Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Οι τιμες πως μπορουν να μειωθουν την στιγμη που εχει υπογραφει συμβολαιο?

Μετα απο συμβουλη δικηγορου μου ειπε οτι δεν μπορει να γινει και ΑΝ γινει τοτε το ευρωπαικο δικαστηριο θα δικαιωσει τη σταθεροτητα της τιμης.

  • Απαντήσεις 458
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

@rodag

 

Ο πληθωρισμός σε κάθε κράτος μέλος της ζώνης της ΟΝΕ θα πρέπει να είναι εντός των ορίων που θέτει το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης (SGP). Δηλαδή το maximum +1,5% από το μέσο όρο των 3 καλύτερων πληθωρισμών χωρών της ζώνης ΟΝΕ.

Ο μέσος όρος των 3 καλύτερων πληθωρισμών αυτή τη στιγμή είναι 0,6% οπότε μία χώρα για να πληρεί τους όρους του SGP θα πρέπει να έχει το πολύ 2,1%.

Συμφωνώ ότι σε αυτό πρέπει να φτάσουμε αλλά το θέμα είναι πόσο πληθωρισμό έχουμε. Σίγουρα δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο πληθωρισμό θα έχουμε σε 25 χρόνια από σήμερα, βέβαια λόγω της εισόδου στην ΟΝΕ η μεταβλιτότητα στο πληθωρισμό περιορίζεται.

 

Αν η επένδυση γίνει με ίδια κεφάλαια (δηλ. με χρήματα από υπάρχουσες καταθέσεις) πρέπει να συνυπολογιστεί στο κόστος της επένδυσης και το κόστος ευκαιρίας, δηλ. τα χρήματα που χάνει κάποιος από τόκους γιατί έχει κάνει ανάληψη των χρημάτων του και τα έχει χρησιμοποιήσει για την πραγματοποίηση της επένδυσης.

Αν η επένδυση γίνει δανεισμό υπάρχει το κόστος δανεισμού (τόκοι δανείων).

 

@dkyr

όταν δεν κάνεις επένδυση και αφήνεις τα χρήματα σου στην τράπεζα, τότε τα χρήματα σου με την πάροδο του χρόνου απαξιώνονται και χάνουν μέρος της αξίας (συνήθως). Για την ακρίβεια αν ο πληθωρισμός είναι 4% και το επιτόκιο καταθέσεων είναι επίσης 4% τότε η πραγματική αξία του χρήματος δεν έχει μεταβληθεί ενώ η ονομαστική του έχει αυξηθεί. Αν ο πληθωρισμός είναι μεγαλύτερος από το επιτόκιο καταθέσεων τότε το χρήμα απαξιώνεται.

Το επίτοκιο καταθέσεων είναι η απόδοση της πιο ασφαλούς επένδυσης (έλλειψη κινδύνου) που είναι οι καταθέσεις και ο τόκος είναι η αμοιβή του παραγωγικού συντελεστή που λέγεται κεφάλαιο.

 

Και όλα αυτά που λέμε στους υπολογισμούς με τις τιμές που ισχύουν (0,55 E/kWh & 0,12 E/kWh) αν αλλάξουν, αναφέρθηκε η εξαίρεση με την έκδοση ΦΕΚ, τότε όλοι οι υπολογισμοί ανατρέπονται και γίνονται δυσμενέστεροι προς τους επενδυτές.

 

Μη ξεχνάμε ότι η ΔΕΗ είναι μια εταιρεία εισηγμένη στο ΧΑΑ, παρέχει κοινωνικό αγαθό αλλά λόγω της ύπαρξης επενδυτών, μετόχων, μερισμάτων κλπ έχει χάσει τον κοινωνικό της χαρακτήρα στην πραγματοποίηση επενδύσεων.

Τέλος είναι οικονομικά παράδοξο να αγοράζεις κάτι σε τιμή 4 φορές μεγαλύτερη και να πουλάς το ίδιο αγαθό ή υπηρεσία στον προμηθευτή σου σε τιμή 1. Πόσο ακόμα τέλος υπέρ των ΑΠΕ θα πληρώνουν οι καταναλωτές;

Εσείς θα "πουλούσατε" τις υπηρεσίες ως μηχανικός σε ένα μηχανικό της ίδιας ειδκότητας με εσάς σε τιμή π.χ. 1.000 ευρώ και ταυτόχρόνα θα αγοράζατε από την ίδιο την ίδια υπηρεσία σε τιμή 4.000 ευρώ. Θα σας έκανε αυτό σκεπτικό και θα σας προβλημάτιζε;

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφε νομίζω επαναλαμβανόμαστε χωρις να υπάρχει διαφορά στα δεδομένα που θεωρουμε ολοι πάνω κάτω κοινά.Ειναι στα αποτελέσματα της συλλογιστικής που κρινω οτι κάπου γίνεται το μπερδεμα και θέλω να σε "καθησυχάσω" εκει που νομίζω λανθασμένα σου δημιουργουνται ανησυχίες.

