Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πού πρέπει να ανήκουν οι Πολεοδομίες;


JTB

Πού προτιμάτε να ανήκουν οι Πολεοδομίες και γενικά ο έ  

813 μέλη ψήφισαν

  1. 1. Πού προτιμάτε να ανήκουν οι Πολεοδομίες και γενικά ο έ

    • Στο ΥΠΕΚΑ όπως παλιά
      174
    • Στις Νομαρχίες όπως τώρα
      98
    • Στους Δήμους όπως με τον Καλλικράτη
      227
    • Στους Δήμους αλλά αυτοψίες από ιδιωτικές εταιρίες.
      244
    • Αλλο ή συνδιασμός των παραπάνω
      70


Recommended Posts

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω μεγάλη εμπειρία στο θέμα, δηλαδή δεν ασχολούμαι με άδειες. Αλλά εμπλεξα κανα δυο φορές με εργασίες στο σπίτι και προσπαθώ και να βγάλω και μια άδεια για προσωπική χρήση.

Για παράδειγμα είχαμε κολλήσει κανά 6μηνο στο να πάρουμε όρους δόμησης. Στην αρχή δεν είχα καταλάβει τι ήταν αυτό. Οταν στο τέλος κατάλαβα ότι ο τοπογράφος της πολεοδομίας στο τέλος έπρεπε να βάλει μια υπογραφή και ότι ακόμη και ο τοπογράφος που έκανε το τοπογραφικό δεν είχε καμία ευθύνη παρά μόνο ο ιδιοκτήτης...λέω κάτι δεν πάει καλά εδώ. Και ήταν και το βήμα 0 για την άδεια, δλδ πρακτικά η εξέταση φακέλου δεν είχε αρχίσει καν.

 

Οπότε για ποιο λόγο πλήρωσα 2000 ευρώ στον τοπογράφο για να κάνει σχέδια από την αρχή με μετρήσεις και σχετικά και γιατί ψάχναμε έξι μήνες τον τοπογράφο της πολεοδομίας για να βάλει μια υπογραφή και μετά να βάλει και ο προιστάμενος του όταν κανείς από όλους αυτούς δεν έχει ουσιαστική ευθύνη; Οταν μιλάμε για περιοχή με σχέδιο πόλης αναρτημένο στο site της πολεοδομίας, με σαφή οριοθέτηση του οικοπέδου και φυσικά σαφές αρχικό τοπογραφικό και περιγραφή στο συμβόλαιο αγοράς. Και μιλάμε για οικόπεδο σε οικισμό συνεταιρισμού που δημιουργήθηκε κάπου το 1967 με ΦΕΚ και κόψανε οικόπεδα και όχι για περιπτώσεις όπου ψάχνεις τα χρυσόβουλα του σουλτάνου για να δεις πως έφτασε στα χέρια σου.

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον δεν υπάρχει μία βάση δεδομένων, αξιόπιστη, δημιουργημένη και συντηρημένη από ένα φορέα κοινής αποδοχής (π.χ. με GIS εργαλεία) όπου θα είχε πρόσβαση η πολεοδομία (καθώς και κάθε υπηρεσία) όπου θα εμφανίζονται:

Το οικόπεδο, τα όριά του, θέση οικοδομικής και ρυμμοτομικής γραμμής καθώς και οι συντεταγμένες των κορυφών του

Οι σημερινοί ιδιοκτήτες του οικοπέδου

Τα κτίσματα όπως είναι σήμερα στο οικόπεδο

Όλα τα όμορα οικόπεδα.

Οι τίτλοι του οικοπέδου.

Άλλες πληροφορίες (δίκτυα που διέρχονται εντός ή πλησίον του οικοπέδου, τυχόν διατηρητέα κτίρια, φωτογραφία υψηλής ανάλυσης από δορυφόρο κ.α.)

όλα τα παραπάνω ενημερωμένα πρόσφατα

 

Τότε είναι λογικό να απαιτείται όλος αυτός ο χρόνος και το χρήμα από εσένα...

(καθώς και οι ευθύνες από εσένα και τον μηχανικό φυσικά που έκανε την πρόσφατη αποτύπωση)

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάλι δεν καταλαβαίνω τι χρειάζονται οι πολεοδομίες.

Πρέπει απλά να καταργηθούν.

Ο κάθε μηχανικός ξέρει και οφείλει να ξέρει το νόμο (ξέρω είναι 'σπαγγέτι' αλλά αυτό διορθώνεται). Οπότε πάω στο μηχανικό μου, κάνει τα σχέδια που χρειάζονται κατά περίπτωση σύμφωνα με το νόμο και την κρίση του, συντάσει τις απαραίτητες μελέτες και φυσικά κάνει τις αντίστοιχες επιβλέψεις (έκαστος στο είδος του). Στην αρχή του έργου καταχωρίζει τα σχέδια και τις μελέτες του έργου ηλεκτρονικά σε μια κοινή βάση δεδομένων (στο ΤΕΕ ενδεχομένως) και στο τέλος του έργου καταχωρίζει πιθανές αλλάγες που προέκυψαν επί το έργο και δικαιολογεί αντίστοιχα σε δυο γραμμές τα τι και τα πως.

Μη σας φαίνετε πολύπλοκο το παραπάνω έτσι δουλεύουν οι μεγάλες κατασκευαστικές βιομηχανίες και υπάρχουν έτοιμα τα πληροφοριακά συστήματα που υποστηρίζουν τέτοιες λειτουργίες (PLM - Product Lifecycle Management).

 

Φυσικά ο κάθε μηχανικός είναι υπεύθυνος για τη δουλειά του. Και σε περίπτωση παράβασης των κανονισμών ή οδηγιών πολύ απλά του παίρνεις την άδεια άσκησης επαγγέλματος.

 

Οπότε η πολεοδομία ως υπηρεσία μπορεί να περιοριστεί σε δειγματοληπτικούς ελέγχους, σε ρόλο διαιτησίας σε περίπτωση μπερδεμένων καταστάσεων άντε και ειδικών περιπτώσεων όπως διατηρητέα κτίρια κλπ όπου και πάλι θα λειτουργεί με τη λογική της ΕΠΑΕ.

 

Ολο το παραπάνω για να λειτουργήσει στην αρχή θέλει αυστηρότητα στον έλεγχο και τις προβλεπόμενες ποινές αν και πιστεύω ότι ο τεχνικός κόσμος της χώρας διαθέτει πρόσωπα που θα στηρίξουν και θα τιμήσουν ένα τέτοιο σύστημα....ή μήπως είμαι πολύ ρομαντικός;

 

Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι οι πολεοδομίες όπως λειτουργούν μέχρι σήμερα έχουν καταφέρει να είναι το Νο1 σύστημα διαφθοράς και να παρακωλύουν ουσιαστικά κάθε έργο και στο τέλος ουδεμία ευθύνη να φέρουν για τις εγκρίσεις που εννοείται ότι δίνουν.

 

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=111413260

 

:) :)

Link to comment
Share on other sites

"Ελεγκτές

Τον ρόλο της επίβλεψης αναλαμβάνει Σώμα Ελεγκτών Δόμησης, υπό την εποπτεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το οποίο αποτελείται από ιδιώτες και το οποίο αμείβεται από τον ιδιοκτήτη της νέας οικοδομής, με την προβλεπόμενη αμοιβή επίβλεψης."

 

ίδωμεν....:grin:

Link to comment
Share on other sites

"Μόλις ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες, ο μελετητής μηχανικός πρέπει να κάνει έναρξη οικοδομής, να υποβάλει δηλαδή σχετική δήλωση στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη του έργου. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει την ευθύνη να ελέγχει την ορθή εφαρμογή της οικοδομικής άδειας και σε περίπτωση παρατυπίας θα επιβάλλονται ιδιαίτερα αυστηρές κυρώσεις σε ιδιοκτήτη και μηχανικό, οι οποίες για τον τελευταίο μπορούν να φθάσουν μέχρι την αφαίρεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος.

Ελεγκτές

Τον ρόλο της επίβλεψης αναλαμβάνει Σώμα Ελεγκτών Δόμησης, υπό την εποπτεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το οποίο αποτελείται από ιδιώτες και το οποίο αμείβεται από τον ιδιοκτήτη της νέας οικοδομής, με την προβλεπόμενη αμοιβή επίβλεψης.

