Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Χαίρετε. Είμαι απόφοιτος ελληνικού πολυτεχνείου και προσφάτως κάτοχος μάστερ πάνω στην αιολική ενέργεια από χώρα της Σκανδιναβίας. Ανάμεσα στις αιτήσεις για εργασία που στέλνω, ψάχνω και για διδακτορικά, είτε καθαρά ακαδημαϊκά είτε σε συνεργασία με κάποια εταιρεία, τα λεγόμενα industrial PhD. Μήπως γνωρίζει κανείς αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό για τις εταιρείες που λειτουργούν στην Ελλάδα; Σε κανένα από τα site εταιρειών που ασχολούνται με το αντικείμενο δεν είδα να αναφέρεται το παραμικρό, είναι επειδή ο τρόπος που ψάχνω είναι λάθος ή όντως δεν υπάρχει η δυνατότητα εκπόνησης διδακτορικού μέσω της συνεργασίας πανεπιστημίων και εταιρειών στην Ελλάδα; Υπάρχει κανένας εδώ μέσα που να δοκίμασε κάτι παρόμοιο;

 

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας

Δημοσιεύτηκε

Όπως ξέρεις πιθανότατα ήδη μόνο τα Πανεπιστήμια χορηγούν τίτλο διδακτορικού. Κάποια πανεπιστημιακά εργαστήρια συνεργάζονται με εταιρείες. Αυτό που είναι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η χρηματοδότηση. Το πλαίσιο συνεργασίας ελληνικών πανεπιστημίων εταιρείες είναι αρκετά δύσκαμπτο ακόμα σε σχέση τα ευρωπαϊκά. Αυτό που γίνεται στην πράξη κάνεις κάποιες επαφές με πιθανούς επιβλέποντες καθηγητές οι οποίοι σε παραπέμπουν σε πιθανές χρηματοδοτήσεις που μπορείς να απευθυνθείς. Τα περισσότερα είναι ευρωπαϊκά ή εθνικά προγράμματα χρηματοδότησης διδακτορικών φοιτητών και υποτροφίες. Είναι σπάνιο να βρεις ιδιωτική εταιρεία να χρηματοδοτήσει την έρευνα σου αλλά όχι απίθανο. Συγκεκριμένα για τις ΑΠΕ αυτό γίνεται στις βόρειες χώρες που είναι στρατηγική επιλογή οι ΑΠΕ.

Ο εναλλακτικός τρόπος προσέγγισης είναι να προσεγγίσεις τις ίδιες τις εταιρείες (ξένες) και τους γνωστοποιήσεις το θέμα της μελλοντικής διατριβής σου. Αν τους κεντρίσει το ενδιαφέρον και συμφωνήσει και ο καθηγητής που θα σε αναλάβει εδώ στην Ελλάδα τότε όλα καλά. Η τρίτη προσέγγιση είναι να προσεγγίσεις ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό κέντρο (ινστιτουτο τεχνολογίας) και να σε χρηματοδοτήσει αφού αντλεί κοινοτικούς και ιδιωτικούς πόρους. Πρόκειται για Διδακτορικά σε υπεργολαβία που εκτελούνται υπο την καθοδήγηση ελληνικών πανεπιστημίων και απλά χρηματοδοτούνται από τα ινστιτούτα.

Όπως καταλαβαίνεις δεν είναι εύκολη η επιδίωξη ενός τέτοιου στόχου στην Ελλάδα των αγκυλώσεων. Αν σε όλα αυτά συνυπολογίσεις και την αναταραχή των συγχωνεύσεων των ελληνικών πανεπιστημίων και των περικοπών μπορείς να αντιληφθείς το τι προσπαθείς να κάνεις.

Ελπίζω να σε βοήθησα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.