Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νέες άδειες κυκλοφορίας αυτοκινήτων και νέα διπλώματα ΕΕ


TheoTDM900

Recommended Posts

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. Η ΝΕΑ ΑΔΕΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΕΙ ΤΟ ΥΠ. ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

 

 

Προσοχή στους... ευρωτροχονόμους

 

Δυσάρεστα συναπαντήματα με τους τοπικούς τροχονόμους κινδυνεύουν να έχουν όσοι ταξιδεύουν με το αυτοκίνητό τους στην Ε.Ε., καθώς η ελληνική άδεια κυκλοφορίας δεν... πολυϊσχύει πια.

 

Οι νέες ευρωπαϊκές άδειες

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Μεταφορών έχουν ήδη ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες, ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να εκδίδουν τις νέες ενιαίου Τύπου άδειες που βασίζονται στις σχετικές κοινοτικές οδηγίες.

 

Προσθέτουν πως σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε. είναι πιθανό να ισχύουν αποκλειστικά οι νέες άδειες, πράγμα που σημαίνει πως στη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας η ελληνική άδεια μπορεί να καταλήξει στο ντουλαπάκι του περιπολικού, στο πίσω κάθισμα του οποίου θα φιλοξενείται ο -αποσβολωμένος- οδηγός.

 

Το ευτύχημα είναι πως η έκδοση νέας άδειας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι μια απλή υπόθεση που διεκπεραιώνεται ακόμη και εντός της ημέρας από τις υπηρεσίες Μεταφορών, ενώ όσοι προτιμήσουν κάποιο ΚΕΠ θα λάβουν το νέο έντυπο έπειτα από ολιγοήμερη αναμονή.

 

Είναι, πάντως, απορίας άξιον γιατί το υπουργείο δεν ενημέρωσε για την προσαρμογή στα νέα κοινοτικά δεδομένα και αντ' αυτού περίμενε να τυπωθούν πρώτα 60.000 νέες άδειες (!) για να προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις.

 

Το νέο έντυπο θα είναι κοινό για τα οχήματα κάθε τύπου και χρήσης, αποτελείται από συνθετικό υλικό και διαθέτει ενσωματωμένη υδατογράφηση και χαρακτηριστικά ασφαλείας για προστασία από απόπειρες πλαστογραφίας.

 

Εκτός από τα στοιχεία του κατόχου, η άδεια περιλαμβάνει κωδικοποιημένα όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του οχήματος, όπως ο κυβισμός, το χρώμα και η ιπποδύναμη. Σημειώνεται πως υποχρέωση αντικατάστασης της υπάρχουσας άδειας δεν υπάρχει για όσους δεν πρόκειται να ταξιδέψουν με το αυτοκίνητό τους στην Ε.Ε.

 

Και νέα διπλώματα

 

Παράλληλα χθες το υπουργείο παρουσίασε και τα νέα διπλώματα οδήγησης, που είναι πλαστικά και έχουν διαστάσεις πιστωτικής κάρτας.

 

Στα διπλώματα τα στοιχεία του οδηγού θα γράφονται με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες (όπως στις νέες ταυτότητες δηλαδή), ενώ υπάρχει πρόβλεψη για την τοποθέτηση μικροτσίπ στο μέλλον αφού πρώτα καθοριστούν οι σχετικές προδιαγραφές από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Το «πλαστικό» δίπλωμα θα χορηγείται στους οδηγούς από τις 19.1.2009, είτε πρόκειται για πρώτη έκδοση είτε για αναθεώρηση ή αντικατάσταση του γνωστού τρίπτυχου εντύπου.

 

Σημειώνεται πως τα διπλώματα που έχουν σήμερα οι οδηγοί στα χέρια τους εξακολουθούν να ισχύουν κανονικά ώς και το 2032, εκτός βέβαια και αν λήγουν νωρίτερα.

 

 

 

ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΜΟΥΡΗΣ

 

 

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/06/2008

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=78285288

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.