Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κόστος ολοκλήρωσης ορόφου


Argyris88i

Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

Έχω ενα σπίτι στο χωριό μονοκατοικία 2όροφο περίπου 90τμ. Το κάτω μέρος δεν εχει χτιστεί και σκέφτομαι να το κάνω 2 μικρά δυάρια. Πόσο περίπου θα μου κοστήσει όλο μέχρι να γίνει σπίτι για να δω εαν με συμφέρει.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Argyris88i, χωρίς να το δει κανείς δεν μπορεί κανείς να εκφέρει σοβαρή γνώμη. Για να καταλάβεις το εύρος του πιθανού κόστους έχε υπόψη σου ότι ανάλογα με την περιοχή, το είδος των απαιτούμενων εργασιών, το σχέδιο κλπ, ένα λογικό κόστος περιλαμβανομένων μελετών και αδειοδοτήσεων κυμαίνεται μεταξύ 250€/m² και 750€/m². Χωρίς να σημαίνει ότι κάτω από ειδικές συνθήκες δεν μπορούσε να είναι λιγότερο ή περισσότερο. Θα χρειαστεί να αποτανθείς σε μηχανικό (που ασχολείται με τέτοιες δουλειές) για μία πιο αξιόπιστη εκτίμηση. Να ξέρεις πάντως ότι σε κάθε κατασκευή, το πραγματικό κόστος το μαθαίνεις όταν τελειώσουν οι εργασίες.

Link to comment
Share on other sites

Έχε υπόψην σου ότι το ελάχιστο κόστος μια σοβαρής κατασκευής σε μονοκατοικία υπολογίζεται στα 800-1000 ευρώ/μ2 (αναλόγως της περιοχής). Από αυτά, το 30% περίπου αποτελεί το κόστος του σκελετού τον οποίο εσύ έχει ήδη έτοιμο.

 

Έτσι λοιπόν κανονικά πρέπει να υπολογίσεις περί τα 550-700 ευρώ/μ2 σαν ελάχιστη τιμή. Σε αυτή την τιμή συμπεριλαμβάνονται ΦΠΑ & ΙΚΑ. Εαν με κάποιο τρόπο δεν τα πληρώσεις αυτά (δικό σου θέμα) τότε μπορεί να κατέβεις γύρω στα 350-500 ευρώ/μ2. Με 250 μπορείς απλά να το κλείσεις γύρω γύρω χωρίς εσωτερικές εργασίες.

 

Μιλάμε πάντα για ελάχιστες τιμές και προδιαγραφές εργολαβικές με ότι επιπλέον να υπολογίζεται εξτρα στον προϋπολογισμό σου. Ακόμη και έτσι όπως βλέπεις και όπως είπε και ο συνάδελφος πιο πάνω έχουμε μεγάλη απόκλιση τιμών. Οπότε αυτά αναφέρονται μόνο σαν τάξη μεγέθους.

 

Εαν το αποφασίσεις, καλό θα είναι, ή μάλλον ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ να δει τα σχέδια ενας μηχανικός που ασχολείται με την κατασκευή και να τον πληρώσεις για να σου κάνει τουλάχιστον μια αναλυτική προκοστολόγηση εργασιών. Μην πας και κλείσεις την δουλειά πακέτο με κάποιον εργολάβο γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι α) Θα σου κοστίσει σίγουρα περισσότερο από την συμφωνία που θα έχεις κάνει β) δεν θα είσαι ευχαριστημένος με ότι σου βάζει διότι δεν θα έχεις προβλέψει να συμφωνήσεις για όλες τις προδιαγραφές των υλικών σου και γ) θα μαλώσετε για το κόστος των έξτρα που θα κάνεις. Ένας μηχανικός που ασχολείται με την κατασκευή επίσης θα μπορούσε να πληρωθεί και να σου ετοιμάσει συμφωνητικά και προδιαγραφές για όλες τις εργασίες που πρέπει να κάνεις.

 

Τονίζω το πληρωθεί διότι καλό είναι να μην έχει σχέση με την κατασκευή σου ο εν λόγω μηχανικός για να μην έχει νόημα να σε κοροϊδέψει και άρα είναι μια σοβαρή δουλειά η οποία θα πρέπει να πληρωθεί. Τα χρήματα δε που θα σου κοστίσει αυτό είναι ελάχιστα σε σχέση με αυτά που θα σου εξοικονομήσει συν ότι θα γλυτώσεις από πολλές διαμάχες με τον κατασκευαστή.

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή να αναλάβει ο μηχανικός τη χαρτούρα και τη κατασκευή ο εργολάβος.

Ρε που φτάσαμε το επάγγελμα...

Link to comment
Share on other sites

Αλλο μηχανικός και άλλο εργολάβος.

 

Μπορεί και να συνυπάρχουν αλλά δεν είναι απαραίτητα να είναι ταυτόσημα. Ούτως ή άλλως ένας εργολάβος θα πάρει την δουλειά της κατασκευής. Γιατί να μην υπάρχει και ενας επιβλέπων του ιδιώτη για να γλυτώσει τις κακοκεχνείες και τις σπατάλες?

 

Και αμόμη περισσότερο γιατί υποτιμάς την οικονομοτεχνική μελέτη & επίβλεψη ενός έργου? Είναι πολύ σοβαρή και σημαντική δουλειά και η οποία αποφέρει κέρδη στον κατασκευαστή ή ιδιοκτήτη που έχει αποφασίσει να την πληρώσει. Ιδιαίτερα σε μεγαλύτερα έργα είναι εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι.

Link to comment
Share on other sites

o Πάνος λέει (κατ' επέκταση :) ) να είναι ο μηχανικός = εργολάβος = τίμιος!

 

Καλησπέρα,

 

Έχω ενα σπίτι στο χωριό μονοκατοικία 2όροφο περίπου 90τμ. Το κάτω μέρος δεν εχει χτιστεί και σκέφτομαι να το κάνω 2 μικρά δυάρια. Πόσο περίπου θα μου κοστήσει όλο μέχρι να γίνει σπίτι για να δω εαν με συμφέρει.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Φίλε δεν είναι απλή αυτή η δουλειά, θα πρέπει να το δεί μηχανικός να δεί την φάση των πραγματοποιημένων εργασιών και το κόστος που υπολείπεται.

Επίσης θα πρέπει να το δουν 2-3 και όποιος πάρει την δουλειά να υπογράψει συμφωνητικό που θα προσυπογράφει το κόστος με κάποιες κυρώσεις προφανώς, γιατί δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο- να σου δίνει κάποιος χαμηλή προσφορά και μετά να λέει δεν βγαίνει....

 

και μια σημείωση, αν το κάτω μέρος είναι 45 τμ 2 δυάρια δεν βγαίνουν!

Link to comment
Share on other sites

ο highlander με έπιασε. Σαφώς και η οικονομοτεχνική μελέτη είναι σοβαρή και επίπονη εργασία άλλο θέμα τονίζω, την απομάκρυνση του μηχανικού απο το κύριο πεδίο ενασχόλησής του, αλλά μην σας βγάλω εκτός θέματος.

 

Κατά τα άλλα συμφωνώ με τους παραπάνω.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.