Εκτός από τις πολεοδομίες, καταργούνται οι ΕΠΑΕ και τα ΣΧΟΠ (Συμβούλια Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος). Θα αντικατασταθούν από συμβούλια αρχιτεκτόνων, στα οποία θα συμμετέχουν διακεκριμένοι αρχιτέκτονες και καθηγητές."

 

Εγώ έμεινα σ' αυτά τα δύο τμήματα του ρεπορτάζ και ως πρώτη παρατήρηση έχω ότι αφενός τίποτε από ΟΛΑ αυτά δεν προβλέπεται στις αρμοδιότητες του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης (θα μου πείτε ότι θα τις δώσει με νέα διάταξη, αλλά ΚΑΙ αυτό δείχνει τον τρόπο άσκησης της νομοθετικής εξουσίας στην ταλαίπωρη χώρα μας) αφετέρου το Σώμα Ελεγκτών Δόμησης θυμίζει τους ελεγκτές μηχανικούς της περιόδου 1977-1979 και τα αποτελέσματα της αντίστοιχης "επιχείρησης".

Link to comment
Share on other sites

(Από το σημερινό Βήμα)

Οι οικοδομικές άδειες θα εκδίδονται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση ο φάκελος θα πρέπει να περιέχει τοπογραφικό του οικοπέδου και διάγραμμα κάλυψης. Βάσει αυτών, εντός δύο ή τριών ημερών, θα εκδίδεται η οικοδομική άδεια. Στη δεύτερη φάση, θα υποβάλλονται οι υπόλοιπες αδειοδοτήσεις (π.χ. από το δασαρχείο) και μελέτες (στατική κ.ά.). Στόχος των προωθούμενων αλλαγών είναι η μείωση του χρόνου έκδοσης της οικοδομικής άδειας, από την Πολεοδομία, με τον προέλεγχο του φακέλου.

 

Οι αλλαγές που ετοιμάζει ο κ. Σηφουνάκης προκάλεσαν την αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων. Σε εξώδικη αναφορά που έστειλαν την Τρίτη το πρωί στο ΥΠΕΚΑ αναφέρουν ότι η εκχώρηση κρατικών αρμοδιοτήτων έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 24 παρ. 2 του Συντάγματος και το κανονιστικό πεδίο που διαμορφώθηκε κατά την συνταγματική αυτή επιταγή. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διάταξη «η χωροταξική αναδιάρθρωση της χώρας, η διαμόρφωση, η ανάπτυξη, η πολεοδόμηση και η επέκταση των πόλεων και των οικιστικών γενικά περιοχών υπάγεται στη ρυθμιστική αρμοδιότητα και έλεγχο του Κράτους...».

 

Περίμενε κανείς διαφορετική αντίδραση από τους αρμόδιους αναρμόδιους?

Link to comment
Share on other sites

"Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει την ευθύνη να ελέγχει την ορθή εφαρμογή της οικοδομικής άδειας και σε περίπτωση παρατυπίας θα επιβάλλονται ιδιαίτερα αυστηρές κυρώσεις σε ιδιοκτήτη και μηχανικό, οι οποίες για τον τελευταίο μπορούν να φθάσουν μέχρι την αφαίρεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος.

".

 

Καλα που κολλάει η τιμωρια του μελετητη μηχανικου (δεν ξεκαθαριζει και πολλα).Θα γινεται επιβλεψη της κατασκευης απο το μηχανικο (με πληρωμη εννοειται) και ο ιδιοκτητης θα πληρωνει και τους ελεγκτες μηχανικους οπως λεει παρακατω η δηλωση?

Link to comment
Share on other sites

Θεωρώ ότι πρόκειται για σφάλμα διατύπωσης είτε του δελτίου τύπου είτε του συντάκτη της εφημερίδας, γιατί πρόκειται για μηχανικούς-ελεγκτές και όχι επιβλέποντες.

 

Άλλωστε, η επίβλεψη γίνεται απόν τον ιδιώτη μηχανικό και γι' αυτό έχει και τις ενδεχόμενες κυρώσεις.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.