 

Σε ότι αφορά την απάντηση σου σε μένα συμφωνώ σε όλα.Βάζοντας όμως κάτω τα δεδομένα δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Παράδειγμα : 100 % χρηματοδοτηση σταθερου 100 KW.Κεφάλαιο 250 Κ , στο τέλος της πενταετίας και με ετησιο επιτόκιο κατάθεσεων 5% , θα έιχαμε 320 Κ. Κάθε χρόνο όμως κερδίζουμε 65 Κ, πέρνουμε λοιπόν όλα τα λεφτα μας πίσω + τους θεωρητικους τοκους ακριβώς σε μια 5 ετία. * Για τα επόμενα 15 χρόνια τόσο τα 320 Κ όσο και τα 65 Κ που θα προστίθενται ετησίως θα τοκίζονται (θεωρουμε) με 5 % . Βλέπουμε δηλαδη οτι με ιδια κεφάλαια η επένδυση ειναι εξόχως συμφέρουσα

 

(* οχι ακριβώς, αλλα περιπου, γιατι στο απλοποιημενο παράδειγμα δεν υπολογίσαμε φορολόγηση)

 

Ομόιως συμφέρουσα , λιγότερο βεβαια, ειναι και η περιπτωση τραπεζικου δανεισμου. Σκέψου όμως ποια τράπεζα θα δανειζε κάποιον σημερα 200-300 Κ χωρίς ιδιαιτερες διασφαλίσεις για την ίδια; Στα φωτοβολταικά το κάνει γιατι διασφαλίζεται απο την συμβαση αγοροπωλησιας, υπάρχει εγγυητης δηλαδή. Για να δουμε τώρα, ποια επιχειρηση με κλεισμένα καθαρά 15Κ μπορει να πάρει 200 και 300Κ δάνειο ; Και μόνο που θα το τολμησει να ζητησει θα γίνει αυτομάτως περίγελος. Στη δανειοδοτηση για φ/β όμως τα πράγματα ειναι ασφαλώς διαφορετικά. Αρκει να βάλει το 15-25% συμετοχής και να εκχωρησει τη συμβαση , τίποτε άλλο. Ειναι σάν να σου δίνουν τη δυνατότητα να δανειστείς ξένα χρηματα τα οποια εσυ στη συνέχεια τα επενδυεις σε σίγουρη επένδυση υπερδιπλάσιου επιτοκιου απο αυτό του δανεισμου. Συμπληρωματικά αναφέρω μιας και το έθιξες, οτι το κοστος αυτο του δανεισμου, οι τόκοι δηλαδη ,εκπιπτουν απο τα ακαθάριστα

 

Μετά πάλι αναφέρεις λανθασμένα τη ΔΕΗ, με την επιφυλαξη στα οικιακά για όλα τα άλλα ο οργανισμός που πουλά κι αγοράζει ειναι ο ΔΕΣΜΗΕ. Αυτός θα καρπώνεται τα τέλη ΑΠΕ , αυτός θα εισπρατει τα προστιμα που θα γλιτώνει πλέον το κράτος για εκπομπές ρύπων και πολλά άλλα , τα οποια τα έχουν βάλει κάτω ανθρωποι που έχουν τις γνώσεις και έχουν γνωμοδοτήσει βάσει στοιχείων οτι από τη στιγμη που το κράτος δεν θα απλώνει στα εσοδα του ΔΕΣΜΗΕ δεν κινδυνευουν οι επενδυσεις ΑΠΕ.

 

Κατα την ταπεινη μου γνώμη , τα πράγματα για την οικονομια της Ελλάδας θα ήταν καλύτερα αν ειδικά τα Αιολικά και τα μεγάλα Φ/Β ειχαν γινει ενα ειδικό ομόλογο στο οποιο όλοι οι Ελληνες θα μπορουσαν να επενδυουν, χρηματοδοτώντας κατ' αυτόν τον τρόπο την προσπάθεια, αλλά και απολαμβάνοντας τα σημαντικά τους κέρδη τα οποια τώρα κάνουν φτερά σε τραπεζικους λογαριασμους διαφόρων κραταιων διεθνων και εγχώριων "επενδυτών". Α , ναι ξέχασα κερδίζουμε το ΦΠΑ ( ? ) και μειώνουμε την ανεργια με κανα-δυο νυχτοφύλακες και 2-3 κακοπληρωμένους μηχανικους συντηρησης

Δημοσιεύτηκε

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/76308603-6588-4f5b-80af-032d9bfcf09f

 

http://www.capital.gr/News.asp?id=990906

 

Τα δύο πρώτα links που βγάζει το google για τις λέξεις "χρέος ΔΕΣΜΗΕ".

