Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Νομίζω ότι ο ΚΤΣ έχει πίνακες. Γενικά, η αναμονή κακό δεν κάνει. Αν περιμένεις ξαστεριά την νύχτα σκέπασε την πλάκα. Με θερμοκρασία αέρα -2°C η πλάκα που κοιτάει τα αστέρια μπορεί να πιάσει και τους -10°C. Αυτό φυσικά μετά την ενυδάτωση...

  • Απαντήσεις 29
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε
η σκυροδέτηση έγινε με 10 βαθμούς και μετά από περίπου 8 ώρες είχαμε 2 βαθμούς και σε 30ώρες 0
Δεν υπάρχει πρόβλημα. Είναι εντάξει.

 

Γενικά

 

Ο Κανονισμός Τεχνολογίας Σκυροδέματος του 1997 προβλέπει ότι «όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι μικρότερη από 0oC η σκυροδέτηση πρέπει να αναβάλλεται, ενώ απαγορεύεται η σκυροδέτηση όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι μικρότερη από -15οC.

 

Επίσης η επιτυχία της σκυροδέτησης που γίνεται σε συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών εξαρτάται από την ελάχιστη θερμοκρασία που θα έχει το σκυρόδεμα τις πρώτες ημέρες, η οποία καθορίζει την αντοχή και την ανθεκτικότητά του.

Συγκεκριμένα, το σκυρόδεμα στη πλαστική του μορφή παγώνει όταν η θερμοκρασία του πέσει κάτω από τους -4oC. Στην περίπτωση αυτή το σκυρόδεμα υφίσταται παγοπληξία, με αποτέλεσμα τη μείωση της αναμενόμενης αντοχής σε ποσοστό έως και μεγαλύτερο από 50%. Το σκυρόδεμα πρέπει να προστατευτεί κατάλληλα ώστε να μη παγώσει ώσπου να αποκτήσει μιά ελάχιστη θλιπτική αντοχή μεγέθους

3.5 MPa. Ένας πρακτικός κανόνας αναφέρει ότι η αντοχή αυτή για συνήθη σκυροδέματα που συντηρούνται σε περιβάλλον θερμοκρασίας 10οC επιτυγχάνεται σε περίπου 2 ημέρες. Η χαμηλή θερμοκρασία σκυροδέματος μειώνει το ρυθμό ενυδάτωσης του τσιμέντου. Ο αργός ρυθμός ενυδάτωσης του τσιμέντου οδηγεί σε αργή ανάπτυξη αντοχών.

Εμπειρικά εξάγεται ότι γιά πτώση θερμοκρασίας σκυροδέματος κατά 10οC διπλασιάζεται ο χρόνος σκλήρυνσης, επομένως πρέπει να διπλασιάζεται και ο χρόνος που μπορεί να αφαιρεθεί ο ξυλότυπος (ξεκαλούπωμα).

 

Ακόμα, η ενυδάτωση του τσιμέντου είναι μιά χημική αντίδραση η οποία εκλύει θερμότητα. Το σκυρόδεμα που μόλις έχει διαστρωθεί πρέπει να προστατευτεί κατάλληλα με μόνωση ώστε να διατηρήσει εντός της μάζας του τη θερμότητα που εκλύεται από την ενυδάτωση του τσιμέντου, ώστε να επιτυγχάνονται καλύτερες θερμοκρασιακές συνθήκες κατά τη συντήρηση.

Μεγάλες θερμοκρασιακές μεταβολές μεταξύ της επιφάνειας και του εσωτερικού του σκυροδέματος πρέπει να αποφεύγονται καθώς είναι αιτίες πρόκλησης ρωγμών, ειδικά όταν η διαφορά θερμοκρασίας ξεπεράσει τους 20οC περίπου.

Επιπρόσθετα, η μόνωση ή όποια άλλα μέσα προστασίας πρέπει σταδιακά να αφαιρούνται γιά την αποφυγή θερμικού σόκ του σκυροδέματος, στην περωση που έχει γίνει κάτι τέτοιο.

 

Μερικές πρακτικές συμβουλές...

 

Ανάλογα με τη βαρύτητα των επερχόμενων καιρικών συνθηκών εφαρμόζουμε ανεξάρτητα ή και συνδυαστικά τα ακόλουθα μέτρα...

 

Αυξάνουμε τη περιεκτικότητα τσιμέντου της σύνθεσης. Χρησιμοποιούμε τσιμέντο ειδικό γιά ταχεία ανάπτυξη αντοχών.

 

Προσθέτουμε κατάλληλο επιταχυντή πήξης για επιτάχυνση της σκλήρυνσης της επιφάνειας.

