mechcon Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25 , 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25 , 2010 Προσπαθούν να μας πείσουν - Μάλλον μας έχουν πείσει ήδη- ότι οι άδειες στην Ελλάδα έχουν πολύ γραφειοκρατία και ένα σωρό περιττά πράγματα, θέλουν πολύ χρόνο, κοστίζουν ακριβά. Έτσι αποτελούν εμπόδιο για να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα. Τι λέει όμως η τελευταία έρευνα της Διεθνούς Τράπεζας Doing Bussiness 2011; Ποια είναι η σύγκριση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες; Τα εντελώς αντίθετα. Δείτε σχετικά το άρθρο: Κάτω τα χέρια από τις άδειες των Μηχανικών http://leftengineers.wordpress.com/2010/11/25/adeiesmixanikon Κάθε χώρα που σέβεται τον εαυτό της, φροντίζει να υπάρχουν ορισμένες διαδικασίες που να εξασφαλίζουν ότι τα έργα γίνονται με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης, είναι ασφαλή και τηρούν ελάχιστους όρους προστασίας του Δημοσίου συμφέροντος. Εδώ θέλουν να διαλύσουν κάθε έννοια προστασίας Δημοσίου συμφέροντος. Θα τους αφήσουμε;
myri Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25 , 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25 , 2010 δεν ξέρω τι γινεται στην Ευρώπη πάντως κατά τη γνώμη μου μέσα σε 1-1,5 χρόνο εγω βλέπω πως η διαδικασία επιμηκείνεται κατά 2-3 επιπλέον μήνες και αυτό οφείλεται σε επιπλέον εγκρίσεις που απαιτούνται πριν την πρωτοκόλληση στις Πολεοδομίες οι περισσότερες δε από αυτές αφορούν απαντήσεις περι μη αρμοδιότητας της κάθε υπηρεσίας δηλ καταθέτουμε ένα φακελλο χαρτούρες για να μας πουν πχ η αρχαιολογία πως αφού κάνετε εσωτερικές διαρρυθμίσεις και όχι εκσκαφές δεν είμαστε αρμόδιοι υπάρχουν απειρα τέτοια παραδείγματα που αν μη τι άλλο επιβαρύνουν τις υπηρεσίες το αποκορύφωμα δε οι ρυθμίσεις ΗΧ που ενώ θα έπρεπε να είναι το πιο απλό πράγμα του κόσμου έχουμε πολεοδομία και ειδικό πρωτόκολλο (της αυλής)
Γιάννης Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25 , 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25 , 2010 διαβάζοντας τον σύνδεσμο κατέληξα που θέλω να μεταναστεύσω (και να εκδίδω άδειες): Στην Κροατία! (και σε καμμία περίπτωση στην Κύπρο...)
sundance Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25 , 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25 , 2010 εγω θα προτιμησω τη βουλγαρια γιατι συνδυαζει και αλλα οφελη/παροχες!
sdim Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25 , 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25 , 2010 Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες αλλά και ο χρόνος που απαιτείται για να διεκπεραιωθούν. Έστω ότι μου έρχεται σήμερα ένας πελάτης και μου ζητάει να φτιάξει ένα βιομηχανικό κτίριο. Μόνο η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης μπορεί να πάρει πάνω από 6 μήνες αν είναι μεγάλη μονάδα.
CostasV Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 26 , 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 26 , 2010 Εάν συμφωνήσουμε ότι "γραφειοκρατεία" είναι μία περιττή και συγχρόνως αυτοτροφοδοτούμενη διαδικασία, τότε οι περισσότερες άδειες (οικοδομικές, λειτουργίας, ίδρυσης, περιβαλλοντικές κτλ) στην Ελλάδα είναι γραφειοκρατικές, για τους εξής λόγους Ολοι ελέγχουν διεξοδικά οριζοντίως και καθέτως, όλα τα συνυποβαλλόμενα μίας άδειας. Κανείς (ή έστω ελάχιστοι) δεν ελέγχει το αποτέλεσμα, δηλαδή το τεχνικό έργο, της μελέτης, και κυρίως το πώς αυτό το τεχνικό έργο θα δουλέψει (από τεχνικής άποψης, όχι από επιχειρηματικής) στην πράξη. Ολοι ζητάνε χαρτιά/πιστοποιητικά/βεβαιώσεις/μελέτες ως εγγυήσεις για την διασφάλιση της τήρησης των όρων των ισχυουσών διατάξεων ( ), αλλά κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να ελέγξει το τελικό αποτέλεσμα.
dgt Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 26 , 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 26 , 2010 βλεπω καλα για την Κυπρο;;; 677 μερες να βγει η αδεια;;;; ωλαλα που λενε κι οι γαλλοι !!!
erling Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 26 , 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 26 , 2010 mechon υπάρχει κάπου η πρωτότυπη έρευνα, απλά για το αρχείο.... Βρήκα μόνο αυτή που δεν έχει όλα τα στοιχεία. Η ίδια είναι?
myri Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 26 , 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 26 , 2010 Κανείς (ή έστω ελάχιστοι) δεν ελέγχει το αποτέλεσμα, δηλαδή το τεχνικό έργο, της μελέτης, και κυρίως το πώς αυτό το τεχνικό έργο θα δουλέψει (από τεχνικής άποψης, όχι από επιχειρηματικής) στην πράξη. αυτό δεν είναι δουλειά των υπηρεσιών να το ελένξουν αυτό αφορά τον πελάτη και τον μελετητή
mechcon Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 26 , 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 26 , 2010 Παιδιά, μην τσιμπάτε.. Είναι σίγουρο ότι το να βγει η άδεια στην Ελλάδα είναι μάλλον γραφειοκρατική (και άλλου είδους) ταλαιπωρία, παρά ουσιαστική. Ωστόσο, δεν φταίει αυτό που δεν γίνονται επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως μας έχουν πρήξει τα παπαγαλάκια. Το ζητούμενο είναι να γίνεται ουσιαστικός έλεγχος και όχι, όπως προσπαθούν να μας πείσουν, να καταργηθεί κάθε έλεγχος υπερ του Δημοσίου Συμφέροντος. Σε όλες τις χώρες, ακόμη και στις πιο οργανωμένες οι χρόνοι διεκπεραίωσης είναι ανάλογοι ή και μεγαλύτεροι με τους δικούς μας, ο αριθμός των διαδικασιών ίδιος και τα λεφτά διπλάσια. Και αυτό γιατί πρέπει να γίνεται ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ έλεγχος για την ποιότητα μιας κατασκευής, για το περιβάλλον κλπ την οποία ο ιδιώτης δεν μπορεί με τίποτα να ελέγξει. Σήμερα όμως μας λένε ότι το δημόσιο έχει πολλούς, ωστόσο δεν μπορούν να ελέγξουν τους φοροφυγάδες (δες αυτοπεραίωση) ενώ όλοι μας γνωρίζουμε ότι στις κατασκευές και στις επενδύσεις των βιομηχανιών δεν γίνεται κανένας έλεγχος. Εμείς πρέπει να απαιτήσουμε να γίνουν έλεγχοι. Η πλήρης έρευνα βρίσκεται στη διεύθυνση: http://www.doingbusiness.org/reports/doing-business/doing-business-2011 Αν κάποιος έχει χρόνο να τη διαβάσει και να αναδείξει κάποια πράγματα που μας αφορούν ως μηχανικούς, ευπρόσδεκτο.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα