Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φωτάκια στο μπαλκόνι περίεργο πρόβλημα


Recommended Posts

Καλησπέρα. Είχα ένα πρόβλημα με τα Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια στο μπαλκόνι και ενω το έλυσα δεν μπορώ να καταλάβω τι είχε συμβεί.

επειδή δεν έχω μπρίζα στο μπαλκόνι, κάθε χρόνο βγάζω τη λάμπα του μπαλκονιού και συνδέω καλώδιο στην θέση της, και με το διακόπτη ανοιγοκλείνω τα λαμπάκια.

Ενω χτες δουλευαν οκ, σημερα δεν αναβαν. Λεω πανε τα λαμπακια αλλα δεν ηταν αυτο. δοκιμαζω με το δοκιμαστικο κατσαβιδι στο φις που τα συνδεω και βλεπω οτι και οι 2 πολοι του φις ανάβουν το δοκιμαστικο!!!

Κλεινω γενικους κτλ, και ελεγχω την συνδεση των καλωδιων στο ντουι της λαμπας που εχω συνδεσει το καλωδιο. Δεν βρηκα καποιο προβλημα (δεν ειχε αποσυνδεθει το καλωδιο που συνδεω στον ουδετερο και δεν ακουμπουσε με την φαση, αυτο ενοω, ωστε να αιτιολογειται κατι τετοιο), αλλα την ελυσα και την ξανασυνδεσα την συνδεση του καλωδιου. Μετα το δοκιμαστικο αναβε οκ μονο στην φαση και τα λαμπακια δουλευουν οκ.

Τι μπορει να συνέβει γιατι θα κάψω τα πτυχια μου (λεμε τωρα)

Link to comment
Share on other sites

Μήπως βίδωνε - ξεβίδωνε "έσπασε" κάπου ο αγωγός του ουδετέρου εσωτερικά και με το κούνημα αποκαταστάθηκε η επαφή; Μήπως η κλέμα ήταν χαλαρή;

Link to comment
Share on other sites

υγρασία; Εψω συναντήσει αυτό το φαινόμενο ( να έχει τάση το δοκιμαστικό και στους δύο αγωγούς) λόγο υγρασίας.

μονο αυτό μπορεί να μου φανει ως πιθανον. η ενδειξη τάσης και στους 2 πόλους με το δοκιμαστικο ήταν με ξεσυνδεδεμένα τα λαμπάκια (ειχα βγαλει το φις)

Link to comment
Share on other sites

Το φαινόμενο να ανάβει το δοκιμαστικό στον ουδέτερο δεν είναι παράξενο. Αφού δεν επιτυγχάνεται ισοκατανομή του φορτίου στις 3 φάσεις, υπάρχει πάντα ένα ρεύμα που επιστρέφει από τον ουδέτερο. Ιδιαίτερα δε όταν οι γειώσεις δεν είναι και τόσο καλές (μεγάλη αντίσταση γείωσης) το λαμπάκι στο δοκιμαστικό πιθανόν να ανάβει και έντονα (φαινομενικά). Ρεύμα στον ουδέτερο μπορεί επίσης να εμφανιστεί από επαγωγικά φορτία. Ρεύμα στον ουδέτερο, ειδικά σε αστικό περιβάλλον μπορεί επίσης να εμφανιστεί και λόγω της ίδιας της φύσης του δικτύου διανομής. Δηλαδή, αφού ο Μ/Σ χαμηλής της ΔΕΗ τροφοδοτεί συγκεκριμένα φορτία (οικοδομικά τετράγωνα), ποτέ δεν πρόκειται να υπάρχει ισοκατανομή στο φορτίο και ρεύματα επιστρεφουν στον ουδέτερο κόμβο που γειώνεται ανά τακτά διαστήματα. Κατά συνέπεια και αναλόγως των υφιστάμενων γειώσεων τοπικά και στο δίκτυο, η εμφάνιση μικρών ρευμάτων στον ουδέτερο είναι σύνηθες για να μην πω αναμενόμενο φαινόμενο.

Link to comment
Share on other sites

O όρος "creepage current" σου λέει τίποτα; Είναι το ρεύμα διαρροής που εμφανίζεται μεταξύ των δύο πόλων όταν υπάρχουν ρύποι οι οποίοι με την υγρασία γίνονται αγώγιμοι. Μάλλον το ντουί σου ήταν πολύ βρώμικο και έκανε ... τσαλίμια. Δοκίμασε να το καθαρίσεις αυτό και τα υπόλοιπα που είναι συνδεδεμένα παράλληλα στην ίδια γραμμή. Είναι το ίδιο φαινόμενο που αποφορτίζει τις παλιές μπαταρίες των αυτοκινήτων πάντα κάθε τέλος Οκτωβίου (τότε πέφτει η θερμοκρασία και το πρωί εμφανίζεται έντονη υγρασία). Μηπως το δικό σου πρόβλημα εμφανίστηκε μετά από έντονη υγρασία και βροχή;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.