AlexisPap Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28 , 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28 , 2010 ...Εχουν αλλαξει τα Π Α Ν Τ Α εκτος απο το σεξ και το θανατο... Τίποτα δεν έχει αλλάξει φίλε μου... Τα ίδια ερωτήματα θα μας απασχολούν στους αιώνες των αιώνων. Η Ευκλείδειος γεωμετρία, τα παράδοξα του Ζήνωνος του Ελεάτη, οι Πλατωνικές θεωρίες, η κοσμογονία, ο Θεός. Όλα τα ζητήματα που μας βασανίζουν τώρα, έχουνε τεθεί από τότε. Φυσικά ο Έρωτας και ο Θάνατος κατέχουν εξέχουσα θέση. Ναι... η γνωστή θεωρία για τις καταβολές των μορφολογικών στοιχείων του Δωρικού ρυθμού από μία παλαιότερη αρχαϊκή και προϊστορική κατασκευαστική πρακτική όπου οι ναοί ήταν ξύλινοι. Μία ακόμη θεωρία χωρίς ερείσματα στην γραμματεία... Διότι έχουμε περιγραφές, τοιχογραφίες και ευρήματα Μινωικά και Μυκηναϊκά που δεν στηρίζουν την θεωρία, μολονότι βεβαιώνουν την εκτεταμένη χρήση του ξύλου. Δεν είναι όμως οι τεχνολογικοί περιορισμοί που οδήγησαν τους κλασσικούς στην δημιουργία του Παρθενώνα. Αντιθέτως είναι οι τεχνολογικές δυνατότητες. Αλλά ας μην βγαίνουμε εκτός θέματος. Όλα αυτά που βλέπεις ως περιορισμούς είναι το θεμέλιο του σχεδιασμού. Σχεδιασμός χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς στόχους, τυχαίος σχεδιασμός από έναν μαθηματικό τύπο, δεν γίνεται. Στο κάτω κάτω τι είναι τα μαθηματικά; Ιδεατό πρότυπο της οικουμένης, εικόνα της, ή ανθρώπινη φαντασίωση; Αλλά τέλος πάντων, στην μικρή μου επαφή με την ιστορία της αρχιτεκτονικής αντιλήφθηκα τι πάει να πει δημιουργία, τι δημιουργός, και ποια είναι η επιρροή της πολιτισμικής πραγματικότητας. Δεν με συγκινεί μια αρχιτεκτονική αδιάφορη προς τις υπαρκτές, ανθρώπινες αξίες του κάθε λαού.
Χάρης Μιχαλόπουλος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30 , 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30 , 2010 Ζάχα Χαντίντ: Δεν μου ζήτησαν ποτέ να φτιάξω το τζαμί Πηγή: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=370377&dt=29/11/2010
achille Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30 , 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30 , 2010 Ευχαριστούμε. Είχα δίκιο που είχα εκφράσει επιφυλάξεις για το ζήτημα. Αποδεικνύεται τελικά ότι η ελληνική δημοσιογραφία υπήρξε αναξιόπιστη.
Recommended Posts