Μετάβαση στο περιεχόμενο

"Τρύπα" (κενό) κλιμακοστασίου τελευταίου ορόφου


Recommended Posts

Βρε παιδιά τελικά τι μετράει καταλήξαμε πουθενά;

 

Πως μπορούμε να βεβαιωθούμε;

Το ζήτημα είναι μεγάλης συμασίας όταν σχεδιάζεις μεζονέτες....

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 31
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

savvas31: Για να δεις και άλλη μία γνώμη (και ίσως μπερδευτείς εντελώς...) εγώ θεωρώ, και έτσι έχω πράξει μέχρι στιγμής, ότι στον τελευταίο όροφο η σκάλα δεν μετρά στη δόμηση (είναι δηλαδή κενό στην πλάκα), εφόσον η σκάλα δεν συνεχίζει, και σταματά σε αυτόν τον όροφο.

Στην περίπτωση, όμως, που η σκάλα συνεχίζει πάνω από τον εκάστοτε τελευταίο όροφο σε απόληξη κλιμακοστασίου, τότε μετρά κανονικά στη δόμηση του τελευταίου ορόφου. Σε αυτή την περίπτωση δε μετρά καθόλου ολόκληρη η απόληξη στον συντελεστή (ούτε η σκάλα ούτε οι τοίχοι) εφόσον (η απόληξη) έχει τις ελάχιστες δυνατές διαστάσεις. (απόληξη: όπως ορίζεται από την παράγραφο 1Β του άρθρου 16 του ΓΟΚ με Η=2,40μ.)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αυτό γνωρίζω και εγώ.

Να ρωτήσω όμως κάτι που μου ήρθε.

Έστω υφιστάμενη οικοδομή με απόληξη κλιμακοστασίου που δεν έχει μετρήσει στην δόμηση.

Κάνουμε προσθήκη καθ'ύψος αλλά όχι σε επαφή με το κλιμακοστάσιο. Δηλαδή για να μπει κάποιος στην κατοικία/προσθήκη θα βγει από το κλιμακοστάσιο και θα περπατήσει στην οροφή του υποκείμενου ορόφου.

Τότε θα μετρήσει στην δόμηση το εμβαδό του κλιμακοστασίου μείον την οπή της κλίμακας?

Εγώ έτσι πιστεύω αλλά υπάρχει κάποια άλλη τεκμηριωμένη άποψη?

Link to comment
Share on other sites

Η απόσταση που λες της κατοικίας με την απόληξη λίγο με προβληματίζει, γιατί μου έχει τύχει σε μεζονέτα που προσπαθούσαμε να βγάλουμε από τη μύγα ξύγκι για το σδ, κάναμε απόληξη κλιμακοστασίου (με Η:2,40μ), και στον όροφο της απόληξης συνέχιζε κανονικά η κατοικία (υπνοδωμάτια και wc) με ύψος 3,00μ. Δηλαδή η πλάκα οροφής του τελευταίου ορόφου έκανε ένα "σκαλοπάτι". Ο υπάλληλος το πέρασε κανονικά, αλλά μας ζήτησε να κλείσουμε το κλιμακοστάσιο σε όλους τους ορόφους με δρομικό τοίχο και πόρτα, ενώ επαναλαμβάνω επρόκειτο για μία εννιαία τριώροφη κατοικία. Δεν ξέρω αν μπορεί να υπαχθεί στην περίπτωση που αναφέρεις, είναι κάτι παρόμοιο.

Εγώ έχω άλλη ερώτηση, σκάλα από το υπόγειο στο ισόγειο και δε συνεχίζει παραπάνω. Στην πλάκα οροφής του υπογείου (δαπέδου ισογείου) έχουμε τρύπα. Εδώ η σκάλα θα μετρήσει ή όχι στο σδ?

Link to comment
Share on other sites

erling

 

Σωστά το υποθέτεις ότι πρέπει να μετρήσει αφού εξυπηρετεί την προσθήκη.

Το μπέρδεμα γίνεται γιατί υπάρχουν 3-4-5; διευκρινιστικά κείμενα που μπορεί και να αλληλοαναιρούνται...

Έστω ότι μπαίνω στο ισόγειο κτηρίου με έναν όροφο πάνω από αυτό και χωρίς δώμα. Η σκάλα που οδηγεί στον όροφο ανήκει και στον όροφο που εξυπηρετεί. Αν ήταν ... χάρτινη και την σήκωνα στο ύψος του δαπέδου του ορόφου θα είχα 100% της επιφάνειας του ορόφου στον ΣΔ. όπως επίσης και στο ισόγειο 100% της επιφανείας του στον ΣΔ.

Με αυτό το σκεπτικό σε ν ορόφους (συμπεριλαμβανομένου και του ισογείου) έχουμε ν σκάλες και αυτό λέει το κείμενο που ακολουθεί από την Κωδικοποίηση ΓΟΚ ΕΔ. ΤΕΕ 01/06/1992 τεύχος 1714.

 

klimax001.th.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

Γιατί να αφαιρέσω πχ. την σκάλα του τέταρτου και τελευταίου ορόφου αφού ο ... εναέριος χώρος της ανήκει στον τέταρτο για να θυμηθούμε και την περιπέτεια του Stavion που δεν μας έγραψε το τελικό αποτέλεσμα του αγώνα...

 

Το συμπέρασμα είναι ότι όποιος ζορίζεται με τον ΣΔ πηγαίνει και ρωτάει στην αντίστοιχη Πολεοδομία μη βρεθεί προ εκπλήξεως... να μη πέσει στην παγίδα όπως λέει και ο Highlander...

Τελικά μάλλον θα μείνουμε με την απορία..

 

nisorvani

 

Μήπως ζήτησε το κλείσιμο των κλ/σίων για λόγους παθ. πυροπροστασίας;

Η σκάλα του υπογείου δεν μετράει όλο το ισόγειο όμως στον ΣΔ

Link to comment
Share on other sites

georg coco, εγώ δεν λέω πως πρέπει να μετρήσει όλη αλλά μόνο το πλατύσκαλο και οι τοιχοποιίες που δεν μέτρησαν ως απόληξη κλιμακοστασίου.

Link to comment
Share on other sites

georg coco: Η σκάλα του υπογείου δεν μετράει όλο το ισόγειο όμως στον ΣΔ , δεν το καταλαβαίνω όπως το έχεις γράψει. Είναι μία εννιαία πρόταση, και κάτι δεν "πιάνω". :sad:

Μήπως η σκάλα του υπογείου δε μετρά, όλο το ισόγειο όμως μετρά στο ΣΔ?

Ευχαριστώ!

 

Όχι, ζήτησε να μπουν τοίχοι, γιατί εάν η σκάλα ήταν "ανοιχτή" τότε δε θα είχε νόημα η απόληξη κλιμακοστασίου που σχεδιάστηκε στον τελευταίο όροφο. Αν έμενε εννιαία και ανοιχτή, στον τελευταίο όροφο θα έπρεπε στη δόμηση να αφαιρεθεί μόνο η "τρύπα" της, ενώ με το να κλειστούν σε κάθε όροφο οι σκάλες, δημιουργήθηκε κλιμακοστάσιο οπότε και δέχτηκε την απόληξη του στον τελευταίο όροφο, χωρίς να μετρήσουμε στη δόμηση ούτε τη σκάλα, ούτε το διάδρομο, ούτε τους τοίχους που την όριζαν.

Link to comment
Share on other sites

erling

 

Αν υπάρξει τέτοια περίπτωση και τα καταφέρεις ουδεμία αντίρρηση!!!

 

nisorvani:

Μήπως η σκάλα του υπογείου δε μετρά, όλο το ισόγειο όμως μετρά στο ΣΔ?

 

 

Ακριβώς

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ, και το βρίσκω το πιο λογικό να μην αφαίρειται από τη δόμηση του ισογείο αυτή η σκάλα. Ευχαριστώ georg coco

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν παιδιά μετά από επίσκεψη στην πολεοδομία κατάλαβα ότι είναι στην κρίση του εκλεκτή να το μετρήσει ή όχι στην δόμηση.

 

Πάντως τις περισσότερες φορές δεν το μετράνε.

 

Π.χ. μου είπαν ότι σε μεζονέτα με υπόγειο ισόγειο 1ο που όμως η σκάλα δεν βγαίνει στην ταράτσα- σκεπή η σκάλα μετράει ΜΙΑ φορά .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.