Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατοικία με χρήση Container


hologram

Recommended Posts

Αγαπητοί φίλοι Καλημέρα σας

 

Ονομάζομαι Γιάννης και πρόσφατα γύρισα στην Ελλάδα μετά από χρόνια εργασίας στο εξωτερικό. Θα ήθελα να διατυπώσω μερικά ερωτήματα επί του θέματος του τίτλου και παρακαλώ πολύ αν είναι δυνατόν να απαντήσουν άτομα που γνωρίζουν επακριβώς το αντικείμενο.

 

Στην Ιταλία λοιπόν, έζησα την δημιουργία κατοικιών με την χρήση container. O συγκεκριμένος αρχιτέκτονας που έτυχε να γνωρίσω κάποτε, αντικονφορμιστής και αριστερός μέχρι κόκκαλο, με την νοοτροπία 'σπίτια για το λαό' υποστήριζε ότι μπορεί να κατασκευάσει σπίτι 240 μ2 με 30.000 ευρώ με το κλειδί στο χέρι από κοντέινερ. Εγώ φυσικά σε πρώτη προσέγγιση τον χλεύασα. Έχοντας δει κάποια παραδείγματα στο u tube, πίστεψα πως οι κατασκευές αυτές είναι αστείες, κατάλληλες για κοτέτσια στην καλύτερη των περιπτώσεων. Και όμως...

Την επόμενη μου έδωσε ραντεβού σε ένα κοντινό χωρίο στην επαρχία της Βενετίας. Εκεί μου επέστρεψε τον άστοχο Ελληναράδικο χλευασμό και κέρδισε την εκτιμησή μου με το παραπάνω.

Στο προκείμενο: Είχε χρησιμοποιήσει 8 κοντέινερ των 40 ποδιών. [30 τετραγωνικά το καθένα πάνω κάτω]. Τα έβαλε σε βάση σκυροδέματος τέλεια επίπεδη και τα όπλισε στο έδαφος και μεταξύ τους. Τέσσερα στο εδαφος και τέσσερα απο πάνω στους υπό γωνία. [Μαιζονέτα].Ανάμεσα στους ορόφους πετροβάμβακα. Και μετά...

Από έξω ψεκαστό polistirolo μετά osb και μετά φιλιζολ 3 εκατοστά. Από επάνω σοβάς.

 

Από μέσα. Πετροβάμβακας και μετά γυψοσανίδα. Πόρτες παράθυρα και δωμάτια, από πριν, γιατί τα είχε κόψει και ενώσει σαν Lego. Και σαν να μην έφτανε αυτό, εκεί που με τελείωσε ήταν ότι από επάνω είχε ρίξει και στέγη ξύλινη με παράθυρα-σοφίτας ηλεκτρικά.

Όπως καταλαβαίνετε δεν έμοιαζε με ΠΡΟΚΑΤ ΑΠΟ ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ αλλά με κανονικό σπίτι. Επιπλέον Προφανώς, το σπίτι αυτό είναι ανέγγιχτο από σεισμό. Συγκεκριμένα μου είπε... Αν πέσει αυτό εγώ θα ψηφίσω Μπερλουσκόνι...

Δυστυχώς δεν έχω φωτογραφία...Αλλά μιλάμε για εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Τώρα στο δια ταυτα.

Ενδιαφέρομαι να πραγματοποιήσω κάτι τέτοιο.

1) Θα ήθελα την αξιοσέβαστη γνώμη σας σχετικά με ένα οικοδόμημα του είδους. Θα ήθελα να ακούσω τα μειονεκτήμτα και για πιο λόγο δεν θα πρέπει να με ενδιαφέρει.

2) Γνωρίζει κάποιος τι καθεστώς υπάρχει σχετικά με τις άδειες ενός τέτοιου οικοδομήματος και τι ικα θα πρέπει να καταβληθεί.

3) Θα μπορούσε κάποιος να αναλάβει την στατική μελέτη και τον σχεδιασμό ενός τέτοιου οικοδομήματος χρησιμοποιώντας βαθμίδες κοντέινερ;

 

Θα ήθελα τις απόψεις σας. Το κόστος κατασκευής είναι πολύ χαμηλό αλλά θέλω να είμαι σίγουρος για τον σχεδιασμό του και δεν σκοπεύω να τσιγκουνευτώ τό σε αυτό.

 

Ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

είναι πολύ παλιά ιδέα στην Ιαπωνία τα σπίτια κυψέλες είναι γνωστά 30 χρόνια.

Δεν είναι ανέφικτο υπάρχουν προδιαγραφές που θα πρέπει να πληρούνται αλλά με τον τρόπο κατασκευής που προτείνεις δεν είναι ανέφικτο.

Ωραία ιδέα μ' ενδιαφέρει πολύ. Με ενδιαφέρει!

Link to comment
Share on other sites

Εγω έχω κάποιες ποιό απλές ερωτησεις όπως τα κοντέινερ έχουν αντιδιαβρωτική προστασία? Μεταξυ τους φαντάζομαι είναι συγκολημμένα αλλα ο σοββάς πως "πιάνει" εξωτερικά αυτών? φωτογραφίες απο τις φάσεις κατασκευής πρέπει να δούμε...

