Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θερμοχωρητικότητα αέρα.


Στελιος1

Recommended Posts

Δέν ξέρω αν το θέτω σωστά, εννοώ εάν ανεβάσει συγκεκριμένη θερμοκρασία 50 βαθμούς πχ ένα κυβικό μέτρο αέρα πόσες θερμίδες έχει αποροφήσει.

Θερμοκρασία απλού θερμόμετρου ( λανθάνουσα λόγω υγρασίας κτλ δέν μ ενδιαφέρουν).

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 51
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ενδιαφέρεσαι για την ειδική θερμότητα του αέρα υπό συνθήκες σταθερής πίεσης... Μπορείς να κάνεις την δουλειά σου μια χαρά θεωρώντας την ειδική θερμότητα ιδανικού διατομικού αερίου, που θα την βρεις εύκολα εδώ (Cp = 29J/mol/K°).

 

:)

Link to comment
Share on other sites

Συνήθως για τη θερμοχωρητικότητα του αέρα παίρνουμε την τιμή 0,29Kcal/m3*K.

 

Δηλαδή, στην περίπτωσή σου, Q = (0.29Kcal/m3*K) * 1m3 * 50K --> Q = 14.5Kcal

Link to comment
Share on other sites

Alexis σ ευχαριστω αλλα δεν ξερω Αγγλικα. Milto κατι δεν ταιριαζει.. Θα σας το πω πιο καθαρα.. Ονομαστικη παροχη ανεμιστηρα στ τζακι (ειναι μικρη η διαδρομη, 150 εκατοστα και ο ανεμιστηρας αν κλεισω τις εξοδους απιταχυνει, τραβαει ρευμα κ δινει στροφες, δεν ειναι στα ορια δηλαδη, δεν πνιγεται, βγαζει και τελικα αυτην την ποσοτητα θελω να πω) 200 κυβικα την ωρα, η εξοδος αντε να ειναι 150 κυβικα. Σε μετρια καυση (3-4 κιλα ξυλα την ωρα) δινει θερμοκρασια 70-90 βαθμους με εισαγωγη στους 18 περιπου. Ποσες θερμιδες βγαζει?? Ετοιμαζω blog και θελω να γραψω σωστα πραγματα γ αυτο ρωταω. Ακομη θα ηθελα να μετρησω θερμοκρασια (ευκολο αυτο) και κυβικα που βγαζει η καμιναδα (αυτο ειναι δυσκολο) ωστε να τα συγκρινω μεταξυ τους. Εμπειρικα σε μια σωστη κατασκευη πρεπει να βγαζει η καμιναδα, 300 το λιγοτερο κυβικα την ωρα περιπου (σε περιπτωσεις που ο ανεμιστηρας 200ων κυβικων εδινε μονο κρυο αερα στο κυκλωμα αυτος δεν επαρκουσε αν αντιληφθηκα σωστα η καμιναδα εβγαζε περισσοτερο αερα εξω). Ελπιζω να καταλαβαινετε τι λεω και τι ρωταω..

Link to comment
Share on other sites

Σε σπιτια δηλαδη που για ιδιαιτερους λογους ο ανεμιστηρας αυτος των 200ων κυβικων τοποθετηθηκε εξω νομιζω δεν καλυπτε σε ογκο τον αερα που εβγαζε η καμιναδα απ τον εσωτερικο χωρο. Ετσι καταλαβα τουλαχιστον και μαλιστα σε καμιναδες σωστες και οριακες οχι με υπερβολικο τραβηγμαα κτλ..

Link to comment
Share on other sites

Βρηκα οτι η θερμοχωρητικοτητα τ αερα ειναι 0,34 θερμιδες ανα κυβικο μετρο για εναν βαθμο Κελβιν=Κελσιου ειναι σωστο αυτο?

Link to comment
Share on other sites

Σωστό (αν και εγώ το βγάζω 310cal/m³/C°, προφανώς έχει να κάνει με την αρχική θερμοκρασία...). Εννοείται ότι οι δικές σου είναι "μεγάλες" θερμίδες, κοινώς kcal. Επειδή ο αέρας διαστέλλεται όταν ζεσταθεί, μετράμε την παροχή στην εισαγωγή και όχι στην έξοδο. Αλλά, πως μετράμε την παροχή? :confused:

 

Χωρίς σωστή μέτρηση της παροχής δεν μπορείς να λογαριάσεις τιποτα...

Link to comment
Share on other sites

Αλλά, πως μετράμε την παροχή?

 

attachment.php?attachmentid=3344&stc=1&d=1291709172

 

Το μπαλάκι, εφόσον ο ανεμιστήρας στέλνει παραπάνω από 100 m3/h, θα ισορροπεί κάπου μέσα στο σωλήνα.

Επειδή η ροή γύρω από το μπαλάκι όταν το μπαλάκι είναι μέσα στο σωλήνα, δεν πρσοσμοιάζει την ελεύθερη πτώση, θα πρέπει να επιλεγεί κατάλληλη διάμετρος σωλήνα, τέτοια ώστε η ισορροπία να γίνεται λίγο ΕΞΩ από τον σωλήνα.

post-5538-131887253308_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Καλή ιδέα... αλλά θέλει αρκετή δουλειά για την προσαρμογή από ελέυθερη πτώση σε ροή μέσα σε σωλήνα. Εξάλλου, θα θέλει και κάποια προσαρμογή λόγω θερμοκρασιών, μια που θα μετράει την ταχύτητα εξόδου (ζεστός αέρας)...

 

Ίσως θα μπορούσε να μετρηθεί και βάσει της αρχής διατήρησης της ορμής (επίσης στην έξοδο). Πχ, με ένα εκκρεμές που στο κάτω μέρος θα φέρει μία πλάκα κάθετα στην ροή του αέρα, ακριβώς μετά την έξοδο...

 

Πάντως 200m³/h, δηλαδή ταχύτητα 8,4m/sec είναι αρκετά ...πολύ!

Είναι 72gr/sec με ταχύτητα ζεστού αέρα (80°C) 10m/sec, που σημαίνει δύναμη 0,73Ν ή 74gr. Ένα εκκρεμές του 1m και 1kg θα έπρεπε να αποκλίνει 7cm!!!

 

Δεν το νομίζω να βγάζει τόσο αέρα... :)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.