anka Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 16 , 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 16 , 2008 Άρθρο 23 Εφόσον μεταξύ του οπισθίου ή των πλαγίων ορίων του οικοπέδου οιουδήποτε οικοδομικού συστήματος και της αντιστοίχου οπισθίου ή πλαγίας όψεως οιασδήποτε οικοδομής (είτε κυρίας, είτε εσωτερικής, είτε βοηθητικού παραρτήματος κλπ), τηρείται τυχόν προαιρετικώς ακάλυπτος χώρος επιβάλλεται όπως η ελάχιστη τοιαύτη απόστασις μεταξύ του ορίου του οικοπέδου και της αντιστοίχου όψεως της οικοδομής κατά την στενωτέραν θέσιν μη είναι μικρότερα του ενός (1.00) μέτρου. 1) Αν έχω οικόπεδο 400τμ με 50% κάλυψη και καλύψω πχ μόνο τα 150τμ, τότε τα υπόλοιπα 50τμ είναι ο προαιρετικός ακάλυπτος χώρος, σωστά; 2) Σύμφωνα με τα άρθρα 17-19 του ΓΟΚ 1955, ορίζεται ένα "οικοδομήσιμο τμήμα" σε κάθε οικόπεδο, εντός του οποίου μπορεί να τοποθετηθεί το κτίσμα. Πχ, στο άρθρο 19 για το πανταχόθεν ελεύθερο σύστημα, λέει πως φέρνουμε παράλληλη 3.00μ από το πρόσωπο και 2.50μ από τα όρια του οικοπέδου. Το πολύγωνο που σχηματίζεται είναι το οικοδομήσιμο τμήμα (βλ. εικόνα) Εφόσον λοιπόν ορίζεται από τον κανονισμό οικοδομήσιμο τμήμα, όλο το υπόλοιπο (έξω από το κόκκινο ορθογώνιο της εικόνας, η περιοχή με τη διαγράμμιση) δεν είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ακάλυπτος χώρος; 3) Πώς λοιπόν υπάρχει τρόπος να αφεθεί, όπως αναφέρεται στο άρθρο 23, μεταξύ όψης και ορίου ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ακάλυπτος χώρος και η απόσταση από το όριο να γίνει 1.00μ; Κάτι δεν έχω καταλάβει καλά και ήθελα την δική σας ερμηνεία για το παραπάνω άρθρο. 4) Αν δηλαδή εγώ καλύψω, όπως έφερα παράδειγμα παραπάνω, 150τμ αντί για 200τμ, μπορώ να έχω απόσταση από το όριο 1.00μ; 5) Σε αυτήν την περίπτωση, πώς ορίζω τη θέση στο οικόπεδο του υποχρεωτικού ακάλυπτου και του προαιρετικού ακάλυπτου;
myri Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 16 , 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 16 , 2008 διαβάζοντάς τον πρόχειρα βλέπω: Οικοδομήσιμον τμήμα των οικοπέδων εις τα οικοδομικά συστήματα ασυνεχές, μικτόν και πανταχόθεν ελεύθερον. Άρθρον 19 1. Εις το ασυνεχές οικοδομικόν σύστημα, .... 2. Εις το μικτόν οικοδομικον σύστημα εφ όσον ειδικώς δεν ορίζετα.... 3. Εις το πανταχόθεν ελεύθερον οικοδ. σύστημα, εφ ό.... 5. Εάν εις την περίπτωσιν οιουδήποτε των τριών ως άνω οικοδομικών συστημάτων το κατά τ ανωτέρω περιγραφόμενον ως κατ αρχήν οικοδομήσιμον τμήμα του οικοπέδου έχη εμβαδόν μεγαλύτερον του αντιστοιχούντος εις το ανώτατον ποσοστόν καλύψεως αυτού τότε η επί πλέον διαφορά αφίεται υποχρεωτικώς ως ακάλυπτος εν γένει χώρος εν συνεχεία των ως άνω πλαγίων ή οπισθίων οικοδομήσιμων ορίων ελευθέρως εις οιανδήποτε θέσιν αυτών αναλόγως των αναγκών φωτισμού, αερισμού ή επικοινωνίας της οικοδ. (Σχ. 31). Εάν αντιστρόφως το κατά τα ανωτέρω περιγραφόμενον δια των οικοδομήσιμων ορίων κ.λπ. οικοδομήσιμον τμήμα του οικοπέδου έχη εμβαδόν μικρότερον του αντιστοιχούντος εις το ανώτατον ποσοστόν καλύψεως αυτού τότε ως οικοδομήσιμον τμήμα λαμβανεται αυτό τούτο το ουτωσί περιγραφόμενον τμήμα πλην της περιπτώσεως της ακόλουθου παρ. . 