Link to comment
Share on other sites

Hologram,

 

Στην εταιρία που δούλευα στο Λονδίνο, μελετήσαμε πολλές φορές κτήρια από containers, είτε σε πιλοτικό στάδιο (prototypes για λογαριασμό της Laing O’Rourke, γνωστή κατασκευαστική εταιρία), είτε για επέκταση υφιστάμενων κτηρίων (κυρίως στην οροφή όπου θέλεις τα φορτία της επέκτασης να είναι μικρά), είτε για καινούργια κτήρια. Μιλάμε για τα απλά containers που χρησιμοποιούνται για την μεταφορά αγαθών, σαν και αυτά που βλέπεις στοιβαγμένα στα λιμάνια. Φυσικά το τελικό προϊόν δεν έχει τίποτα κοινό στην εμφάνιση...

 

Στατικά τα containers τα μελετούσαμε σαν μεταλλικά πλαίσια υποθέτοντας ενίοτε ότι η τραπεζοειδής λαμαρίνα συνείσφερε στον φέρων οργανισμό (ως stressed skin) ή την αγνοούσαμε τελείως και «κρύβαμε» στους τοίχους διαγώνιους συνδέσμους για την παραλαβή οριζόντιων δυνάμεων (άνεμο και τυχηματικές δράσεις). Μετά οι τοίχοι επενδύονταν με μόνωση και γυψοσανίδα.

 

Στο πιλοτικό κτήριο που μελετούσαμε, το οποίο ήταν πολυώροφο, η συνδέσεις γίνονταν εφαρμόζοντας πείρους στις γωνίες των containers. Την επόμενη φορά που θα δεις ένα container παρατήρησε ότι στις οχτώ γωνίες του έχει οπές και στις τρεις πλευρές για τη σύνδεση με άλλα containers.

 

Μάλιστα, είχε γίνει και μια έκθεση στο Building Centre (στο κεντρικό Λονδίνο) η οποία ονομάζονταν "Prefabulous London". Κάνε ένα search στο google και θα βρεις αρκετό υλικό. Υπάρχει και ένα αρχείο που λέγεται "Prefabulous London: A to Z", αν το βρεις τότε στο γράμμα «J» είναι το κτήριο που έχω μελετήσει, μια επέκταση για μια αρχιτεκτόνισσα που είχε το atelier της στο Hackney. Στο γράμμα "Ο" είναι μια επέκταση (τρόπο τεινά δηλαδή, καθότι πρόκειται για προσθήκη δυο ορόφων πάνω σε ένα βικτωριανό θέατρο που είναι Grade II Listed...) που μελετούσα στην επόμενη εταιρία που πήγα. Αν δεν το βρεις, στείλε μου pm για να σου το στείλω.

Επίσης η πρώτη εταιρία που δούλευα είχε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Tim Pyne, ο οποίος σχεδιάζει κυρίως τέτοια κτήρια. Δες εδώ:

http://www.m-house.org/

 

Σου δίνω και μερικά links για να πάρεις μια ιδέα:

http://inhabitat.com/prefabulous-london-the-a-to-z-of-prefab/

http://www.treehugger.com/files/2006/01/prefabulous_in_1.php

http://www.housingprototypes.org/project?File_No=GB007

http://dodeckahedron.blogspot.com/2006/02/prefabulous-london-a-to-z-of-modern.html

 

 

Αν θέλεις άλλες πληροφορίες πες μου.

 

Α, πάρε και μερικές φώτο κατά την διάρκεια της κατασκευής του prototype...

post-3366-131887253034_thumb.jpg

post-3366-131887253052_thumb.jpg

post-3366-131887253057_thumb.jpg

post-3366-131887253062_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

corsakias: Χωρίς να είμαι ο ειδικότερος για να απαντήσει σε αυτό πιστεύω πως χρησιμοποίησε για τον σοββά την τεχνική των ξύλινων προκάτ. Μόνωση και από πάνω σοββάντισμα. Αν θυμάμαι καλά μου είχε πει πως είναι δυνατή η χρήση και τσιμεντοσανίδας.

Link to comment
Share on other sites

Τα πράγματα είναι διαφορετικά όταν είσαι μακριά από παιδί. Την βλέπεις διαφορετικά την Ελλάδα. Θυμάσαι τον ήλιο, την θάλασσα που έπαιζες παιδί, και νιώθεις πάντα κάτι να σε πνίγει. Φτάνεις σε σημείο να σου αρέσει ο Καζαντζίδης...??!! και άλλα τέτοια. Η αλήθεια είναι πως δεν κοιτάζω καθόλου ειδήσεις γιατί χαλιέμαι. Το πρόβλημα όπως καταλαβαίνεις δεν είμαι εγώ, αλλά η γυναίκα μου που όντας ξένη έχει φάει πολιτισμικό σοκ ή μάλλον φρίκη, την οποία εκδηλώνει με ερωτήσεις του τύπου: Μα γιατί δεν έχει πεζοδρόμιο? Ή του στυλ... αυτός ο δρόμος δεν έχει γκάρντ ρειλ ? [από κάτω 40 μέτρα τράφος...] και άλλα τέτοια. Μόνη λύση το χιούμορ...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.