Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έκτακτο Σεμινάριο 16-12-2010 στους Χημικούς Μηχανικούς ΕΜΠ


Recommended Posts

Την Πέμπτη 16-12-2010 και ώρα 13.00 στην «Αίθουσα Κουμούτσου» στους Χημικούς Μηχανικούς ΕΜΠ θα λάβει χώρα Έκτακτο Σεμινάριο του Καθηγητή Κώστα Κυπαρισσίδη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Εθνικό Κέντρο `Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, με θέμα τις πρόσφατες εξελίξεις στη νανο-ιατρική.

Ο ομιλητής είναι διαθέσιμος για συναντήσεις. Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν μαζί μου.

 

Ευχαριστώ,

κ. Αικατερίνη Μουντράκη

Πρόγραμμα Σεμιναρίων Έρευνας

Σχολή Χημικών Μηχανικών Ε.Μ.Π.

Ηρώων Πολυτεχνείου 9, 15780, Αθήνα

Ε-mail: mountrakΑΤcentralDOTntuaDOTgr

 

 

 

 

 

 

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΣΧΟΛΗ XΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ, Καθηγητής Α. Κοκόσης

Ηρώων Πολυτεχνείου 9, Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, Αθήνα 15780

Πληροφορίες: Α. Μουντράκη, Τηλ.:210 772 3129, Fax: 210 772 3228,

E-mail: mountrakATcentralDOTntuaDOTgr

 

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΧΗΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ

 

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010, 13:00

Αίθουσα Σεμιναρίων «Ν. Κουμούτσου»

 

Καθηγητής Κώστας Κυπαρισσίδης

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Εθνικό Κέντρο `Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης

Πρόσφατες Εξελίξεις στη Νανοϊατρική: Συστήματα Μεταφοράς Φαρμάκων, Διαγνωστική και Αναγεννητική Ιατρική

 

Η νανοϊατρική αναφέρεται στην εφαρμογή της νανοτεχνολογίας στον τομέα της υγείας, αξιοποιώντας τις βελτιωμένες φυσικές, χημικές και βιολογικές ιδιότητες των νανοδομημένων υλικών. Το μέγεθος των συνθετικών αυτών νανοδομών είναι παρόμοιας κλίμακας (π.χ., 1nm – 10μm) με εκείνο των λειτουργικών βιολογικών μονάδων (π.χ., πρωτεϊνες, κύτταρα) επιτρέποντας έτσι την άμεση αλληλεπίδρασή τους με τα κύτταρα (π.χ., επιθηλιακά, ενδοθηλιακά). Εφαρμογές της νανοϊατρικής περιλαμβάνουν την πρώιμη διάγνωση, παρακολούθηση και συνδυασμένη θεραπεία (π.χ., συνδυασμός διάγνωσης και θεραπείας) διαφόρων ασθενειών (π.χ., καρκίνος, καρδιαγγειακές παθήσεις, κλπ).

Η εφαρμογή της νανοτεχνολογίας στη διαγνωστική ιατρική έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη μίας νέας γενιάς διαγνωστικών τα οποία έχουν μικρό μέγεθος, απαιτούν μικρή ποσότητα δείγματος και παρέχουν σε σύντομο χρονικό διάστημα ακριβή βιολογικά δεδομένα μέσω μίας απλής μέτρησης. Επιπλέον, η σύγκλιση της νανοτεχνολογίας και ιατρικής απεικόνισης αναμένεται να οδηγήσει στο μέλλον στην ανίχνευση ενός απλού μορίου ή ενός κυττάρου σε ένα πολύπλοκο βιολογικό περιβάλλον.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στη μεταφορά φαρμάκων σχετίζονται με την ανάπτυξη συνθετικών νανο-συστημάτων για τη στοχευμένη απόδοση περίπλοκων θεραπευτικών φαρμάκων και βιομορίων με τη μορφή νανοφορέων (π.χ., πολυμερικά ή υβριδικά νανοσωματίδια, νανοπηκτές, δενδριμερή) και μοριακών φορέων (π.χ., σύμπλοκα πολυηλεκτρολυτών, συζεύξεις βιομορίων – πολυμερών). Τα στοχευμένα συστήματα απόδοσης φαρμάκων έχουν πολλαπλές ιδιότητες, με πιο χαρακτηριστική την ικανότητα τους να αναγνωρίζουν συγκεκριμένα μόρια τα οποία μπορεί να βρίσκονται στην κυτταρική μεμβράνη των προς στόχευση κυττάρων ή σε συγκεκριμένα σημεία μέσα στο κύτταρο. Μία σημαντική πρόκληση για τη νανοϊατρική αποτελεί η ανάπτυξη συστημάτων στοχευμένης απόδοσης Π/Π φαρμάκων για στοματική, ρινική ή εισπνεόμενη χορήγηση καθώς και για χορήγηση μέσω του αιματοεγκεφαλικού φραγμού (BBB).

Η αναγεννητική ιατρική έχει τη δυνατότητα να επιφέρει μελλοντικά αλλαγές στον τρόπο αντιμετώπισης ορισμένων ασθενειών. Στηριζόμενη σε νέες τεχνικές κυτταροκαλλιέργειας και στο σχεδιασμό βιοαποικοδομήσιμων πολυμερικών ικριωμάτων, η μηχανική ιστών εμφανίζεται στο προσκήνιο ως η πιο προηγμένη μέθοδος θεραπείας. Στους στόχους της αναγεννητικής ιατρικής περιλαμβάνονται η αναγέννηση παθολογικών ιστών και η πρόληψη και θεραπεία χρόνιων διαταραχών που επιφέρουν ανικανότητα όπως η οστεοαρθρίτιδα και ασθενειών του καρδιαγγειακού και κεντρικού νευρικού συστήματος.

Στην παρούσα διάλεξη θα παρουσιασθούν πρόσφατα αποτελέσματα της νανοϊατρικής στη στοχευμένη χορήγηση πρωτεϊνικών και πεπτιδικών φαρμάκων και στη μαθηματική προσομοίωση της λειτουργίας βιολογικών συστημάτων (π.χ., πνευμόνων, κλπ.) καθώς και τελευταίες εξελίξεις της νανοτεχνολογίας στην ορθοπαιδική.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.