6. Εις περίπτωσιν αρτίων (άρθρον 24) οικοπέδων του ασυνεχούς, του μικτού ή του πανταχόθεν ελευθέρου οικοδομικού συστήματος των οποίων το οικοδομήσιμον τμήμα κατ εφαρμογήν της παρ 5 του άρθρου τούτου έχει εμβαδόν μικρότερον των πεντήκοντα (500 τετραγωνικών μέτρων ή διαστάσεις κατά την έννοιαν είτε του προσώπου είτε του βάθους μικροτερας των πέντε (5)μέτρων επιτρέπεται αύξησις του μεγίστου ποσοστού καλύψεως και ελάττωσις του πλάτους της οπισθίας και των πλαγίων αυλών, προς αύξησιν του οικοδομήσιμου τμήματος του οικοπέδου μέχρις ότου τούτο αποκτήση, ει δυνατόν,εμβαδον πεντήκοντα (50) τετραγωνικών μέτρων και διαστάσεις κατά πρόσωπον και βάθος τουλάχιστον 5 μέτρων χωρίς όμως ποτέ να ελαττωθή το πλάτος της οπισθίας και των πλαγίων αυλών κάτω του ενός μέτρου (1) (άρθρον 23). Εάν παρ όλην την παρέκκλισιν ταύτην δεν επιτυγχάνονται τα κατά την παρ. 1 του άρθρου 24 ελάχιστα όρια εμβαδού και διαστάσεων του οικοδομήσιμου τμήματος το οικόπεδον δεν είναι άρτιον (Σχ. 32). Εν πάση περιπτώσει απαγορεύεται απολύτως ελάττωσις του πλάτους της κατά το πρόσωπον του οικοπεδ. υποχρεωτικής τυχόν πρασιάς προς εφαρμογήν της παρούσης παραγράφου.
anka Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17 , 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17 , 2008 Ευχαριστώ myri. Τα έχω διαβάσει κι εγώ αυτά, αλλά δεν νομίζω οτι απαντούν στις ερωτήσεις μου. Σύμφωνα με το άρθρο 19 που παρέθεσες: Στην περίπτωση που είναι οικοδομήσιμο τμήμα>κάλυψη --> ισχύει η κάλυψη οικοδομήσιμο τμήμα<κάλυψη --> ισχύει το οικοδομήσιμο τμήμα οικοδομήσιμο τμήμα<50> οικοδομούνται 50τμ και τηρούνται αποστάσεις >=1.00μ Εδώ λοιπόν, η απόσταση του 1.00μ αναφέρεται για την περίπτωση που υπερβώ το οικοδομήσιμο τμήμα ώστε να έχω κάλυψη τουλάχιστον 50τμ. Αυτό σημαίνει όμως οτι μιλάω για υποχρεωτικό ακάλυπτο (Εμβαδόν οικοπέδου-50τμ) και όχι για προαιρετικό. Άρα δεν είναι η περίπτωση στην οποία αναφέρεται το άρθρο 23.
anka Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17 , 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17 , 2008 Καταλαβαίνω πως είναι λίγο δύσκολο να γνωρίζουμε σε βάθος τον ΓΟΚ1955. Περισσότερο θέλω την εκτίμησή σας, τι καταλαβαίνετε έτσι όπως το διαβάζετε;
myri Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17 , 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17 , 2008 Ωραίες σημειώσεις 1) οικοδομήσιμο τμήμα>κάλυψη ==> ισχύει η κάλυψη [ορισμός υποχρεωτικού ακάλυπτου] 2) οικοδομήσιμο τμήμα<κάλυψη ==> ισχύει το οικοδομήσιμο τμήμα Με εξαίρεση όταν οικοδομήσιμο τμήμα<50> ή διαστάσεις μικρότερες των πέντε (5)μέτρων ==> οικοδομούνται 50τμ και τηρούνται αποστάσεις >=1.00μ [προαιρετικά] Δηλαδή προαιρετικά καλύπτεις τμήμα του ακάλυπτου Και καταχρηστικά τον ονομάζει προαιρετικό ακάλυπτο οπότε είναι η περίπτωση του άρθρου 23 Επίσης το άρθρο 23 αναφέρεται γενικότερα και σε εξαιρέσεις άλλων συστημάτων δόμησης πχ συνεχές οικοδομικό σύστημα Αυτό το συμπέρασμα έβγαλα. Αναμφίβολα υπάρχει ασάφεια ή δεν έχουμε κάποιες μεταβατικές διατάξεις που διευκρινίζουν το θέμα. Επίσης αν υπήρχαν τα σχήματα θα βοηθούσαν.
anka Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17 , 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17 , 2008 Δηλαδή προαιρετικά καλύπτεις τμήμα του ακάλυπτου Και καταχρηστικά τον ονομάζει προαιρετικό ακάλυπτο οπότε είναι η περίπτωση του άρθρου 23 Χμμμ... αυτό μου φαίνεται οτι "κουμπώνει". Ευχαριστώ πολύ myri, βοήθησες.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα