Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητοί συνάδελφοι, έχω το εξής θέμα:

 

Σε κτίριο στο οποίο έχουμε αναλάβει την συντήρηση, υπάρχουν εγκατεστημένες 16 κάμερες Dome, ΙΡ, με δυνατότητα κίνησης της κάμερας, συνδεμένες σε ένα πολυπλέκτη-καταγραφικό.

Το πρόβλημα είναι το εξής: κάθε φορά που βρέχει, καίγεται έξοδος στον πολυπτέκτη, δημιουργούνται παράσιτα στην οθόνη, και δημιουργούνται βλάβες στις κάμερες. Τελευταία σημαντική βλάβη ήταν μετά από νεροποντή, όπου εντοπίστηκε πως 9 από τις 16 κάμερες σταμάτησαν να δουλεύουν. Συγκεκριμένα 2 κάμερες δεν λειτουργούν καθόλου, ενώ τροφοδοτήθηκαν με ρεύμα, σε 2 κινείται μόνο ο φακός χωρίς να έχουμε εικόνα και οι υπόλοιπες τροφοδοτούνταικαι πηγαίνουν αυτόματα στο preset αλλά δεν έχουμε ένδειξη εικόνας. Συγχρόνως και στις 16 κάμερες, δεν έχουμε πλέον την δυνατότητα της κίνησης, χωρίς να έχει εντοπιστεί ο ακριβής λόγος. Η βλάβη της κίνησης εντοπίστηκε από συνεργείο, κατά την επίδειξη για την αγορά νέου καταγραφικού, χωρίς να έχει γίνει πρότερως έλεγχος για την λειτουργία της κίνησης.

Σημειώνεται ότι τα καλώδια της εντολής της κίνησης είναι UTP τα οποία είναι όλα ματισμένα μεταξύ τους κοντά στον πολυπλέκτη, και το καλώδιο της εικόνας είναι RG11. Συγχρόνως εντοπίστηκε ότι τα φρεάτια στα οποία οδεύουν τα καλώδια (Utp, RG11, ισχυρών ρευμάτων+τροφοδοτικού) είναι γεμάτα νερό.

Το ζήτημα είναι αν υπάρχει κάποια λύση για την αποφυγή των προβλημάτων που παρουσιάζονται, καθώς θα πρέπει να αποφευχθούν παρόμοια προβλήματα στις νέες κάμερες και καταγραφικό που θα αγοραστούν.

 

Παρατήρηση: Τα θέματα πρέπει να αναρτώνται στην σωστή θεματική κατηγορία.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ, achille.

Δημοσιεύτηκε

Προφανώς από κάπου μπάζει νερό και δημιουργείται βραχυκύκλωμα και μάλλον δεν είναι από τα φρεάτια αλλά από τις συνδέσεις. Αλλιώς θα είχες μόνιμο βραχυκύκλωμα και όχι μόνο όταν βρέχει.

 

Θα πρότεινα οι συνδέσεις των καλωδίων σε κάθε κάμερα να γίνονται τοπικά μέσα σε ένα μικρό κιβώτιο IP6X ώστε να είναι τελείως στεγανό με στυπιοθλίπτες για την είσοδο και έξοδο των καλωδίων ομοίου IP.

 

Επίσης το ότι είναι γεμάτα νερό τα φρεάτια που οδεύουν τα καλώδια δεν είναι καθόλου καλό.

 

Πάντως, αν είναι να έχεις καλώδια σε περιβάλλοντα τέτοια (υγρασία, νερό, θαμμένα σε χώμα), υπάρχουν ειδικά καλώδια που αντέχουν. π.χ. υπάρχουν UTP που αντέχουν τα παραπάνω, λέγονται utp birect burial, αλλά στην Ελλάδα τα ζητάς ως PET

 

http://www.lanshack.com/pdf/ABA-Cat6E-600-Direct-Burial-UTP-CMX-Solid-Cond-Cable-specs.pdf

Δημοσιεύτηκε

Τα καλώδια του σήματος της εικόνας πάνε απευθείες από τον πολυπτέκτη στις κάμερες σε τυποποιημένες κλέμμες του κατασκευαστεί τον καμερών, ενώ όσο αφορά τα UTP η μόνη μάτιση που έχει γίνει είναι κοντά στον πολυπτέκτη.

Όσο αφορά τα ισχυρά ρεύματα, κοντά στις κάμερες έχει τοποθετηθεί το τροφοδοτικό 220/24 AC, το οποίο είναι μέσα σε θεωρητικά στεγανό κουτί (έχουν περάσει τα καλώδια και έχουν βάλει στις τρύπες σιλικόνι και όχι στυπιοθλύπτη).

Λαμβάνοντας υπόψη πως έχουμε μεγάλες στιγμιαίες αυξομειώσεις τάσεις ρεύματος και ότι την ίδια στιγμή της βροχής έχουμε και τα σημαντικότερα προβλήματα με την τάση, σκέφτομαι μήπως τα προβλήματα στις κάμερες δημιουργούνται από αυτές τις αυξομειώσεις και απλά από εκεί και πέρα είναι καθαρά θέμα τύχης σε ποιο κομμάτι των ηλεκτρονικών θα σκάσει η βλάβη.

Το ζήτημα είναι ποια λύση μπορεί να βρεθεί. Σε αντίστοιχη περίπτωση για το BMS όπου βρέθηκαν μεγάλες τιμές διαρροής, μπήκαν αντιστάσεις στους ηλεκτρικούς πίνακες. Σημειώνεται πως κάποια φρεάτια του BMS και του CCTV είναι κοινά και άρα υπάρχει η υποψία πως η βλάβη μπορεί να έχει μεταφερθεί, μέσω των καλωδίων των ασθενών ρευμάτων και των νερών, από την καλωδίωση του BMS στο CCTV.

Δημοσιεύτηκε

Η σιλικόνη δεν είναι ο σωστός τρόπος στεγανοποίησης, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι από εκεί έρχονται τα προβλήματα.

 

Για τις αυξομειώσεις μπορείς να βάλεις μετά από κάθε τροφοδοτικό ένα σταθεροποιητή τάσης. Είναι μονάδες οι οποίες παίρνουν π.χ. 24VDC και βγάζουν πάλι 24VDC, αλλά με προστασία από υπερτάσεις και βυθίσεις.

 

Επίσης, υπάρχουν και surge protectors για το σήμα των καμερών, δηλαδή το σήμα που φεύγει από την κάμερα περνάει από ένα τέτοιο πριν πάει στον κατανεμητή, ώστε και κεραυνό να 'αρπάξει' η κάμερα, να μην πάει η υπέρταση και κάψει πόρτα του κατανεμητή.

Δημοσιεύτηκε

Η χρήση σταθεροποιητή τάσης είναι δύσκολη, λόγω όγκου εξοπλισμού. Σίγουρα θα βοηθούσε. Η τοποθέτηση του απαγωγέα στο καλώδιο του σήματος της εικόνας και της κίνησης είναι αναγκαία. Το οικονομικό κόστος όμως είναι τέτοιο, που στην ουσία θα απαξιώσει το ίδιο το σύστημα, καθώς απαιτείται η κατασκευή patch panel, και όχι η κατάσταση των χύμα καλωδίων δίπλα στον πολυπτέκτη που υπάρχει μέχρις στιγμής. Το ζήτημα παραμένει: να βρεθεί μια οικονομική λύση για τον πελάτη και η οποία να δίνει μια λύση στο επαναλαμβανόμενο πρόβλημα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.