 

Θερμαίνουμε τις πρώτες ύλες (π.χ. το νερό).

 

Θερμαίνουμε το περιβάλλοντα χώρο της σκυροδέτησης.

 

Μονώνουμε το σκυρόδεμα γιά να διατηρήσουμε την θερμότητα ενυδάτωσης του τσιμέντου στη μάζα του.

 

Αποφεύγουμε τη συντήρηση του σκυροδέματος με νερό.

 

Η συντήρηση γίνεται είτε με ειδικό υγρό συντήρησης είτε προστατεύουμε την επιφάνεια του σκυροδέματος από εξάτμιση καλύπτοντας την με πλαστικά φύλλα.

  • Upvote 1
  • 10 months later...
Δημοσιεύτηκε

Τα φώτα σας συνάδελφοι.

Τρίτη πρωί έχει προγραμματιστεί σκυροδέτηση πλάκας, πάνω σε μόνιμο μεταλλότυπο και περιμετρικά καλουπωμένης επίσης με μεταλλότυπο (το λέω για τις θερμομονωτικές ιδιότητες που δεν έχουν) με θερμοκρασία περιβάλλοντος ~13 C, η οποία όμως το βράδυ θα φτάσει έως -2C.

Πόση ώρα μετά την ολοκλήρωση καλύπτουμε με βρεγμένες λινάτσες?

Να τις διαβρέχω όλο το βράδυ (πχ με μπεκάκια, για ομοιόμορφη διαβροχή?)

Θα προτείνατε κάτι άλλο?

Όποια παρατήρηση-συμβουλή καλοδεχούμενη!

Δημοσιεύτηκε

Σε χαμηλές θερμοκρασίες δεν αρκεί να αποτραπεί η απώλεια του νερού από

την επιφάνεια του σκυροδέματος. Για να αποφευχθεί η υπερβολική ψύξη, είναι

απαραίτητα τα επιπρόσθετα θερμομονωτικά μέτρα προστασίας, τα οποία πρέπει να

προετοιμάζονται και να εφαρμόζονται στους κατάλληλους χρόνους. Αυτά εξαρτώνται

κυρίως από τις καιρικές συνθήκες, τον τύπο των στοιχείων, τις διαστάσεις τους και

τον τύπο του καλουπιού.

Η ωρίμανση με νερό δεν επιτρέπεται σε θερμοκρασίες παγετού. Απαγορεύεται η συντήρηση του σκυροδέματος με χρήση νερού σε περίπτωση παγετού .Οι θερμικές

επικαλύψεις, όπως είναι οι σανίδες χαρτοπολτού, οι ξηρές ψάθες και τα καλάμια, οι

ελαφρές σανίδες και τα πλαστικά φύλλα, είναι όλα κατάλληλα μέτρα προστασίας για

σύντομες περιόδους παγετού. Η κάλυψη πρέπει, κατά προτίμηση, να προστατεύεται

και από τις δύο μεριές από την υγρασία με πλαστικά φύλλα. Τα πλαστικά φύλλα με

λεπτό έλασμα στο πίσω μέρος τους είναι τα καταλληλότερα και ευκολότερα στο

χειρισμό. Σε δριμύ ψύχος ή σε περιπτώσεις παρατεταμένων θερμοκρασιών παγετού, ο

αέρας που περιβάλλει το νωπό σκυρόδεμα πρέπει να είναι θερμαινόμενος και οι

επιφάνειες σκυροδέματος πρέπει να παραμένουν νωπές.

Σε περιπτώσεις πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και εφόσον δεν είναι δυνατή η αναβολή της σκυροδέτησης, συνιστάται η θέρμανση του χώρου γύρω από την κατασκευή με χρήση ατμού ή με θερμάστρες και γενικά με όποιο πρόσφορο τρόπο έχεις στην διάθεσή σου

  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις καταρχάς!

Φοβάμαι ότι δυνατότητα θέρμανσης του αέρα εκεί ψηλά εις το βουνό δεν υπάρχει.

Από εκεί και πέρα: όχι λινάτσες αλλά άλλα υλικά θερμομόνωσης?

όχι νερό μετά την σκυροδέτηση?

@ ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΣ:

έχεις κάποιο τέτοιο υλικό υπόψιν σου?

Δημοσιεύτηκε

Συνεννοήσου και με τον παρασκευαστή του σκυροδέματος. Όπως είπε και ο pappos αυξημένη ποσότητα τσιμέντου και επιταχυντής αυξάνουν τη θερμότητα ενυδάτωσης και επιταχύνουν τη διαδικασία...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.