200 εκατομμύρια ευρώ το χρέος.

 

Ο ΔΕΣΜΗΕ αγοράζει "μήλα" για 4 ευρώ το κιλό και τα πουλάει για 1 ευρώ το κιλό. Συνέχεια θα δημιουργεί χρέος. Ποιός θα το πληρώσει? Το χρεωκοπημένο κράτος? Οι ιδιώτες που θα αγοράσουν τις ρυπογόνες μονάδες της ΔΕΗ?

Ή οι συνήθεις ύποπτοι στους οποίους οι παραπάνω θα φορτώσουν το χρέος?

Δημοσιεύτηκε

vagi, αυτό ακριβώς έλεγα: Το τέλος ΑΠΕ δημιουργήθηκε ώστε το ΔΕΣΜΗΕ να μπορεί να καλύψει την διαφορά πώλησης-αγοράς της κιλοβατώρας, αλλά αυτό της ήρθε μπούμεραγκ. Ήδη το νομοσχέδιο περί δημιουργίας ανεξάρτητου ΔΕΣΜΗΕ έχει κολλήσει εξαιτίας αυτού του χρέους του ΔΕΣΜΗΕ. Βάσει κοινοτικής οδηγίας, θα έπρεπε ήδη να έχουμε νομοθετήσει το ελληνικό ITO, αλλά αυτό δεν έχει γίνει επειδή λογιστικά δε ξέρουν πως να διαχειριστούν το χρέος του ΔΕΣΜΗΕ.

 

Το τέλος ΑΠΕ θα σταματήσει πολύ σύντομα γτ επιβαρρύνει πολλοί όχι μόνο τους απλούς καταναλωτές σαν και μας αλλά και τους μεγάλους ιδιωτικούς ηλεκτροπαραγωγούς.

 

Το λάθος του κράτους για μένα είναι ότι εισχώρησε στα μυαλά κάθε μικροιδιώτη την ιδέα: "έλα να βάλουμε Φ/Β, να κάθεσαι και να πληρώνεσαι". Αυτό δε είναι λογική μιας αναπτυξιακής πολιτικής. Δε μπορείς να θες ανάπτυξη και να προσπαθείς να πείσεις τον λαό σου ότι η ανάπτυξη είναι μέσω ενός καθισιού.

 

Οι ΑΠΕ είναι δύναμη, αρκεί όμως αυτήν την δύναμη να ξέρεις να την διαχειριστείς σωστά. Να έχεις μακροπρόθεσμο πλάνο και να ξέρει να σέβεσαι τα λεφτά του κοσμάκη (π.χ. Φ/Β των αγροτών).

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα σε όλους,

Τελικά κυρίου συνάδελφοι με όσα μας παραθέτετε μας κάνετε να αισθανόμαστε ότι δεν αξίζει να επενδύσουν οι πελάτες μας στα φ/β συστήματα γιατί ο ΔΕΣΜΗΕ είναι υπερχρεωμένος και σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα μπορεί να τους πληρώσει… Σωστα?

Αν είναι έτσι όπως τα λέτε και τα παραθέτετε με link τότε ποιος σοβαρός άνθρωπος ξέροντας όλα αυτά θα προσπαθήσει σήμερα, αύριο, μεθαύριο, να πείσει ένα πελάτη του να επενδύσει 45.000 ευρώ με το μέλλον να είναι σύμφωνα με τα λεγόμενα σας δυσοίωνο ? Μήπως καλυτέρα να πάψουμε να ασχολούμαστε με τα διασυνδεδεμένα φωτοβολταικα σύστημα? Συνχωρεστεμε για τα νευρα μου άλλα με τόσα που ακούω και διαβάζω κάθε μέρα σε λίγο θα αισθάνομαι και απατεώνας…..

Δημοσιεύτηκε

NIKOS ASTROS, κανείς δε σου χρεώνει έσενα προσωπικά σα επαγγελματία μηχανικό ότι εξαπατάς πελάτη... Αλίμονο... Το μόνο που λέω είναι ότι η πολιτική του κράτους πάνω σε αυτό το θέμα είναι λανθασμένη.

 

Το κράτος πέταξε ένα δόλωμα στο κόσμο: "Μπορείτε χωρίς να δουλεύετε να έχετε 7000 ευρώ/χρόνο εισόδημα". Λογικό και επόμενο οι πολίτες να το ψάξουν και να το θέλουν, λογικό και επόμενο να αναπτυχθούν πολλές εταιρείες με εγκαταστάσεις ΦΒ σε όλη την Ελλάδα.

 

Ωστόσο, το λάθος του κράτους δεν είναι ότι άνοιξε αυτήν την αγορά. Το λάθος είναι ότι δεν εκτίμησε πολλούς παράγοντες που αφορούν αυτό το άνοιγμα. Το τέλος ΑΠΕ είναι ένα από αυτούς τους παράγοντες.

 

Δεν έχεις αναρωτηθεί ποτέ φίλε μου ως πότε θα συνεχιστεί αυτό το πρόγραμμα? Μέχρι πότε θα μπορεί ο κάθε ιδιώτης (έχει δεν έχει ίδια κεφάλαια) να κάνει ΦΒ εγκαταστάσεις? Πόσες στέγες και πόσα αγροτεμάχια να γίνει Φ/Β?

 

Οπότε φίλε μου, μην εκνευρίζεσαι με τις τοποθετήσεις. Απλά αναπτύσουμε ένα προβληματισμό. Κανείς δε σε είπε απατεώνα, αλίμονο... Αλλά, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, η πολιτική του κράτους ήταν λανθασμένη.

Δημοσιεύτηκε

Όσο υπάρχει υπογεγραμμένο συμβόλαιο δεν υπάρχει θέμα για τον πελάτη. Αν αλλάξει κάτι θα είναι για όσους μπουν μετά. Προς το παρών τα ΦΒ παραμένουν η πιο αξιόλογη και σίγουρη επένδυση.

Δημοσιεύτηκε

Πρόσφατη μελέτη καθηγητή του Ε.Μ.Π. δείχνει το πόσο οφελείται η ΔΕΗ από τις Α.Π.Ε.

Το 2011 η οριακή τιμή του συτήματος εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 9.5 ευρώ/MWh λόγω της διείσδυσης των ΑΠΕ, δημιουργώντας έτσι ένα τεράστιο όφελος για τους προμηθευτές που αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια(γνωρίζουμε όλοι ποιός είναι ο μεγαλύτερος....).

Πιο συγκεκριμένα,για το 2011 εκτιμάται ότι θα πληρώσουν φθηνότερη Η/Ε κατά 734 εκατομμύρια ευρώ ενώ οι συνολικές πληρωμές των μονάδων ΑΠΕ εκτιμώνται σε 625 εκατομμύρια.

Τη διαφορά αυτή δεν την καρπώνεται ο καταναλωτής,ενώ αντίθετα αυξάνεται και το Τέλος ΑΠΕ.

Ας μη βλέπουμε μόνο ότι η ΔΕΗ αγοράζει 0.55 και πουλάει 0.12,αλλά και ότι σε ώρες αιχμής μπαίνουν 170-200 MW που εκτοπίζουν τις ''ακριβές'' μονάδες Φ.Α.

Δημοσιεύτηκε

Οι μπίζνες με το ελληνικό δημόσιο ενέχουν υψηλότατο ρίσκο. Αψευδείς μάρτυρες χιλιάδες εργολάβοι, όχι κατανάγκη όλοι λαμόγια πονηροί κ.λ.π. κ.λ.π αλλά και σοβαροί επιχειρηματίες επαγγελματίες του μόχθου με οικογένειες υποχρεώσεις και ολα τα συναφή.

Πόσοι έχουν καταστραφεί απο δοσοληψίες με το δημόσιο, πόσοι αγρότες σήμερα έχουν ξεπαντελωνιάσει αλλος 1.000 άλλος 2000 και 3000 ευρω σε <<πονηρούς>> μελετητές για φ/β σε αγροτικές εκτάσεις και ακόμα περιμένουν?

Αυριο οταν πουληθεί η ΔΕΗ ο ιδιώτης που θα την πάρει ειναι τόσο τρελός να πληρώνει τα λεφτά που δίνει τώρα η ΔΕΗ.

Οσο για τις συμβάσεις τα συμβόλαια κλπ κλπ γνωρίζουμε όλοι οτι μπορούν να πάψουν να ισχύον για χιλιάδες λόγους αιτίες και αφορμές.

Κιαν κάνεις αγωγές και περιμένεις αποζημίωση τότε τα εγγόνια σου ισως ....

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.