητικά/βεβαιώσεις/μελέτες ως εγγυήσεις για την διασφάλιση της τήρησης των όρων των ισχυουσών διατάξεων ( :smile: ), αλλά κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να ελέγξει το τελικό αποτέλεσμα.

Link to comment
Share on other sites

Κανείς (ή έστω ελάχιστοι) δεν ελέγχει το αποτέλεσμα, δηλαδή το τεχνικό έργο, της μελέτης, και κυρίως το πώς αυτό το τεχνικό έργο θα δουλέψει (από τεχνικής άποψης, όχι από επιχειρηματικής) στην πράξη.

αυτό δεν είναι δουλειά των υπηρεσιών να το ελένξουν

αυτό αφορά τον πελάτη και τον μελετητή

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά, μην τσιμπάτε..

Είναι σίγουρο ότι το να βγει η άδεια στην Ελλάδα είναι μάλλον γραφειοκρατική (και άλλου είδους) ταλαιπωρία, παρά ουσιαστική. Ωστόσο, δεν φταίει αυτό που δεν γίνονται επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως μας έχουν πρήξει τα παπαγαλάκια. Το ζητούμενο είναι να γίνεται ουσιαστικός έλεγχος και όχι, όπως προσπαθούν να μας πείσουν, να καταργηθεί κάθε έλεγχος υπερ του Δημοσίου Συμφέροντος. Σε όλες τις χώρες, ακόμη και στις πιο οργανωμένες οι χρόνοι διεκπεραίωσης είναι ανάλογοι ή και μεγαλύτεροι με τους δικούς μας, ο αριθμός των διαδικασιών ίδιος και τα λεφτά διπλάσια. Και αυτό γιατί πρέπει να γίνεται ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ έλεγχος για την ποιότητα μιας κατασκευής, για το περιβάλλον κλπ την οποία ο ιδιώτης δεν μπορεί με τίποτα να ελέγξει.

Σήμερα όμως μας λένε ότι το δημόσιο έχει πολλούς, ωστόσο δεν μπορούν να ελέγξουν τους φοροφυγάδες (δες αυτοπεραίωση) ενώ όλοι μας γνωρίζουμε ότι στις κατασκευές και στις επενδύσεις των βιομηχανιών δεν γίνεται κανένας έλεγχος. Εμείς πρέπει να απαιτήσουμε να γίνουν έλεγχοι.

 

Η πλήρης έρευνα βρίσκεται στη διεύθυνση: http://www.doingbusiness.org/reports/doing-business/doing-business-2011

 

Αν κάποιος έχει χρόνο να τη διαβάσει και να αναδείξει κάποια πράγματα που μας αφορούν ως μηχανικούς, ευπρόσδεκτο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.